Kulttuuri ja vapaa-aika Nuoriso Yleinen

Nuoret tekevät perintövaroilla katutaidetta Riihimäen bussikatoksiin

Riihimäen bussikatokset saavat tänä keväänä kylkiinsä taideteoksia. Maalausurakan toteuttaa yhdessä riihimäkeläisten nuorten kanssa Riihimäen kaupungin nuoriso-ohjaaja Pete ”Hende” Nieminen, joka on myös tunnettu graffititaiteilija.

”Tänä viikonloppuna nuoret maalaavat ensimmäiset bussipysäkit Lasitehtaantien varrella. Huhti- ja toukokuun aikana nuoret tekevät graffiteja yhteensä yhdeksään bussikatokseen Riihimäen alueella. Maalattavia kohteita on myös Petsamon, Hirsimäen ja Herajoen alueilla. Nuorten maalaamien pysäkkikatosten lisäksi maalaan itse sairaalan edustalla sijaitsevan bussikatoksen seinät. Suurin osa katutaideteoksista on valmiita Lähiöfestiin mennessä ja viimeisetkin toukokuun lopussa”, Nieminen kertoo.

Lähiöfest järjestetään Riihimäellä 17. toukokuuta.

”Katutaide on osa nuorten ilmaisua. Erityisen hienoa on se, että saan tehdä töitä kotikaupungin nuorten kanssa katutaide- ja kulttuuriprojektissa, jota ehdotin ensimmäistä kertaa Riihimäelle jo vuonna 2008. Lasten ja nuorten kanssa toimiessa on mahtavaa huomata se uuden kokemuksen tuoma vilpitön riemu. Heillä on myös monesti aikuisia villimpi villi mielikuvitus”, Nieminen sanoo.

Bussipysäkkien maalaukseen osallistuu noin 30–40 yli 12-vuotiasta riihimäkeläisnuorta. Riihimäen nuorisopalvelut vastaa bussikatosten pohjamaalauksesta, nuoret puolestaan suunnittelevat ja toteuttavat itse teokset. Bussikatoksen maalausprojektiin osallistuu Riihimäen kaupungin nuorisopalvelujen lisäksi Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulu, Nuka eli nuorten kuntouttavan työtoiminnan sosiaalisen kuntoutuksen -ryhmä ja sekä Pohjolanrinteen ja Riihimäen lukion oppilaita.

Bussikatosten jälkeen riihimäkeläisnuoret tekevät katutaidetta sähkökaappeihin yhdessä ammattitaiteilijoiden kanssa. Suunnitelmissa on myös graffitiseinän toteuttaminen. Myös katutanssia ja -teatteria on ideoitu osaksi projektia.

Projektiin liittyen Riihimäen kaupunki järjestää syksyn aikana yhteistyössä Suomen lasimuseon kanssa keskustelutilaisuuden katutaiteesta ja tuottaa tunnetun taiteilijan kanssa pysyvän graffititeoksen Riihimäen keskustaan.

”Tavoitteena on nostaa katutaiteen arvostusta ja avartaa ammattilaisten avulla käsitystä siitä mitä kaikkea se voi olla. Tärkeintä on kuitenkin antaa nuorille mahdollisuuksia tuottaa oman näköistään kulttuuria, joka lisää koko kaupungin viihtyisyyttä”, vt. kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesén sanoo.

Riihimäen kaupunki toteuttaa kaksivuotisen katutaide- ja kulttuuriprojektin valtionperinnön avulla. Riihimäkeläisen perinnön 27 000 euron varat on osoitettu yleisten kulttuuripalvelujen kehittämiseen. Sivistyslautakunnan asettaman työryhmän linjauksen mukaan perintövaroilla kehitetään uusia, osallistavia kulttuurisia toimintoja, jotka elävöittävät kaupungin kulttuurielämää ja jättävät myös pysyviä elementtejä kaupunkikuvaan.

 

Lisätietoja:

nuoriso-ohjaaja Pete ”Hende” Nieminen, Riihimäen kaupunki, puh: 040 330 4717

kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesén, Riihimäen kaupunki, puh: 019 758 4701


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0

Kommentit on suljettu.