Kyllä maalla on mukavaa!

Bakker, Gerbrand: Isä muuttaa yläkertaan  isä muuttaa

 • Helmer van Wonderen on viisikymppinen karjatilallinen, jonka kaavamainen elämä saa uuden suunnan, kun hän muuttaa isäukkonsa yläkerran makuuhuoneeseen tämän viimeisiksi elinpäiviksi. Noutajaa odotellessa Helmer pistää alakerran sisustuksen täysin uusiksi – mutta se on vasta alkua. Askel askeleelta vaitonainen, isänsä ja kaksoisveljensä tossun alla elänyt ja äitiään edelleen ikävöivä peräkammarin poika ottaa elämän ohjat omiin käsiinsä. Ja toteuttaa vaatimattoman mutta itsepintaisen haaveensa.

Heikkinen, Antti: Pihkatappi

 • Pihkatappi on nuoren miehen omintakeinen kehityskertomus ja sukusaaga, riemastuttavan persoonallisella otteella kirjoitettu sukupolviromaani, matka maalta kaupunkiin ja takaisin maalle. Tämän matkan aikana lukija tapaa joukon unohtumattomia henkilöhahmoja aina Kekkosesta hurmoshenkiseen pyhäkoulunopettajaan, rääväsuisesta Rissasen Jallusta oman arvonsa tuntevaan Rauha-mummoon – ja siinä sivussa pääsee seuraamaan aidosti koskettavaa tarinaa isästä ja äidittömästä pojasta, sukulaisrakkaudesta joka kaiken voittaa ja etenkin kärsii, sukupolvien sekä maaseudun ja kaupungin välisestä kuilusta, menneisyyden risteistä joita kannetaan, synneistä jotka anteeksi annetaan ja toivosta, joka sinnikkäänä leijuu lannanhajuisen navetan yllä yhä silloinkin, kun lehmien ammunnan sijaan sisältä kaikuu karaokelaulu. Nuori esikoiskirjailija Heikkinen liikkuu romaanissaan suvereenisti eri ikäpolvien tunne- ja murrerekistereissä, kuvaa yhtä aidosti ja uskottavasti niin nuoren miehen kasvukipuja, menneiden vuosikymmenten arkea maaseudulla kuin vielä varhaisempien sukupolvien raadollisia sotakokemuksia. Lämmin, itseironinen ja hersyvä huumori tekevät Pihkatapista harvinaisen herkullista luettavaa. Armottoman teräväkatseinen mutta silti kuvauskohteitaan rakastava ja ymmärtävä kertojanääni saa lukijan ihastumaan pienen maalaiskylän asujaimistoon ikihyviksi.

Jaatinen, Heidi: Ei saa katsoa aurinkoon

 • Pikku Lennun kesäinen maailma on avara. Se ulottuu kotipihasta järvelle, suolle, kauppa-autolle ja sepän pajalle. Kun koulu alkaa, elonpiiri avartuu vieläkin. Kirkonkylällä on vanhempien hautaustoimisto, ja isä ottaa Lennun joskus Uljaan Mustan kyydillä mukaansa. Kotona Lennun kumppaneita ovat siskot, lehmät ja Lerppa-koira. Ronski Oscar-serkku tulee ja vie seikkailuihin. Vaan ylitse kaikkien Lennulle on mummu. Lennu tietää, että palokärki on kiertänyt kylää järven ympäri ja vainajia on tullut järestään. Mutta mummu lupaa, ettei vielä kuole, koska hänellä on maailmassa yhä tehtävää. Kaiken tämän keskellä Lennu on tottunut olemaan luottavainen, kunnes sepän pajalla hänen ylleen heittyy synkkä varjo. Hänen lapsenmielensä ei voi käsittää asioita, joiden kanssa hän joutuu kosketuksiin. Ei saa katsoa aurinkoon on lumoava, elämäniloinen romaani lapsuuden maisemasta, joka sijoittuu Savon sydänmaille keskelle raikasta luontoa. Lennun silmin seurataan elämän suurta kulkuetta, johon osallistuu hänen perheensä ja koko kylän väki.

Kaarlela, Tanja: Saara  saara

 • Saara on traaginen romaani uskonnollisen yhteisön musertaman, lahjakkaan Saaran elämästä. Romaani alkaa vuodesta 1920, jolloin Saara on 7-vuotias ja viettää lapsuusvuosiaan Kivimäen tilalla kuvitteellisessa Heinäpään kylässä. Saaran elämään alkavat puhaltaa maailman tuulet, kun kotitilalle palaa jännittävä Aukusti-setä. Aukusti tuo mukanaan paitsi gramofonin, romaanit ja Ameriikan puuvillatehtaat myös paholaisen houkutukset ja synnin. Lestadiolaiseen herätykseen kääntynyt talo jakautuu kahtia, jossa toisella puolella ovat mielenterveydeltään horjuva, ankara äiti ja työlle omistautunut isä, ja toisella Saaralle rakas Iida-piika ja Aukusti-setä. Alkaa rankka ja säälimätön taistelu pienen tytön sielusta. Vähitellen tapahtumat ajavat epävarman, nuoruuden kynnyksellä elävän Saaran turvattomuuteen ja yksinäisyyteen. Saara eristäytyy, eikä hänelle jää muita kuin Aukusti, joka ymmärtää herkästi kypsyvää nuorta naista. Hän ruokkii Saaran haaveita ja haluaa pelastaa hänet ahtaalta kyläyhteisöltä, mutta joutuu pian tilille oman menneisyytensä kanssa. Oman elämänsä sotkenut onnenonkija joutuu pakenemaan Kivimäeltä ja jättämään Saaran äitinsä ja kyläläisten armoille. Saara sairastuu. Elämä on syöksy kohti ikuista pimeyttä toistuvine hylkäämisineen, eikä lohtua ole näkyvissä. Tuhottuna ja yksinäisenä hän seuraa sivusta sisartensa onnea, häitä ja rakkautta ja yrittää epätoivoisesti löytää oman onnensa. Saara on todentuntuinen, väkevä ja koskettava tarina lapsesta, joka olisi kaivannut ennen kaikkea syliä ja rakkautta uhkailun ja lyöntien sijaan.

Kälkäjä, Mirjam: Pilvenpitelijät

 • Mirjam Kälkäjän kieli yhdistää tarinankerronnan ja runouden kerto-mataiteeksi, joka puhaltaa henkiin Pilvenpitelijät. Noille ryhmy-kouraisille eukoille, ikuisen työn rouhimille sankareille, raatamisen loppu oli yhtä kuin olemassaolon loppu. Sitten heistä ei ollut muuta kuin pitelemään pilviä vaaran takana. Mutta nuorempana he kävivät uuninkupeesta, jota vasten miesraavut yösyännä itkivät ja nyrk-kejään lämmittelivät, ja jotenkin niitä lapsia sikisi kuin hiirenpoikasia, lähes joka lumille. Loppujen lopuksi he kaikki olivat samaa sakkia, evakkoja, ryssiksi haukuttuja.

Lähteenmäki, Laura: Ikkunat yöhön

 • Ihmissuhdedraama ja jännityskertomus kolmen sukupolven salaisuudesta Niityn metsätilan nuori emäntä Elsi syyllistyy 1950-luvulla heitteillejättöön, jolla on kauaskantoiset seuraukset. Olisivatko tyttäret Arja ja Asta toisenlaisia ihmisiä, jos äiti olisi elänyt heidän kanssaan? Vuosikymmeniä myöhemmin Asta hallinnoi vanhaa sukutilaa. Kun ainoa poika Roope tuo tyttöystävänsä Teresan näytille, Astan harmaa arki saa verenkarvaita sävyjä. Myös Roopen Riikka-serkulla on syynsä vihata vaikeaan rooliin joutunutta Teresaa. Hirviötä vastaan kamppaillessa kun on vaara muuttua sellaiseksi itse.


Nieminen, Veera: Avioliittosimulaattori   avioliitto

 • Tarina suuresta salamarakkaudesta ja maa-Jussin tuoreesta morsiamesta, joka rikkoo neljän miehen vaiteliaan kotirauhan. Vilkas itäsuomalainen Aino rakastuu ensisilmäyksellä Jussiin ja päättää muuttaa pojan kotitilalle Länsi-Suomeen. Jussi ei tosin asu yksin, vaan isänsä, setänsä ja veljensä kanssa. Mutta Aino vain nauraa, hän nyt sopeutuu mihin vain!
  Kun morsian saapuu kuukauden koeajoon, pihan yli lähestyy jörö ukko, mulkoilee lippiksen alta ja mutisee ”Uggoloi”. Mitä se sanoi? Kuka se on? Onkohan edessä sittenkään silkkaa lystiä? No, lukijalle kyllä! Saatavilla myös äänikirjana!


Ragde, Anne: Berliininpoppelit –trilogia

 • Trilogian osat: Berliininpoppelit, Erakkoravut ja Vihreät niityt
  Kun Anna Neshov saa sydänkohtauksen ja vaipuu koomaan, hänen kolme poikaansa joutuvat arvioimaan elämänsä ja suhteensa toisiinsa uudestaan. Erlend toimii suosittuna sisustus-suunnittelijana Kööpenhaminassa, Margidolla on pieni hautaustoimisto ja 56-vuotias esikoinen Tor hoitaa kotitilaa Trondheimin lähellä. Veljekset eivät ole nähneet toisiaan vuosikausiin. Tor on ainoa jolla on lapsia, tytär Torunn lyhyestä nuoruudensuhteesta, mutta hän on tavannut Oslossa asuvan, aikuisen tyttärensä vain kerran. Nyt Tor kuitenkin tahtoo, että tytärkin saapuisi katsomaan isoäitiään ennen tämän poismenoa. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen veljekset tapaavat äitinsä kuolinvuoteen ympärillä. Asetelma saa aikaan tuntee-npurkauksia kaikissa. Osa juurista, joita veljekset ovat koittaneet kitkeä, ovatkin heissä syvällä jäljellä. Sukupolvien, kulttuurien, maaseudun ja kaupungin kuilujen kautta Ragde kuvaa osuvasti aikaamme ja pohjoismaista nyky-yhteiskuntaa.

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0