Salme Paldan

(ent. Karvanen)


Riihimäen kirjaston aulassa on Salme Paldanin tekstiilitaideteos Elämysten portaat.

Salme Paldan

Salme Paldan (13.4.1954) asui ja työskenteli Riihimäen Hyttikorttelissa vuosina 1983 – 1998. Salme Paldan valmistui vuonna 1976 Kuopion Käsi- ja Taideteollisuusakatemiasta tekstiilisuunnittelijaksi. Sen lisäksi hän on täydentänyt opintojaan useissa eri alan oppilaitoksissa. Hän on osallistunut töillään lukuisiin näyttelyihin. Salme Paldanin 30-vuotisjuhlanäyttely järjestettiin Riihimäen kirjaston Samuli Parosen salissa vuonna 2006. Hänen töitään on hankittu yksityiskoteihin sekä julkisiin tiloihin Suomessa ja ulkomailla.

Salme Paldan on tullut tunnetuksi erityisesti sängynpeitteistään ja kansainvälisesti palkitusta kostean tilan Soft Steps –matostaan. Lisäksi hän on suunnitellut useita ryijyjä, kuvakudoksia ja muita seinätekstiilejä.

Karvanen Elämysten portaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elämysten portaat, 1986, (tekstiilitilateos).

Riihimäen kaupunki tilasi tilataideteoksen Salme Paldanilta keväällä 1986 valmistumassa olevaan uuteen kaupunginkirjastoon. Rakennuksen suunnittelija arkkitehti Juhani Westerholm oli suunnitellut ala-aulaan paikan tekstiiliteokselle. Elämysten portaat oli Salme Paldanin ensimmäinen tilataidetyö.

Salme Karvanen: Elämysten portaat

Elämysten portaat on suoristettuna 17 metriä pitkä ”portaikko”, kudottu työ, jonka loimeen on pujotettu metalliverkko. Elämysten portaiden syvyys ja korkeus ovat puoli metriä ja leveimmältä kohdaltaan työ on 2,5 metriä leveä. Portaiden väleissä ovat metalliset tangot, joiden päissä ovat reiät vaijeria varten, jolla saadaan aikaan portaiden mutkitteleva muoto. Elämysten portaiden värit vaihtelevat pastellin sävyistä keltaiseen ja purppuraan. Teosta voi ihailla sekä ala- että yläkerrasta. Työ tuo visuaalista ilmettä kirjastoon ja kuvastaa samalla kirjastoa tiedon ja elämysten portaina.

Salme Paldan on todennut työstä tulevan taideteoksen vasta, kun sillä on sanoma. Osaaminen on sitä, että ”itsellä on sanottavaa ja kyky sanoa se”.

 

Lähteet:

Herme, Pia: Kohtalokas meri on kuljettanut taiteilijan saarelta saarelle, Aamuposti 6.1.2006
Markkanen, Raimo: Uudet kirjastotalot ovat vetovoimapaikkoja, Uusi Suomi 11.5.1987
Poutasuo, Tuula: Sängynpeitto markkinaraossa, Helsingin Sanomat 14.5.1988
Riihimäen kaupunginkirjasto –esite, Riihimäen kaupunki 1987
Sarrola, Sinikka: Pesula on kotini, Makasiini 1985 : 1
Tekstiilitaidetta Riihimäen kirjastoon, Riihimäen Sanomat 24.10.1986
Vartia, Riitta: Henkinen pääoma on pienyrittäjän voimavara, Keksintöuutiset 1995 : 4-5
http://www.salmepaldan.com/index.html


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0