Kirjasto A – Ö

B  C  K  O Z  Å  Ä  Ö

A

Aikakauslehdet

Aineiston selaus

Asiasanat

Tietokirjojen, artikkeleiden ja dokumenttielokuvien sisällön kuvailemisessa ja tiedonhaussa käytetään pääasiassa Yleisen suomalaisen ontologian (YSO) sisältämiä termejä. Kaunokirjallisuuden sekä fiktiivisten elokuvien ja äänikirjojen kuvailussa käytetään fiktiivisen aineiston ontologiaa (KAUNO) sekä suomalaista lajityyppi- ja muotosanastoa (SLM).
Musiikkiaineiston kuvailussa käytetään yleisen suomalaisen ontologian (YSO), suomalaisen lajityyppi- ja muotosanaston (SLM) ja kansalliset toimijatiedot -luettelon (KANTO) termejä.

Aukioloajat

1.9. – 31.5. maanantai-perjantai klo 9.00-19.00 (klo 9-11 itsepalvelu), lauantai ja aatto klo 9.00-15.00 (klo 9-10 itsepalvelu). Sunnuntaisin suljettu.
1.6. – 31.8. kesäaika: maanantai-keskiviikko klo 9.00-19.00, torstai-perjantai klo 9.00-17.00 (klo 9-11 itsepalvelu). Lauantaisin ja sunnuntaisin suljettu. Juhannusaatonaatto 9.00-15.00, juhannusaatto suljettu.

C

Celia

Celia on valtion ylläpitämä erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta lukemisesteisille muun muassa äänikirjoina. Lukemiseste voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, kehitysvamma tai tilapäinen lukemiseste (sairauden toipilasaika). Lisätietoja palvelusta

D

Digitointihuone Muuntamo

Digivalmennus

Kirjaston Digivalmentaja opastaa ja auttaa laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä, myös esimerkiksi oman laitteen peruskäytössä, asiakkaan omien tiedontarpeiden mukaan. Digivalmennus on henkilökohtaista, maksutonta ja tarkoitettu kaikenikäisille. Kirjastossa on opastukseen käytettävissä pöytäkoneita, kannettavia ja tabletteja. Opastusta on saatavilla ajanvarauksella ti–to klo 13–15 väliselle ajalle. Henkilökohtainen opastusaika on 1 tunti. Digiopastusta ei ole saatavilla kesäaikana 1.6.-31.8.

Varaa aika opastukseen tai kysy lisätietoja kirjastosta: puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi

Kerro varatessa yhteystiedot sekä toiveesi opastuksen aiheesta. Huomioithan, että emme korjaa, huolla tai asenna laitteita. Asiakas vastaa itse henkilökohtaisista ja salassa pidettävistä tiedoistaan sekä omista laitteistaan ja niiden mahdollisista teknisistä vioista.

E

E-kirjat

ePress-sanomalehtipalvelu

Erityisryhmien palvelut

F

Facebook

Kirjasto on myös Facebookissa.

Finna

Finna on helppokäyttöinen verkkopalvelu, joka tarjoaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Verkkopalvelun avulla voi helposti hakea valitsemaansa aihetta koskevaa aineistoa, kuten kuvia, asiakirjoja, sanomalehtiä, tutkimuksia, videoita ja äänitallenteita. Aineistot ovat saatavissa samasta verkkopalvelusta, eikä tiedonhakijan tarvitse etukäteen tietää, mikä organisaatio tiedon on tuottanut.

H

Hankintatoivomukset

Aineistoa koskevia hankintatoivomuksia voi jättää osastojen neuvontapisteisiin tai lähettää sähköisesti lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen kirjasto@riihimaki.fi.

Henkilökunta

I

Instagram

Riihimäen kaupunginkirjasto löytyy Instagramista käyttäjänimellä @rmkkirjasto.

Internet

Asiakaskäyttöön tarkoitetuille tietokoneille voi mennä ilman ajanvarausta ja henkilökohtaista kirjautumista.
Käytettäviä koneita löytyy alakerran Alasalista ja yläkerrasta aikuisten puolelta ja lastenosastolta.
Internetin käyttö kirjastossa on maksutonta.

Sivun alkuun

K

Kartta, kirjaston sijainti

(Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki)

Kaukopalvelu

Kaukolainaamme aineistoa, jota ei ole omassa kokoelmassamme kirjastojen kesken sovittujen kaukolainasääntöjen puitteissa.
Kaukolainaus on maksullista: 7 euroa /laina Suomesta, kopiot todellisten kulujen mukaan.
Kaukolainatiedustelut tietopalvelusta puhelimella 019 758 4678 tai sähköpostilla kirjasto@riihimaki.fi.

Kirjalahjoitukset

Riihimäen kaupunginkirjasto ottaa vastaan lahjoituksina hyväkuntoisia, melko uusia lasten ja aikuisten kaunokirjoja, cd-äänilevyjä sekä nuotteja. Kirjasto ei ota vastaan tietosanakirjoja, hyvin vanhoja tietokirjoja tai huonokuntoisia kirjoja.
Kirjoja voi tuoda kirjaston aukioloaikoina palvelutiskeillemme. Kirjastolla ei resurssien puutteen vuoksi ole mahdollisuutta hakea kirjoja kotoa.
Lahjoituskirjoilla täydennämme kokoelmaamme ja korvaamme huonokuntoista aineistoa.
Tekijänoikeudellisista syistä emme voi lahjoituksina ottaa kirjastokäyttöön DVD- tai Blu-ray-tallenteita, CD-ROM- tai DVD-ROM-levyjä.
Kaikki lahjoituskirjat eivät päädy kirjaston kokoelmiin, vaan jatkavat kiertoaan kirjaston aulan kierrätyskärryssä, jonne myös voit jättää yksittäisiä kirjoja.

Kirjanäyttelyt

Kirjastokino

Elokuvien suoratoistopalvelu kirjastoasiakkaille. Käyttöön tarvitaan Ratamo-kirjastokortti ja henkilökohtainen pin-koodi

Kirjastokortti

Kirjastokortin saa lainaustoimistosta täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan holhoojan kirjallinen suostumus. Kirjastokortti on esitettävä aineistoa lainattaessa. Osoitteen- ja nimenmuutos sekä kortin katoaminen on ilmoitettava kirjastoon. Ensimmäinen kortti on maksuton, kortin uusiminen 1.00 / 2,00 euroa. Sama kirjastokortti käy kaikissa Ratamo-kirjastoissa (Hausjärvi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Riihimäki).

Kirjastonkäytön opetus

Kirjastonkäytön opastusta annetaan esikouluikäisistä aikuisryhmiin asti.
Ajanvaraukset: Esi- ja alakoulut lasten- ja nuortenosasto
p. 019 758 4687 / kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi (Irma Aarnio, Tiina Löfberg)
Yläkoulut ja muut ryhmät tietopalvelu p. 019 758 4678 (Reijo Kumpulainen)

Kirjaston historia

Riihimäen kirjaston vaiheista ja historiasta.

Kirjastorakennus

Kirjasto sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 16, Riihimäki.
Kirjastotalo valmistui vuonna 1986 suunnittelijana arkkitehtuuritoimisto Osmo Lappo (arkkitehdit Osmo Lappo, Juhani Westerholm ja Iina Paasikivi-Poutanen, sisustusarkkitehti Leena Aaltonen)
Rakennus on kaksikerroksinen, bruttopinta-ala 3.384 m2.

Kirjastot Suomessa

Kirjat kotiin -palvelu

Riihimäen kaupunginkirjaston Kirjat kotiin -palvelu on tarkoitettu niille riihimäkeläisille, jotka eivät korkean iän, sairauden tai vamman vuoksi voi käyttää tavallista kirjastoa.

Kirjavinkkaus

Alakoulujen ohjattuja ryhmävierailuja / kirjastonhoitajan vinkkausta (max. 1 kerta / luokka / lukuvuosi) voi tiedustella lasten- ja nuortenosastolta: p 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi
Yläkoulujen ja lukion aikuisten osaston aineistoon kohdistuvaa kirjavinkkauksia voi tiedustella informaatikko Reijo Kumpulaiselta 019 758 4685 tai reijo.kumpulainen@riihimaki.fi. Kirjavinkkauksia pidetään aikuisille ajoittain. Vinkkaustilaisuuksista mainostetaan erikseen.

Kokoelmat

Riihimäen kaupunginkirjastossa kirjastoaineistoa on noin 250 000 kappaletta. Ratamo-kirjastoissa on asiakkaiden käytettävissä erilaista aineistoa yhteensä noin 800 000 kappaletta. Aineisto on luetteloitu Ratamo-tietokantaan.

Kopiokone

Asiakkaiden käytössä oleva kopiokone on yläkerrassa Pikkusalissa. Koneen käyttämiseen tarvittavan kortin saa asiakaspalvelusta.
Kopioiden hinnat:

mustavalkoinen A4 0,30 €
mustavalkoinen A3 0,60 €

värikopio A4 0,50 €
värikopio A3 1,00 €

Kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelma sijaitsee Alasalissa. Kokoelmaan kerätään Riihimäkeen liittyvää tietokirjallisuutta ja riihimäkeläisten kirjoittamaa kaunokirjallisuutta. Lisäksi kokoelmassa on kaunokirjallisuutta, jossa tapahtumapaikkana on Riihimäki. Kotiseutukokoelmaan voi tutustua kirjastossa.

Koulut

Kirjaston palvelut kouluille.

Kunnallinen tiedotus

Lehtisalissa on kunnallinen tiedotuspiste, jossa voi lukea kaupunginhallituksen ja -valtuuston esityslistoja ja pöytäkirjoja sekä muuta kunnallista materiaalia.

Käyttösäännöt Ratamo-kirjastoissa

Sivun alkuun

L

Lahjoitukset

Katso Kirjalahjoitukset

Laina-ajat

Tavallinen laina-aika 28 vuorokautta
Uutuuksien laina-aika 14 vuorokautta
Pikalainojen laina-aika 7 vuorokautta

Lainattujen teosten laina-ajan voit tarkistaa eräpäiväkuitista tai Ratamo-verkkokirjastosta Lainani-kohdasta. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä.

Lainaus

Aineistoa lainatessa on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilökortti). Kirjastokortin saa lainaustoimistosta täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan holhoojan kirjallinen suostumus.
Sama kirjastokortti käy kaikissa Ratamo-kirjastoissa (Hausjärvi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Riihimäki).

Lainausautomaatti

Kirjastossa on neljä lainausautomaattia itsepalvelua varten. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Langaton verkko

Kirjastossa on avoin langaton verkkoyhteys.

Lastenosasto

Lautapelit

Lasten- ja nuortenosaston neuvontapisteessä on saatavilla lautapelejä kirjastossa pelattavaksi. Valikoimissamme on shakki, Kimble, Muuttuva labyrintti, Alias kreisi, Dixit, Yatzy, Suuri avaruuspako ja monta muutakin mukavaa seurapeliä.

Lehdet

Liikuntavälinelainaamo

Liikunta- ja hyvinvointikeskuksen liikunta- ja retkeilyvälineitä voi lainata kirjastossa sijaitsevasta liikuntavälinelainaamosta. Lainattavissa mm. erilaisia pelejä, retkikeittimiä, kiikareita ja lasten suksia. Retkeilyvälineiden suhteen yhteistyötä on tehty kaupungin ympäristönsuojelun kanssa. Välineitä saa lainaan kirjastokortilla.

Lukudiplomi

Riihimäen kaupunginkirjaston tarjoama Lukudiplomi-paketti on suunnattu 1 – 5 –luokille. Opettaja tilaa Lukudiplomi-paketin lasten- ja nuortenosastolta. Paketissa on viisi kirjaryhmää oppilaille ja yksi opettajalle luokalle ääneenluettavaksi, yht. noin sata kirjaa.

Kirjat on valittu niin, ettei valikoima suosisi jo muutenkin ahkeria ja taitavia lukijoita. Eli pyritään houkuttelemaan kirjojen pariin myös oppilaita, joille lukeminen ei ole niin mielekästä.

Kirjaston lasten- ja nuortenosasto kerää ja lainaa paketin valmiiksi opettajan yhteisökortilla. Laina-aika on kolme kuukautta. Kirjojen mukana toimitetaan suoritusohjeet.

Opettajan on itse noudettava paketti kirjastosta, mutta sen voi palauttaa kaupungin lähetin mukana. Lukudiplomi-pakettiin ei enää sisälly kirjastonhoitajan vinkkausta.
Tarkemmat tiedot lastenosastolta p. 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi

Lukusali

Kirjaston alakerrassa on hiljainen luku- ja opintosali, jonne pääsee naulakoiden viereisestä ovesta. Sali on silloin tällöin varattu kirjaston henkilökunnan tai lukupiirien käyttöön. Varaukset näkyvät salin ovella.

Lukuvalmennus

Lukuvalmennus on ammattilaisen ohjausta lukuvalinnoissaan apua kaipaaville. Lukuvalmentaja antaa lukusuosituksia ihmisille, kun he kaipaavat uutta luettavaa eivätkä itse keksi sellaista. Valmennus räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan. Me Riihimäellä keskitymme aikuisten kaunokirjallisuuteen ja elämäkertoihin.

Palvelu toimii siten, että asiakas täyttää lomakkeen, jolla kartoitetaan hänen tarpeitaan. Lomakkeella kysytään mm. mitä yleensä lukee, suosikkikirjoja ja –kirjailijoita, mistä ei missään tapauksessa tykkää, mitkä kirjallisuuden lajit ovat tuttuja tai mitä vierastaa jne. Lomakkeelle asiakas laittaa myös yhteystietonsa. Täytetty lomake toimitetaan kirjastoon.

Lukuvalmennuksen valmistumiseen menee noin 2-3 viikkoa ja tämän jälkeen asiakas saa listan valituista kirjoista. Listalla on lyhyt kuvaus kustakin kirjasta. Jos asiakas haluaa, lukuvalmentaja kokoaa osan listalla olevista kirjoista kassiin ja asiakas voi valita kassista haluamansa kirjat.

Lukutoiveita kartoittavia lomakkeita voi noutaa kirjaston palvelutiskiltä. Kirjastoon voi myös soittaa (019 758 4678) ja pyytää, että lomake lähetetään postitse. Tai meitä voi lähestyä sähköpostilla (kirjasto@riihimaki.fi) ja pyytää että lukuvalmennuslomake lähetetään asiakkaan sähköpostiin. Voit myös itse tulostaa lomakkeen: Lukuvalmennus

Luokitus

Kirjastossa käytetään Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää (YKL).

Luokkakirjastot ja teemapaketit

Koululuokille kootaan mittatilaustyönä 50 – 70 kirjan paketteja lasten- tai nuortenkirjoja kolmeksi kuukaudeksi. Kaupungin lähetti hoitaa kirjojen kuljetuksen. Tiedustelut lasten- ja nuortenosasto p. 019 758 4687, kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi.

Sivun alkuun

M

Maksut

Mikrofilminlukulaite

Asiakkaiden käytössä on mikrofilminlukulaite, jonka voi varata vahtimestareilta p. 019 758 4677

Musiikkiosasto

Muuntamo

N

Naxos music library

Neuvonta

Katso Tietopalvelu

Nuoret

Nuorisonurkkaus

Nuoria varten on erityinen nuorisonurkkaus, josta löytyvät nuorten lehdet ja kirjat sekä sohvaryhmä mukavaan oleskeluun.

Näyttelyt

Näyttelytilojen varaaminen

O

Opintosali

Kirjaston alakerrassa on hiljainen opinto- ja lukusali, jonne pääsee naulakoiden viereisestä ovesta. Sali on silloin tällöin varattu kirjaston henkilökunnan tai lukupiirien käyttöön. Varaukset näkyvät salin ovella.

P

Palautusluukku

Aineistoa voi palauttaa (ei DVD-levyjä eikä CD-levyjä) ulko-oven vieressä olevaan palautusluukkuun. Kirjaston ollessa suljettuna, aineisto palautuu asiakkaan tiedoista vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Kirjasto ei vastaa luukkuun palautetusta aineistosta.

Pianohuone

Äänieristetty tila kirjaston alasalissa, jossa asiakkaiden käytössä on piano ja nuottiteline. Myös omien soittimien käyttö on sallittu. Lisäksi huoneessa on televisio ja mahdollisuus katsella DVD-, Blu ray- ja VHS-tallenteita. Pianohuone on tarkoitettu soitto- ja lauluharjoitteluun sekä videoiden katseluun. Muuhun käyttöön on pyydettävä lupa erikseen. Maksullinen opetus on huoneessa kielletty. Huoneen käyttö on sallittu vain ajanvarauksella (puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi). Varaajalla on oltava Ratamo-kirjastokortti. Ennen vuoroaan varaajan on ilmoittauduttava lainaustoimistossa. Ilmoittautuessa on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus. Varaaja on vastuussa siitä, että vuoron aikana huoneessa ei tehdä vahinkoa. Käyttäjien on lukittava ovi vuoronsa loputtua. Henkilökunta voi rajoittaa kovaäänisten soitinten käyttöä tai kieltää ne kokonaan, jos soitosta aiheutuu häiriötä muille asiakkaille.

Pikalainat

Pikalainahylly löytyy kirjaston yläkerrasta lainausautomaatin vierestä. Pikalainojen laina-aika on 7 päivää, niitä ei voi varata eikä uusia. Pikalainan myöhästymismaksut määräytyvät kuten varatun aineiston.

PIN-koodi

Internetin kautta tapahtuvaa niteiden uusimista ja varaamista sekä omien tietojen muuttamista varten tarvitaan kirjastokortin lisäksi nelinumeroisen PIN-koodin. Sama PIN-koodi käy myös lainausautomaateissa ja verkkopalveluissa, joiden käyttö edellyttää sisäänkirjautumista. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia tai olet unohtanut sen, voit saada uuden klikkaamalla Ratamo-verkkokirjaston kirjautumisruudun yhteydessä olevaa Unohditko PIN-koodin? -linkkiä. PIN-koodin saa myös henkilökohtaisesti mistä tahansa Ratamo-kirjastosta (Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki).

Poistettu aineisto

Kirjasto myy poistettua aineistoa alkaen 0,20 euron hintaan ala-aulassa.
Aineistoa myydään myös silloin tällöin suuremmissa määrin kirjaston erillisten tapahtumien yhteydessä.

PressReader-verkkolehtipalvelu

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

Päiväkodit

Kirjaston palvelut varhaiskasvatukselle.

Sivun alkuun

R

Ratamo-laina

Ratamo-kirjastot välittävät 2 € hintaisia lainoja kokoelmistaan Ratamo-kirjastosta toiseen ja Kirkes-kirjastoista Ratamo-kirjastoihin.

Ratamo-kirjastot

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven ja Riihimäen kirjastot muodostavat Ratamo-kirjastot-kimpan. Sama kirjastokortti käy kaikissa kirjastoissa. Ratamo-verkkokirjaston kautta voi selata ja varata aineistoa mistä tahansa kimpan kirjastosta, uusia lainojaan ja muuttaa omia tietojaan.

Ratamo-varasto

Ratamo-kirjastoilla on yhteinen varasto, jonne on valikoidusti siirretty vanhoja ja vähänlainattuja CD-levyjä, joita ei ole haluttu poistaa lopullisesti. Verkkokirjaston saatavuustiedoissa Ratamo-varastossa olevat levyt näkyvät Nurmijärven pääkirjaston kohdalla sijainnilla Ratamo-varasto.
Varastosta levyjä voi tilata ilmaiseksi kaikkiin Ratamo-kirjastojen toimipisteisiin. Jos haluat tilata levyn, tee siihen varaus verkkokirjastossa tai pyydä tilausta kirjastosi asiakaspalvelusta. Kun noudat levyn, pyydä asiakaspalvelijaa poistamaan tiedoistasi järjestelmän automaattisesti antaman 2 €:n Ratamo-maksun.

Riihimäkeläiskirjailijoita

S

Samuli Parosen sali

Samuli Parosen sali on näyttely- ja monitoimitila taide- ja harrastusnäyttelyihin sekä rajoitetusti muihin tilaisuuksiin. Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa olevan tilan pinta-ala on 112  ja siellä voi kerrallaan olla enintään 80 henkilöä. Sali aukeaa kirjaston aukiolopäivinä klo 9.00. Käytettävissä on myös flyygeli.
Hakemuslomakkeita saa vahtimestareilta ja pyytämällä kirjaston sähköpostista kirjasto@riihimaki.fi.
Voit myös itse tulostaa hakemuksen: Tilahakemus
Salin on vuokra 20,18 €/h (muut tilaisuudet kuin näyttelyt).
Tilavaraukset ja tiedustelut: kirjastotoimenjohtaja Kaija Viskari p. 019 758 4675 ja osastosihteeri Anne Levänen p. 019 758 4676.

Sanomalehdet

Satuhuone

Lastenosastolla on Satuhuone, joka on asiakkaiden vapaassa käytössä silloin, kun sitä ei ole varattu satutunneille tai kirjastokäytön opetukseen. Satuhuoneessa voi oleskella, piirtää, leikkiä ja pukeutua roolivaatteisiin. Joulun ja pääsiäisen aikaan sekä kesä-heinäkuussa Satuhuoneessa on tarjolla omatoimista askartelua.

Satutunnit

Satutunteja järjestetään kirjaston Satuhuoneessa joka toinen keskiviikko klo 9.30–10.15 syyskuun alusta toukokuun alkuun.

Satukauden 2020-2021 aiheena on Kavereita ei saa syödä ja muita tarinoita ystävyydestä
Syksy: 2.9. / 16.9./ 30.9. / 14.10. / 28.10. / 11.11. / 25.11. / 9.12. Joulujuhla
Kevät: 13.1. / 27.1. / 10.2. / 24.2. / 10.3. / 24.3. / 7.4. /  21.4. / 5.5. klo 10.00 Kevätjuhla

Satutunneilla luetaan satukauden teemaan liittyviä satuja ja askarrellaan. Satutunnit ovat ilmaisia ja ne on suunnattu kotihoidossa oleville lapsille.

Päivähoitoryhmät ovat tervetulleita kirjastoon erillisille satutunneilleen, jotka tilataan kirjaston lasten- ja nuortenosastolta: 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi

Skanneri

Kirjastossa voi käyttää maksutta skanneria. Yksinkertaisten dokumenttien skannaamiseen voi käyttää kirjaston yläkerrasta löytyvää skanneria. Suurempiin töihin ja mm. valokuvien ja diojen skannaamiseen kannattaa varata aika kirjaston Muuntamosta, josta löytyy tähän paremmin soveltuva skanneri. Varaukset: puh. 019 758 4681 / lainaustoimisto@riihimaki.fi.

Soittohuone

Alasalissa on äänieristetty huone, jota voi käyttää soiton- ja laulunharjoitteluun. Huoneessa on piano ja nuottiteline. Huoneen voi varata: puh. 019 758 4681 / lainaustoimisto@riihimaki.fi. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat aikuisen seurakseen.

Sähköiset kirjat (e-kirjat)

Sivun alkuun

T

Taideteokset kirjastossa

Sivustolla esitellään kirjastossa olevia taideteoksia ja taiteilijoita. Teoksia on 1960-luvulta 2000-luvulle ja ne on sijoitettu eri puolille kirjastoa.

Tapahtumakalenteri

Tapahtumatoiminta

Tietokannat

Tietokoneet

Asiakaskäyttöön tarkoitetuille tietokoneille voi mennä ilman ajanvarausta ja henkilökohtaista kirjautumista.
Käytettäviä koneita löytyy alakerran Alasalista ja yläkerrasta aikuisten puolelta ja lastenosastolta.

Ala-aulan info-pisteestä saa lainaan kannettavan tietokoneen, jota voi käyttää kirjaston langattomassa verkossa (18 vuotta täyttäneille). Koneen voi saada käyttöön kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan. Myös omia kannettavia ja mobiililaitteita voi käyttää vapaasti. Tietokoneilla voi käyttää internettiä tai yleisimpiä Windows-ohjelmia, kuten Word ja Excell.

Tietopalvelu

Kirjastonhoitajat auttavat kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelussa hoidetaan aineistonvaraukset ja kaukopalvelupyyntö muista kirjastoista.
p. 019 758 4678, kirjasto@riihimaki.fi

Tietosuoja – Riihimäen kaupunki

Tietosuojaseloste

Ratamo-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste.

Tilavaraukset

Tilastotietoa (2019)

Kokonaislainaus 487 086
Kirjastokäynnit 185 021

Kirjastoaineisto:
Kirjoja 183 122
Musiikkiäänitteitä 21 158
Nuotteja ja partituureja 8 777
DVD-levyjä 6 833
Aikakauslehtiä 233
Sanomalehtiä 29

Tulostaminen

Kirjaston yläkerran asiakaskoneilta voi tulostaa yksipuolisia mustavalkotulosteita. Tulosteet noudetaan palvelutiskiltä.
Tikulle tallennettuja tiedostoja voi tulostaa mustavalkoisena ja värillisenä A4- ja A3-koossa monitoimitulostimelta. Lainaustoimistosta saa kortin koneen käyttöä varten.
Tulosteiden hinnat:

A4 – mustavalkoinen 0,30 € * kaksipuolinen 0,60 €
A3 – mustavalkoinen 0,60 € * kaksipuolinen 1,20 €
A4 – värikopio 0,50 €  * kaksipuolinen 1,00 €
A3 – värikopio 1,00 € * kaksipuolinen 2,00 €

Tunnusluku

Katso PIN-koodi

Twitter

U

Uusiminen

Lainoja voi uusia, mikäli aineistosta ei ole varauksia. Uusinnan voi tehdä itse verkkokirjastossa tai puhelimitse p. 019 758 4681. Lainat voi myös uusia lainaustiskillä asioidessa.
Verkkokirjastossa uusimista varten tarvitaan kirjastokortti ja PIN-koodi. Aineistoa ei voi uusia, jos 20 euron velkaraja on ylitetty, aineisto on laskutettuna tai kyseessä on Pikalaina.
Aineistoa voi uusia enintään viisi kertaa, minkä jälkeen se on tuotava kirjastolle nähtäväksi.

V

Varasto

Kirjaston varasto sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Varastossa on yli 60 000 kirjaa, suurin osa lehtien vuosikerroista, 1 500 nuottia ja yli tuhat LP-levyä.
Varastoon siirretään kaksoiskappaleita, vanhaa tai huonokuntoista aineistoa, jonka halutaan säilyvän kokoelmassa.
Varasto on avoinna asiakkaille kirjaston auki ollessa. Varaston aineistoa voi noutaa itse tai pyytää apua henkilökunnalta. Aineistoa voi myös varata verkkokirjastossa.

Varaukset, aineisto

Oman kunnan kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta. Ratamo-lainoista peritään 2 € varausmaksu. Ratamo-lainalla tarkoitetaan Ratamo-kimpasta ja Kirkes-kimpasta tilattuja lainoja.

Lain mukaan kirjasto voi periä maksun, jos varattua aineistoa ei noudeta määräaikaan mennessä. Oman kirjaston aikuistenosaston aineistosta maksu on 1 €, lasten- ja nuorten aineistosta maksua ei peritä. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu myös silloin, kun teos on ollut varattaessa hyllyssä. Ratamo-lainasta maksu on 2 €, myös lasten- ja nuortenosaston aineistosta.

Ratamo-kirjastoihin kuuluvat Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi ja Riihimäki. Kirkes-kirjastoihin kuuluvat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula.

Lainassa olevaa aineistoa voi varata tietopalvelussa tai verkkokirjastossa. Verkkokirjaston kautta varaamiseen tarvitaan PIN-koodi, jonka saa tilattua verkossa tai henkilökohtaisesti kirjastosta.

Varattu aineisto noudetaan lainaustiskin vieressä olevasta itsepalveluhyllystä, josta omat varaukset löytyvät saapumisilmoituksessa olevalla noutonumerolla. Aineisto on järjestetty itsepalveluhyllyyn noutonumerojen perusteella pienimmästä suurimpaan. Varaukset lainataan joko automaatilla tai tiskiltä. Saapumisilmoituksen voi saada tekstiviestillä, sähköpostitse tai kirjeenä.

Verkkokirjasto

Y

Yhteystiedot

YKL

Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä

Sivun alkuun


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 2 Kyllä 2 Ei 2