Kirjavinkkejä

LASTENKIRJAT

Maria Kuutti: Anna ja Elvis kylpylässä, 2014
Hauska ja selkeästi kirjoitettu uutuuskirja pienille koululaisille! Sopii vaikka ääneen luettavaksi. Seitsenvuotiaan Annan pääsiäislomasuunnitelmat vaihtuvat. Koko perheen oli tarkoitus lähteä Italiaan, mutta nyt mennäänkin Imatran kylpylään. Mukaan tulevat vanhempien ja Annan lisäksi molemmat veljet, 12-vuotias Ilari ja Veikko-vauva. Myös mainio mummo lähtee reissuun. Matkalla sattuu vaikka mitä kommelluksia alkaen siitä, kun mummon matkalaukku unohtuu kotitalon portaille. Onneksi Ilari ja Anna majoitetaan eri huoneisiin; heille kun syntyy koko ajan pientä riitaa niin kuin sisarusten kesken yleensäkin. Kylpylässä Anna ystävystyy Elvis-nimisen pojan kanssa. Mummon mukaan silloin joskus muinaisuudessa, hänen nuoruudessaan oli saman niminen laulaja. Elvis on luonteeltaan aika rauhallinen, mikä onkin mukavaa, kun Annan perhe ei sitä aina ole. Mummo erityisesti onnistuu järjestämään yllätysohjelmaa; varsinkin silloin kun hän vuokraa hieman liian pienet, mutta upean kimaltelevat bikinit, joiden yläosa putoaa uima-altaaseen. Annan ja Elviksen ystävyydestä lukisi mielellään enemmänkin. Toivottavasti tämä Perhe on paras – kirjoituskilpailun voittanut tarina saa jatkoa!

 
NUORTENKIRJAT

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat
, 2014
Sopii seiskaluokkalaisille ja siitä ylöspäin. Riparin juuri suorittaneet Rudi, Henri ja Samu lähtevät mopoillaan Pohjois-Karjalasta kohti Kalajoen hiekkoja. Melkoinen matka jurruuttaa mopon selässä! Kimmokkeena lähtöön on Rudin ihastus Hanna, joka asuu Kalajoella. Kirja on täynnä rentoa nuorten miesten kesämeininkiä, josta hulvattomimmat palat jaetaan muillekin videopätkinä Youtubessa. Tytöt ovat koko ajan mielessä ja vitsiä pukkaa. Hauska ja hulvaton kirja, jossa kuitenkin pohditaan ihmissuhteita myös pintaa syvemmältä. Sivujen runsaudesta huolimatta yllättävän letkeästi ja nopeasti luettava opus. Ja loppu yllättää kaikki!
KAUNOKIRJAT

Jean-Paul Didierlaurent: Lukija aamujunassa, 2015
Joka aamu nuori mies nimeltä Guylain nousee junaan, ottaa laukustaan irrallisia sivuja ja alkaa lukea ääneen. Hän on töissä kirjojen kierrätyslaitoksessa jossa makulointikone armotta ahmii myymättä jääneet kirjat kitaansa, ja Guylainille jää vain irtolehtiä. Ujolla Guylainilla on junassa faninsa, jotka joka aamu asettuvat samaan vaunuun kuullakseen miehen lukevan. Työ kirjoja tuhoavan koneen parissa on ahdistavaa ja iltaisin miestä odottaa tyhjässä asunnossa vain kultakala, jolle hän kertoo päivän tapahtumat.
Eräänä päivänä Guylain löytää junan penkiltä muistitikun. Hän poimii tikun mukaansa ja löytää siitä 72 tekstitiedostoa. Hän printtaa tiedostot ja niistä avautuu tuntemattoman nuoren naisen elämä. Aamuisin Guylain lukee printtaamiaan sivuja junassa.
Guylainin ystävä, makulointikoneen rampauttama Giuseppe innostaa ystäväänsä etsimään muistitikun kirjoittanutta naista. Tekstistä löytyneiden vihjeiden perusteella Guylain kiertää ympäri Pariisia löytääkseen tämän erikoisen nuoren tytön.
Ranskalainen Jean-Paul Didierlaurent on kirjoittanut palkittuja novelleja lähes kaksikymmentä vuotta. Lukija aamujunassa on hänen esikoisromaaninsa.

 
Liisa Rinne: Odotus, 2015
”On vaikeaa, kun ei ole toivottu ja haluttu. Ja vielä vaikeampaa, kun on.”
Kun koulussa on luistelua, Emilia lähtee autotalliin etsimään luistimia. Varoittamatta silmät osuvat hyllyllä olevaan laatikkoon, jossa on vieraita papereita. Silloin Emilia saa tietää: hänet on adoptoitu vauvana. Tavallaan hän on tiennyt sen aina ja tavallaan ei.
Kun Emilia odottaa esikoistaan, hän ottaa yhteyttä biologiseen äitiinsä ja kutsuu tämän kahvilaan. Kaupungin toisella laidalla vieras nainen valmistautuu lähtöön, varaa taivaalle tähyillen mukaansa sateenvarjon. Odotus antaa äänen adoptiovanhemmille, biologiselle äidille sekä tietenkin Emilialle. Adoptio pakottaa heidät muistamaan. Se saa heidät määrittelemään perhettä yhä uudestaan ja myöntämään, ettei kukaan heistä ollut äitinä, isänä tai tyttärenä sellainen kuin toinen oli odottanut.
Kaunis ja haikea romaani 1970-luvun lapsuudesta näyttää ruokailevan perheen matalalla roikkuvan keittiönlampun valossa.Odotus on tamperelaisen Liisa Rinteen esikoisromaani. Aihe on Rinteelle omakohtainen ja tuttu, hänellä on itsellään adoptio tausta.
 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0