Marcus Karppi

Ekokemin insinöörin murhamysteeri

Marcus KarppiLahdessa vuonna 1967 syntynyt Marcus Karppi (Jarkko Karppinen) on opiskellut teologiaa ja valtiotieteitä Helsingin yliopistossa. Marcus Karppi on lapsena viettänyt paljon aikaa Riihimäellä isovanhempiensa luona. Hän on työskennellyt mm. postioperaattorina, HTV:n asiakaspalvelussa, haudankaivajana ja YTV:n asemanhoitajana. Lisäksi hän on suorittanut Ekokemin kurssin Riihimäellä. Nykyisin hän asuu Helsingissä.

Marcus Karppi kertoo itse liidelleensä suomalaiselle dekkaritaivaalle pitkäaikaisen dekkariharrastuksen ja rikossosiologisen tarkastelun kautta. Murha Meripäivillä (2009) on hänen neljäs dekkarinsa. Kaikkien rikosromaanien päähenkilö on Supon ex-agentti Kurt Kopra, joka saa edelleen toimeksiantoja Supolta. Kurt Kopra on letkeä, huulta heittävä antisankari, joka setvii murhatapauksia ympäri Etelä-Suomea.

Murhatutkimusta Riihimäellä

Ekokem”Muurimäki tapasi sovitusti Riihimäen rautatieaseman vanhan tammen vieressä joulupukin, joka poltti paksua sikaria hieman kohotetun kasvonaamarin suojasta. Vaikka Riihimäki on tunnettu risteysasema, jossa junat ja ihmiset etsivät pikaista huoltoa ja oikeita raiteita, niin Muurimäelle jouluaatto oli elämän päätepysäkki.”

(Murha Meripäivillä, 2009, s. 10)

”Riihimäen rautatieasemalta nappaamassani kartassa ei sinistä näkynyt kuin yhden lätäkön verran. Rautateillä on ollut suuri merkitys nykyisin vajaan 28 000 tuhannen asukkaan kaupungille, joka on tunnettu myös varuskunnasta, lasista ja huippusuunnittelusta. 1870 avattu rata Riihimäeltä Pietariin synnytti maan rautateiden ensimmäisen solmukohdan. Kun paikkakunnilla ei ole järviä vesielämää, niin riihimäkeläisten olohuoneena ja kohtauspaikkana toimii Ragnar Granitin aukio esiintymislavoineen ja tapahtumineen.”

(Murha Meripäivillä, 2009, s. 116)

”Selailemani esitteen mukaan Ekokem hyödyntää, tekee vaarattomaksi ja loppusijoittaa vuodessa yli 100 000 tonnia ongelmajätettä tuhoamalla tai hyödyntämällä loput aineena tai energialähteinä. Esikäsittelyn ja luokittelun jälkeen ongelmarahti päätyy joko polttolinjoille tai uuniin. Kylmälaitteille ja loisteputkille on omat laitoksensa, samoin loppusijoituspaikka vaarattomaksi tehdylle aineelle, jota ei voi hyödyntää. Vesilaitos käsittelee jätevedet, ja kirkkaille sekä mustille polttoöljyille löytyy puhdistusprosessi, samoin sähkö- ja metalliromulle.”

(Murha Meripäivillä, 2009, s. 128)

”Söin kirjastossa kellertävän keiton, jossa oli juuston lisäksi kukkakaalia. Join lasin kirnupiimää ja nautin palan kääretorttua ja kupposen mustaa kahvia. Junan lähtöön oli tunti aikaa, RUK:n kurssin 211 matrikkelin löysin virkailijan avulla. Istahdin sohvalle, lainasin henkilöllisyystodistusta vastaan Donald Fagenin Morph the cat –levyn sekä kuulokkeet. Panin ilolla merkille, että Riihimäen bibliossa palveltiin muukalaistakin.”

(Murha Meripäivillä, 2009, s. 139)

Riihimäkeläinen Ekokemin insinööri Juho K. Muurimäki katoaa jouluaattona 2003. Hänen nähtiin viimeksi nousevan Riihimäen rautatieasemalla joulupukiksi naamioituneen henkilön autoon. Auto oli tankattu Ekokemin bensakortilla. Kurt Kopra alkaa selvittää tapausta, johon kytkeytyy myös Kopran tuttavan murha Kotkan Meripäivillä.
Kurt Kopra saapuu junalla Riihimäelle tutkimaan Muurimäen tapausta. Ensin Kopra käy Peltosaaren pesäpallokentän katsomossa tapaamassa Muurimäen vaimoa. Seuraavaksi hän käy Ekokemillä jututtamassa Muurimäen työkaveria. Sieltä hän jatkaa kirjastoon etsimään tarvitsemaansa RUK:n kurssijulkaisua.

Marcus Karpin monisäikeisessä dekkarissa Riihimäkeen tyypillisesti liitetyn rautatien lisäksi kuvataan Ekokemiä ja kirjastoa työpaikkoina. Kirjassa tavanomaista räväkämpää kieltä käyttävä kirjastovirkailija (Helinä) tuiskahtaa Kopran kysymykseen:
”Moukka, en alennu vastaamaan. Seuraa kintereillä, Helinä tuhahti harppoessaan lyhyen matkan puolityhjille hyllyille.”

Riihimäen kuusitoista vuosikymmentä: 2000


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1