Liikenne ja kadut Yleinen

Maantiellä 130 lasketaan liikennettä

Keskiviikkona 7. lokakuuta maantien 130 liittymissä tiejaksolla Arolammin eritasoliittymä—Lasitehtaantie-Sipiläntien kiertoliittymä sekä kaupungin katuverkon Mattilantie—Merkoksenkatu kiertoliittymässä on voinut havaita huomioliiveihin pukeutuneita Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan opiskelijoita laskemassa liikennettä.

”Liikennelaskenta on osa Riihimäen kaupungin ja Uudenmaan ELY-keskuksen liikenneselvitystä ja sen tarkoituksena on tarkastella maantieliittymien liikennemääriä sekä liittymien mahdollista ruuhkautumista välillä Parmalantie—Lasitehtaantie-Sipiläntie”, Riihimäen kaupungin liikenneasiantuntija Elina Lämsä kertoo.

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat laskevat liikennettä sekä selvittävät maantieliittymien aamuliikenteen huipputuntien liikennemääriä klo 6-9 välisenä aikana sekä iltaliikenteen huipputuntien liikennemääriä klo 15-18 välisenä aikana.

”Liikennelaskentojen tarkoituksena on selvittää liikenteen sujuvuutta sekä liittymien kapasiteettia osana liikenneselvitystämme. Maantie on sekä Riihimäen elinkeinoelämän merkittävä pääreitti että kaupungin sisäisten kuljetusten reitti Herajoen, Merkoksen ja Parmalan alueille”, Lämsä sanoo.

Lisäksi maantie 130 on osa valtakunnallista erikoiskuljetusten reittiä ja moottoritien rinnakkaisyhteys.

Liittymissä liikennemääriä lasketaan aamun ja illan vilkkaimpien tuntien aikana.

Liikennelaskennasta ei ole tiedotettu aiemmin, jotta tarkastelualueelle ei suuntautuisi ylimääräistä liikennettä ja laskentatulokset vastaisivat mahdollisimman todenmukaista arkivuorokauden liikennemäärätietoa.

”Opiskelijat eivät kerää ohi ajavista ajoneuvoista yksilöitävää tietoa vaan liikennemäärätiedot jaetaan tukkimiehen kirjanpidolla raskaaseen ajoneuvoliikenteeseen, henkilöautoliikenteeseen, moottoripyöriin sekä muihin hitaisiin moottoriajoneuvoihin, kuten mopoihin, mopoautoihin, traktoreihin ja työkoneisiin. Lisäksi kirjataan kävelijöiden ja pyöräilijöiden määriä”, Lämsä summaa.

Liikennelaskijoita ei saa häiritä työssään ja heillä on lupa pysäköidä ajoneuvonsa jalankulun ja pyöräilyn väylille laskentakohteissa. Työhön osallistuvat opiskelijat ovat saaneet asianmukaisen koulutuksen tiealueella työskentelystä (Tieturva 1).

Tänä vuonna käynnistyneen liikenneselvityksen tarkoituksena on eri liikennejärjestelmävaihtoehtojen tarkasteleminen maankäytön kehittämisnäkökulmasta maantiellä 130 välillä Parmalantie—Lasitehtaantie-Sipiläntie. Alueen saavutettavuutta tarkastellaan myös kävelyn ja pyöräilyn sekä liikenneturvallisuuden näkökulmasta. Työn lähtöaineistona toimii Uudenmaan ELY-keskuksen sekä Janakkalan kunnan ja Riihimäen kaupungin yhdessä toteuttama Mt 130 liikenneselvitys välillä Linnatuuli-Hyvinkää vuodelta 2017.

Lisätiedot:

Riihimäen kaupungin liikenneasiantuntija Elina Lämsä,
elina.lamsa (at) riihimaki.fi, +358 50 467 8051
Hämeen ammattikorkeakoulun lehtori Ville Turunen,
ville.turunen (at) hamk.fi, +358 50 477 7751OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.