Ystävyys

Barbery, Muriel: Siilin eleganssi  siilin

 • Renée Michel on pariisilaisen hienostokerrostalon ovenvartijarouva. Hän on juro ja pyylevä leskinainen, joka pyrkii olemaan kuin ei olisikaan. Renée vastaa niin hyvin yleisesti hyväksyttyä mielikuvaa rehellisestä mutta tyhmästä ovenvartijasta, ettei kukaan osaa aavistaakaan hänen olevan tosiasiassa talon koppavia asukkaita sivistyneempi, intohimoinen kulttuurinharrastaja.
  Useita kerroksia ylempänä asuu Paloma Josse, kaksitoistavuotias omiin oloihinsa vetäytynyt pohdiskelija. Paloma tietää päätyvänsä itsekin vääjäämättä tyhjänpäiväiseen, porvarilliseen kultakalamaljaan, mutta hän ei osaansa alistu vaan tekee päätöksen: tämän kouluvuoden lopussa, kolmetoistavuotissyntymäpäivänään, hän tekee itsemurhan. Kummankin erakon elämä muuttuu, kun taloon muuttaa japanilainen herra Kakuro Ozu. Hän näkee heti, että siilin piikkien alla piilee jotain ainutlaatuista ja kaunista.

Fletcher, Susan: Irlantilainen tyttö

 • Dramaattinen tarina tuhoisasta erehdyksestä pitää otteessaan kuin jännittävin trilleri. Eve Green odottaa esikoistaan. Hän palaa muistoissaan omaan lapsuuteensa valheiden, vihan ja pelon täyttämään kesään, joka opetti hänelle raskaalla tavalla, kuinka elämästä voi selviytyä ilman rakkautta. Seitsemänvuotias Eve oli juuri menettänyt äitinsä, ja hänet oli lähetetty Walesiin isovanhempiensa luo. Kuunnellessaan tarinoita perheensä historiasta hän ymmärsi, ettei kaikki olekaan ollut hyvin. Nyt, vuosia myöhemmin palapelin palaset vihdoin asettuvat paikoilleen.

Hustvedt, Siri: Kaikki mitä rakastin  kaikki mitä

 • Taidehistorioitsija Leo Hertzberg törmää SoHossa kiinnostavaan maalaukseen. Hän etsii käsiinsä sen tekijän, taiteilija Bill Wechlerin, ja heti ensi tapaamisesta alkaen miehet tuntevat sielunveljeyttä.
  Vuosien mittaan miesten perheiden elämät New Yorkissa kietoutuvat tiiviisti yhteen. Bill on naimisissa hermostuneen runoilijan Lucillen kanssa, Leon vaimo Erica opettaa kirjallisuutta. Taustalla häilyy myös kaunis ja eloisa Violet, Billin maalausten malli.
  Lapsia syntyy, lomaillaan, väitellään taiteesta ja kirjallisuudesta. Sitten käsittämätön tragedia katkaisee elämän järkyttävällä tavalla.

Ingemarsson, Kajsa: Keltaisten sitruunoiden ravintola

 •  Agnes on enemmän kuin tyytyväinen hovimestarin työhönsä tukholmalaisessa gourmet-ravintolassa – kunnes hänen pieni lihava pomonsa lähentelee häntä viimeisen kerran. Agnes sieppaa viinipullon käteensä puolustaakseen itseään, mutta se tipahtaakin maahan. Pullo sattui olemaan viinikellarin kallein aarre, Château Petrus 1990, ja Agnes saa lähteä saman tien. Samana iltana poikaystävä ilmoittaa puhelimitse löytäneensä muhkeampimuotoista seuraa. Kun Agnes törmää entiseen työkaveriinsa, joka on perustamassa trendiravintolaa, hänen ei tarvitse miettiä kauan. Mutta ravintolamaailmassa pätevät omat lainalaisuutensa: kuka tahansa asiakas voi olla pelätty ravintolakriitikko, paras ystävä voi alkaa viihtyä liiaksi baaritiskin liepeillä, humalainen kokki voi nostaa verenpainetta. Tosin myös rakkaus saattaa syttyä minä iltana tahansa…

Lipson, Katri: Kosmonautti

 • Svetlana Kovalevna on työpaikallaan armotta kiusattu musiikinopettaja, jonka uralla on ollut yksi valopilkku: Serjoza, ujo poika, joka oli salassa häneen syvästi rakastunut. Sen tiesi vain Sasha, jonka kanssa Serjoza makasi lumessa tuijottaen yötaivasta, heistä kun piti tulla kosmonautteja. Sama Sasha, jolle Serjozan homssuinen äiti aina soitti, kun omasta pojasta oli huolta. Isästähän ei ollut mihinkään, kännispäissään ukko paleltuikin lumihankeen. Kun ammoin tehty dokumentti äkkiä herättää Kremlin ja koko maailman sympatiat siinä esiintynyttä avaruuteen haikailijaa kohtaan, onni näyttää kääntyvän. Mutta missä on Serjoza?
  Lipson kirjoittaa kuin venäläinen klassikkokirjailija koskettavimmillaan. Lukija löytää itsensä keskeltä 1980-luvun Murmanskia, sen tuoksuja, värejä ja puhetyyliä, ja riippumatta siitä onko ennen käynyt täällä, voiko tämä nostalgia olla tuttua, hän on kuin kotonaan, häpeää vuokrahuoneen laikukasta seinäpaperia ja polttaa kämmenensä kuumaa teelasia vasten. Ja saa lohdutuksen.

Setterfield, Diane: Kolmastoista kertomus

 • Margaret Lea on töissä isänsä kirja-antikvariaatissa ja kirjoittaa harrastuksekseen elämäkertoja unohdetuista ja vähän tunnetuista kirjailijoista. Eräänä päivänä hän saa kirjeen Vida Winteriltä, joka on kuuluisimpia ja rakastetuimpia nykykirjailijoita. Winter on ollut salamyhkäinen ja keksinyt menneisyydestään ja taustastaan erilaisia versioita vuosien varrella. Nyt hän on jo vanha ja sairas: hän haluaa kertoa totuuden erikoislaatuisesta elämästään ja toivoo Margaretin saapuvan luokseen. Margaret lähtee empien mutta uteliaana Yorkshireen tapaamaan kirjailijaa, ja Vida aloittaa kertomuksensa. Se on runsas, dramaattinenkin kertomus Marchin perheestä, sen Isabelle-tyttärestä ja hänen kaksostytöistään Adelinesta ja Emmelinesta. Margaret joutuu Vidan tarinan pauloihin. Elämäkerturina hänen täytyy pitäytyä tosiasioissa, eikä hän aina luota Vidaan. Hän matkustaa kirjailijattaren entiseen kotikartanoon katsomaan ja tutkimaan itse asioita. Matka totuuteen osoittautuu Margaretille myös matkaksi omiin perhesalaisuuksiin.

Tamminen, Petri: Enon opetukset

 • Romaani alkaa hirtehisellä arkunhakureissulla ja päättyy vähän vakavampaan tilaisuuteen, arkun kantamiseen hautajaisissa. Minäkertoja, Jussi, ehtii arkkuepisodien välillä kasvaa pikkupojasta nelikymppiseksi mieheksi, mutta elämä itse tuntuu pysyvän etäämmällä, lipuvan jonnekin ohi. Jussi on yliopistolla väitöskirjaansa tuloksettomasti puurtava ja masennukseen taipuvainen perheenisä, ikuinen sivustakatsoja, joka kärsii elämän elämättä jäämisen tunteesta. Myös oman avioliittonsa hajoamista Jussi seuraa ikään kuin ulkopuolelta. Vastauksia ongelmiinsa Jussi hakee itseään vain kymmenen vuotta vanhemmalta enoltaan, jota hän on lapsesta saakka ihaillut. Enolla on aina riittänyt itsevarmuutta ja naisia, sekä elämänviisautta, jota hän mielellään jakaa antautujana pitämälleen sukulaispojalleen. Aikuisenakin Jussi ihailee enoaan, vaikka tämä on auttamattomasti oman elämänsä sotkenut alkoholisti, joka ei edes pysty pitämään kiinni mistään sovitusta. Kalareissuksi aiottu mökkireissukin muuttuu tolkuttomaksi juopotteluksi ja koheltamiseksi, jonka seurauksena eräs poppoon naisista joutuu itsemurhayrityksen takia sairaalaan. Tamminen kuvaa nasevasti ja huumorilla suomalaisen miehen kamppailua eksistentiaaliongelmien parissa. Miten tätä elämää oikein pitäisi elää, jos aina tuntuu että muut osaavat elämisen taidon jotenkin paremmin? Enolta löytyy tietysti vastaus: ”Säkin koko ajan mietit mitä sun pitäisi olla, eno sanoi. –Mutta mitä sun pitäisi olla sitten? Ei sun mitään pidä olla.” Saatavilla myös sähkökirjana ja äänikirjana!


Tuuri, Hanna: Ranta

 • Talouskriisin riepottelemaan Irlantiin sijoittuva vahvatunnelmainen romaani kolmesta lapsuudentoverista ja menneisyydestä, joka ei päästä heitä otteestaan. Aikuistuminen on repinyt Noran, Jimin ja Seamusin, lapsuuden kolmikon, erilleen toisistaan. Kun Jim päätyy koomassa teho-osastolle, tapaavat Nora ja Seamus pitkän tauon jälkeen. Noralle Jim edustaa lumousta mutta myös vaaraa. Seamus elättelee yhä yksipuolista rakkautta leiskuvatukkaiseen Noraan. Myös Seamusilla on pimeä puolensa, ja salaisuus, jonka vain Jim tietää. Taustalla häälyvät laman synkät pilvet sekä Irlannin rannikon jylhä luonto, joka herättää henkiin ikivanhat myytit ja tarinat. Saatavilla myös sähkökirjana!

Winman, Sarah: Kani nimeltä Jumala  kani

 • Hyvin kirjoitettu, puhutteleva tarina, jossa on rutkasti huumoria ja ripaus sadunomaisuutta. Jos pidit David Nichollsin brittihuumorista ja Anne B. Ragden reippaasta realismista, tämä on sinun kirjasi! Miksi pahoja asioita tapahtuu hyville ihmisille? Tätä kysyy Sarah Winman hurmaavan erikoisessa ja ennalta- arvaamattomassa romaanissaan. Kirja kertoo Elly-tytöstä ja hänen värikkäästä perheestään. Se alkaa 60- ja 70-lukujen Englannista ja kulkee sitten syyskuun 11. päivän iskujen kautta New Yorkiin ja sieltä majataloon Cornwalliin. Ellyn lämminhenkisen mutta traagisen perheen jäsenillä on omat kipupisteensä: veli on homo, äiti masentunut, naapuri ahdistelee lapsia, lemmikkikani puhuu törkeyksiä ja isän sisko taitaa olla rakastunut äitiin. Kertojana on pieni Elly, jonka silmin nähtynä kauheudetkin muuttuvat komiikaksi. Aina on mahdollista aloittaa alusta, on romaanin lohdullinen sanoma.

Zusak, Markus: Kirjavaras (Sopii myös nuorille)

 • Kiitetty kertomus sodasta lapsen silmin – kertojana kuolema! Natsi-Saksa toisen maailmansodan aikaan on kova ja kylmä paikka ja kuolema ei koskaan ole ollut niin kiireinen. Kuolema kohtaa pienen 9-vuotiaan Lieselin kylmänä talvipäivänä noutaessaan tämän pikkuveljen sielun. Kuolema vaikuttuu pienestä, yksinäisestä tytöstä niin, että seuraa tämän elämää kasvattiperheessä sotavuosina. Lieselin karua elämää ilostuttavat varastetut kirjat. Kirjavaras on valloittanut maailmalla kaikenikäiset lukijansa! Koskettava, herkkä kertomus siitä, kuinka pienet asiat antavat valonpilkahduksen mustimpaankin yösydämeen ja saavat toivon nostamaan päätään. Saatavilla myös elokuvana!

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0