Nuorten vinkit

GreenArvoitusQuetin Jacobsen, älykäs, mutta hieman nössö lukiolaispoika uskoo, että jokaisen kohdalle osuu ihme. Se voi olla salamanisku tai Nobelin palkinto, maailmassa kaikki on mahdollista. Quentinin ihme on naapurin tyttö, Margo. Margo ei ole tavallinen naapurin tyttö, hän on arvoitus. Erityisesti hän on arvoitus Quentinille, poika luulee tuntevansa Margon, mutta huomaa, ettei tunne tätä lainkaan. Quentin on aina ihaillut, ehkä rakastanutkin Margoa. Lapsuudessa he olivat ystäviä, mutta vähitellen erkaantuneet toisistaan. Molemmilla on oma ystäväpiiri, Quentinilla parhaat kaverit pöhkö Ben ja älykäs Radar ja Margolla taas kaikki lukion parhaat ja suositut tyypit. Eräänä yönä Margo koputtaa Quentinin ikkunaan ja pyytää mukaansa. Quentin lähtee ja tämä yö mullistaa Quentinin elämän. Margo kuitenkin katoaa yön jälkeen, kukaan ei tiedä missä hän ja onko hän edes elossa. Quentin löytää pieniä merkkejä, jotka todistavat, että Margo on elossa ja myös haluaa, että hänet löydetään. Margon löytämisestä tulee Quentinille pakkomielle. Kirjasta on ilmestynyt elokuva Paper Towns, jonka pääosissa ovat Cara Delevingne ja Nat Wolff.

 

Heikkilä, Mervi & Matikainen, Jussi: Kummajaisten kylän kuuma kesä, 2015 Kummajaisten kylän kuuma kesä
Kirja kertoo Korpikylän kutos- ja seiskaluokkalaisten nuorten Saran, Sampon, Nikon, Ainon ja Ompun kesälomasta. Korpikylässä tapahtuu yhtä sun toista kummallista, on kummituksia, lohikäärmeitä sekä salalammen hirmuinen Näkki. Pakkaa sekoittamaan saapuu myös nuori nainen, joka myöhemmin paljastuu kyläkoulun uudeksi opettajaksi. Opettajassa on jotain omituista ja tästähän nuorten on otettava selvää. Miten nuoret selviävät näistä kaikista kummallisuuksista omien arkihuoliensa ohella?

Kirja on mukaansatempaava ja sen henkilöihin on helppo samaistua, kirja on myös helppolukuinen. Tarinaa siivittää Miranda Koskisen piirtämä upea kuvitus.

 

K18

Hulkko, Johanna: K18, 2016
Suositusta Geoetsivät-sarjasta tutun kirjailijan ensimmäinen nuortenkirja ja suht helppolukuinenkin vielä. Kertojana on lukiolaispoika Aksu. Kirja on niin ronskia nuorenmiehen kieltä, että keski-ikäinen ihan punastelee sitä lukiessaan. Aksu käy lukiota, seurustelee maailman ihanimman Marian kanssa, pelaa tietokoneella ja hengailee kavereiden luona eli tekee kaikkea sitä mitä tämän ikäinen yleensäkin. Hormoonit hyrräävät tuhatta ja sataa, mutta viinaksista Aksu ei välitä. Kunnes erään kerran, kun porukat ovat matkoilla, poika yksin kotona ja koko talo käytössä…

 

Kökkö, Hanna: Saarikätkö, 2015Saarikätkö
Manun ja Helmin tarina jatkuu taas. Nuoret lähtevät seiskaluokan jälkeen melontaretkelle Itä-Suomeen. Tarkoitus on etsiä geokätköjä vanhalta sodanaikaiselta Salpalinjan linnoitusalueelta.

Mukaan tulee Manun isäpuoli Make ja hänen ystäviään. Kaikki menee kuitenkin alusta asti pieleen; sattuu loukkaantumisia ja onnettomuuksia. Myös kännykkä kastuu ja kajakki karkaa. Lopulta Manu ja Helmi ovat kahdestaan Bunkkerisaarella. Nimen mukaisesti saarella on vanha sotilaitten bunkkeri. Paitsi etteivät nuoret taidakaan olla siellä ihan keskenään; eikä huono onni ole jättänyt heitä rauhaan. Onnettomuuksien sarja vaan jatkuu. Ja niin ovat taas dekkarin aiheet kasassa.

 

Tuija Lehtinen: Tyttö elää kesäänsä, 2014
17-vuotias Julia on karkumatkalla nuorisokodista. Hän liftailee ympäri kesäistä Suomea ja esiintyy eri henkilöinä. Milloin hän on Maila, milloin Anni, seuraavaksi taas jo Lisa. Mitä tyttö pakenee ja mitä etsii? Kirjan lopussa ehkä lukija ja Julia itsekin ovat asiasta ainakin vähän viisaampia. Matkallaan tyttö törmää hyvin erilaisiin ihmisiin ja porukoihin ja tulee hämmästyttävän hyvin toimeen kaikkien kanssa. Hän joutuu mm. kesähäihin esittämään homouttaan salailevan nuoren miehen tyttöystävää. Maksua vastaan tietenkin. Sieltä Julia ajautuu erään mummon hoitajaksi. Mummeli ei olekaan ihan peruskamaa, vaan pelaa pokeria rahasta ja vetää viskiä aina kun silmä välttää. Julia pyörii hetken myös kasvissyöjien luonnonmukaisuutta ihannoivassa kommuunissa, jossa taidetaan viljellä myös hieman laittomia viherkasveja. Kokeepa tyttö myös ihastuksen taipasenkin matkallaan.  Rempseästi kerrottu nuoren tytön road trip ja kasvutarina hurtilla huumorilla höystettynä eli taattua Tuija Lehtistä.

Sari Luhtanen: Totuus Tarusta : täydellisen mokaaminen taito, 2014
Suomalainen versio Nolo elämäni –sarjasta. Päähenkilönä yläkoululainen, poikamainen Taru, joka harrastaa kuulantyöntöä. Tarun äiti on supernaisellinen jakkupukuinen uranainen, joka yrittää tehdä tyttärestään samanlaista. Taru inhoaa äidin ulkomaisilta liikematkoiltaan tuliaisiksi tuomia tyttömäisiä hörhelöitä. Koulussa Tarun inhokki on luokan söpöin, mutta myös ilkein tyttö Angela. Taru ei ole liiemmälti ollut kiinnostunut pojista, mutta nyt luokalle tulee uusi poika Roni, joka on siis niin ”törkeen namu”, että Taru ihastuu. Mutta myös Angela on kiinnostunut Ronista. Taru keksii vaikka mitä juonia saadakseen Angelan jättämään Ronin rauhaan. Mutta mitä enemmän Taru yrittää, sitä pahemmin hän mokailee. Sitten koulussa ollaan järjestämässä kasari-diskoa, jossa paras asu palkitaan. Tämä on Tarun tilaisuus: ”Angela rakasti diskoa, minä rakastin kostoa. Nämä kaksi asiaa oli mahdollista yhdistää saumattomasti.” Onkohan Tarun taktiikka kuitenkaan paras mahdollinen?

 

W. C. Mack: Hattutemppu, 2014
Kovasti kaivattua nuortenkirjojen aihetta eli jääkiekkoa! Yksitoistavuotias kanadalaispoika Jonathan McDonald on henkeen ja vereen jääkiekkoilija. Hän on pieni kooltaan ja siksi häntä on kutsuttu Nugetiksi. Pienuudestaan huolimatta Jonathan on vilkas ja sisukas ja hänellä on mahtava keskiviivan lämäri eli lyöntilaukaus. Poika ei muuta tekisikään kuin pelaisi jääkiekkoa ja lukisi kiekkokirjoja päivät pitkät. Mutta kouluakin on käytävä ja siellä erityisesti matematiikka tuottaa vaikeuksia. Jonathanin elämä saa vielä lisää haastetta, kun luokalle tulee uusi poika; lähestulkoon kaksimetrinen ja kaksikymppiseltä näyttävä, harvapuheinen Eddie Bosko. Kaiken kukkuraksi Eddie on nero matematiikassa ja ylivoimainen jääkiekossa. Eli siis tosi ärsyttävä jätkä! Eikä tässä vielä kaikki: vanhemmat päättävät että Jonathan tarvitsee tukiopetusta matematiikassa ja palkkaavat tähän tehtävään Eddien. Jyrääkö Eddie Jonathanin joka rintamalla?

 

Mady, Elena: Vaihdokas, 2015Vaihdokas
Elena Mady (oik. Elina Virtavuori) on kirjoittanut vetävän nuortenkirjasarjan aloitusosan. Kirjailija on asunut pitkään Yhdysvalloissa ja on toiselta ammatiltaan muusikko; nämä myös näkyvät kirjassa. Kirjan päähenkilö, nuori tyttö Alex on kuollut ja kuuluu kuolemansa jälkeen ns. Hyppääjiin. Eräänä päivänä hän herää henkiin vieraan seitsemäntoistavuotiaan tytön kehossa. Alex saa tietää, että tämä Sara Alexandra, jonka elämää hän nyt joutuu elämään, on juuri menettänyt vanhempansa auto-onnettomuudessa. Alex saa myös tietää, että Saran vanhemmat ovat omistaneet menestyvän yrityksen, jonka Alex on perinyt. Alexin on opittava elämään Saran elämää. Hän on nyt upporikas orpo, joka asuu Laura-tätinsä kanssa, käy koulua ja harrastaa musiikkia. Alex tapaa ihanan pojan, Jessen, ja rakastuu. Mutta Jessellä on tyttöystävä. Myös toinen poika, Lukas ilmestyy kuvioihin. Kirja muuttuu jännittäväksi dekkariksi, kun paljastuu, etteivät vanhemmat kuolleetkaan sattumalta, vaan heidät murhattiin. Murhaa alkaa selvittää Keskusrikospoliisi. Myös Alex joutuu murhayrityksen kohteeksi. Vaihdokkaan tarina on jo saamassa jatkoa; The Body Jumper -trilleritrilogian seuraavat osat tulevat olemaan Varjo ja Varjelija.

 

Jukka-Pekka Palviainen: Joku vieraileva tähti, 2011joku vieraileva
Kirjan tapahtumat voisivat olla Riihimäen tai jonkun muun kaupungin nuorisoteatterista. Harjoitusten alla on näytelmä Häräntappoase-kirjasta Atella on siinä päärooli – hän on Alpo Korva eli Allu. Kertun osassa on monen pojan toiveiden kohde, kuvankaunis Sini. Sini koettaa harjoituksissa – joihin kuuluu lähikontaktiakin – kaikkensa, jotta hän saisi Aten kiinnostumaan. Kirjan toisena päähenkilönä on kuitenkin Anni-niminen, goottityyliin pukeutuva tyttö, jonka ajatuksiin lukija pääsee tutustumaan Attea koskevien lukujen lomassa. Milloin Aten ja Annin elämänpolut leikkaavat ensimmäisen kerran toisiaan?

 

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat, 2014
Sopii seiskaluokkalaisille ja siitä ylöspäin. Riparin juuri suorittaneet Rudi, Henri ja Samu lähtevät mopoillaan Pohjois-Karjalasta kohti Kalajoen hiekkoja. Melkoinen matka jurruuttaa mopon selässä! Kimmokkeena lähtöön on Rudin ihastus Hanna, joka asuu Kalajoella. Kirja on täynnä rentoa nuorten miesten kesämeininkiä, josta hulvattomimmat palat jaetaan muillekin videopätkinä Youtubessa. Tytöt ovat koko ajan mielessä ja vitsiä pukkaa. Hauska ja hulvaton kirja, jossa kuitenkin pohditaan ihmissuhteita myös pintaa syvemmältä. Sivujen runsaudesta huolimatta yllättävän letkeästi ja nopeasti luettava opus. Ja loppu yllättää kaikki!

 

Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu, 2014
Riihimäkeläinen, Tampereella ilmaisutaidon lukiota käyvä Lumikki joutuu taas mukaan outoihin tapahtumiin. Tässä trilogian päätösosassa tyttö on omaksikin yllätyksekseen alkanut seurustella koulutoverinsa Sampsan kanssa. Kaikki tuntuu olevan hyvin. Ihanan seesteinen rakkaudenhuuma katkeaa kuitenkin, kun Lumikki alkaa saada nimettömiä viestejä, tekstareita oudosta numerosta, outoihin vuorokaudenaikoihin. Viesteissä on uhkaileva sävy. Niiden lähettäjä tuntuu myös tietävän Lumikin menneisyydestä enemmän kuin tyttö itse. Stalkeri väittää, että Lumikilla on ’verta käsissään’ ja uhkaa isolla verilöylyllä ellei tyttö suostu hänen vaatimuksiinsa. Lumikki on kauhuissaan ja syystä. Kuka on tuo pakkomielteinen vainoaja?

 

Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea, 2012 tilastollinen
Seitsemäntoistavuotias amerikkalainen tyttö, Hadley, matkustaa Lontooseen isänsä häihin. Tyttö ei ole matkasta yhtään innoissaan; hän ei ole vieläkään antanut isälleen anteeksi sitä, että tämä otti eron äidistä, muutti toiseen maahan ja löysi itselleen uuden vaimon! Monen yhteensattuman summana Hadley myöhästyy lennolta ja joutuu odottamaan seuraavaa. Se osoittautuukin varsin kohtalokkaaksi Lentokentällä Hadley tapaa hyvin mielenkiintoisen, parikymppisen englantilaispojan Oliverin. Pian käy ilmi, että Oliverkin on matkalla Lontooseen. Käy myös ilmi, että kohtalo on varannut heille koneesta vierekkäiset paikat. Määränpäässä Lontoossa Hadley ja Oliver jättävät jäähyväiset ensisuudelman merkeissä ja samantien kadottavat ruuhkassa toisensa! Hadley huomaa rakastuneensa ensisilmäyksellä ja samalla hukanneensa elämänsä miehen tietämättä edes tämän sukunimeä saati puhelinnumeroa! Todennäköisyys löytää Oliver miljoonakaupungista on olematon!

 

Mila Teräs: Perhosen varjo, 2012
Herkän lyyrinen kertomus lähes neljätoistavuotiaasta Linneasta, joka on hämillään elämäntilanteestaan. Vanhemmat ovat eronneet ja kummallakin on uusi kumppani. Tyttö inhoaa äitinsä uutta miesystävää, Kammo-Kimmoa, eikä viihdy kotona. Ja isän uuteen perheeseen odotetaan vauvaa. Linnea kokee olevansa kovin yksin ja hylätty. Myös naiseksi kasvaminen herättää pelkoa ja hämmennystä. Linnea yrittää helpottaa sielunsa tuskaa muuntamalla sen fyysiseen muotoon ja vaipumalla anoreksiaan. Linnea haluaisi olla kevyt kuin keijukainen. Syömisen ja painon tarkkailusta tulee pian pakkomielle.
Kesäksi Linnea palaa lapsuutensa rakkaisiin maisemiin ja matkustaa isoäidin luo maalle, lumoavan puutarhan ympäröimään Usvalan kartanoon. Isoäiti on erikoinen, parantavia yrttejä keräävä persoona. Kesän aikana Linnealle alkavat paljastua suvun vaietut salaisuudet. Linnea saa myös uuden ystävän, elämäniloa pursuavan Valerian ja myös rakastuu saksofonia soittavaan Mikaeliin. Siitä huolimatta Linnean syömishäiriö pahenee koko ajan…
Mila Teräksellä on persoonallinen tapa sekoittaa nuortenkirjoissaan fantasian aineksia rankkoihin aiheisiin. Tässäkin teoksessa hän luo kauniin sadunomaisen tunnelman salaisine puutarhoineen ja pehmentää siten surullista aihetta sitä kuitenkaan vähättelemättä.

 

Marja-Leena Tiainen: Khao Lakin sydämet, 2013
Jälleen yksi koskettava nuortenkirja Marja-Leena Tiaiselta. Tapaninpäivänä 2004 sattui Aasiassa tuhoisa onnettomuus. Vedenalainen maanjäristys aikaansai valtavia hyökyaaltoja eli tsunameja. Onnettomuudessa kuoli yli 230 000 ihmistä, joista 178 oli suomalaisia. Kirjamme päähenkilö Emma oli tuolloin 6-vuotias ja lomaili perheensä kanssa Thaimaassa, kun koko perhe joutui tsunamin kouriin. Emma pelastui, mutta hänen isänsä, äitinsä, pikkuveljensä sekä myös toiset isovanhempansa kuolivat. Emman pelasti hotellin tarjoilija, joka hiuksista vetämällä sai tytön pois veden vallasta. Emman ovat kasvattaneet hänen toiset isovanhempansa. Nyt 15-vuotiaana Emma palaa isoäitinsä kanssa takaisin onnettomuuden tapahtumapaikalle Thaimaan Khao Lakiin. Hän ja isoäiti haluaisivat löytää Emman pelastaneen miehen. Thaimassa kipeät muistot tulvivat tytön mieleen lähes musertavina. Hän käy tapahtunutta taas uudelleen läpi. Vaikka kirja on täynnä tunteita, se ei kuitenkaan ole mitään synkistelyä. Matkallaan Emma kohtaa ruotsalaisen pojan, Lukaksen. Myös hän on selviytynyt tsunamista, mutta menettänyt siinä perheenjäseniään. Kohtalotovereiden välillä on paitsi syvää ymmärrystä myös romantiikkaa.

 

Mimmu Tihinen: Virkkunen ja sata sydäntä, 2010
Marjut Virkkunen 13 vee ja 7 B koheltaa taas. Sarja alkoi vuosi sitten kirjalla Virkkusen viisitoista valetta. Siinä Marjut nauratti lukijaa sotkeutumalla aina vain pahemmin valheiden verkkoon. Hauskuutta, mutta myös pettymyksiä ja noloja tilanteita on luvassa jälleen. Nyt Marjut löytää elämänsä miehen. Ensi kohtaaminen tapahtuu kohtalokkaasti rivitaloyhtiön roskakatoksessa. Ihanaa, se on rakkautta ensi silmäyksellä! Nimittäin Marjutin puolelta. Rakkauden kohde, tuo lumoava Tuomo ei noteeraa tyttöä mitenkään. Alkaa tärkeä, mutta vaikea vaihe rakastumisessa: ”Miten tekisin Tuomoon vaikutuksen? Miten saisin hänet katsomaan minua kohtalokkaasti? Ennen kaikkea: miten saisin Tuomon edes huomaamaan minut?”


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0