Nuoriso Yläkoulut

#Lupakertoa -Rohkeutta on uskaltaa pyytää apua

#Lupakertoa-kampanja rohkaisee nuoria hakemaan apua ilman pelkoa tai häpeää. Samalla se kutsuu kaikki mukaan kannustamaan nuoria tuen hakuun. Kansallisen kampanjan järjestää nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn keskittyvä Tajua Mut! -toimintamalli 29.10.-3.11.

Yksinpärjäämisen kulttuuri, ajatus sankarillisesta selviämisestä elämässä muihin tukeutumatta, on epärealistinen. Todellisuudessa yksin pärjäämisessä ei ole gloriaa. Jokainen meistä tarvitsee joskus elämässään apua. Ihmisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää hyväksyä, että omasta tilanteesta ei aina pääse yksin eteenpäin. Todellista rohkeutta on uskaltaa pyytää silloin itselleen apua.
Nuoret kaipaavat apua ja neuvoa monenlaisissa elämäntilanteissa ja asioissa, esimerkiksi elämänhallinta, ihmissuhteet, työn tai opiskelupaikan haku, raha- ja asuntoasiat, erilaiset riippuvuudet, tai monet omaan hyvinvointiin liittyvät asiat. Joskus heille riittäisi jo juttelu luotettavan aikuisen kanssa, joka kuuntelee ja neuvoo. Toisinaan asiat ovat jo ehtineet kasautua niin, että nuori tarvitsee moniammatillista apua.
Mielenterveysasioissa nuorten avunhakukynnys näyttää jo madaltuneen* Silti avun pyytäminen omaan tilanteeseen tuntuu monesta nuoresta yhä vaikealta. Kasvun keskellä omat kyvyt, rajat ja itsetunto ovat vielä kehittymässä. Nuori ei myöskään aina itse tiedosta tarvitsevansa apua, tai hahmota mistä sitä pitäisi pyytää. Siksi avoimuus, hyväksyntä ja asiasta puhuminen on tärkeää.

#Lupakertoa-kampanja kannustaa nuoria arjen sankaritekoon eli rohkeuteen pyytää apua haastavassa elämäntilanteessa. Lisäksi se herättää kaikenikäisiä pohtimaan omia asenteitaan ja kutsuu kaikki aikuiset mukaan huomaamaan tuen tarpeessa olevat nuoret ja rohkaisemaan heitä avun hakemiseen.
Kampanjaan voit osallistua helposti instagramissa päivittämällä oman kannustuksesi nuorille tunnisteella #lupakertoa ja vastaamalla nimettömään asennekyselyyn.Tarkemmat osallistumisohjeet löydät facebookista sivulta @tajuamut.
Tajua Mut! -toimintamalli julkaisi kesäkuussa uuden palvelun, Nuoren yhteydenottopyynnön. Sen avulla nuori voi hakea tukea netin kautta helposti kuntansa etsivästä nuorisotyöstä missä ja milloin vain. Ilmainen ja tietoturvallinen palvelu on käytössä Tajua Mut! -kuntien nuorille Espoossa, Keravalla, Tuusulassa, Riihimäellä, Mikkelissä ja Nivalassa. Osana #lupakertoa -kampanjaa Tajua Mut! tarjoaa nuoren yhteydenottopyyntö-palvelun 10:lle uudelle kunnalle käyttöön vuoden ajaksi ilmaiseksi.

Lisätietoa: tajuamut.fi.

Viite (*Helsingin yliopiston nuorisopsykiatrian professori Mauri Marttunen ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalan psykiatriasta vastaava ylilääkäri Matti Kaivosoja, https://yle.fi/uutiset/3-10029565)


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.