Kirjasto A – Ö

B  C  K  O Z  Å  Ä  Ö

A

Aikakauslehdet

Aineiston selaus

Asiakaskyselyt
Ratamo-kirjastot järjestävät yhteistyönä asiakyselyitä pari vuoden välein. Edelliset kyselyt pidettiin 2016 ja 2014. Asiakaskyselyraportti 2016Asiakaskyselyraportti 2014

Asiasanat
Yleisen suomalaisen asiasanaston (YSA) sisältämiä termejä käytetään tietokirjojen, artikkeleiden ja musiikkiaineistojen sisällön kuvailemisessa ja tiedonhaussa. Kaunokirjallisuuden sekä fiktiivisten elokuvien ja äänikirjojen kuvailussa on käytetty fiktiivisten aineistojen asiasanastoa Kaunokkia.

Aukioloajat
1.9. – 31.5.
maanantai – perjantai klo 9.00 – 19.00 (klo 9-11 itsepalvelu), lauantai ja aatto klo 9.00 – 15.00 (klo 9-10 itsepalvelu). Sunnuntaisin suljettu.
1.6. – 31.8. kesäaika: maanantai – keskiviikko klo 9.00 – 19.00, torstai – perjantai klo 9.00 – 17.00 (klo 9-11 itsepalvelu). Lauantaisin ja sunnuntaisin suljettu. Juhannusaatonaatto 9.00 – 15.00, juhannusaatto suljettu.

C

Celia on valtion ylläpitämä erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kirjallisuutta lukemisesteisille mm. äänikirjoina. Lukemiseste voi olla esimerkiksi näkövamma tai heikentynyt näkö, kehitysvamma tai tilapäinen lukemiseste (sairauden toipilasaika). Lisätietoa Celian palvelut

D

Digitointihuone Muuntamo

Digivalmennus
Kirjaston Digivalmentaja opastaa ja auttaa laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä, myös esimerkiksi oman laitteen peruskäytössä, asiakkaan omien tiedontarpeiden mukaan. Digivalmennus on henkilökohtaista, maksutonta ja tarkoitettu kaikenikäisille. Kirjastossa on opastukseen käytettävissä pöytäkoneita, kannettavia ja tabletteja. Opastusta on saatavilla ajanvarauksella ti–to klo 13–15 väliselle ajalle. Henkilökohtainen opastusaika on 1 tunti.

Varaa aika opastukseen tai kysy lisätietoja kirjastosta: puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi
Digiopastusta ei ole kesäaikana 1.6. – 31.8.

Kerro varatessa yhteystiedot sekä toiveesi opastuksen aiheesta. Huomioithan, että emme korjaa, huolla tai asenna laitteita. Asiakas vastaa itse henkilökohtaisista ja salassa pidettävistä tiedoistaan sekä omista laitteistaan ja niiden mahdollisista teknisistä vioista.

E

E-kirjat

ePress-sanomalehtipalvelu

Erityisryhmien palvelut

F

Facebook
Kirjasto on myös Facebookissa.

Finna
Finna on helppokäyttöinen verkkopalvelu, joka tarjoaa pääsyn arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoihin ja palveluihin. Verkkopalvelun avulla voi helposti hakea valitsemaansa aihetta koskevaa aineistoa, kuten kuvia, asiakirjoja, sanomalehtiä, tutkimuksia, videoita ja äänitallenteita. Aineistot ovat saatavissa samasta verkkopalvelusta, eikä tiedonhakijan tarvitse etukäteen tietää, mikä organisaatio tiedon on tuottanut.

H

Hankintatoivomukset
Aineistoa koskevia hankintatoivomuksia voi jättää osastojen neuvontapisteisiin tai lähettää sähköisesti lomakkeella tai sähköpostilla osoitteeseen kirjasto@riihimaki.fi.

Henkilökunta

I

Instagram
Riihimäen kaupunginkirjasto löytyy Instagramista käyttäjänimellä @rmkkirjasto.

Internet
Asiakaskäyttöön tarkoitetuille tietokoneille voi mennä ilman ajanvarausta ja henkilökohtaista kirjautumista.
Käytettäviä koneita löytyy alakerran Alasalista ja yläkerrasta aikuisten puolelta ja lastenosastolta.

Ala-aulan info-pisteestä saa lainaan kannettavan tietokoneen, jota voi käyttää kirjaston langattomassa verkossa (18 vuotta täyttäneille). Koneen voi saada käyttöön kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan. Myös omia kannettavia ja mobiililaitteita voi käyttää vapaasti.

Internetin käyttö kirjastossa on maksutonta.

Sivun alkuun

K

Kartta, kirjaston sijainti (Kauppakatu 16, 11100 Riihimäki)

Kaukopalvelu
Kaukolainaamme aineistoa, jota ei ole omassa kokoelmassamme kirjastojen kesken sovittujen kaukolainasääntöjen puitteissa. Kaukolainaus on maksullista:
7 euroa /laina Suomesta, kopiot todellisten kulujen mukaan.
Kaukolainatiedustelut tietopalvelusta p. 019 758 4678

Kirjalahjoitukset
Riihimäen kaupunginkirjasto ottaa vastaan lahjoituksina hyväkuntoisia, melko uusia lasten ja aikuisten kaunokirjoja, cd-äänilevyjä sekä nuotteja. Kirjasto ei ota vastaan tietosanakirjoja, hyvin vanhoja tietokirjoja tai huonokuntoisia kirjoja.
Kirjoja voi tuoda kirjaston aukioloaikoina palvelutiskeillemme. Kirjastolla ei resurssien puutteen vuoksi ole mahdollisuutta hakea kirjoja kotoa.
Lahjoituskirjoilla täydennämme kokoelmaamme ja korvaamme huonokuntoista aineistoa.
Tekijänoikeudellisista syistä emme voi lahjoituksina ottaa kirjastokäyttöön DVD- tai Blu-ray-tallenteita, CD-ROM- tai DVD-ROM-levyjä.
Kaikki lahjoituskirjat eivät päädy kirjaston kokoelmiin, vaan jatkavat kiertoaan kirjaston lehtisalin kierrätyspöydällä, jonne myös voit jättää yksittäisiä kirjoja.

Kirjanäyttelyt

Kirjastokino
Elokuvien suoratoistopalvelu kirjastoasiakkaille. Käyttöön tarvitaan Ratamo-kirjastokortti ja henkilökohtainen pin-koodi

Kirjastokortti
Kirjastokortin saa lainaustoimistosta täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan holhoojan kirjallinen suostumus.
Kirjastokortti on esitettävä aineistoa lainattaessa. Osoitteen- ja nimenmuutos sekä kortin katoaminen on ilmoitettava kirjastoon. Ensimmäinen kortti on maksuton, kortin uusiminen 1.00 / 2,00 euroa.
Sama kirjastokortti käy kaikissa Ratamo-kirjastoissa (Hausjärvi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Riihimäki).

Kirjastonkäytön opetus
Kirjastonkäytön opastusta annetaan esikouluikäisistä aikuisryhmiin asti.
Ajanvaraukset: Esi- ja alakoulut lasten- ja nuortenosasto
p. 019 758 4687 / kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi (Irma Aarnio, Tiina Löfberg)
Yläkoulut ja muut ryhmät tietopalvelu p. 019 758 4678 (Reijo Kumpulainen)

Kirjaston historia
Riihimäen kirjaston vaiiheista ja historiasta.

Kirjastorakennus
Kirjasto sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 16.
Kirjastotalo valmistui vuonna 1986 suunnittelijana arkkitehtuuritoimisto Osmo Lappo (arkkitehdit Osmo Lappo, Juhani Westerholm ja Iina Paasikivi-Poutanen, sisustusarkkitehti Leena Aaltonen)
Rakennus on kaksikerroksinen, bruttopinta-ala 3.384 m2. Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat lehtilukusali, musiikkiosasto, Samuli Parosen salin näyttelytilat sekä kirjavarasto. Toisessa kerroksessa ovat aikuistenosasto ja lasten- ja nuortenosastot sekä Riihimäki-huone.

Kirjastot Suomessa ja ulkomailla

Kirjat kotiin -palvelu
Riihimäen kaupunginkirjaston Kirjat kotiin -palvelu on tarkoitettu niille riihimäkeläisille, jotka eivät korkean iän, sairauden tai vamman vuoksi voi käyttää tavallista kirjastoa.

Kirjaston varasto
Kirjaston varasto sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Varastossa on yli 60 000 kirjaa, 1 500 nuottia ja suurin osa lehtien vuosikerroista.
Varastoon siirretään kaksoiskappaleita, vanhaa tai huonokuntoista aineistoa, jonka halutaan säilyvän kokoelmassa.
Kirjavarasto on muutettu avoimeksi tilaksi 11.9.2019 alkaen ja se on avoinna asiakkaille kirjaston auki ollessa. Varaston aineistoa voi itse hakea tai pyytää apua henkilökunnalta. Aineistoa voi myös varata verkkokirjastossa.

Kirjavinkkaus

Alakoulujen ohjattuja ryhmävierailuja / kirjastonhoitajan vinkkausta (max. 1 kerta / luokka / lukuvuosi) voi tiedustella lasten- ja nuortenosastolta: p 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi

Yläkoulujen ja lukion aikuisten osaston aineistoon kohdistuvaa kirjavinkkauksia voi tiedustella informaatikko Reijo Kumpulaiselta 019 758 4685 tai reijo.kumpulainen@riihimaki.fi.

Kirjavinkkauksia aikuisille pidetään ajoittain henkilökunnan toimesta. Näistä mainostetaan erikseen.

Kokoelmat
Riihimäen kaupunginkirjastossa kirjastoaineistoa on noin 250 000 kappaletta. Ratamo-kirjastoilla on käytettävissä erilaista aineistoa yhteensä noin 800 000. Aineisto on luetteloitu Ratamo-tietokantaan.

Kopiokone
Asiakkaiden käytössä oleva kopiokone on yläkerrassa Pikkusalissa. Koneen käyttämiseen tarvittavan kortin saa asiakaspalvelusta.
Kopioiden hinnat:

mustavalkoinen A4 0,30 €
mustavalkoinen A3 0,60 €
värikopio A4 0,50 €
värikopio A3 1,00 €

 

Kotiseutukokoelma
Kotiseutukokoelma sijaitsee Alasalissa. Kokoelmaan kerätään Riihimäkeen liittyvää tietokirjallisuutta ja riihimäkeläisten kirjoittamaa kaunokirjallisuutta. Lisäksi kokoelmassa on kaunokirjallisuutta, jossa tapahtumapaikkana on Riihimäki. Kotiseutukokoelmaan voi tutustua kirjastossa.

Koulut: palvelut kouluille

Kunnallinen tiedotus
Lehtisalissa on kunnallinen tiedotuspiste, jossa voi lukea kaupunginhallituksen ja -valtuuston esityslistoja ja pöytäkirjoja sekä muuta kunnallista materiaalia.

Käyttösäännöt Ratamo-kirjastoissa

Sivun alkuun

L

Lahjoitukset katso Kirjalahjoitukset

Laina-ajat

Tavallinen laina-aika 28 vuorokautta
Uutuuksien laina-aika 14 vuorokautta
Pikalainojen laina-aika 7 vuorokautta

 

 

 

Lainattujen teosten laina-ajan voit tarkistaa eräpäiväkuitista tai Ratamo-verkkokirjastosta Lainani -kohdasta.

Lainaus
Aineistoa lainatessa on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi tai poliisin myöntämä henkilökortti). Kirjastokortin saa lainaustoimistosta täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiailta tarvitaan holhoojan kirjallinen suostumus.
Sama kirjastokortti käy kaikissa Ratamo-kirjastoissa (Hausjärvi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Riihimäki).

Lainausautomaatti
Kirjastossa on neljä lainausautomaattia itsepalvelua varten. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja tunnusluvun.

Langaton verkko
Kirjastossa on avoin langaton verkkoyhteys. Lisäksi asiakkaiden käytössä on kannettavia tietokoneita, joita saa käyttöön henkilöllisyystodistusta vastaan.

Lastenosasto

Lautapelit
Lasten- ja nuortenosaston neuvontapisteessä on saatavilla lautapelejä kirjastossa pelattavaksi. Valikoimissamme on shakki, Kimble, Muuttuva labyrintti, Alias kreisi, Dixit, Yatzy, Suuri avaruuspako ja monta muutakin mukavaa seurapeliä.

Lehdet

Lukudiplomi
Riihimäen kaupunginkirjaston tarjoama Lukudiplomi-paketti on suunnattu 1 – 5 –luokille. Opettaja tilaa Lukudiplomi-paketin lasten- ja nuortenosastolta. Paketissa on viisi kirjaryhmää oppilaille ja yksi opettajalle luokalle ääneenluettavaksi, yht. noin sata kirjaa.

Kirjat on valittu niin, ettei valikoima suosisi jo muutenkin ahkeria ja taitavia lukijoita. Eli pyritään houkuttelemaan kirjojen pariin myös oppilaita, joille lukeminen ei ole niin mielekästä.

Kirjaston lasten- ja nuortenosasto kerää ja lainaa paketin valmiiksi opettajan yhteisökortilla. Laina-aika on kolme kuukautta. Kirjojen mukana toimitetaan suoritusohjeet.

Opettajan on itse noudettava paketti kirjastosta, mutta sen voi palauttaa kaupungin lähetin mukana. Lukudiplomi-pakettiin ei enää sisälly kirjastonhoitajan vinkkausta.

Lukudiplomin suoritti Riihimäellä vuonna 2015 yhteensä 487 oppilasta ja 8 opettajaa.

Kirjalista lukudiplomikirjoista.

Lukusali
Kirjaston alakerrassa on hiljainen luku- ja opintosali, jonne pääsee naulakoiden viereisestä ovesta. Sali on silloin tällöin varattu kirjaston henkilökunnan tai lukupiirien käyttöön. Varaukset näkyvät salin ovella.

Lukuvalmennus
Lukuvalmennus on ammattilaisen ohjausta lukuvalinnoissaan apua kaipaaville. Lukuvalmentaja antaa lukusuosituksia ihmisille, kun he kaipaavat uutta luettavaa eivätkä itse keksi sellaista. Valmennus räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan. Me Riihimäellä keskitymme aikuisten kaunokirjallisuuteen ja elämäkertoihin.

Palvelu toimii siten, että asiakas täyttää lomakkeen, jolla kartoitetaan hänen tarpeitaan. Lomakkeella kysytään mm. mitä yleensä lukee, suosikkikirjoja ja –kirjailijoita, mistä ei missään tapauksessa tykkää, mitkä kirjallisuuden lajit ovat tuttuja tai mitä vierastaa jne. Lomakkeelle asiakas laittaa myös yhteystietonsa. Täytetty lomake toimitetaan kirjastoon.

Lukuvalmennuksen valmistumiseen menee noin 2-3 viikkoa ja tämän jälkeen asiakas saa listan valituista kirjoista. Listalla on lyhyt kuvaus kustakin kirjasta. Jos asiakas haluaa, lukuvalmentaja kokoaa osan listalla olevista kirjoista kassiin ja asiakas voi valita kassista haluamansa kirjat.

Lukutoiveita kartoittavia lomakkeita voi noutaa kirjaston palvelutiskiltä. Kirjastoon voi myös soittaa (019 758 4678) ja pyytää, että lomake lähetetään postitse. Tai meitä voi lähestyä sähköpostilla (kirjasto@riihimaki.fi) ja pyytää että lukuvalmennuslomake lähetetään asiakkaan sähköpostiin. Voit myös itse tulostaa lomakkeen: Lukuvalmennus

Luokitus
Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä (YKL) on hierarkinen kymmenluokitusjärjestelmä,
jossa tiedon alueet jaetaan kymmeneen pääluokkaan (00 – 99).

Luokkakirjastot ja teemapaketit
Koululuokille kootaan mittatilaustyönä 50 – 70 kirjan paketteja lasten- tai nuortenkirjoja kolmeksi kuukaudeksi. Kaupungin lähetti hoitaa kirjojen kuljetuksen. Tiedustelut lasten- ja nuortenosasto p. 019 758 4687, kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi.

Sivun alkuun

M

Maksut

Mikrofilminlukulaite
Asiakkaiden käytössä on mikrofilminlukulaite, jonka voi varata vahtimestareilta p. 019 758 4677

Musiikkiosasto

Muuntamo

N

Naxos music library

Neuvonta katso Tietopalvelu

Nuoret

Nuorisonurkkaus
Nuoria varten on erityinen nuorisonurkkaus, josta löytyvät nuorten lehdet ja kirjat sekä sohvaryhmä mukavaan oleskeluun.

Näyttelyt

Näyttelytilojen varaaminen
Samuli Parosen sali on näyttely- ja monitoimitila taide- ja harrastusnäyttelyihin sekä rajoitetusti muihin tilaisuuksiin. Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa olevan tilan pinta-ala on 112  ja siellä voi kerrallaan olla enintään 80 henkilöä. Sali aukeaa kirjaston aukiolopäivinä klo 9.00. Käytettävissä on myös flyygeli.
Salin on vuokra 20,18 €/h (muut tilaisuudet kuin näyttelyt).

Hakemuslomakkeita saa vahtimestareilta ja pyytämällä kirjaston sähköpostista: kirjasto@riihimaki.fi
Voit myös itse tulostaa hakemuksen: Tilahakemus
Tilavaraukset ja tiedustelut: kirjastotoimenjohtaja Kaija Viskari p. 019 758 4675 ja osastosihteeri Anne Levänen p. 019 758 4676.

Aikuistenosaston kiinteitä vitriineitä (2. kerros, ylätaso, 8 kpl) voi varata pieniin näyttelyihin maksutta.
Vitriinit ovat lukollisia ja niiden mitat ovat 41,5 x 66,5 cm, korkeus 13 cm.
Vitriininäyttelyt vaihtuvat kuukausittain.
Tiedustelut: osastosihteeri Anne Levänen p. 019 758 4676 tai anne.levanen@riihimaki.fi.

O

Opintosali
Kirjaston alakerrassa on hiljainen opinto- ja lukusali, jonne pääsee naulakoiden viereisestä ovesta. Sali on silloin tällöin varattu kirjaston henkilökunnan tai lukupiirien käyttöön. Varaukset näkyvät salin ovella.

P

Palautusluukku
Aineistoa voi palauttaa (ei DVD-levyjä eikä CD-levyjä) ulko-oven vieressä olevaan palautusluukkuun. Kirjaston ollessa suljettuna, aineisto palautuu asiakkaan tiedoista vasta seuraavana kirjaston aukiolopäivänä. Kirjasto ei vastaa luukkuun palautetusta aineistosta.

Pianohuone
Äänieristetty tila kirjaston alasalissa, jossa asiakkaiden käytössä on piano ja nuottiteline. Myös omien soittimien käyttö on sallittu. Lisäksi huoneessa on televisio ja mahdollisuus katsella DVD-, Blu ray- ja VHS-tallenteita. Pianohuone on tarkoitettu soitto- ja lauluharjoitteluun sekä videoiden katseluun. Muuhun käyttöön on pyydettävä lupa erikseen. Maksullinen opetus on huoneessa kielletty. Huoneen käyttö on sallittu vain ajanvarauksella (puh. 019 758 4681 tai lainaustoimisto@riihimaki.fi). Varaajalla on oltava Ratamo-kirjastokortti. Ennen vuoroaan varaajan on ilmoittauduttava lainaustoimistossa. Ilmoittautuessa on esitettävä kirjastokortti tai kuvallinen henkilötodistus. Varaaja on vastuussa siitä, että vuoron aikana huoneessa ei tehdä vahinkoa. Käyttäjien on lukittava ovi vuoronsa loputtua. Henkilökunta voi rajoittaa kovaäänisten soitinten käyttöä tai kieltää ne kokonaan, jos soitosta aiheutuu häiriötä muille asiakkaille.

Pikalainat
Pikalainahylly löytyy kirjaston yläkerrasta lainausautomaatin vierestä. Pikalainojen laina-aika on 7 päivää, niitä ei voi varata eikä uusia. Pikalainan myöhästymismaksut määräytyvät kuten varatun aineiston.

PIN-koodi
Internetin kautta tapahtuvaa niteiden uusimista ja varaamista sekä omien tietojen muuttamista varten tarvitaan kirjastokortin lisäksi nelinumeroisen PIN-koodin. Sama PIN-koodi käy myös lainausautomaateissa ja verkkopalveluissa, joiden käyttö edellyttää sisäänkirjautumista. Jos sinulla ei ole vielä PIN-koodia tai olet unohtanut sen, voit saada uuden klikkaamalla Ratamo-verkkokirjaston kirjautumisruudun yhteydessä olevaa Unohditko PIN-koodin? -linkkiä. PIN-koodin saa myös henkilökohtaisesti mistä tahansa Ratamo-kirjastosta (Hausjärvi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Riihimäki).

Poistettu aineisto
Kirjasto myy poistettua aineistoa 0,20 – 2,00 euron hintaan ala-aulassa.
Aineistoa myydään myös silloin tällöin suuremmissa määrin kirjaston erillisten tapahtumien yhteydessä.

PressReader-verkkolehtipalvelu

Puhelinluettelot
Kirjastossa on lehtisalissa katsottavana kaikki Suomen puhelinluettelot

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

Päiväkodit: palvelut päiväkodeille ja päivähoitoyhteisöille

Sivun alkuun

R

Ratamo-laina
Ratamo-kirjastot välittävät 2 € hintaisia Ratamo-lainoja kokoelmistaan Ratamo-kirjastosta toiseen, myös Kirkes-kirjastoista ja Lopelta.

Ratamo-kirjastot
Hausjärven, Hyvinkään, Nurmijärven ja Riihimäen kirjastot muodostavat Ratamo-kirjastot-kimpan. Sama kirjastokortti käy kaikissa kirjastoissa. Ratamo-verkkokirjaston kautta voi selata ja varata aineistoa mistä tahansa kimpan kirjastosta, uusia lainojaan ja muuttaa omia tietojaan.

Ratamo-varasto
Ratamo-kirjastoilla on yhteinen varasto, jonne on valikoidusti siirretty vanhoja ja vähänlainattuja CD-levyjä, joita ei ole haluttu poistaa lopullisesti. Verkkokirjaston saatavuustiedoissa Ratamo-varastossa olevat levyt näkyvät Nurmijärven pääkirjaston kohdalla sijainnilla Ratamo-varasto.
Varastosta levyjä voi tilata ilmaiseksi kaikkiin Ratamo-kirjastojen toimipisteisiin. Jos haluat tilata levyn, tee siihen varaus verkkokirjastossa tai pyydä tilausta kirjastosi asiakaspalvelusta. Kun noudat levyn, pyydä asiakaspalvelijaa poistamaan tiedoistasi järjestelmän automaattisesti antaman 2 €:n Ratamo-maksun.

Riihimäkeläiskirjailijoita

S

Samuli Parosen sali
Samuli Parosen sali on näyttely- ja monitoimitila taide- ja harrastusnäyttelyihin sekä rajoitetusti muihin tilaisuuksiin. Kirjaston ensimmäisessä kerroksessa olevan tilan pinta-ala on 112  ja siellä voi kerrallaan olla enintään 80 henkilöä. Sali aukeaa kirjaston aukiolopäivinä klo 9.00. Käytettävissä on myös flyygeli.
Hakemuslomakkeita saa vahtimestareilta ja pyytämällä kirjaston sähköpostista kirjasto@riihimaki.fi.
Voit myös itse tulostaa hakemuksen: Tilahakemus
Salin on vuokra 20,18 €/h (muut tilaisuudet kuin näyttelyt).
Tilavaraukset ja tiedustelut: kirjastotoimenjohtaja Kaija Viskari p. 019 758 4675 ja osastosihteeri Anne Levänen p. 019 758 4676.

Sanomalehdet

Satuhuone
Lastenosastolla on Satuhuone, joka on asiakkaiden vapaassa käytössä silloin, kun sitä ei ole varattu satutunneille tai kirjastokäytön opetukseen. Satuhuoneessa voi oleskella, piirtää, leikkiä ja pukeutua roolivaatteisiin. Joulun ja pääsiäisen aikaan sekä kesä-heinäkuussa Satuhuoneessa on tarjolla omatoimista askartelua.

Satutunnit
Satutunteja järjestetään kirjaston Satuhuoneessa joka toinen keskiviikko klo 9.30 – 10.15 syyskuun alusta toukokuun alkuun.

Satukauden 2019 – 2020 aiheena on

Mitä prinsessat tekevät ja muita tarinoita satumaan asukkaista
Syksy: 4.9. / 18.9. / 2.10. / 16.10. / 30.10. / 13.11. / 27.11. / 11.12 joulujuhla
Kevät: 8.1. / 22.1. / 5.2. / 19.2. / 4.3. / 18.3. / 1.4. / 15.4. / 29.4. / 13.5. kevätjuhla

Satutunneilla luetaan satukauden teemaan liittyviä satuja ja askarrellaan. Satutunnit ovat ilmaisia ja ne on suunnattu kotihoidossa oleville lapsille.

Päivähoitoryhmät ovat tervetulleita kirjastoon omille, erillisille satutunneilleen.
Ne tilataan kirjaston lasten- ja nuortenosastolta: 019 758 4687 tai kirjasto.lastenosasto@riihimaki.fi

Skanneri
Kirjastossa voi käyttää maksutta skanneria. Yksinkertaisten dokumenttien skannaamiseen voi käyttää kirjaston yläkerrasta löytyvää skanneria. Suurempiin töihin ja mm. valokuvien ja diojen skannaamiseen kannattaa varata aika kirjaston Muuntamosta, josta löytyy tähän paremmin soveltuva skanneri. Varaukset: puh. 019 758 4681 / lainaustoimisto@riihimaki.fi.

Soittohuone
Alasalissa on äänieristetty huone, jota voi käyttää soiton- ja laulunharjoitteluun. Huoneessa on piano ja nuottiteline. Huoneen voi varata: puh. 019 758 4681 / lainaustoimisto@riihimaki.fi. Alle 15-vuotiaat tarvitsevat aikuisen seurakseen.

Sähköiset kirjat (e-kirjat)

Sivun alkuun

T

Taideteokset kirjastossa
Sivustolla esitellään kirjastossa olevia taideteoksia ja taiteilijoita. Teoksia on 1960-luvulta 2000-luvulle ja ne on sijoitettu eri puolille kirjastoa.

Tapahtumakalenteri

Tapahtumatoiminta

Tietokannat

Tietokoneet
Asiakaskäyttöön tarkoitetuille tietokoneille voi mennä ilman ajanvarausta ja henkilökohtaista kirjautumista.
Käytettäviä koneita löytyy alakerran Alasalista ja yläkerrasta aikuisten puolelta ja lastenosastolta.

Ala-aulan info-pisteestä saa lainaan kannettavan tietokoneen, jota voi käyttää kirjaston langattomassa verkossa (18 vuotta täyttäneille). Koneen voi saada käyttöön kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan. Myös omia kannettavia ja mobiililaitteita voi käyttää vapaasti. Tietokoneilla voi käyttää internettiä tai yleisimpiä Windows-ohjelmia, kuten Word ja Excell.

Tietopalvelu
Kirjastonhoitajat auttavat kirjaston kokoelman käytössä ja tiedonhaussa. Tietopalvelussa hoidetaan aineistonvaraukset ja kaukopalvelupyyntö muista kirjastoista.
p. 019 758 4678, kirjasto@riihimaki.fi

Tietosuoja – Riihimäen kaupunki

Tietosuojaseloste Ratamo-kirjastot
Ratamo-kirjastojen asiakasrekisterin tietosuojaseloste.

Tilavaraukset
Katso Näyttelytilojen varaaminen

Tilastotietoa (2018)

Kokonaislainaus 497 201
Kirjastokäynnit 189 052
Kirjastoaineisto:
Kirjoja 186 142
Musiikkiäänitteitä 21 755
Nuotteja ja partituureja 8 734
DVD-levyjä 6 766
Aikakauslehtiä 242
Sanomalehtiä 30

 

 

 

 

 

 

 

Tulostaminen
Kirjaston yläkerran asiakaskoneilta voi tulostaa yksipuolisia mustavalkotulosteita. Hinta on 0,30 € / paperi. Tulosteet noudetaan palvelutiskiltä.

Tunnusluku katso PIN-koodi

Twitter

U

Uusiminen
Lainoja voi uusia, mikäli aineistosta ei ole varauksia. Uusinnan voi tehdä itse verkkokirjastossa tai puhelimitse p. 019 758 4681. Lainat voi myös uusia lainaustiskillä asioidessa.
Verkkokirjastossa uusimista varten tarvitaan kirjastokortti ja PIN-koodi. Aineistoa ei voi uusia, jos 12 euron velkaraja on ylitetty tai aineisto on laskutettuna. Aineistoa voi uusia enintään viisi kertaa, minkä jälkeen se on tuotava kirjastolle nähtäväksi.

V

Varasto
Kirjaston varasto sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Varastossa on yli 80 000 kirjaa, 1 500 nuottia ja suurin osa lehtien vuosikerroista.
Varastoon siirretään kaksoiskappaleita, vanhaa tai huonokuntoista aineistoa, jonka halutaan säilyvän kokoelmassa.
Kirjavarasto on muutettu avoimeksi tilaksi 11.9.2019 alkaen ja se on avoinna asiakkaille kirjaston auki ollessa. Varaston aineistoa voi itse hakea tai pyytää apua henkilökunnalta. Aineistoa voi myös varata verkkokirjastossa.

Varaukset, aineisto
Oman kunnan kirjastojen aineiston varaaminen on maksutonta. Ratamo-lainoista peritään 2 € varausmaksu. Ratamo-lainalla tarkoitetaan Ratamo-kimpasta tai Lopelta ja Kirkes-kimpasta tilattuja lainoja.

Lain mukaan kirjasto voi periä maksun, jos varattua aineistoa ei noudeta määräaikaan mennessä. Oman kirjaston aikuistenosaston aineistosta maksu on 1 €, lasten- ja nuorten aineistosta maksua ei peritä. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu myös silloin, kun teos on ollut varattaessa hyllyssä. Ratamo-lainasta maksu on 2 €, myös lasten- ja nuortenosaston aineistosta.

Ratamo-kirjastoihin kuuluvat Hausjärvi, Hyvinkää, Nurmijärvi ja Riihimäki sekä yhteistyökumppanina Loppi. Kirkes-kirjastoihin kuuluvat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Tuusula.

Lainassa olevaa aineistoa voi varata tietopalvelussa tai verkkokirjastossa. Verkkokirjaston kautta varaamiseen tarvitaan PIN-koodi, jonka saa tilattua verkossa tai henkilökohtaisesti kirjastosta.

Varattu aineisto noudetaan lainaustiskin vieressä olevasta itsepalveluhyllystä, josta omat varaukset löytyvät saapumisilmoituksessa olevalla noutonumerolla. Aineisto on järjestetty itsepalveluhyllyyn noutonumerojen perusteella pienimmästä suurimpaan. Varaukset lainataan joko automaatilla tai tiskiltä. Saapumisilmoituksen voi saada tekstiviestillä, sähköpostitse tai kirjeenä.

Verkkokirjasto

Y

Yhteystiedot 

YKL
Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä

Sivun alkuun


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1