Kuka olet ja mitä teet?  hattula
Markku Hattula, tätä nykyä olen päätoiminen kirjailija ja koiran ulkoiluttaja. Olen juuttunut toistaiseksi sotaromaaneihin, joita kustantaja haluaa aina vaan lisää. Kuudes vuosi on tätä sarjaa menossa ja kuudes romaani syksyllä tulossa painosta, Minervan kustantamana. Toki yritän välillä kirjoittaa jotakin muutakin – ja ohjata silloin tällöin jonkun kurssinkin. Kesäksi menen maalle kalastamaan, ja syksyllä seuraamaan, kun koiraa ajaa jäniksiä.

Mikä on mieluisin kirjastomuistosi?
Aikaa kultaa muistot, joista elävimmät ovat yleensä lapsuudesta. Muistan kun Selkälän koulussa kotikylässäni Pohjois-Suomessa sai lauantaina lainata koulun kirjastosta ruskealla paperilla päällystettyjä kirjoja. Kun pääsin kotiin, makasin selällään pirtin sängyssä ja luin kirjan ahmimalla saman tien. Poikien seikkailukirjoja ne olivat.

Mikä on paras lukemasi kirja ja mitä luet parhaillaan?
En voi valita parasta kirjaa. Kaikki riippuu kulloisestakin elämäntilanteesta; joskus olen tavannut haltioituneena rivi riviltä Antti Hyryä, ja eritoten nuorempana Pentti Haanpäätä, sitten lukenut kaikki Veikko Huoviset, Antti Tuurit ja joskus pysähtynyt Eeva-Liisa Mannerin runoihin tai Kaarlo Sarkiaan. Nykyrunouden suhteen olen pudonnut kärryiltä. Nyt on menossa ihan vaan dekkareita, tai ei ihan vaan…  viihdyttävän dekkarin kirjoittaminen on taito jos mikä.

Olet kirjoittamisen ammattilainen, kirjailija ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Minkälaisia neuvon antaisit pöytälaatikkokirjoittajalle, joka haaveilee julkaisemisesta?
Tekstiä syntyy vain kirjoittamalla, ja teksti paranee kirjoittamalla. Palautetta olisi myös hyvä saada, mieluummin joltakin vieraalta, puolueettomalta kuin joltakin tutulta. Sitten kun teksti on mielestäsi, ja palautteen antajan mielestä, tarpeeksi hyvää, voit tarjota sitä eteenpäin. Vain 0,5 % prosenttia tarjotuista käsikirjoituksista lävistää kustantajan seulan. Nykyään on helppo kustantaa kirja myös itse. Kannattaa harkita sitäkin…

Kenelle riihimäkeläiselle haluaisit lähettää terveisiä ja millaisia?
Lähetän terveiseni ja kiitokseni Riihimäen Kirjaston henkilökunnalle, asiansa osaavia ja auttavaisia kaikki. Kiitän heitä myös hyvästä yhteistyöstä. Kirjastoa käytän kaupungin laitoksista eniten, jos ei lasketa kevyen liikenteen väyliä, joita pitkin kävelen kaksi kertaa päivässä lenkillä koirani kanssa, siis noin 700 kertaa vuodessa. Että kiitos myös tienpitäjille.

*      *      *      *      *

Riihimäki seuran kokouksessa tehtiin 80 vuotta sitten aloite kauppalankirjaston perustamisesta. Vuosien mittaan kirjasto on toiminut useissa eri osoitteissa ja kauppalankirjasto muuttunut kaupunginkirjastoksi. Nykyinen kirjastorakennus saatiin 30 vuotta sitten, vuonna 1986, Kauppakadun varteen.

Haluamme vuoden 2016 aikana juhlistaa näitä merkkivuosia monin tavoin yhdessä kaupunkilaisten kanssa. ”Kohtaamisia” esittelee joka kuukausi yhden joko nykyisen tai entisen riihimäkeläisen, jonkun kiinnostavan henkilön. Esitämme hänelle muutaman kirjaston käyttöä, lukemista tai muuta asiaa koskevan kysymyksen


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0