Kirjasto A – Ö

B  C  K  O Z  Å  Ä  Ö

A

Aikakauslehdet

Aineiston selaus

Asiasanat

Tietokirjojen, artikkeleiden ja dokumenttielokuvien sisällön kuvailemisessa ja tiedonhaussa käytetään pääasiassa Yleisen suomalaisen ontologian (YSO) sisältämiä termejä. Kaunokirjallisuuden sekä fiktiivisten elokuvien ja äänikirjojen kuvailussa käytetään fiktiivisen aineiston ontologiaa (KAUNO) sekä suomalaista lajityyppi- ja muotosanastoa (SLM).
Musiikkiaineiston kuvailussa käytetään yleisen suomalaisen ontologian (YSO), suomalaisen lajityyppi- ja muotosanaston (SLM) ja kansalliset toimijatiedot -luettelon (KANTO) termejä.

Aukioloajat

1.9. – 31.5. maanantai-perjantai klo 9.00-19.00 (klo 9-11 itsepalvelu), lauantai ja aatto klo 9.00-15.00 (klo 9-10 itsepalvelu). Sunnuntaisin suljettu.
1.6. – 31.8. kesäaika: maanantai-keskiviikko klo 9.00-19.00, torstai-perjantai klo 9.00-17.00 (klo 9-11 itsepalvelu). Lauantaisin ja sunnuntaisin suljettu. Juhannusaatonaatto 9.00-15.00, juhannusaatto suljettu.
Kirjaston remontin takia kirjasto on kokonaan suljettu lokakuu 2021 ja toukokuu 2022.

C

Celia

Celia on valtion ylläpitämä erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta lukemisesteisille muun muassa äänikirjoina. Lukemiseste voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, kehitysvamma tai tilapäinen lukemiseste (sairauden toipilasaika). Lisätietoja palvelusta

D

Digitointihuone Muuntamo

Digivalmennus

Kirjaston Digivalmentajalta voit pyytää opastusta ja apua laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä. Voit saada apua myös esimerkiksi oman laitteesi peruskäytössä, omien tiedontarpeidesi mukaan. Digivalmennus on henkilökohtaista, maksutonta ja tarkoitettu kaikenikäisille. Kirjastossa on opastukseen käytettävissä pöytäkoneita, kannettavia tietokoneita ja tabletteja.
Voit saada opastusta ajanvarauksella ti–to klo 13–15 välisenä aikana. Henkilökohtainen opastusaika on 1 tunti.

Digiopastusta ei ole kesäaikana 1.6.–31.8.

Varaa aika opastukseen tai kysy lisätietoja kirjastosta: puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi

Kerro varatessa yhteystietosi sekä toiveesi opastuksen aiheesta. Huomioithan, että emme korjaa, huolla tai asenna laitteita. Vastaat itse henkilökohtaisista ja salassa pidettävistä tiedoistasi sekä laitteistasi ja niiden mahdollisista teknisistä vioista.

E

E-kirjat

ePress-sanomalehtipalvelu

Erityisryhmien palvelut

F

Facebook

Kirjasto on myös Facebookissa.

Finna

Finna on helppokäyttöinen verkkopalvelu, joka tarjoaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Verkkopalvelun avulla voit helposti hakea valitsemaasi aihetta koskevaa aineistoa, kuten kuvia, asiakirjoja, sanomalehtiä, tutkimuksia, videoita ja äänitallenteita. Aineistot ovat saatavissa samasta verkkopalvelusta, eikä tiedonhakijan tarvitse etukäteen tietää, mikä organisaatio tiedon on tuottanut.

H

Hankintatoivomukset

Aineistoa koskevia hankintatoivomuksia voit jättää asiakaspalveluun sekä lähettää sähköisesti lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen kirjasto@riihimaki.fi.

Henkilökunta

I

Instagram

Riihimäen kaupunginkirjaston löydät Instagramista käyttäjänimellä @rmkkirjasto.

Internet

Voit käyttää asiakaskäyttöön tarkoitettuja tietokoneita ilman ajanvarausta ja henkilökohtaista kirjautumista.
Käytettäviä koneita löytyy alakerran Alasalista ja yläkerrasta aikuisten puolelta ja lastenosastolta.
Internetin käyttö kirjastossa on maksutonta.

Sivun alkuun

K

Kartta, kirjaston sijainti

(Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki)

Kaukopalvelu

Kaukolainaamme aineistoa, jota ei ole omassa kokoelmassamme kirjastojen kesken sovittujen kaukolainasääntöjen puitteissa.
Kaukolainaus on maksullista: 7 euroa /laina Suomesta, kopiot todellisten kulujen mukaan.
Kaukolainatiedustelut tietopalvelusta puhelimella 019 758 4678 tai sähköpostilla kirjasto@riihimaki.fi.

Kirjalahjoitukset

Riihimäen kaupunginkirjasto ottaa vastaan lahjoituksina hyväkuntoisia, melko uusia lasten ja aikuisten kaunokirjoja, cd-äänilevyjä sekä nuotteja. Kirjasto ei ota vastaan tietosanakirjoja, hyvin vanhoja tietokirjoja tai huonokuntoisia kirjoja.
Voit tuoda kirjoja kirjaston aukioloaikoina palvelutiskeillemme. Kirjastolla ei resurssien puutteen vuoksi ole mahdollisuutta hakea kirjoja kotoa.
Lahjoituskirjoilla täydennämme kokoelmaamme ja korvaamme huonokuntoista aineistoa.
Tekijänoikeudellisista syistä emme voi lahjoituksina ottaa kirjastokäyttöön DVD- tai Blu-ray-tallenteita, CD-ROM- tai DVD-ROM-levyjä.
Kaikki lahjoituskirjat eivät päädy kirjaston kokoelmiin, vaan jatkavat kiertoaan kirjaston aulan kierrätyskärryssä, jonne myös voit jättää yksittäisiä kirjoja.

Kirjanäyttelyt

Kirjastokino

Elokuvien suoratoistopalvelu kirjastoasiakkaille. Käyttöön tarvitset Ratamo-kirjastokortin ja henkilökohtaisen pin-koodin.

Kirjastokortti

Kirjastokortin saat lainaustoimistosta täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan holhoojan kirjallinen suostumus. Kirjastokortti on esitettävä aineistoa lainattaessa. Ilmoitathan osoitteen- ja nimenmuutoksen sekä kortin katoamisen heti kirjastoon. Ensimmäinen kortti on maksuton, kortin uusiminen maksaa 1.00 / 2,00 euroa. Voit käyttää samaa kirjastokorttia kaikissa Ratamo-kirjastoissa (Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki).

Kirjastonkäytön opetus

Kirjastonkäytön opastusta annetaan esikouluikäisistä aikuisryhmiin asti.
Ajanvaraukset: Esi- ja alakoulut lasten- ja nuortenosasto
p. 019 758 4687 / kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi (Irma Aarnio, Tiina Löfberg)
Yläkoulut ja muut ryhmät tietopalvelu p. 019 758 4678 (Reijo Kumpulainen)

Kirjaston historia

Riihimäen kirjaston vaiheista ja historiasta.

Kirjastorakennus

Kirjasto sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 16, Riihimäki.
Kirjastotalo valmistui vuonna 1986 suunnittelijana arkkitehtuuritoimisto Osmo Lappo (arkkitehdit Osmo Lappo, Juhani Westerholm ja Iina Paasikivi-Poutanen, sisustusarkkitehti Leena Aaltonen)
Rakennus on kaksikerroksinen, bruttopinta-ala 3.384 m2.

Kirjastot Suomessa

Kirjat kotiin -palvelu

Riihimäen kaupunginkirjaston Kirjat kotiin -palvelu on tarkoitettu niille riihimäkeläisille, jotka eivät korkean iän, sairauden tai vamman vuoksi voi käyttää tavallista kirjastoa.

Kirjavinkkaus

Alakoulujen ohjattuja ryhmävierailuja / kirjastonhoitajan vinkkausta (max. 1 kerta / luokka / lukuvuosi) voit tiedustella lasten- ja nuortenosastolta: p 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi
Yläkoulujen ja lukion aikuisten osaston aineistoon kohdistuvaa kirjavinkkauksia voit tiedustella informaatikko Reijo Kumpulaiselta 019 758 4685 tai reijo.kumpulainen@riihimaki.fi. Kirjavinkkauksia pidetään aikuisille ajoittain. Vinkkaustilaisuuksista mainostetaan erikseen.

HUOM! Lukuvuonna 2021 – 2022 kirjavinkkauksia ei on saatavilla kirjaston remontin vuoksi.

Sen sijaan varhaiskasvatusryhmillä ja peruskoululuokilla on mahdollisuus elo-syyskuussa 2021 käydä kirjastossa lainaamassa lasten- ja nuortenosaston aineistoa luokan / ryhmän käyttöön yhden vuoden laina-ajalla. Edellytyksenä on, etteivät toimipaikat palauta pitkäaikaislainojaan ennen remontin valmistumista.

Kokoelmat

Riihimäen kaupunginkirjastossa kirjastoaineistoa on noin 250 000 kappaletta. Ratamo-kirjastoissa on asiakkaiden käytettävissä erilaista aineistoa yhteensä noin 800 000 kappaletta. Aineisto on luetteloitu Ratamo-tietokantaan.

Kopiokone

Asiakkaiden käytössä oleva kopiokone on yläkerrassa Pikkusalissa. Koneen käyttämiseen tarvittavan kortin saat asiakaspalvelusta.
Kopioiden hinnat:

mustavalkoinen A4 0,30 €
mustavalkoinen A3 0,60 €

värikopio A4 0,50 €
värikopio A3 1,00 €

Kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelma sijaitsee Alasalissa. Kokoelmaan kerätään Riihimäkeen liittyvää tietokirjallisuutta ja riihimäkeläisten kirjoittamaa kaunokirjallisuutta. Lisäksi kokoelmassa on kaunokirjallisuutta, jossa tapahtumapaikkana on Riihimäki. Kotiseutukokoelmaan voit tutustua kirjastossa.

Koulut

Kirjaston palvelut kouluille.

Kunnallinen tiedotus

Lehtisalissa on kunnallinen tiedotuspiste, jossa voit lukea kaupunginhallituksen ja -valtuuston esityslistoja ja pöytäkirjoja sekä muuta kunnallista materiaalia.

Käyttösäännöt Ratamo-kirjastoissa

Sivun alkuun

L

Lahjoitukset

Katso Kirjalahjoitukset

Laina-ajat

Tavallinen laina-aika 28 vuorokautta
Uutuuksien laina-aika 14 vuorokautta
Pikalainojen laina-aika 7 vuorokautta

Lainattujen teosten laina-ajan voit tarkistaa eräpäiväkuitista tai Ratamo-verkkokirjastosta Lainani-kohdasta. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä.

Lainaus

Aineistoa lainatessa sinun on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilökortti). Kirjastokortin saat lainaustoimistosta täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan holhoojan kirjallinen suostumus.
Sama kirjastokortti käy kaikissa Ratamo-kirjastoissa (Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki).

Lainausautomaatti

Kirjastossa on neljä lainausautomaattia itsepalvelua varten. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Langaton verkko

Kirjastossa on avoin langaton verkkoyhteys.

Lastenosasto

Lautapelit

Lasten- ja nuortenosaston neuvontapisteessä on saatavilla lautapelejä kirjastossa pelattavaksi. Valikoimissamme on shakki, Kimble, Muuttuva labyrintti, Alias kreisi, Dixit, Yatzy, Suuri avaruuspako ja monta muutakin mukavaa seurapeliä.

Lehdet

Liikuntavälinelainaamo

Liikunta- ja hyvinvointikeskuksen liikunta- ja retkeilyvälineitä voit lainata kirjastossa sijaitsevasta liikuntavälinelainaamosta. Lainattavissa mm. erilaisia pelejä, retkivälineitä ja liikuntavälineitä. Retkeilyvälineiden suhteen yhteistyötä on tehty kaupungin ympäristönsuojelun kanssa. Välineitä saat lainaan kirjastokortilla.

Lukudiplomi

Riihimäen kaupunginkirjaston tarjoama Lukudiplomi-paketti on suunnattu 1 – 5 –luokille. Opettaja tilaa Lukudiplomi-paketin lasten- ja nuortenosastolta. Paketissa on viisi kirjaryhmää oppilaille ja yksi opettajalle luokalle ääneenluettavaksi, yht. noin sata kirjaa.

Kirjat on valittu niin, ettei valikoima suosisi jo muutenkin ahkeria ja taitavia lukijoita. Eli pyritään houkuttelemaan kirjojen pariin myös oppilaita, joille lukeminen ei ole niin mielekästä.

Kirjaston lasten- ja nuortenosasto kerää ja lainaa paketin valmiiksi opettajan yhteisökortilla. Laina-aika on kolme kuukautta. Kirjojen mukana toimitetaan suoritusohjeet.

Opettajan on itse noudettava paketti kirjastosta, mutta sen voi palauttaa kaupungin lähetin mukana. Lukudiplomi-pakettiin ei enää sisälly kirjastonhoitajan vinkkausta.
Tarkemmat tiedot lastenosastolta p. 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi

HUOM! Lukuvuonna 2021 – 2022 kirjapaketteja ei on saatavilla kirjaston remontin vuoksi.

Sen sijaan varhaiskasvatusryhmillä ja peruskoululuokilla on mahdollisuus elo-syyskuussa 2021 käydä kirjastossa lainaamassa lasten- ja nuortenosaston aineistoa luokan / ryhmän käyttöön yhden vuoden laina-ajalla. Edellytyksenä on, etteivät toimipaikat palauta pitkäaikaislainojaan ennen remontin valmistumista.

Lukusali

Kirjaston alakerrassa on hiljainen luku- ja opintosali, jonne pääset naulakoiden viereisestä ovesta. Sali on silloin tällöin varattu kirjaston henkilökunnan tai lukupiirien käyttöön. Varaukset näkyvät salin ovella.

Lukuvalmennus

Lukuvalmennus on ammattilaisen ohjausta lukuvalinnoissaan apua kaipaaville. Voit pyytää lukusuosituksia, kun kaipaat uutta luettavaa etkä itse keksi sellaista. Valmennus räätälöidään aina toiveidesi mukaan. Me Riihimäellä keskitymme aikuisten kaunokirjallisuuteen ja elämäkertoihin.

Palvelu aloitetaan tarpeidesi kartoituksella. saat täytettäväksesi lomakkeen, jossa kysytään mm. mitä yleensä luet, suosikkikirjoja ja –kirjailijoitasi, mistä et missään tapauksessa tykkää, mitkä kirjallisuuden lajit ovat tuttuja tai mitä vierastat jne. Lomakkeella pyydetään myös yhteystietosi. Täytetty lomake toimitetaan kirjastoon.

Lukuvalmennuksen valmistumiseen menee noin 2-3 viikkoa ja tämän jälkeen asiakas saa listan valituista kirjoista. Listalla on lyhyt kuvaus kustakin kirjasta. Jos asiakas haluaa, lukuvalmentaja kokoaa osan listalla olevista kirjoista kassiin ja asiakas voi valita kassista haluamansa kirjat.

Lukutoiveita kartoittavia lomakkeita voi noutaa kirjaston palvelutiskiltä. Kirjastoon voi myös soittaa (019 758 4678) ja pyytää, että lomake lähetetään postitse. Tai meitä voi lähestyä sähköpostilla (kirjasto@riihimaki.fi) ja pyytää että lukuvalmennuslomake lähetetään asiakkaan sähköpostiin. Voit myös itse tulostaa lomakkeen: Lukuvalmennus

Luokitus

Kirjastossa käytetään Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää (YKL).

Luokkakirjastot ja teemapaketit

Koululuokille kootaan mittatilaustyönä 50 – 70 kirjan paketteja lasten- tai nuortenkirjoja kolmeksi kuukaudeksi. Kaupungin lähetti hoitaa kirjojen kuljetuksen. Tiedustelut lasten- ja nuortenosasto p. 019 758 4687, kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi.

HUOM! Lukuvuonna 2021 – 2022 kirjapaketteja ei on saatavilla kirjaston remontin vuoksi.

Sen sijaan varhaiskasvatusryhmillä ja peruskoululuokilla on mahdollisuus elo-syyskuussa 2021 käydä kirjastossa lainaamassa lasten- ja nuortenosaston aineistoa luokan / ryhmän käyttöön yhden vuoden laina-ajalla. Edellytyksenä on, etteivät toimipaikat palauta pitkäaikaislainojaan ennen remontin valmistumista.

Sivun alkuun

M

Maksut

Mikrofilminlukulaite

Asiakkaiden käytössä on mikrofilminlukulaite, jonka voi varata vahtimestareilta p. 019 758 4677

Musiikkiosasto

Muuntamo

N

Naxos music library

Neuvonta

Katso Tietopalvelu

Nuoret

Nuorisonurkkaus

Nuoria varten on erityinen nuorisonurkkaus, josta löytyvät nuorten lehdet ja kirjat sekä sohvaryhmä mukavaan oleskeluun.

Näyttelyt

Näyttelytilojen varaaminen

O

Opintosali

Kirjaston alakerrassa on hiljainen opinto- ja lukusali, jonne pääset naulakoiden viereisestä ovesta. Sali on silloin tällöin varattu kirjaston henkilökunnan tai lukupiirien käyttöön. Varaukset näkyvät salin ovella.

P

Palautusluukku

Aineistoa voit palauttaa (ei DVD-levyjä eikä CD-levyjä) ulko-oven vieressä olevaan palautusluukkuun. Kirjaston ollessa suljettuna, aineisto palautuu tiedoistasi vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Kirjasto ei vastaa luukkuun palautetusta aineistosta.

Pianohuone

Äänieristetty tila kirjaston alasalissa, jossa asiakkaiden käytössä on piano ja nuottiteline. Myös omien soittimien käyttö on sallittu. Lisäksi huoneessa on televisio ja mahdollisuus katsella DVD-, Blu ray- ja VHS-tallenteita. Pianohuone on tarkoitettu soitto- ja lauluharjoitteluun sekä videoiden katseluun. Muuhun käyttöön on pyydettävä lupa erikseen. Maksullinen opetus on huoneessa kielletty. Huoneen käyttö on sallittu vain ajanvarauksella (puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi). Varaajalla on oltava Ratamo-kirjastokortti. Ennen vuoroaan varaajan on ilmoittauduttava lainaustoimistossa. Ilmoittautuessa on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus. Varaajana olet vastuussa siitä, että vuoron aikana huoneessa ei tehdä vahinkoa. Käyttäjien on lukittava ovi vuoronsa loputtua. Henkilökunta voi rajoittaa kovaäänisten soitinten käyttöä tai kieltää ne kokonaan, jos soitosta aiheutuu häiriötä muille asiakkaille.

Pikalainat

Pikalainahyllyn löydät kirjaston yläkerrasta lainausautomaatin vierestä. Pikalainojen laina-aika on 7 päivää, niitä ei voi varata eikä uusia. Pikalainan myöhästymismaksut määräytyvät kuten varatun aineiston.

PIN-koodi

Internetin kautta tapahtuvaa niteiden uusimista ja varaamista sekä omien tietojen muuttamista varten tarvitset kirjastokortin lisäksi nelinumeroisen PIN-koodin. Sama PIN-koodi käy myös lainausautomaateissa ja kirjaston verkkopalveluissa, joiden käyttö edellyttää sisäänkirjautumista. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia tai olet unohtanut sen, voit saada uuden klikkaamalla Ratamo-verkkokirjaston kirjautumisruudun yhteydessä olevaa Unohditko PIN-koodin? -linkkiä. PIN-koodin saat myös henkilökohtaisesti mistä tahansa Ratamo-kirjastosta (Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki).

Poistettu aineisto

Kirjasto myy poistettua aineistoa alkaen 0,10 euron hintaan ala-aulassa.
Aineistoa myydään myös silloin tällöin suuremmissa määrin kirjaston erillisten tapahtumien yhteydessä.

PressReader-verkkolehtipalvelu

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

Päiväkodit

Kirjaston palvelut varhaiskasvatukselle.

Sivun alkuun

R

Ratamo-laina

Ratamo-kirjastot välittävät 2 € hintaisia lainoja kokoelmistaan Ratamo-kirjastosta toiseen ja Kirkes-kirjastoista Ratamo-kirjastoihin.

Ratamo-kirjastot

Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven ja Riihimäen kirjastot muodostavat Ratamo-kirjastot-kimpan. Sama kirjastokortti käy kaikissa kirjastoissa. Ratamo-verkkokirjaston kautta voit selata ja varata aineistoa mistä tahansa kimpan kirjastosta, uusia lainojasi ja muuttaa tietojasi.

Ratamo-varasto

Ratamo-kirjastoilla on yhteinen varasto, jonne on valikoidusti siirretty vanhoja ja vähänlainattuja CD-levyjä, joita ei ole haluttu poistaa lopullisesti. Verkkokirjaston saatavuustiedoissa Ratamo-varastossa olevat levyt näkyvät Nurmijärven pääkirjaston kohdalla sijainnilla Ratamo-varasto.
Voit tilata varaston levyjä ilmaiseksi kaikkiin Ratamo-kirjastojen toimipisteisiin. Jos haluat tilata levyn, tee siihen varaus verkkokirjastossa tai pyydä tilausta kirjastosi asiakaspalvelusta. Kun noudat levyn, pyydä asiakaspalvelijaa poistamaan tiedoistasi järjestelmän automaattisesti antaman 2 €:n Ratamo-maksun.

Riihimäkeläiskirjailijoita

S

Samuli Parosen sali

Samuli Parosen sali on näyttely- ja monitoimitila taide- ja harrastusnäyttelyihin sekä rajoitetusti muihin tilaisuuksiin. Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa olevan tilan pinta-ala on 112  ja siellä voi kerrallaan olla enintään 80 henkilöä. Sali aukeaa kirjaston aukiolopäivinä klo 9.00. Käytettävissä on myös flyygeli.
Hakemuslomakkeita saa vahtimestareilta ja pyytämällä kirjaston sähköpostista kirjasto@riihimaki.fi.
Voit myös itse tulostaa hakemuksen: Tilahakemus
Salin on vuokra 20,18 €/h (muut tilaisuudet kuin näyttelyt).
Tilavaraukset ja tiedustelut: kirjastotoimenjohtaja Kaija Viskari p. 019 758 4675 ja osastosihteeri Anne Levänen p. 019 758 4676.

Sanomalehdet

Satuhuone

Lastenosastolla on Satuhuone, joka on asiakkaiden vapaassa käytössä silloin, kun sitä ei ole varattu satutunneille tai kirjastokäytön opetukseen. Satuhuoneessa voi oleskella, piirtää, leikkiä ja pukeutua roolivaatteisiin. Joulun ja pääsiäisen aikaan sekä kesä-heinäkuussa Satuhuoneessa on tarjolla omatoimista askartelua. HUOM! Koronarajoitusten vuoksi satuhuone on toistaiseksi kiinni.

Satutunnit

Kirjastotalon remontin vuoksi satutunteja ei järjestetä syksyn 2021 ja kevään 2022 välillä.

Skanneri

Kirjastossa voit käyttää maksutta skanneria. Yksinkertaisten dokumenttien skannaamiseen voit käyttää kirjaston yläkerrasta löytyvää skanneria. Suurempiin töihin ja mm. valokuvien ja diojen skannaamiseen kannattaa varata aika kirjaston Muuntamosta, josta löydät tähän paremmin soveltuva skanneri. Varaukset: puh. 019 758 4681 / lainaustoimisto@riihimaki.fi.

Soittohuone

Äänieristetty tila kirjaston alasalissa, jossa asiakkaiden käytössä on piano ja nuottiteline. Myös omien soittimien käyttö on sallittu. Lisäksi huoneessa on televisio ja mahdollisuus katsella DVD-, Blu ray- ja VHS-tallenteita. Pianohuone on tarkoitettu soitto- ja lauluharjoitteluun sekä videoiden katseluun. Muuhun käyttöön on pyydettävä lupa erikseen. Maksullinen opetus on huoneessa kielletty. Huoneen käyttö on sallittu vain ajanvarauksella (puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi). Varaajalla on oltava Ratamo-kirjastokortti. Ennen vuoroaan varaajan on ilmoittauduttava lainaustoimistossa. Ilmoittautuessa on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus. Varaajana olet vastuussa siitä, että vuoron aikana huoneessa ei tehdä vahinkoa. Käyttäjien on lukittava ovi vuoronsa loputtua. Henkilökunta voi rajoittaa kovaäänisten soitinten käyttöä tai kieltää ne kokonaan, jos soitosta aiheutuu häiriötä muille asiakkaille.

Sähköiset kirjat (e-kirjat)

Sivun alkuun

T

Taideteokset kirjastossa

Sivustolla esitellään kirjastossa olevia taideteoksia ja taiteilijoita. Teoksia on 1960-luvulta 2000-luvulle ja ne on sijoitettu eri puolille kirjastoa.

Tapahtumakalenteri

Tapahtumatoiminta

Tietokannat

Tietokoneet

Asiakaskäyttöön tarkoitetuille tietokoneille voit mennä ilman ajanvarausta ja henkilökohtaista kirjautumista.
Käytettäviä koneita löydät alakerran Alasalista sekä yläkerrasta aikuisten puolelta ja lastenosastolta. Tietokoneilla voit käyttää internetiä ja yleisimpiä Windows-ohjelmia, kuten Word ja Excell.

Omia kannettavia tietokoneita ja mobiililaitteita voit käyttää vapaasti.

Tietopalvelu

Kirjastonhoitajat auttavat kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelussa hoidetaan aineistonvaraukset ja kaukopalvelupyyntö muista kirjastoista.
p. 019 758 4678, kirjasto@riihimaki.fi

Tietosuoja – Riihimäen kaupunki

Tietosuojaseloste

Ratamo-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste.

Tilavaraukset

Tilastotietoa (2019)

Kokonaislainaus 487 086
Kirjastokäynnit 185 021

Kirjastoaineisto:
Kirjoja 183 122
Musiikkiäänitteitä 21 158
Nuotteja ja partituureja 8 777
DVD-levyjä 6 833
Aikakauslehtiä 233
Sanomalehtiä 29

Tulostaminen

Kirjaston yläkerran asiakaskoneilta voit tulostaa yksipuolisia mustavalkotulosteita. Tulosteet noudetaan palvelutiskiltä.
Tikulle tallennettuja tiedostoja voi tulostaa mustavalkoisena ja värillisenä A4- ja A3-koossa monitoimitulostimelta. Lainaustoimistosta saat avainkortin koneen käyttöä varten.
Tulosteiden hinnat:

A4 – mustavalkoinen 0,30 € * kaksipuolinen 0,60 €
A3 – mustavalkoinen 0,60 € * kaksipuolinen 1,20 €
A4 – värikopio 0,50 €  * kaksipuolinen 1,00 €
A3 – värikopio 1,00 € * kaksipuolinen 2,00 €

Tunnusluku

Katso PIN-koodi

Twitter

U

Uusiminen

Voit uusia lainojasi, mikäli niihin ei ole varauksia. Uusinnan voit tehdä itse verkkokirjastossa tai puhelimitse p. 019 758 4681. Lainat voit uusia myös lainaustiskillä asioidessa.
Verkkokirjastossa uusimista varten tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin. Et voi uusia lainojasi, jos olet ylittänyt 20 euron velkarajan, lainaamasi aineistoa on laskutettuna tai kyseessä on pikalaina.
Voit uusia lainasi enintään viisi kertaa, minkä jälkeen se on tuotava kirjastolle nähtäväksi.

V

Varasto

Kirjaston varasto sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Varastossa on yli 60 000 kirjaa, suurin osa lehtien vuosikerroista, 1 500 nuottia ja yli tuhat LP-levyä.
Varastoon siirretään kaksoiskappaleita, vanhaa tai huonokuntoista aineistoa, jonka halutaan säilyvän kokoelmassa.
Varasto on avoinna asiakkaille kirjaston auki ollessa. Varaston aineistoa voit noutaa itse tai pyytää apua henkilökunnalta. Aineistoa voit myös varata verkkokirjastossa.

Varaukset, aineisto

Oman kunnan kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta. Ratamo-lainoista peritään 2 € varausmaksu. Ratamo-lainalla tarkoitetaan Ratamo-kimpasta ja Kirkes-kimpasta tilattuja lainoja.

Lain mukaan kirjasto voi periä maksun, jos varattua aineistoa ei noudeta määräaikaan mennessä. Oman kirjaston aikuistenosaston aineistosta maksu on 1 €, lasten- ja nuorten aineistosta maksua ei peritä. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu myös silloin, kun teos on ollut varattaessa hyllyssä. Ratamo-lainasta maksu on 2 €, myös lasten- ja nuortenosaston aineistosta.

Ratamo-kirjastoihin kuuluvat Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi ja Riihimäki. Kirkes-kirjastoihin kuuluvat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula.

Aineistoa voit varata tietopalvelussa tai verkkokirjastossa. Verkkokirjaston kautta varaamiseen tarvitset kirjaskortin ja PIN-koodi, jonka voit tilata verkossa tai noutaa henkilökohtaisesti kirjastosta.

Varatun aineiston noudat lainaustiskin vieressä olevasta itsepalveluhyllystä, josta löydät omat varauksesi saapumisilmoituksessa olevalla noutonumerolla. Aineisto on järjestetty itsepalveluhyllyyn juoksevasti noutonumerojen perusteella. Lainaa varaukset joko automaatilla tai tiskiltä. Saapumisilmoituksen voit saada tekstiviestillä, sähköpostitse tai kirjeenä.

Verkkokirjasto

Y

Yhteystiedot

YKL

Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä

Sivun alkuun


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 2 Kyllä 2 Ei 2