Katu- ja puistoyksikkö Siisti Riksu Tekniset palvelut Yleinen Ympäristö

Kaksitoista etanaroskista kerää espanjansiruetanat

EtanaroskisEspanjasiruetanat voi hävittää viime kesän tapaan niille varattuihin roska-astioihin kaupungin länsipuolella. Roska-astioiden määrää on lisätty viimevuotisesta kuudesta kappaleesta kahteentoista. Roskikset ovat 240 litraisia roska-astioita, ja niiden kyljessä lukee ”Etanaroskis”. Niihin ei saa laittaa muuta jätettä, ja ne tyhjennetään pari kertaa viikossa.

– Etanoiden hävittämisaika on juuri nyt, sillä etanat munivat kesän alussa. Kun aikuiset yksilöt ja munat kerätään mahdollisimman nopeasti, ei uutta sukupolvea pääse syntymään. Paras tulos saadaan, kun etanat hävitetään koko naapurustosta samaan aikaan, kertoo puistoyksikön työnjohtaja Jouni Suni.

Roskikset sijaitsevat Riihimäen läntisellä puolella, ja niiden sijoituspaikat ovat valikoituneet Riihimäen puistotyöntekijöiden ja asukkaiden havaintojen perusteella. Lisäksi etana-alueiden tienvarsien ruohikkoja ja heinikkoja niitetään.

Etanoita voi kerätä esimerkiksi pihdeillä tai ruohonleikkuun jälkeen haravoimalla. Etana-ansaksi käy varjostus- tai juuttikangas, johon imeytetty kotikaljaa houkuttelee etanat kankaan alle. Keräyksen jälkeen etanat voi tappaa kaatamalla niiden päälle kuumaa vettä tai etikkaa. Kuolleet etanat kannattaa sulkea tiiviisti muovipussiin ja tuoda roskikseen.

EspanjansiruetanaEspanjansiruetanat ovat väriltään mustia tai ruskeita, ja ne ovat kooltaan 5–8 senttiä. Suomeen espanjansiruetana on saapunut taimien mukana munina, ja se leviää tehokkaasti kaikkialla ihmisen avulla. Munat ja nuoret yksilöt kulkeutuvat maansiirtojen ja juurten multapaakkujen mukana, mutta myös autojen renkaiden ja kengänpohjien avulla paikasta toiseen. Omin voimin etanat liikkuvat vain tontilta toiselle. Etanat liikkuvat etenkin illalla ja aamuvarhain. Kaikkiruokaiselle etanalle kelpaa koriste- ja hyötykasvien lehdet, kukat ja sipulit, jopa nokkosten ja raparperien lehdet.

Riihimäen kaupunki torjuu aktiivisesti etanoita ja kehottaa myös kotipuutarhureita etanoiden hävittämiseen, jotta niiden leviäminen saataisiin aisoihin ja estettyä kulkeutuminen kaupunkialueiden ulkopuolelle.

Katso kartalta etanaroskikset!

Lisätietoja

Puistotyönjohtaja Jouni Suni, p. 019 758 4942


,
Päivitetty: ,

Asiasanat: etana

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 9 Ei 0 Kyllä 9 Ei 0

Kommentit on suljettu.