Hyppää sisältöön
Kuppikivi_Kulkija teos.

Asematunnelin taidekilpailu

Riihimäen rautatieaseman alikulku peruskorjataan vuosien 2021-2022 aikana. Peruskorjauksen yhteydessä tilaan hankitaan julkista taidetta. Taideteoksen toteuttamiseksi kaupunki avasi heinäkuussa mediataiteen kutsukilpailun, johon kutsuttiin viisi kuvataiteilijaa tai taiteilijaparia; Saara Ekström, IC-98, Pink Twins, Charles Sandison ja Antti Tenetz. Tulevan taideteoksen toivottiin ilmentävän alueen identiteettiä, tuovan kaikuja alueen historiasta, kohottavan historiallisesti arvokkaan asemanseudun yleisilmettä ja viihtyisyyttä, parantavan paikan turvallisuuden tunnetta sekä tuovan elämyksellisyyttä eri käyttäjäryhmien päivittäiseen arkiympäristöön. Tavoitteena on toteuttaa korkeatasoista julkista taidetta ja tarjota uusia näkökulmia kaupunkitilaan.

Kilpailuehdotuksia saapui määräaikaan 16.11.2020 mennessä viisi kappaletta: Kuppikivi, Travelogue, Pieni suuri matka, Uusi normaali ja Puukansan tarina. Kilpailun palkintolautakunta tutustui ehdotuksiin kahdessa kokouksessaan joulukuussa.

Palkintolautakunta valitsi kilpailun voittajaksi ehdotuksen Kuppikivi, jonka on laatinut kuvataiteilija Antti Tenetz. Voittajaehdotus sopi palkintolautakunnan mielestä parhaiten kilpailuohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Teos on aiheeltaan ajankohtainen, mutta samalla paikallishistoriaan nojaava ja toimii kaupunkilaisia sekä kaupunginosia yhdistävänä elementtinä.

Toiselle sijalle kilpailussa asetettiin Charles Sandisonin ehdotus Travelogue ja kolmannelle sijalle teosehdotus Puukansan tarina, jonka oli laatinut taiteilijapari IC-98 eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää.

Myös kaupunkilaisilla oli mahdollisuus kommentoida kilpailuun saapuneita ehdotuksia ja äänestää niistä omaa suosikkiaan. Äänestys- ja kommentointiaika oli 2.−10.12.2020. Yleisöäänestyksen suosikiksi nousi kilpailuehdotus Uusi normaali, jonka oli laatinut taiteilijapari Pink Twins eli taiteilijaduo Juha ja Vesa Vehviläinen. Tämä ehdotus sai kilpailussa kunniamaininnan. Kaikki kilpailuehdotukset ovat esillä Riihimäen taidemuseossa 14.-24.1 2021.

Kaikki kilpailuehdotukset on esitelty alla.

Kilpailuehdotus 1 – Kuppikivi

Kuppikivi mediataideteos on laajennettu muotokuva ja maisema Riihimäestä. Aikanaan kuppikivet yhdistivät ympäröivän luonnon ja ihmisen yhteen paikkaan, niistä väitetään löytyvän taivaankappaleiden tai maastonkohtien sijainteja ja karttoja. Ne olivat paikkoja, joihin tuotiin ruokaa ja joissa kohdattiin. Teoksen idea nouseekin aseman lähellä Szolnokinpuistossa sijaitsevasta uhri- eli kuppikivestä. Teos inspiroituu ympäristöstä ja yhdistää alikulkutunneliin eri aikausia ja paikkoja. Mediataideteos muuttuu vuodenaikojen mukaan, jokaiselle vuodenajalle on oma videoteoksensa. Teosta on tehty koneoppivien kilpailevien keinoälymallien avulla, jotka oppivat tuottamaan kuvaa niille syötetystä materiaalista ja aineistoista. Mallit ovat kehittyviä ja evolutiiviisia. Kuvamateriaali toistetaan LED-näytöillä, mobiililaitteissa ja verkkosivustolla.

Kilpailuehdotus 2: Travelogue

Teosehdotuksessa kutomisen, puhumisen ja luomisen visuaalinen kuva toimii metaforana kielen oppimiselle ja maailman ymmärtämiselle kielen kautta. Teoksessa kaksi tekoälyohjelmaa yrittää ymmärtää toisiaan ja kommunikoida keskenään. Ohjelmat hakevat sanoja maailman puhutuimpien kielten varannosta ja mukauttavat vastauksensa toisiinsa. Tietokoneet tuottavat lauseita käsistä, jotka virkkaavat sanojen kielet. Kädet puhuvat. Taideteos muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, sen lopputulos on tuntematon. Toiveena on, että teos herättää ajatuksia tulevaisuuden digitaalitekniikoista, mutta muistuttaa samalla ihmisen pitkästä tarinankerronnan ja kielen historiasta. Teosehdotuksessa kahdeksan tietokonetta tuottaa reaaliaikaista animaatiota, joka heijastetaan seinälle kahdeksan projektorin kautta.

Kilpailuehdotus 3: Pieni suuri matka

Monenlaiset matkalaiset ja kulkureitit kohtaavat Riihimäen rautatieaseman alikulkutunnelissa. 8mm filmille kuvatusta materiaalista koostuva runollinen teos vie Riihimäen alikulkutunnelissa kulkevan katsojan minimaalisten sekä monumentaalisten kulkureittien ääreen. Teleskooppiin, kaukoputkeen ja mikroskooppiin viittaavien, ympyrän muotoon rajattujen filmien kautta pieni kohtaa suuren. Luontoa ja ympäristöä tarkkailemalla teos syventyy liikkeeseen ja matkantekoon, jota tapahtuu tunnelin yläpuolella olevan Riihimäen aseman ratapihalla ja myös kaikkialla ympärillämme. Teos esitetään kolmella, yhteen kiinnitetyllä 4K-monitorilla, jotka soveltuvat ulkotiloihin. Teos on sijoituspaikan suhteen joustava, ja se asennetaan sille sopivaksi katsotulle paikalle Riihimäen rautatieaseman alikulkutunneliin.

Kilpailuehdotus 4: Uusi normaali

Uusi Normaali on monikanavainen ei-lineaarinen animaatioteos, joka asennetaan usealle erikokoiselle led-näytölle Riihimäen rautatieaseman alikulkutunneliin. Animaatio esittää utopistisen vehreän maiseman, joka on jatkuvassa kasvutilassa ja loputtomassa liikkeessä. Hyperajolla kasvava luonto, nopeutettu vuoden kierto ja taivaalle räjähtävät ilotulitukset juhlistavat muutosta ainoana uuden normaalin vakiona. Alikulkutunnelin seinille asennettuna teos laajentaa läpikulkukäytävänä toimivaa tunnelin ympäristöä osaksi värikästä psykotrooppista maisemaa, johon ohikulkija ehtii upota läpikulkumatkallaan.

Kilpailuehdotus 5: Puukansan tarina

Teos muodostaa reaaliaikaisen kuvayhteyden – avoimen ikkunan – tuoreelta avohakkuuaukealta asematunnelin seinälle. Aukeaa näkymä toisaalle, joka muistuttaa että näin on ollut ennen asemankin seudulla: metsää on kasvanut, se on hakattu, puu on muuttunut rakennustavaraksi ja rahaksi, metsältä raivattu tila teiksi ja kaupungeiksi, tavaraa ja ihmisiä kuljettaneet rautatiet ovat yhdistäneet paikkakunnat. Teos sitoo yhteen aseman ja sen historian, rakentamattoman ja rakennetun ympäristön sekä tekee näkyväksi elämäntapamme mahdollistavat resurssit. Ekologisessa mielessä teos muistuttaa hiiltä sitovan viherpeiton tärkeydestä, hoitamamme ympäristön ja sen eliölajien diversiteetin itseisarvosta sekä yhteennivoituneisuudesta kanssamme. Teoksen asematunnelin käyttäjille näkyvä osa koostuu kolmesta pystysuuntaisesta monitorista, jotka on sijoitettu vieri viereen panoraamaksi.