Irma Airisto

Irma Airiston tekstiilityö Kolme nallea on esillä kirjaston Satuhuoneessa.

Airisto Irma

Irma Airisto (14.12.1920 – 31.3.1990)

Irma Airisto syntyi Arolammilla Isolan talonpoikais- ja taiteilijasukuun. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Riihimäen yhteislyseosta (nyk. Riihimäen lukio) vuonna 1939 ja valmistui kuvaamataidonopettajaksi Taideteollisuuskeskuskoulusta vuonna 1945. Vuodesta 1957 vuoteen 1984 hän toimi kuvaamataidonopettajana vanhassa koulussaan Riihimäellä.

Irma Airisto: Kolme nallea

Kolme nallea. Kuva Harry Westerstråhle

Irma Airisto oli monipuolinen taiteilija, jolle maalaaminen, teatteri ja kirjoittaminen olivat kaikki tärkeitä. Irma Airiston kiinnostus piirtämiseen alkoi jo lapsena sisarusten kanssa piirretyistä paperinukeista. Vaikka Irma Airisto maalasi paljon, niin hän piti näyttelyitä melko harvoin. Hänen ensimmäinen tilkkutaulunäyttelynsä oli Helsingissä Strindbergin taidesalongissa vuonna 1957. Vuonna 1974 hän osallistui Kuva-Häme näyttelyyn ja samana vuonna Riihimäen kaupunginkirjastossa oli esillä hänen enkelipiirroksiaan. Hän osallistui myös Riihimäen Taideyhdistyksen näyttelyihin vuosien varrella. Lisäksi hän kuvitti omia kirjojaan ja suunnitteli esim. Riihimäki-seuran viirin.

Irma Airisto ei maalannut näyttelyitä varten, vaan silloin kun itsestä siltä tuntui. Galleria Allinnan muistonäyttelyssä (1990) oli esillä 75 Irma Airiston työtä vuodesta 1940 vuoteen 1990. Esillä oli grafiikkaa, piirroksia ja maalauksia sekä paperinukkekoti paperinukkeineen.

Kotiseuturakkaus heijastui kaikessa Irma Airiston taiteellisessa tuotannossa.
Monitaiteellinen Irma Airisto on todennut: ”Minusta ihmisen tulee kehittää kukkia siinä mullassa mihin hänet on istutettu.”

Riihimäki kaunokirjallisuudessa – Airisto Irma
Riihimäkeläiskirjailijoita – Airisto Irma

Lähteet:
Kirje Aija Torttilalta 14.9.2010
Muistokirjoitus Riihimäen Sanomat 8.4.1990
Alhainen, Atte: Irma Airiston muistonäyttelyssä maalausten vuoro päästä esille,
Riihimäen Sanomat 10.5.1994
Haahtikivi, Mirja: Aina on toivoa, Riihimäkeläinen 26.2.1989


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0