Tietokirjallisuuden Neljänsuora

Kuvassa Neljänsuoran vinkkivihon kansi

Riihimäen kirjasto on tehnyt aikuisille tietokirjojen lukuhaasteen vuodelle 2021.

Neljänsuoraa pelaat lukemalla valikoituja tietokirjoja.
Tietokirjavinkkejä on 40 ja voit itse lukukokemuksen pohjalta valita, mihin ruutuun haluat kirjan sijoittaa. Neljänsuorassa jokainen täytetty neljän ruudun rivi on yksi suoritus. Täyttämällä neljänsuoria voit osallistua arvontaan. Pelata voit vuoden 2021 loppuun saakka.
Neljänsuoran kirjat, vinkkivihot ja kilpailukupongit löydät kirjastosta. Vinkit on myös listattu tälle sivulle.
Lue ja pelaa!

Vinkki: Numero kirjan nimen perässä tarkoittaa luokkaa, josta kirja löytyy

Aihealueet 
(aihetta klikkaamalla pääset suoraan aiheen kirjoihin)

Elämäkerrat: Oudot tyypit
Musiikki: Nerouden lähteillä
Luonnonilmiöt ja luonto: Alavilla mailla hallanvaara
Matkalla: Kaunis on matkaajan maailma

Elämäkerrat: Oudot tyypit

Ahtola-Moorhouse, Leena: Fabergé ja minä 99

Tarina Tillanderin kultaseppäsuvun vesasta ja uteliaisuudesta, sitkeydestä ja rakkaudesta kauneuteen. Sukupolvien ketjusta, voitoista ja menetyksistä.

Yksi tunnetuimmista keisarikauden kultasepistä oli Carl Faberge, jonka menestystä myös suomalaiset kultaseppämestarit olivat rakentamassa. Millainen oli keisariajan Venäjä, jossa jalokivitaide puhkesi kukoistukseensa?

Alastalo, Jarno: Oudot tyypit 99

Outous on voimavara! Yksi on liha-koukuissa riippuja. Toisella on sarvet päässä ja mustat silmät. Kolmas näyttää tissejä muuttaakseen maailmaa. Neljäs on meikkaava kirkkoherra.

He ja 20 muuta tässä kirjassa ovat oudoista oudoimmat, joita tuijotetaan, ihmetellään ja osoitellaan. Nämä katujen kummajaiset, netin friikit, oudot naapurit, uskaltavat kuitenkin olla omia itsejään ja inspiroivat samalla myös muita.

Bythell, Shaun: Elämäni kirjakauppiaana 99

Tositarinoita kuivalla huumorilla kirjakauppiaan hyvistä ja huonoista päivistä. Kirjakaupan sokkeloiset käytävät, takkatuli, kirjalöydöt – Idylli, jolla on varjopuolensa. Palveluammatissa on kärsivällisesti kohdattava tinkaajat, rautatiekirjallisuuden ystävät, Skotlannin tatuoiduin mies ja keräilylusikka-kirjan etsijä. Samoin ne jotka valittavat kaupan hajusta, ja ne jotka myöntävät ostavansa kirjat halvemmalla netistä.

Ji, Seong-Ho: Pako, jonka piti olla mahdoton 99

Tositarina uskomattomasta matkasta, Pohjois-Korean epäinhimillisistä olosuhteista sekä ennen kaikkea sinnikkyydestä ja toivosta Ji Seong-ho onnistui pakenemaan Pohjois-Koreasta tavalla, joka rohkeudessaan ja sinnikkyydessään hakee vertaistaan. Vaikeasti invalidisoitunut ja nälkiintynyt nuorukainen vaelsi Kiinan ja Kaakkois-Aasian halki vapauteen.

Jouppila, Helena: Neloset – Jouppilan sisarusten tarina 99

Suomi toipuu vielä sodasta, kun isokyröläinen maatilan emäntä Hilkka Jouppila synnyttää 10. kesäkuuta vuonna 1951 neloset: tytön ja kolme poikaa.

Tieto perhetapahtumasta leviää koko maahan ennätysajassa.  Lehtivalokuvaaja pääsee kuvaamaan neloset lasin takaa ennen kuin tuore äiti tai isä ovat nähneet lapsistaan vilaustakaan. Helenan, Martin, Erkin ja Jorman kehitystä seurataan lehtijutuissa ja radiossa. Jouppilan nelosista tulee jälleenrakennuksen symboli, mutta myös lääketieteellinen ihme. He ovat ensimmäiset suomalaiset nelosvauvat, jotka jäävät eloon.

Lehtikuvien hymyjen ja perheonnen taustalla kehittyy kuitenkin myös vaivihkaa traagisia juonteita. Tunnelma Isonkyrön-kodissa muuttuu tukahdutetuksi peloksi, josta ei ulkopuolisille puhuta.

Laakso, Kimmo: Rikolliseksi kasvatettu, Volvo Markkasen pojan tarina 99

1990-luvulla Volvo-Markkanen oli Pohjois-maiden kuuluisin rikollinen, mutta myös isä, joka talutti poikansa ala-asteelle ja sanoi että jos tätä kiusataan, miehet laitetaan asialle. Kun opettaja kysyi lasten toiveammatteja, Sakari halusi isänsä tavoin pankkirosvoksi. Ryöstettyään myöhemmin ensimmäisen pankkinsa Ruotsissa, Sakarista tuntui hienolta katsoa isää silmiin. Sieltä loisti ylpeys. Tarina rikollisuudesta, ystävyydestä, vanhemmuudesta ja esimerkin voimasta.

Noah, Trevor: Laiton lapsi 99

Eteläafrikkalaisen koomikon ja näyttelijän elämä alkoi rikoksesta: hän syntyi vuonna 1984 valkoisen isän ja mustan xhosa-äidin lapseksi, jolloin rotujen sekoittamisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Kirja kertoo humoristisen rehellisesti vallattomasta pojasta, josta kasvaa rauhaton nuori mies. Kirja on myös Noahin rakastava kuvaus pelottomasta ja kapinallisesta äidistään. Juuri äiti pelastaa lapsensa murhayritykseltä paiskaamalla hänet ulos liikkuvasta pikkubussista. Hän myös opettaa tulevalle komediatähdelle, miten vaikeudet voitetaan huumorilla.

Steinunn, Siguardadottir: Hejda, lammaspaimen maailman laidalta 99

Kirja vie lukijan Islannin jäätiköiden ääreen. Kansainvälisen mallinuran hylännyt Heida paimentaa lammas-laumaansa yksin tulivuoren kupeessa. Hän korjaa sukutilallaan aitauksia ja traktoreita ja toteaa: ”Minä en omista maata, vaan maa omistaa minut.” Heidan juurevissa tarinoissa jylhä luonto ja myyttinen Islanti heräävät henkiin.

Valtonen, Anni: Elämäni Kolumbia 99

Millaista on elää sisällissodan repimässä maassa suomalaisena naisena?

Kolumbia oli Anni Valtosen toinen kotimaa kahden vuosikymmenen ajan. Hänestä tuli miniä, joka ihmetteli miksi pikkuhousut piti pestä muusta pyykistä erillään, mikä saa ihmiset uskomaan ihmeisiin ja miten kasvattaa poikia machokulttuurin keskellä.

Valtonen kuvaa maan levotonta lähihistoriaa ja kulttuurista muutosta tarkkanäköisesti ja eläytyvästi. Elämäni Kolumbia on kirja erilaisten maailmojen rinnakkaisesta läsnäolosta ja yhteensovittamisesta ja niiden keskellä kasvamisesta.

Westover,Tara: Opintiellä 99

Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua.”

Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta.

Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään, eikä opintie ollut helppo: millaista on astua yliopistoon täysin itseoppineena ja takametsistä tulleena, vailla mitään sosiaalisia tietoja ja taitoja? Opintiellä kertoo huikean tarinan rakkaudesta ja julmuudesta perheen sisällä, suuresta lahjakkuudesta ja sisäisestä palosta, jotka johdattavat nuoren tytön kohti mahdottomalta tuntuvaa päämäärää.

Palaa sivun alkuun

  

Musiikki: Nerouden lähteillä

Agit-Prop: Lauluja Utopiasta 78.993

Huima tarina läpi vuosikymmenten. Poliittisen laululiikkeen ikoni Agit-Prop kasattiin taistolaisuuden nyrkiksi, mutta se nousi koko kansan klassikoksi ja kansain-väliseksi tähdeksi.

Yhtye teki 2000-luvulla yhden musiikki-historian epätodennäköisimmistä come-backeistä. Kaj Chydeniuksen ja Eero Ojasen säveltämät laulut puhuttelevat myös Ultra Bra -sukupolvea.

John, Elton: Minä, Elton John 78.993

Hauskassa ja armottoman rehellisessä kirjassaan Elton John kertoo ystävyydestä John Lennonin, Freddie Mercuryn ja George Michaelin kanssa, toivottomista irtosuhteistaan, itsemurhayrityksistään ja yli vuosikymmenen kestäneestä huume-riippuvuudestaan. Hän kertoo myös raitistumisestaan, aidsin ja hivin vastaisesta työstään, prinsessa Dianasta, rakkauden löytämisestä ja isäksi tulemisen tunteista.

Jones, Lesley-Ann: Lennon: rocktähden elämä, rakkaudet ja kuolema 78.993

Mies kuoli, legenda jäi. Arvostettu muusikkojen elämäkerturi selvittää arvoitusta nimeltä John Lennon. Jones maalaa kuvan Lennonin elämästä, rakkauksista, musiikista, ennenaikaisesta kuolemasta sekä hänen jättämästään perinnöstä.

Jones käy tarkoin läpi Lennonin elämän kulkua ja hänen luonnettaan – sitä kokonaisuutta, joka johti Lennonin viettämään elämänsä viimeiset vuodet erakkona New Yorkissa.

Leskinen, Juice: Juice puhuu: Kootut muistelmat: musiikista, elämästä ja Tampereesta 78.993

Juice puhuu – Kootut muistelmat perustuu leikkaamattomiin, alkuperäisiin haastattelunauhoihin, joita ei koskaan aikaisemmin ole päässyt julkisuuteen. Leskinen itse pyysi nauhat viimeisinä vuosinaan 2000-luvun alussa CD-levyille poltettuna antaakseen ne uudelle vaimolleen, koska ei itse jaksanut kertoa tälle tarinaansa.

Kirjassa puhuu mies, joka julistaa talonsa pihapiirin ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi, vertaa massakäyttäytymistä keskitysleiriin ja herää joka aamu kuuden aikaan ja alkaa tehdä töitä. Hän kertoo lukijalle taiteestaan omalla kielellään, sekoituksella juankoskea ja tamperetta.

Marjamäki, Tuomas: Hän hymyilee kuin Mikko 78.993

Mikon hymyä ei voi monet sietää, mutta se on aito, todisti aikoinaan Juice Leskinen – Mikon ystävä, työtoveri ja elämäkerran keskeinen sivuhahmo.

Perusteellinen elämäkerta 50 vuoden uran tehneestä laulajasta ja neljän vaalikauden poliitikosta on täynnä hämmentäviä tarinoita niin keikkamatkoilta kuin Arkadianmäeltäkin.

Mikko Alatalon hymy teki hänestä aikoinaan koko kansan maalaispojan, yhden 1970-luvun suosituimmista laulajista, tv-kasvon, moninkertaisen Syksyn Sävel -voittajan ja lopulta kansanedustajan 16 vuodeksi.

Mäntylä, Juha: Elämä on hyvä: Juhamatti 78.993

Juhlakirja kertoo 1960-luvulla uransa aloittaneen iskelmälaulaja Juhamatin elämästä ja noususta suomalaisen iskelmämusiikin kiintotähdeksi.

Juhamatti kertoo kirjassa niin uransa kuin yksityiselämänsä onnesta ja tappioista. Artisti on noudattanut isänsä antamaa ohjetta ”pysy aina nöyränä”. Hän on tehnyt ennennäkemättömän uran, ajanut miljoonia kilometrejä ja viihdyttänyt satojatuhansia ihmisiä ympäri Suomea.

Norman, Philip: Slowhand: Eric Claptonin tarina 78.993

Bluesin ja rockin ystävät tuntevat Claptonin musiikin, mutta moniko todella tuntee ihmisen nimeltä Eric Clapton? Philip Norman valottaa tuoreessa kirjassaan perinpohjaisesti Claptonin ajatusmaailmaa ja ihmissuhteita sekä myös juhlitun muusikon uran valoja ja varjoja, hänen ylä- ja alamäkiään.

Sinkkonen, Jari: Nerouden lähteillä: suurten säveltäjien hauras elämä 78.991

Beethoven sävelsi viidennen sinfoniansa keskellä täysinäisiä yöastioita ja repivää huoltajuusriitaa, velkojien kolkutellessa ovella, kärsien tinnityksestä. Miten keskellä törkyä ja kauheutta voi syntyä jotain jumalaisen kaunista? Tarvitseeko todellinen luovuus kärsimystä kasvu-alustakseen? Missä menee raja nerouden ja hulluuden välillä? Lastenpsykiatrian erikoislääkärinä tunnettu, muusikonkin koulutuksen saanut Jari Sinkkonen pohtii mm. näitä kysymyksiä sukeltaessaan säveltäjänerojen maailmaan.

Smith, Patti: Apinan vuosi 78.993

Kirjassaan Smith vaeltaa Etelä-Carolinasta Arizonan autiomaahan ja kentuckylaiselta maatilalta hiljaiseen sairaalahuoneeseen, sulattaa ulkoiset maisemat omiin sisäisiin unimaisemiinsa, sekoittaa faktaa ja fiktiota runollisella mestaruudella. Pettymyksien ja menetysten keskelläkin Smith onnistuu tarjoamaan lukijalle lohtua viisautensa, tarkkanäköisyytensä ja horjumattoman toiveikkuutensa siivittämänä: ”Kaikesta huolimatta ajattelen, että seuraavaksi tapahtuu jotakin ihmeellistä.”

Vihinen, Antti: Minä ja Mozart 78.993

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta tuskin koskaan yhtä värikkäästi, hauskasti ja persoonallisesti kuin nyt. Vihisen henkilökohtainen rakkaus Mozartin musiikkiin leimaa tekstiä, mutta persoonalliset teosanalyysit avaavat samalla laajoja ja yllättäviä näkymiä koko Euroopan kulttuurihistoriaan. Esimerkiksi Don Giovannia lähestytään Lasse Virenin Münchenin kympin juoksun kautta, Figaron häitä Ranskan suuren vallankumouksen alkusoittona, Cosi fan tuttea suomalaisen vappujuhlinnan kaikuna.

 

Luonnonilmiöt ja luonto: Alavilla mailla hallanvaara


Engdal, Eskill: Salakalastajien jäljillä
50.1

Ympäristöjärjestö Sea Shepherdin valvontalaiva huomaa pahamaineisen salakalastajien rosvotroolarin. Lähimpään satamaan on viiden päivän matka. Alkaa merihistorian pisin takaa-ajo jäävuorien seasta Afrikan kuumuuteen. Voittajaksi selviytyy se, jolla on eniten ruokaa, polttoainetta ja sitkeyttä.

Grundström, Elina: Musta orkidea 50.1

Musta orkidea on tositarina, jossa on kaksi päähenkilöä: Borneon sydänalueilta kotoisin oleva kaunotar sekä elämä itse, maapallon ekosysteemi. Yksinkertainen kysymys ”mistä orkideat tulevat?” johti kirjailijan kohti suurempia kysymyksiä luonnosta, salakuljetuksesta, kauneudesta ja piittaamattomuudesta. Tutkimukset veivät hänet Lontooseen Kew’n siemen-arkiston tutkijoiden luo, Singaporen orkideakasvattamoihin ja Indonesiaan, jossa entistä kansalliskukkaa uhkaavat öljypalmuplantaasit ja riisiviljelmät.

Himari, Marinella: Erältä, eräistä 67.6

Ajaton ja kantaaottava, tunnelmallisista luontokuvista ja lastumaisista tarinoista yhdeksi kertomukseksi nivoutuva suomalainen eräkirja.

Tarina ihmisistä, joita kirjoittaja on kohdannut elämänsä poluilla. Kertomusten sisällä kulkee hento säie, joka tarina tarinalta vahvistuu, rakkaudesta ja toivosta, uudesta alusta.

Hotakainen, Markus: Alavilla mailla hallanvaara: kertomuksia Suomen säästä 55

Alavilla mailla hallanvaara on jo 1930-luvulta lähtien radiossa kuultu varoitus, joka kylmää varsinkin maanviljelijää vielä tänäkin päivänä. Säähän liittyy myös riemastuttavia sattumuksia, jos myös ääri-ilmiöiden iskiessä on jälki karmivaa.

Hotakainen on kerännyt Ilmatieteen laitoksen raporteista, haastatteluista ja uutisarkistoista kokoelman koskettavia, naurattavia ja muuten vain kiehtovia tarinoita suomalaisesta säästä ja sen aiheuttamista seuraamuksista. Mukana ovat niin ikimuistoiset rankkasateet, pelottavat jättiraesateet, täystuhoa kylväneet trombit, vesiputkia räjäyttäneet paukkupakkaset, Suomen sekoittaneet lumimyrskyt ja pitkään kestäneet, ihanat kesähelteet.

Kalliola, Iiris: Luontoillan seitsemän veljestä 50.1

Luontoilta -radio-ohjelmaa odotettiin mielenkiinnolla tuhansissa suomalais-kodeissa yli 32 vuoden ajan. Studiossa asiantuntijoina toimineet Harri Dahlström, Matti Helminen, Ilkka Koivisto, Kauri Mikkola, Seppo Vuokko ja Seppo Vuolanto vastasivat leppoisasti, myötäeläen ja huumorillakin höystäen mitä visaisimpiin, yllättäviin ja kummallisiinkin kysymyksiin. Elävästi kuvitettu kirja piirtää henkilökuvat alkuperäisen Luontoillan asiantuntijoista ja valottaa heidän suhdetta luontoon ja sen muutoksiin ennen ja nyt.

Miikkulainen, Janne: Tsunami! 55

Kaakkois-Aasiaan tapaninpäivänä iskenyt hyökyaalto nosti julkisuuteen Janne Miikkulaisen ja hänen sukellusyrityksensä. Raya Diversin henkilökunta ryhtyi heti pelastustöihin tuhoalueella, ja Miikkulainen kollegoineen lähetti ensimmäisenä tietoja pelastuneista Suomeen. Monelle hätääntyneelle suomalaiselle sukeltajien nettisivut tarjosivat ainoana lähteenä edes epävarmaa tietoa tuhoalueella olevien omaisten kohtalosta. Kirja piirtää minuutti minuutilta etenevän kertomuksen hyöky-aaltokatastrofin vaiheista ja sen kokeneiden ihmisten kohtaloista.

Paasonen, Seija: Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin 74

Televisiosta tuttu meteorologi Seija Paasonen on paitsi ilmatieteen ammatti-lainen, myös osaava taidehistorian harrastaja. Hän näkee taideteoksia katsoessaan ihan eri asioita kuin muut: tuulen nopeus on kasvussa, takareunalta leviää matalan keskus, kohta rytisee…

Seija Paasonen esittelee taidehistorian tunnetut ja tuntemattomammat merkkiteokset meteorologin silmin. Kirjan luettuaan jokainen katsoo taidetta uusin silmin.

Palmu, Ari-Pekka: Eräelämää kynällä, kameralla ja kiväärillä 67.61

Eräelämää kynällä, kameralla ja kiväärillä on vivahderikas, valokuvin varustettu erätarinakokoelma Lapin selkosilta ja Satakunnan sydänmailta. Sen tekijällä on vahva tausta niin erämiehenä kuin ammattivalokuvaajana.

Erämaassa voi sattua mitä vain, mutta erämiesten välinen toveruus, huumoriin puettu arvostus ja kunnioitus eivät katoa koskaan. Leirinuotiolla ei aina tarvita sanoja, on vain erämaa ja vapaus.

Saukkonen, Lea: Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos 55

Meteorologi Lea Saukkonen selvittää kirjassaan, millaisia sään ääri-ilmiöt ovat eri puolilla maailmaa ja mikä niitä synnyttää.

Saukkonen käy läpi erikoisia sääilmiöitä 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään, mm. tuhoisimpia myrskyjä, kovimpia paukkupakkasia ja kuumimpia kesiä. Kirjassa selvitetään yleistajuisesti erilaisten sääilmiöiden syitä ja syntyä.

Teos paneutuu myös sään ääri-ilmiöiden ennustettavuuteen ja siihen, voiko niihin varautua.

Tikkanen, Jouni: Lauma: 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa 58

Vuosina 1880-1881 sudet tappoivat Turun seudulla 22 lasta. Tästä tuli oman aikansa suuri mediatapaus ja kansallinen kysymys, joka on vaikuttanut susiasenteisiin meidän päiviimme asti. Mitä lopulta tiedämme susista ja surmien taustoista? Lauma on vetävästi kerrottu tarina susista ja ihmisistä ankarissa oloissa.

Palaa sivun alkuun

 

Matkalla: Kaunis on matkaajan maailma

Andersson, Per J: Kaunis on matkaajan maailma 40.7

”Kaunis on matkaajan maailma” on ruotsalaisen kirjailijan ja toimittajan Per J. Anderssonin ylistyslaulu matkaamisen elämäntavalle. Matkoille, joilla ei ole kiirettä eikä aikataulua, matkoille, jossa näkee turismielinkeinon pintaa syvemmälle. Bussimatkalle Intiaan, liftaamiselle Euroopan halki, patikoinnille vuoristojen poluilla. Kaikki tämä vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta palkitsee avartavina kokemuksina, joita ei ole tarjolla allasbaarin aurinkotuolissa.

Hotti, Paula: Mustia syntejä: kahvilaesseitä 40.7

Mustien syntien kahvilaesseissä kuljeskellaan kaupunkien kaduilla, vieraillaan historiallisissa kahviloissa ja nautitaan tunnelmallisista kupposista eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Teoksessa kerrotaan kahvilakulttuurin historiasta papujen löytymisestä kahviloiden syntyyn ja niiden leviämiseen ensin Lähi- idässä ja sitten Euroopassa.

Kupponen kahvia on arjen sulostuttaja, tauko rutiineista, josta on lupa nauttia yksin tai seurassa, kaikessa rauhassa.

Myllyrinne, Kirsikka : Happamat sitruunat: elämää jaetulla saarella 48.112

Elämä Kyproksella ei ole pelkkää hiekka-rantoja ja loputonta auringonpaistetta, vaan myös uuden opettelemista. Voiko hanavettä juoda, miksi kaupat menevät kiinni keskiviikkoisin kahdelta tai miksi kyproslaiset ovat aina myöhässä? Kyproksen ja Turkin raja keskellä pääkaupunkia on edelleen kipeä haava.

Kirjassa tarkastellaan niin perhe-elämää kuin kielen ja koulumaailman omaksu-
mista, mutta myös ulkosuomalaisen identiteetin rakentumista serkkutalouden ja halloumin luvatussa maassa. Matkan varrella kerrotaan kulttuurisista yhteentörmäyksistä, niistä happamistakin.

Mäkeläinen, Mika: Kimlandia 48.18

Miten tavalliset pohjoiskorealaiset sinnittelevät alle euron kuukausipalkalla? Miten järjestelmälle uskollinen eliitti elää ja juhlii? Miksi Pohjois-Korea tarvitsee kipeästi ydinaseitaan? Ylen ulkomaan-toimittaja on seurannut pitkään maan tilannetta ja kertoo murroksessa olevan maan nykytilanteesta. Kimlandia on kiinnostava silminnäkijäkuvaus maasta.

Pokka, Hannele: Arkangelista itään: matkoja kuvernöörien Venäjällä 47.1

Rajantakaiseen Murmanskiin matkattiin suurin toivein, ja yhteistyötä hierottiin Siperian itäisimmälläkin laidalla. Sopimuksia ja suunnitelmia syntyi niin porotaloudesta, kaasuputkesta kuin Joulupukin ja Pakkasukon vierailuista.

Kirja tutustuttaa suomalaisen lukijan Venäjän paljolti tuntemattomiin alueisiin, joilla piilee paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita.

Rommi, Satu: Moottoripyörällä Himalajalle 48.13

Rommi kertoo vanhalla Royal Enfield -moottoripyörällä tekemästään matkasta Mysoresta Intian pohjoisimpaan kärkeen Ladakhiin. Teos kertoo lämmöllä ja humoristisesti matkalla sattuneista kommeluksista ja antaa kullanarvoisia vinkkejä kaikille Intian-matkailijoille.

Saastamoinen, Riitta: Miksi viikingeillä on sarvet ja muita norjatarinoita 43.2

Norja on suuri ja suurenmoinen maa, jota kirjoittaja Riitta Saastamoinen on lähes kymmenen vuoden ajan kierrellyt maassa työskennelleen lääkäripuolisonsa kanssa. Kirja kertoo eloisasti tämän päivän Norjasta, kulttuurista ja luonnosta, mutta myös kiehtovasta muinaisuudesta viikinkikuninkaisiin.

Sandberg, Siiri: Pimeys – tähtiä, pelkoa ja viisi yötä yksin tunturissa 40.8

Milloin näit viimeksi tähtitaivaan?

”Tunturilla on yhä pimeää ja tähtitaivas. Erityisen hienoa siellä on vuoden synkimpään aikaan. Minä haluan sinne. Haluan tietää enemmän, kokea luonnollisen pimeän, nähdä yötaivaan – ja saada selville, kuinka kauan uskallan viipyä.”

Oslolainen toimittaja Sigri Sandberg lähtee Norjan vuorilla voittamaan pimeänpelkonsa. Hän ottaa lukemiseksi kirjan itävaltalaisesta hienostorouvasta, joka seurasi miestään talveksi pieneen metsästysmajaan Huippuvuorille vuonna 1934.

Steinbeck, John: Matkalla Neuvostoliitossa 47.1

John Steinbeck ja valokuvaaja Robert Capa kiersivät kahden kuukauden ajan Neuvostoliitossa vuonna 1947 tarkoituksenaan tehdä juttu tavallisista neuvostoliittolaisista. Kohtaamisista syntyi matkakertomus ”Matkalla Neuvostoliitossa”.

”…Ensin tuotiin juomalasillinen votkaa, sitten jokaiselle neljä paistettua kananmunaa, kaksi valtavaa paistettua kalaa ja kolme lasillista maitoa; sitten tuotiin lautasellinen suolakurkkuja, lasillinen kotitekoista kirsikkaviiniä ja ruisleipää ja voita… päätteeksi joimme vielä toisen lasillisen votkaa. Kuulostaa käsittämättömältä että me söimme tämän kaiken aamiaiseksi… mutta jälkeenpäin meillä oli vähän raskas ja huono olo.”

Terras, Antto:  Viro 47.2

Tähän teokseen on kirjattu armotta kaikki oudoimmatkin paikat ja yllätyksellisimmät ihmiset, joihin Terras matkallansa törmäsi. Matka- tai propagandakirjaa tästä ei tullut, mutta tuore ja kippuraan naurattava katsaus uljaan ja hulvattoman Viron takahuoneisiin kylläkin! Tere tulemast!

Palaa sivun alkuun


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0