Lasten vinkit

Meredith Badger: Yllättävä ystävä, 2012
Kolmasluokkalaisen Mian paras ystävä on samalla luokalla oleva naapurinpoika Jake. On Mialla tyttökavereitakin, mutta he asuvat niin kaukana, ettei tapaaminen koulun jälkeen helposti onnistu. Jaken kanssa heillä on hauskaa: he nauravat samoille asioille, pitävät samanlaisesta musiikista ja pingiksestä. Mutta koulussa Mia ja Jake eivät kaveeraa, koska muut saattaisivat kiusata heitä ja sanoisivat, että he ovat ihastuneita toisiinsa. Vaikka he ovat vain kavereita! Miksi eivät tyttö ja poika voisi olla ystäviä ja mitä ystävyys oikein on? Tässä kirjassa Mian eri ystävät tutustuvat toisiinsa ja heillä on yhdessä tosi hauskaa!
Reippaat seitsemänvuotiaat bestikset Isa ja Bea hurmaavat taas, nyt jo sarjan yhdeksännessä osassa. On loma, ja Bean isosisko Nina on lähdössä Tyttöenergiaa-leirille. Beakin haluaisi sinne, mutta on vielä liian nuori. Sekös harmittaa. Mutta eipä hätää: yhdessä Isan kanssa tytöt järjestävät oman leirin läheiseen Apinapuistoon. Roskiksesta löytyy pari vanhaa lakanaa, joista saadaan teltta; sellainenhan pitää toki leirillä olla. Mukaan otetaan myös muita tarpeellisia tavaroita, mm. joulupukin naamari.
Mutta mitä ihmettä leirillä tehdään? Ninan leiriohjelmassa on käsitöitä, tanssia, ensiapua ja tutustumista historian suurnaisiin. Niitä on luvassa myös Bean ja Isan leirillä tosin omanlaisesti. Käsitöissä tytöt yrittävät tehdä ystävyysrannekkeita, mutta päätyvät sitomaan jalkoja ja käsiä yhteen. Tanssimiseen tarvitaan yllättäen nastoja ja ensiapuun kuuluu rutkasti verta ja zombeja. Painonnostoakin leirillä harjoitetaan ja koska se on aloitettava kevyesti, nostellaan ensin vain viinirypäleitä. Aluksi leirillä ei ole muita osallistujia kuin Isa ja Bea, mutta tyttöjen reippaat touhut houkuttelevat mukaan myös muita lapsia. Silloin voidaan kunnolla leikkiä historiallisia brittisotilaita, jotka tyttöjohtajansa johdattamana käyvät taistoon roomalaisia eli puiston roskia vastaan.
Hauskaa on; sekä leiriläisillä että lukijalla. Onneksi sarjan osia ei tarvitse lukea kronologisessa järjestyksessä vaan ne toimivat myös itsenäisinä kirjoina. Sarjan on kuvittanut Sophie Blackall.
Kate DiCamillo: Taikurin norsu, 2010
Orpo kymmenvuotias Peter Augustus Duchene seisoo keskellä lumisen kotikaupunkinsa toria kädessään yhden floriitin kolikko. Kasvatti-isä, vanha sairas sotilas on taas kerran lähettänyt pojan ostamaan kalaa ja leipää. Mutta tänään on torille kalakauppiaiden ja leipureiden keskelle ilmestynyt jotain aivan uutta: povarin punainen teltta. Yhdellä floriitilla ennustaja lupaa vastauksen kaikkein vaikeimpaankin ihmismielen kysymykseen. Peter uhmaa ankaraa kasvatti-isäänsä ja uhraa ainoan kolikkonsa saadakseen vastauksen kysymykseen, joka on vuosia painanut hänen mieltään. Elääkö hänen pikkusiskonsa Adele yhä? Ennustaja kertoo, että sisko elää, mutta löytääkseen hänet Peterin on seurattava elefanttia… Mitä ihmeen elefanttia?
Maijaliisa Dieckmann: Sigismund Virtanen Odysseuksen matkassa, 2013
Sigismund Virtanen on 11-vuotias poika, jonka isä on innokas historian harrastaja. Niinpä poikakin on saanut harvinaisen etunimensä sekä Puolaa että Ruotsi-Suomea aikoinaan hallinneen kuninkaan mukaan. Muuten Sigismund on ihan tavallinen poika, paitsi ei ihan: hän tietää taikasanat, joiden avulla voi siirtyä historiallisesta ajasta toiseen. Tässä kirjassa Sigismund kuuntelee, kun isä kertoo Odysseus-nimisen kreikkalaisen sotasankarin uskomattomista seikkailuista. Odysseus miehineen taistelelee mm. yksisilmäistä jättiläistä eli kyklooppia vastaan. Ja siinä samassa poika jo siirtyykin ajassa taaksepäin muinaiseen Kreikkaan ja joutuu itse mukaan huimaan seikkailuun. Ja samalla tulee kuuluisa Odysseus-eepos lukijallekin tutuksi. Tätä aikaisemmin ilmestyneessä kirjassa Sigismund Virtanen on jo seikkaillut Troijan sodassa.
Hannu Hirvonen: Tohtori Kalikali, 2014
Mikko on tavallinen koulupoika, joka asuu äitinsä kanssa tavallisessa kerrostalossa ja elää tavallista elämää. Mikon elämä kuitenkin muuttuu, kun kotitalossa alkaa tapahtua kummia. Eräänä aamuna Mikko kulkee kouluun puiston läpi ja sattuu kuulemaan, kuinka hiekkalaatikolla leikkivä pikkupoika hokee kammottavaa lorua Tohtori Kalikalista. Outo loru jää Mikon mieleen ja toimii ikään kuin ennustuksena tuleville tapahtumille. Kun Mikko iltapäivällä palaa koulusta, hän huomaa kotitalonsa rappukäytävässä tiedon uudesta asukkaasta. Taloon on muuttanut, kas kummaa, tohtori Kalikali, laillistettu lääkäri vuodesta 1382. Miten se voi olla mahdollista. Aikuisten mielestä vuosiluvussa on painovirhe, mutta Mikko ei ole samaa mieltä. Hän ryhtyy tarkkailemaan kummallisen tohtorin elämää, joka mustissa vaatteissaan ja silinterihatussaan on kuin suoraan kauhuelokuvasta. Tohtorin puuhat vaikuttavat vähintäänkin oudoilta. Mikon huoneen vaatekomerosta johtaa kuilu tohtorin asuntoon. Erään kerran Mikko ryömii kuiluun kohtalokkain seurauksin… Uutta kotimaista kauhukirjallisuutta nuorille lukijoille.
kallioniemi ensi
Reuhurinne-sarjassa on alkanut ilmestyä alkuperäisen perusromaanisarjan ohella myös tietokirjoja ja helppolukuisia. Lue itse -alasarjassa seurataan ekaluokkalaisten Tötterön ja Pikkiksen touhuja. Pidemmät sanat on tavutettu ja Jii Roikosen mainiot kuvat sopivat hyvin yhteen tekstin kanssa.
Tässä osassa Tötterö ja Pikkis keräävät rahaa leirikoulua varten ja perustavat sitä varten kioskin. Ensin vaikuttaa siltä, että myytävät tavarat eivät ihan vastaa asiakkaiden tarpeita. Nenätön nalle, pariton sukka, pohjaton ämpäri, tonttulakki; kuka sellaisia ostaa kesähelteellä? Tikkareita ja jäätelöä kaivattaisiin, mutta niitä sen sijaan ei ole myytävänä. Kun vielä mainoskyltitkin ovat täynnä kirjoitusvirheitä ja aiheuttavat hassuja väärinkäsityksiä, jättäisi moni jo kioskinpidon sikseen. Mutta ihme kyllä, kauppa käy, kaikki tavara tulee myytyä ja rahaakin kertyy. Miten se on mahdollista?
Tuula Kallioniemi: Pako, 2015
Jännä! Päähenkilöinä neljä toisilleen ennestään tuntematonta lasta, jotka joutuvat sattumalta mukaan vaaralliseen tapahtumasarjaan. Kaikki alkaa heinäkuun lopulla, kun 12-vuotias Matilda soutaa ukkosta pakoon syrjäiseen saareen. Siellä hän joutuu vanhan miehen vangiksi. Vankina on myös toinen tyttö, Carita. Kun mies paljastuu entistäkin oudommaksi, lähtevät tytöt karkuun. Mutta miksi Carita ei ensin haluaisi paeta? Entä miten tarinaan tulevat mukaan pojat nimeltä Anders ja Samuel? Miten he pelastavat tytöt? Paljon kysymyksiä, joihin saa vastauksen kirjan lukemalla. PS. Myös poliisi etsii jo tyttöjä…
Tatu Kokko (teksti) & Timo Filpus (kuv.): Roskasakki ihan pihalla, 2014
Hauska, helppolukuinen ja kivasti kuvitettu kirja, jossa päähenkilöinä ovat vaatehuoneen tossussa asuvat roskat. Ja niitähän on vaikka minkälaisia aina pölykoirista pullonkorkkeihin. Kaikki roskat ovat myös omia persooniaan aina puhetyyliä myöten. Roskien tärkein aarre on helisevä kulkunen, jonka häijy torakka ötökkäjengeineen onnistuu niiltä huijaamaan. Aarre on saatava takaisin. Mutta se ei ole helppoa. On varottava paitsi ötököitä myös hurisevaa Hotkijaa eli pölynimuria ja äkäistä Silppuria eli ruohonleikkuria. Roskien seikkailuista kerrotaan myös kahdessa sarjan aikaisemmassa osassa.
Hurjalinna
Krekelä, Katja ja Jäntti, Riitta (kuv.): Hurjalinna, 2015
Venkura ei ole ihan tavallinen tyttö. Hänellä on outoja kykyjä, joita hän ei itsekään ymmärrä. Pelkällä läsnäololaan tyttö saa pianon soimaan sekä lamput syttymään ja sammumaan. Kirjan pikkukaupunkiin Venkura on sattunut saapumaan kiertelevän peilikauppiaan mukana. Kirjan sisäkannessa näkyy kaupungin kartta mielenkiintoisine paikannimineen, mm. Turmeluksen aukio. Varastaessaan nälkäänsä karkkeja Venkura tutustuu herkkukaupan poikaan, Herkkoon. Myöhemmin mukaan tulee vielä kirjakaupan poika Mekri. Kaupungin laidalla, kammottavan Kalmiston eli hautausmaan takana on kolkko, hylätty Hurjalinna. Kaikki kaupungin asukkaat välttelevät sitä, mutta Venkuraa tuo pelottava linna oudolla tavalla kiehtoo. Kalmistosta tyttö löytää valkoisen, näkymättömäksi muuttuvan rotan nimeltä Sokko. Johdattaako Sokko Venkura-tytön Hurjalinnan salaisuuksien ääreen? Kiehtovan fantasiaromaanin alakoululaisille on kirjoittanut uusi tuttavuus Katja Krekelä. Upea kuvitus on Riitta Jäntin käsialaa. Toivottavasti kirja saa jatkoa.
Maria Kuutti: Anna ja Elvis kylpylässä, 2014
Hauska ja selkeästi kirjoitettu uutuuskirja pienille koululaisille! Sopii vaikka ääneen luettavaksi. Seitsenvuotiaan Annan pääsiäislomasuunnitelmat vaihtuvat. Koko perheen oli tarkoitus lähteä Italiaan, mutta nyt mennäänkin Imatran kylpylään. Mukaan tulevat vanhempien ja Annan lisäksi molemmat veljet, 12-vuotias Ilari ja Veikko-vauva. Myös mainio mummo lähtee reissuun. Matkalla sattuu vaikka mitä kommelluksia alkaen siitä, kun mummon matkalaukku unohtuu kotitalon portaille. Onneksi Ilari ja Anna majoitetaan eri huoneisiin; heille kun syntyy koko ajan pientä riitaa niin kuin sisarusten kesken yleensäkin. Kylpylässä Anna ystävystyy Elvis-nimisen pojan kanssa. Mummon mukaan silloin joskus muinaisuudessa, hänen nuoruudessaan oli saman niminen laulaja. Elvis on luonteeltaan aika rauhallinen, mikä onkin mukavaa, kun Annan perhe ei sitä aina ole. Mummo erityisesti onnistuu järjestämään yllätysohjelmaa; varsinkin silloin kun hän vuokraa hieman liian pienet, mutta upean kimaltelevat bikinit, joiden yläosa putoaa uima-altaaseen. Annan ja Elviksen ystävyydestä lukisi mielellään enemmänkin. Toivottavasti tämä Perhe on paras – kirjoituskilpailun voittanut tarina saa jatkoa!
Magnus Ljunggren (teksti) & Mats Vänehem (kuv.): Turnauspäivä, 2015Turnauspäivä
Helppolukuinen, kuvitettu ja mielenkiintoinen. Niko pelaa jalkapalloa Futaajissa. Seurassa pelaa sekä tyttöjä että poikia omissa joukkueissaan. Nyt on jännää, kun on paikallisturnaus tulossa. Viime vuonna Futaajat hävisivät finaaliottelussa ärsyttävästi Tuulispäiden joukkueelle 2 – 0. Se oli karvas kokemus. Kuitenkin pelaamisessa yhtä tärkeää kuin voittaminen on oppia kestämään häviö. Hyvästä käytöksestä turnauksessa on Futaajille luvassa huippukokemus: he pääsevät silloin saattamaan Suomen maajoukkuepelaajia Stadionille Espanja-otteluun!Miten siis Futaajille paikallisturnauksessa tänä vuonna käy?
Reetta Niemelä (teksti) ja Salla Savolainen (kuvat): Ystäväni Uljas, 2015
Ihana kirja juuri lukemaan oppineille pienille ponitytöille ja samalla uuden romaanisarjan aloitus. Hyvä tarina ja kivat kuvat. Iiris rakastaa hevosia. Ratsastamista hän on harjoitellut Maltti-keppihevosensa kanssa.  Mutta nyt tyttö pääsee ihan oikeasti kokeilemaan sitä, kun hän aloittaa Tikkumäen tallin ponikerhossa. Mukana kerhossa on sekä tyttöjä että poikia. Erityisesti eräs Pauli-poika vaikuttaa Iiriksen mielestä tosi kivalta. Leikin avulla opetellaan kohtaamaan poneja ja lukijakin oppii, miten niitä hoidetaan ja kohdellaan. Tikkumäen tallilla käy myös isompi tyttö Milla, jota Iiris ihailee yli kaiken. Hän haluaa matkia Millaa ihan kaikessa. Mutta Millan takia Iiris joutuu myös vaikeaan tilanteeseen. Mihin?
ParvelaElla
Timo Parvela: Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa, 2016
Ella on edelleen 2 ja ½ luokalla. Suuri muutos kuitenkin on tapahtunut, sillä opettajasta on tullut rehtori. Yhtäkkiä opettaja eli rehtori katoaa ja Ella ja kaverit ovat varmoja, että opettaja on joutunut vankilaan. He päättävät pelastaa opettajan, koska eivät halua käydä koulua vankilassa ja sinne he ilman muuta joutuisivat, koska opettajakin on siellä ja kuka muu muka heitä opettaisi? Ja klassinen keino vapauttaa vanki vankilasta on leipoa kakku ja piilottaa sen sisälle erilaisia pakovälineitä, kuten esimerkiksi ruuvimeisseli, ruuveja, liimapullo, pora, vasara ja hiekkapaperia, lisäksi vielä Paten ensimmäisellä luokalla tekemä kynäteline, joka löytyi sattumoisin käsityöluokasta. Nyt pitäisi olla vielä kakku, mihin nämä hienot pakovälineet voitaisiin piilottaa. Aivan onnenkaupalla sellainen löytyy opettajanhuoneesta. Hieno, iso kermakakku on opettajanhuoneen pöydällä ja Ella kavereineen piilottaa nopeasti pakovälineet kakun sisään.

Salmi, Veera: Mauri ja vähä-älypuhelin, 2015
Puluboistaan tutun Veera Salmen kirjoittama ja kuvittama kirja, joka oli myös Finlandia Junior –ehdokkaana.Mauri ja vähä-älypuhelin

Mauri on luullut, että hänellä on koko luokan rumin, rämin ja vanhin, varsinainen vähä-älypuhelin, mutta ei se olekaan. Eräänä yönä Maurin kännykkä muuttuu aidoksi Konegtig-puhelimeksi, ja siihen alkaa tulla salaperäisiä Whatsapp-viestejä pikkutyypeiltä Nakuna-Uusi-Bebasta. Onneksi, sillä sen jälkeen kun Maurin paras kaveri Bashir muutti takaisin kotimaahansa Egyptiin, kaikki on ollut aika tylsää. Jos äidillä olisi rahaa, Mauri voisi lentää Egyptiin katsomaan Bashiria. Mutta koska hänellä ei ole, alkaa Mauri kaivaa tunnelia Pasilan ja Egyptin välille, sillä sitä voi käyttää ihan ilmaiseksi.

Pieni kirja pienestä Maurista, joka kaivaessaan tunnelia parhaan kaverinsa luokse, samalla myös yrittää edistää maailmanrauhaa ja sademetsien suojelua

 

David Walliams: Herra Lemu, 2014
Herra Lemu on kulkuri, joka haisee. Hän siis todellakin haisee! Mutta ihmekös tuo, kun hänellä ei ole kotia eikä peseytymismahdollisuuksia. Hänellä on kuitenkin koira nimeltä Herttuatar. Kaksitoistavuotias Cloe tapaa herra Lemun puistossa ja he tutustuvat. Cloella on ankara ja määräilevä äiti. Jopa isä pelkää äitiä eikä uskalla kertoa tälle, että on jäänyt työttömäksi. Joka aamu isä on lähtevinään töihin, mutta piiloutuu päiväksi komeroon. Äiti suosii Cloen lahjakasta siskoa Annabellea eikä useinkaan osoita mitään kiinnostusta Cloea kohtaan. Herra Lemusta Cloe saa ystävän, joka kuuntelee tytön huolia. Cloella on hyvä mielikuvitus ja hän sepittää tarinoita vampyyreista ja ihmissyöjäzombeista. Niitäkin herra Lemu kuuntelee kiinnostuneena. Cloe salakuljettaa herra Lemulle ja Herttuattarelle ruokaa ja eräänä päivänä tyttö päättää majoittaa haisevan kulkurin kotinsa pihavajaan. Vaan mitä tapahtuukaan, kun äiti saa asian tietoonsa? Quentin Blaken rempseästi kuvittama, humoristisen opettavainen tarina hyvyyden ja rehellisyyden voimasta. Mukana ripaus viehättävää vanhanaikaisuutta.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0