Kuuluisia riihimäkeläisiä

Tuire Harjola: Lähikuvassa Renny HarlinTuire Harjola: Lähikuvassa Renny Harlin, 2009

Kirja on suomalaisen Hollywood-ohjaajan sisaren henkilökuva pikkuveljestään. ”Talvella Koulukatu toimi kelkkamäkenä, jos aikuisia ei näkynyt. Renny oli saanut 3-vuotiaana joululahjaksi punaisen mahakelkan ja lampaannahkahatun, jossa oli pitkät valkeat korvaläpät. Hattu tiukasti leuan alle solmittuna hän veti omin voimin kelkan mäen päälle ja isojen poikien usuttamana ja matkaan tuuppaamana lähti hurjaan luisuun suoraan kohti vilkasta Hämeenkadun risteystä.”
Renny Harlin syntyi ja asui varhaislapsuutensa Riihimäellä isän toimiessa ylilääkärinä Riihimäen sairaalassa.

Maija Isola : elämä, taide, Marimekko, 2005

”Rakas Krisse. …Töitäni ei sitten hyväksytty Nuorten näyttelyyn, mutta en ole siitä pahoillani. Kerran ne kuitenkin hyväksytään. Eikä se ole pääasia. – Maija.” Maija Isolan Postikortti 10.12.1955
Kirja kertoo tekstiilitaiteilija Maija Isolan elämästä ja urasta Marimekon pitkäaikaisena suunnittelijana. Teos perustuu Designmuseon vuonna 2005 järjestettyyn näyttelyyn. Upea kirja sisältää runsaasti Maija Isolan värikkäitä malleja vuosien varrelta.

Kalevi Kalemaa: Sinisalon Veikko – suomalainen näyttelijäKalevi Kalemaa: Sinisalon Veikko – suomalainen näyttelijä, 1986

”Syyskuun 30. päivä 1926, torstai: Herajoen työväentalolla, Riihimäen kauppalassa, valmisteltiin häitä. Työväentalon vahtimestarin vaimo, Lyyli Sinisalo pesi kahden apunaisen kanssa lattioita. Kun huoneet oli siivottu hän sanoi vanhimmalle tyttärelleen, Vienolle: – Juokse äkkiä hakemaan Toivosen Almaa (paikallinen lapsenpäästäjä). Minä kuolen tai saan lapsen.” Riihimäeltä lähtöisin olevan tunnetun näyttelijän ja lausujan elämäkerta, jossa kuuluu Sinisalon oma ääni ja käsitys näyttelijän työstä sekä maailmankatsomuksesta. Mukana Sinisalon tunnetuimmat roolit alikersantti Lahtisesta Pohjantähden Laurilan Anttooseen.

Risto Lindstedt: Moottoripyörä ja miehen mieliRisto Lindstedt: Moottoripyörä ja miehen mieli: erilainen matkakirja, 2008

Risto Lindstedt sanoo saaneensa syntymälahjakseen helppokäyttöisen luonteen, kohtuullisen herkän kyvyn aistia ja luonnollisen taipumuksen lepäilyyn. Suomen Kuvalehden pitkäaikainen toimittaja ajelee moottoripyörällään eri puolilla Suomea. Matkoillaan hän poikkeaa usein hautausmailla ja muistelee Riihimäen lapsuus- ja nuoruusvuosiaan.

Hannu Mäkelä: Samuli: muistelma Samuli Parosesta, 2006

”Parosen vaimo soitti Haavikollekin ja kävi kerran tätä tapaamassa. Haavikko kirjoittaa: ”Puhuin hänen vaimonsa kanssa pari kertaa. Hän kertoi että Samulille ei pidä antaa rahaa. ’Ei se ole itse kirjojaan tehnyt, minä ne kirjoitin’, hän sanoi.” Riihimäen työläiskirjailija Samuli Paronen eli vaatimattomasti, kärsi rahapulasta ja sairauksista ja huolehti hankalasta vaimostaan kuin poika äidistään. Kirja kertoo vaikuttavasti Parosen dramaattisista elämänvaiheista ja kirjailijantyöstä vaikeissa olosuhteissa. Teos perustuu Samuli Parosen ja Hannu Mäkelän tapaamisiin ja kirjeenvaihtoon.

Marko Paavilainen: Eversti: upseeri ja teollisuusmies Olli PaloheimoMarko Paavilainen: Eversti: upseeri ja teollisuusmies Olli Paloheimo, 2006

Teos on osa kolmiosaista tutkimus- ja kirjasarjaa, joka tarkastelee Paloheimon sukua talouselämässä ja politiikassa. Olli Paloheimo kertoo sukutaustastaan: ”Isäni oli papin poika Lopelta. Hänellä oli kaksi asiaa: viisi poikaa ja paljon velkaa.” Kirja kuvaa jääkärinuorukaisen tien sotilasuran ja sukuyrityksen kautta vuorineuvostason vaikuttajaksi.

Arvi Paloheimo: Minun sotaani, 1994

Arvi Paloheimon sota-ajan kertomus, joka perustuu hänen puheenvuoroonsa ”Korsumuistelmia” Etelä-Hämeen veteraanikuoron 5-vuotisjuhlatilaisuudessa Riihimäen urheiluhallissa 10.2.1994. Pieni tarina tunnetun Riihimäkeläisen teollisuusmiehen sota-ajan taipaleesta.

Päivi Räsänen: Päivien ketjusta – uskosta ja arjestaPäivi Räsänen: Päivien ketjusta – uskosta ja arjesta, 2007

”Tämän kirjan tekstit sisältävät harkittuja sukelluksia lapsuudenkotiini sekä nykyiseen perheeseeni ja sieltä avautuvien kuvien ympärille kietoutuneisiin ajatuksiini elämästä, rakkaudesta, kuolemasta ja Jumalasta.”
Pitkäaikaisen kansanedustajan ja nykyisen ministerin kirja kertoo perhe-elämästä, lääketieteen etiikasta ja uskosta.

Risto Uimonen: Iiro ViinanenRisto Uimonen: Iiro Viinanen: henkilökuva, 2010

”Kenelle ihmeen Viinaselle?” kyseltiin vuonna 1991, kun valtionvarainministerin salkku meni riihimäkeläiselle kansanedustajalle Iiro Viinaselle. Vuotta myöhemmin kaikki tiesivät Iiro Viinasen – hänestä oli tullut Suomen haukutuin poliitikko ja toisaalta lama-Suomen pelastaja. Tämä kirja kertoo, miten riihimäkeläinen toisen polven yrittäjä nousi vallan huipulle. Eläkevuosina hänen elämänarvonsa ovat muuttuneet ja hän on puhunut julkisuudessa mm. luontoarvojen puolesta sekä kertonut avoimesti Parkinsonin taudistaan. Nykyisin Iiro Viinanen asuu Lahdessa.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 3 Kyllä 0 Ei 3