Tuulikki Alsta

1960-luvun nuorten baarielämää

Tuulikki AlstaTuulikki Alsta, kuva: yksityiskokoelmaRiihimäellä vuonna 1946 syntynyt, mutta Porissa lapsuus- ja osin nuoruusvuotensa viettänyt Tuulikki Alsta julkaisi esikoisteoksensa Vakavat leikit vuonna 1966. Aihepiiri ja henkilöt sijoittuvat Riihimäelle, jossa 1960-luvun nuoriso vietti aikaa silloisessa Katriina-baarissa kaupungin keskustassa, koska ”ei ollut muutakaan paikkaa mihin mennä.” Nuori kirjailija totesi Riihimäen kirjastossa järjestetyssä kirjailijaillassa, ettei ”nuoriso elä sellaisessa yhteiskunnassa, jossa se haluaisi elää” Riihimäen Sanomien haastattelussa (5.4.1966). Myös seuraava kirja vuonna 1967 ilmestynyt Häilyvät suhteet jatkaa samaa aihepiiriä, nyt aikaa vietetään Valion baarissa. Molemmista teoksista heijastuu 1960-luvun nuorison irrallisuus, epävarmuus ja kokeilunhalu. Pikkukaupungin ahtaista ympyröistä halutaan pois, mutta samalla tulevaisuus tuntuu pelottavalta.

”Lisse istui Katriinassa Kalin kanssa.
– Tuntuu kuin kahvinjuojat hajaantuisivat, hän sanoi pojalle.
– Miten niin? ihmetteli Kali
– Erimielisyyksiä vähän kaikkien välillä.”
(Vakavat leikit, 1966, s. 45)

”Perjantai. Anu istui jälleen Katriinassa. Mitähän hän sielläkin aina notkui? Mutta ei ollut muutakaan paikkaa mihin mennä. Ja tollasella ilmalla vielä.”
(Vakavat leikit, 1966, s. 134)

”Anu oli juonut pullon Spriteä. Valiolla oli enemmän ihmisiä kuin tavallisesti perjantai-iltoina. Mutta kaikki olivat vieraita. Todella Anu ei tuntenut ketään tästä kaupungista. Tämä oli vieras paikka hänelle. Täynnä outoja ihmisiä, joihin hän ei halunnutkaan tutustua. Hän tahtoi olla yksin omassa maailmassaan. – Kohta olisi kesä. Hän tulisi takaisin tähän kaupunkiin. Ei, hän ei koskaan palaisi tänne. Tämä paikka oli liian kipeä.”
(Häilyvät suhteet, 1967, s.132)

KatriinabaariTuulikki Alstan kaksi romaania ovat oivallisia näytteitä 60-luvun puhekielestä. Riihimäen nuoriso istui Hämeenkadun Katriina-baarissa ja Valion baarissa pohtien monimutkaisia ihmissuhdekuvioitaan. Baarit olivat 1960-luvulla muotiasia entisten kahviloiden sijaan.

Riihimäen kuusitoista vuosikymmentä: 1960


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0