Siisti Riksu Yleinen Ympäristö

Kotikompostin talvihoito

Ilmojen kylmentyessä biojätteen kotikompostoinnissa kompostorit jäähtyvät ja jätteen hajoaminen hidastuu. Pysyvästi pakkasen puolelle mentäessä hajotustoiminta lakkaa. Jäätyminen ei vahingoita kompostoria tai kompostimassaa, mutta kompostori täyttyy nopeammin.

Komposti vaatii talvella hieman tarkempaa hoitoa kuin kesällä

1. Riittävästi tilaa
Kompostori kannattaa tyhjentää hyvissä ajoin ennen pakkasten tuloa, jotta siinä riittää tilaa talven biojätemäärälle. Vie kuitenkin kompostoriin säännöllisesti biojätettä, jotta hajotustoiminnasta vastaavien pieneliöiden tuottama lämpö pitää kompostin aktiivisena.

2. Kuivikkeen käyttö
Talvella on hyvä lisätä lämmintä kuiviketta reilummin kuin kesällä, sillä märkä komposti jäätyy herkemmin. Sekoita kompostia talvella maltillisesti, jotta lämpö ei karkaa. Mikäli komposti on hyvin tiivistä, märkää ja haisevaa, kuiviketta voi lisätä möyhimällä jätteen joukkoon.

3. Lämmöneristys
Kovilla pakkasilla kompostoriin voi saada lisälämpöä kuumalla vedellä täytetyillä pulloilla tai kanistereilla, jotka sijoitetaan kompostorin sisälle. Vesi vaihdetaan kuumaksi muutamana päivänä, jotta se herättelisi pieneliöt toimintaan. Lumisina talvina lumen kasaaminen kompostorin kylkiin on hyvä keino tuoda lisäeristettä kompostoriin.

4. Lisäravinne
Lisäravinteella voi herätellä kompostia toimimaan tehokkaammin. Mikäli kompostia on vähän tai se on ravinneköyhää, kompostoriin voi lisätä lisätyppeä esim. kompostiherätettä, ureaa tai puutarhalannoitetta (esim. kanankakkarakeita). Herätenesteen lisäyksen jälkeen pinta peitetään kuivikkeella, jolloin se toimii myös lämmöneristeenä.

Mikäli kompostoriin ei enää mahdu biojätettä, jätteen voi laittaa sekajäteastiaan. Tällöin on huomioitava keräysastian tyhjennysväli, joka ei talvella saa olla pidempi kuin neljä viikkoa jäteastian sisältäessä biojätettä.OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.