Kirjariihi – kiinnostavia uutuuksia

Kirjan nimeä klikkaamalla pääset teoksen saatavuuteen.

 

Aikuistenkirjat – Aikuisten arkistoon

15.1.2020

Pertti Koskimies: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa 2020 (Tietokirja, LK 58)Kuva kirjan kannesta
Talven ja pohjoisen luonnon ylistys​.
Ainutlaatuiset kuvat ja asiantuntevat tekstit kertovat pohjoisen luonnon lintujen ja nisäkkäiden kamppailusta ankaran talven yli – kaamoksen, hankien ja paukkupakkasten keskellä.​ Ihminen mullistaa talvia nopeasti, eivätkä pohjoisen eläimet ehdi sopeutua muutoksiin. Talvet ovat lämmenneet ja lumen aika lyhentynyt viikkoja. Muutoksen vauhti kiihtyy! ​
Kirja niille, jotka välittävät Suomen luonnosta, vuodenaikojen vaihtelusta ja eläinten tulevaisuudesta.

 

 

 

Kuva kirjan kannesta

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta, 2020
Yli 10 miljoonaa lukijaa ei voi olla väärässä – Jill Mansellin romaani on rentoa lomalukemista parhaimmillaan!
Ystäviltä tuntuvia henkilöhahmoja, yllättäviä käänteitä ja nokkelaa sanailua – ehdoton luettava herkkupala.

Laineyn mieltä kirvelee, hän on menettänyt työpaikkansa. Suolaa haavaan hieroo poikaystävä jättämällä Laineyn tylysti hankalaan tilanteeseen. Se siitä rakkaudesta. Se miehistä. Sisuuntunut Lainey julistautuu miehistä vapaaksi alueeksi – ei miehiä, ei ongelmia.

Onneksi Laineylla on ystävä ja kohtalotoveri Kit. Uusi työpaikka olisi tarjolla cornwallilaisessa perheessä, joka hakee avukseen tarmokasta pariskuntaa pistämään järjestykseen perheen kaoottisen arjen ja hankalan eläkeläisen. Mutta Kit ja Lainey eivät ole pariskunta. Hädässä pieni valhe tuntuu mitättömältä, ja niin ystävykset päätyvät keskelle hälisevän perheen sekamelskaa. Eniten Laineyn mieltä sekoittaa kuitenkin erään perheenjäsenen käytös. Se antaa syyn epäillä, etteivät Lainey ja Kit ole ainoita, joilla on salaisuus piiloteltavanaan.

Jill Mansellin romanttisten ja lämpimän humorististen romaanien vietäviksi ovat antautuneet jo miljoonat lukijat nuorista varttuneisiin. Eikä ihme, sillä Kaikki alkoi salaisuudesta saa auringon paistamaan suoraan sydämeen.

 

Jennifer McMahon: Talven lapset, 2020

Kuva kirjan kannesta

Surun ja rakkauden sävyttämä kummitustarina.
Jennifer McMahonin Talven lapset on hitaasti kytevä ja arvoituksellinen tarina aavemaisista salaisuuksista, kohtalokkaista valinnoista ja siteistä, jotka ovat liian vahvoja katkaistaviksi.

Vermontissa sijaitseva West Hallin kylä tunnetaan arvoituksellisista katoamistapauksista ja vanhoista legendoista. Mysteereistä suurin on Sara Harrison Shean tapaus vuodelta 1908, jolloin hänet löydettiin kuolleena keskeltä lumen peittämää peltoa vain kuukausi hänen pienen tyttärensä traagisen kuoleman jälkeen.

Shean entisellä maatilalla asuu 19-vuotias Ruthie äitinsä Alicen ja pikkusiskonsa kanssa. Eräänä aamuna Ruthie huomaa Alicen kadonneen. Etsiessään vihjeitä äitinsä makuuhuoneesta Ruthie löytää Sara Harrison Shean salaisen päiväkirjan lattialankkujen alta. Uppoutuessaan vuosisadan takaiseen mysteeriin Ruthie huomaa, ettei ole ainut, joka etsii jotakin kadotettua. Mutta kovinkaan routa ei voi peittää kaikkia salaisuuksia ikuisesti.

 

 

28.10.2020

Fernando Aramburu: Äidinmaa, 2020 Kirjan kansi: Äidin maa
Elämää suurempi tarina ystävyksistä, jotka väkivallan vuodet erottavat.Kiehtova historiallinen lukuromaani, suurten tunteiden sukutarina Baskimaan vihan ja rakkauden vuosista.Poliittinen konflikti repii Baskimaan pientä kyläyhteisöä. Kahden perheen ystävyys vaihtuu katkeraan vihanpitoon, kun toisen perheen poika liittyy ETA:n aseelliseen taisteluun ja toisen isä taas joutuu ETA:n uhriksi. Syvältä kouraiseva sukusaaga seuraa tarkkanäköisesti perheiden arkisia tragedioita ja mustaa surua, mutta myös horjumatonta vakaumusta ja iloa.Äidinmaa kertoo unohtamisen mahdottomuudesta ja anteeksiannon välttämättömyydestä. Koskettava kuvaus kansasta, jonka on opittava elämään väkivaltaisen menneisyytensä varjossa.

 

 

 

 

Herman Koch: Suomen päivät, 2020Kirjankansi Koch Suomen päivät
Kun Herman Koch on 19-vuotias pitkä ja kömpelö nuorukainen, hän päättää lähteä mahdollisimman kauas kotoaan Amsterdamista ja valitsee määränpääkseen kaukaisen Pohjois-Karjalan. Tämä saattaa kuulostaa romanttiselta – mutta totuus lähtöpäätöksen takana on kaikkea muuta. Kochin äiti on hiljattain kuollut, ja poika haluaa paeta isäänsä ja tämän uutta naisystävää – sekä päästä eroon vanhoista, mieltä yhä vaivaavista asioista. Myöhemmin, kun Hermanilta kysellään hänen ajastaan Suomessa, hän yrittää lyödä uskomattomat kokemuksensa leikiksi.

Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Herman on taas Suomessa ja törmää kirjakaupassa sattumalta runokokoelmaan, jossa kuvaillaan täsmällisesti hänen päiviään Pohjois-Karjalassa. Enää häntä ei naurata. Hän päättää ottaa menneisyytensä lähempään tarkasteluun, tutkii muistojaan ja pohtii, miten kertoa kaikesta tosiasioita vääristelemättä.

Suomen päivät on syvältä viiltävä romaani surusta, kasvamisesta ja siitä, mistä on helpottavaa puhua – ja myös siitä, mistä olisi parempi vaieta.

 

Ville Nummenpää: Kyy, 2020Kirjan kansi: Nummenpää: Kyy

Häikäilemätön esikoinen on rikosromaani ahneudesta, petoksesta ja väkivallasta.

Sebastian Salo on kolmekymppinen menestyvä yrityskonsultti. Hän tienaa hävyttömän hyvin, pukeutuu aina tyylikkäästi ja omaa miljoonan euron hymyn. Hän puhuu veden viiniksi ja myy vaikka talviturkkeja Saharaan. Isommatkin yrityspomot syövät hänen kädestään. Hänen katseensa ei väistä eikä hän häkelly koskaan. Kun Sebastian Salo katsoo kohti, hän näkee vain sinut. Hän sanoo sen, minkä tahdot kuulla. Miehet pitävät hänestä, naiset lankeavat hänen charmiinsa.

Rudolf Rankanen on toista maata. Entinen linnakundi, prätkäjengiläinen, pidäkkeettömän väkivaltainen mies. Mies, jota vain harva uskaltaa katsoa silmiin. Rudolfilla on kana kynittävänä Sebastianin kanssa. Rudolf odottaa malttamattomana, että pääsee sijoittamaan Sebastianin mullan alle, mielellään useampaan eri kuoppaan…

Miten Sebastian pelaa korttinsa, kun murhanhimoinen moottoripyöräjengi ilmestyy uhkaamaan uran nousukiitoa ja kavallusten lihottamaa pankkitiliä? Ville Nummenpään esikoisrikosromaani on kylmäävä satiiri ihmisistä, jotka tekevät ikäviä asioita raadollisin motiivein. Kun panokset ovat suuret, ihmishenki ei paljon paina.

 

Robert Seethaler: Kokonainen elämä, 2020Kirjan kansi Kokonainen elämä
Hienosyinen ja elegantti romaani, jossa yhden miehen elämä avaa näkymän koko Eurooppaa muuttaneeseen vuosisataan. Vähäeleinen kertomus piirtää lukijan silmiin Alppien laaksot ja jyrkänteet ja koskettaa syvältä.

Saapuessaan syrjäisään laaksoon Andreas Egger on vasta nelivuotias – tai niin arvellaan, sillä kukaan ei tiedä hänen tarkkaa ikäänsä. Laaksosta tulee hänen kotinsa loppuelämän ajaksi. Andreas on vahva ja neuvokas ja hänestä kasvaa arvostettu sekatyöläinen, joka sodan jälkeen raivaa laaksoon tietä junaradalle, sähkölle, valolle ja äänelle. Laakson suojissa koittaa myös päivä, jona Egger seisoo ensi kertaa Marien, elämänsä rakkauden, edessä. Ja se jona Marie onkin poissa. Eggerin kautta lukija todistaa siirtymän maatalousyhteiskunnasta sodan kautta nykyaikaan.

 

Johanna Sinisalo: Vieraat, 2019
Kun kuusivuotias Sissi viiltää itseään päiväkodissa saksilla, hänen vanhempiensa maailma järkkyy. Siirin ja Essin perheessä lähes kaikki on siihen mennessä sujunut mallikkaasti: on kaksi kaunista lasta ja molemmat vanhemmat menestyviä uranaisia. Essillä on suosittu kahvila ja Siirillä kirjanpitoyritys. Lääkärintarkastuksessa selviää, että Sissillä on vanhempiakin haavoja. Suojeleeko lapsi jotakuta, onko perheen sisäpiirissä tuntematon uhka? Vai kostavatko menneisyyden haamut?

Vieraat valittiin Kariston kauhuromaanikilpailun voittajaksi keväällä 2019. Nerokas moderni kauhutarina uppoutuu perheen sisäisiin asioihin, muille näkymättömiin. Kuinka hyvin oikeastaan tunnet läheisesi?

 

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista, 2019 Kirjan kansi: Kaikki on mahdollista
Kirja, joka vie sydämesi

Loistavan vastaanoton saanut Elizabeth Strout ihastuttaa herkillä ja kipeän tarkkanäköisillä tarinoillaan pikkukaupungin asukkaista, jotka yrittävät ymmärtää elämää kaikessa sen kauneudessa ja rujoudessa.

Elizabeth Strout (s. 1956) on paljon luettu ja kiitelty yhdysvaltalainen kirjailija. Hän voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta on tehty myös Suomessa hehkutettu neliosainen tv-minisarja. Strout on syntyisin Mainesta ja hän on koulutukseltaan juristi.

 

17.9.2020

Jarkko Martikainen: Lihavia luurankoja: laulujen sanat ja tarinat, 2020 Kirjan kansikuva: Jarkko Martikainen, Lihavia luurankoja
Rakastetun riihimäkeläisen laulaja-lauluntekijän 50-vuotisjuhlakirja johdattaa kulissien taakse. Jarkko Martikainen on maamme arvostuimpia artisteja ja sanoittajia. Juhlakirjaan on koottu sata parasta Martikaisen itselleen ja muille tekemää sanoitusta sekä kiehtovia anekdootteja niiden taustalta. ​

Taustatarinat valottavat taiteilijaelämän eri puolia. Niissä seikkailevat monet eturivin taiteilijat, kuten Vesa-Matti Loiri, Tuomari Nurmio ja Timo Rautiainen. Kuvituksena on Martikaisen, Ville Pirisen ja Ilkka Vuojalan piirroksia.

 

20.8.2020

Peiliin piirretty kaupunki, 2020 Peiliin piirretty kaupunki -kirjan kansikuva
Kulttuurikuivan kaupungin kuva muuttuu, kun ryhtyy lukemaan Peiliin piirrettyä kaupunkia. Eikö juuri lapsuudessa ja nuoruudessa piile luovuuden siemenet? Siinä tapauksessa ainakin Veijo Meri, Aaro ja Juha Vakkuri, Reko Lundan ja Isolan sisaret Irma Airisto ja Maija Isola saavat kiittää Riihimäkeä taiteellisen työnsä juurista.

Samuli Paronen puolestaan kirjoitti koko tuotantonsa tällä seudulla. – Kaupungin 60-vuotisjuhlan kunniaksi Samuli Parosen seura on halunnut tuoda kuudentoista kulttuuri-ihmisen elämäntyön luettavaksemme.

 

Alex Schulman: Unohda minut, 2017
Tarina äidin ja pojan suhteesta, alkoholiongelmasta ja sovinnon etsimisestä. Säkenöivän äidin tuttu ilo ja karisma vaihtuvat vuoroin vetäytymiseen, takertumiseen, yksinäisyyteen ja luovuttamiseen. Mitä täytyy tapahtua, ennen kuin poika pystyy tunnustamaan koko perheeseen vaikuttavan ongelman ja onko silloin jo liian myöhäistä auttaa? Milloin hän saa aloittaa oman elämän?

Kipeästä aiheesta huolimatta Schulman piirtää äidistään kokonaisen kuvan muistaen tämän myös lämpimänä, hauskana ja hellänä ihmisenä.

Alex Schulman on ruotsalainen toisen polven julkkis. Hänen suomalainen isänsä Allan oli tunnettu tv-tuottaja ja toimittaja. Alex vetää yhdessä kirjailija Sigge Eklundin kanssa yhtä Ruotsin suosituinta podcastia, jolla on 750 000 kuuntelijaa. Alex & Sigge -nimellä tehdään myös liveshow’ta.

 

8.6.2020

Aki Salmela: Eläimen varjo, 2019 (runokirja)
Aki Salmelan runokokoelman moderneissa eläinfaabeleissa ihmiset ja eläimet menevät iloisesti sekaisin.

Kun puhumme eläimistä, puhumme aina myös itsestämme. Kun katsomme toista, omat käsityksemme katsovat meitä takaisin. Eläimen varjon runoissa liikutaan ihmiselämän perustavien kysymysten äärellä: Mitä onni on? Mitä on rakkaus? Millainen on havainnon ja maailman suhde? Ja ennen kaikkea, minkälaista tarinaa me kerromme tästä kaikesta itsellemme.

”Elämä on jännityskertomus, jota maailma kirjoittaa hauraalle paperille ja katoavalla musteella; emme koskaan haluaisi tietää, miten se päättyy.”

Aki Salmela on saanut runokokoelmistaan Yleisradion Tanssivan karhun ja Kalevi Jäntin palkinnon. Eläimen varjo on hänen kahdeksas runokokoelmansa. Aki Salmela on myös kääntänyt paljon mm. amerikkalaista runoutta, viimeksi Rae Armantroutia.

 

Anni Saastamoinen: Sirkka. 2019
Hulvaton romaani Depressiopäiväkirjojen kirjoittajalta!

Sirkalla on sivuhahmon nimi. Pääosilla on aina kauniit nimet, Aurora tai joku muu kaunis ja lyyrinen ja persoonallinen. Sirkka on nimenä vain Sirkka. Sirkka on töksähtävä, tyly ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike. Jos Sirkka olisi eläin, Sirkka olisi mäyrä: yksinäinen ja kapeita omia polkujaan päättäväisesti ja pontevasti kulkeva sähisevä paakku mustaa ja vaaleampaa jakkupukua.

Sirkka on se huomaamaton naapuri, joka on kiinnittänyt roskiskatokseen heippalapun ”ei muovipusseja biojätteisiin”. Sirkka on se työpaikan harmaa nainen, joka tekee työnsä tunnollisesti mutta jonka yksityiselämästä ette tiedä mitään. Tämän kirjan myötä tiedätte ja hurmaannutte.

Anni Saastamoinen on savolaisperäinen toimittaja, joka on hionut kirjallisen ilmaisunsa Twitterissä. Hänen ensimmäinen kirjansa Depressiopäiväkirjat nousi vaikeasta aiheesta huolimatta suureen suosioon. Sirkka on hänen ensimmäinen romaaninsa.

 

Nuortenkirjat – Nuorten arkistoon

2.10.2020

Vilu Varento: Be cool, 2020Kansikuva Vilu Varennon kirjasta Be cool
Uskomaton sekoitus seitsemäsluokkalaisten arkea: koulunkäyntiä, riitelyä vanhempien kanssa, hapuilevaa seksuaalisuutta ja ihastumista, kiusaamista ja nolostumista, häpeää ja hauskuutta. Lisättynä panttivankeudella, kansainvälisellä huijausbisneksellä, dekkarimeiningillä ja ruumiista irtautumisella!

Kullervo eli Tassu aloittaa seitsemännen luokan. Hän inhoaa ja häpeää tasapuolisesti sekä oikeaa että lempinimeään. Heti koulun alussa häpeä vain kasvaa, kun Tassu mokailee joka käänteessä niin, että saa oudon maineen. Onneksi paras kaveri Justus on samalla luokalla. Justus on tätä nykyä eniten kiinnostunut omasta ‘Jeremystään’. Muutaman ensimmäisen sivun jälkeen tuntuukin, että kirja keskittyy lähinnä yhden nuorukaisen munailuun ja toisen intoiluun sukupuolielimensä koosta, mutta sitten alkaa tapahtua muutakin ja paljon!

Koulussa on tarjolla ilmaiseksi suosittua energiajuomaa, Be coolia. Erityisesti opo tarjoaa eri makuja auliisti ja järjestää tutustumiskäyntejä lähellä sijaitsevalle tehtaalle. Pari vuotta sitten Tassun isosisko katosi, lähti kuulemma tanssikouluun New Yorkiin. Poika kuitenkin ihmettelee, ettei siskosta ole kuulunut yhtään mitään. Miten nuoruuteen liittyvä häpeä, kadonnut sisko, energiajuoma ja salaperäinen tutkimuslaitos Ignom inc. liittyvät yhteen?

 

13.8.2020

Emma Sofianna Söderholm: Edes hetken elossa, 2020Kansikuva Emma Sofianna Söderholmin kirjasta Edes hetken elossa
Aikoinaan Elsin perhe oli tuiki tavallinen. Nyt kaikki on pielessä. Vanhempien eron jälkeen äiti muutti Amerikkaan. Taiteilijana hän keskittyy töihinsä ja ehtii soitellakin vain muutaman kerran vuodessa. Viestejäkään hän ei juuri ehdi lukea. Isä on masennuksen takia sairauslomalla. Elsille tärkeä isoveli Topias ei ole käynyt kotona puoleen vuoteen. Hän liikkuu huumeporukoissa ja Elsi on hänestä hyvin huolissaan.

Elsi on kevään abiturientti. Hänen pitäisi keskittyä tuleviin ylioppilaskirjoituksiin, mutta huoli veljestä häiritsee kouluun keskittymistä. Eräänä päivänä Elsi tutustuu Kalleen, jonka luona Topias majailee. Elsin tarkoitus on pelastaa Topias, mutta toisin käy. Elsi ihastuu Kalleen, Kalle tarjoaa hänellekin savut jointista eikä se jää yhteen kertaan. Tyttö ryhtyy itsekin majailemaan Kallen luona. Koulu ja kaikki muu jää toisarvoiseksii. Nopeasti Elsi vaipuu syvemmälle raadolliseen huumemaailmaan. Nuorille tytöille tuo maailma on erityisen raadollinen.

Pitkästä aikaa realistisen kirja huumemaailmasta ja sen koukuttavuudesta. Vieläpä nuoren kirjailijan kirjoittama. Kuten arvata saattaa, kirja ei pääty hyvin, mutta kaikille ei sentään käy huonosti.

 

Salla Simukka: Lukitut, 2020Kansikuva Salla Simukan kirjasta Lukitut
“Meidät noudettiin keskellä kirkasta päivää, kohteliaasti ja rauhallisesti”

Viisikymmentä nuorta pidätetään ja suljetaan vankilaan. Heidät tuomitaan rikoksista, jotka he tulevaisuudessa tulevat tekemään. Kaikki nuoret ovat seitsemäntoistavuotiaita. Pois pääsee, jos arvaa rikoksensa ja tunnustaa sen ennen kuin täyttää kahdeksantoista. Muuten joutuu suorittamaan koko tuomionsa. Kellään ei ole aavistustakaan siitä, mistä heitä syytetään. Systeemin nimi on “Sovitus ennen rikosta”’

Laitos on täysin automatisoitu. Nuoret tekevät itse kaikki vankilan työt: ruuanlaiton, siivouksen, pyykinpesun. Ulkoilua on tunti päivässä. Heitä valvotaan rannekkeella, joka rankaisee väärästä sähköiskuin. Välillä kuuluu kaiuttimista tuntemattomien valvojien käskyjä.

Kirjassa saa äänen viisi nuorta: Kaspian, Vega, Meea, Oliver ja Johannes. Osa nuorista etenee valvojiksi, jolloin he pääsevät parempiin olosuhteisiin; saavat etuoikeuksia ja heillä on oikeus rangaista muita.

Pian vankilassa nousee kapinahenki….

 

21.7.2020

Siiri Enoranta: Kesämyrsky, 2020Kansikuva Siiri Enorannan kirjasta Kesämyrsky
Kolmetoistavuotias Andrew kiinnitti huomiota Joshiin melkein heti, kun hänen perheensä oli muuttanut Queensbridgen kaupunkiin. Kaupungissa olisi ollut muutakin ihmeteltävää: suuri osa liikenteestä hoidettiin pienlentokoneilla, lentureilla, jotka käyttivät polttoaineenaan indigoa, tuota ihmeellistä, lähes maagista ainetta.

Josh on rikkaan perheen snobistinen poika, joka johtaa koulussa Nokisiipien porukkaa. Hänen ympärillään pyörii ilkeiden hännystelijäiden joukko; se on aina valmiita härnäämään kaikkia ulkopuolisia. Siitä huolimatta Andrew haluaa kiihkeästi liittyä Nokisiipiin. Sitä varten hänen on suoritettava tehtävä ja läpäistävä testit.

Andrewille tarjoutuu mainio tilaisuus päästä lähelle ihastustaan ja suorittaa testit loppuun, kun Joshin perhe tarjoaa töitä hänen isälleen ja Andrew pääsee mukaan. Isä on kuuluisa lastenpsykiatri ja hänet palkataan hoitamaan Joshin pikkusiskoa, Penelopea.  Andrew ja isänsä muuttavat Joshin perheen mahtipontiselle huvilalle kesän ajaksi. Penelope on ‘tullut hulluksi’ jouduttuaan todistamaan pikkukaupunkia suuresti järkyttynyttä murhaa. Penelope on muutenkin sangen originelli tyttö, ylimielinen, raivokas ja ristiriitainen. Andrewin lapsuuden viimeisen kesän tunnelma on yhtä aikaa tiivis, uhkaava, salaperäinen ja kiihkeä.

Tiheätunnelmainen teksti imaisee lukijansa vahvasti maailmaansa. Kirja on maailmankirjallisuuden luokkaa eikä Siiri Enorantaa ole syyttä palkittu jo useasti.

 

Jenni Hendriks ja Ted Caplan: Tosi raskas reissu, 2020Kansikuva Jenni Hendriksin ja Ted Caplanin kirjasta Tosi raskas reissu
Hysteerisen hauska kirja rankasta aiheesta. Veronica on seitsemäntoistavuotias amerikkalaistyttö, jonka elämä on täydellistä. Hän menestyy koulussa, hänellä on hyvä koti, kaikkien ihailema poikaystävä ja monta hyvää ystävää. Lukion jälkeen Veronica on menossa huippuyliopistoon. Eräänä päivänä hänen maailmansa romahtaa täysin.

Kauhukseen Veronica huomaa olevansa raskaana. Hän tekee testin koulun vessassa ja siellä raskaudesta saa vahingossa tietää myös hänen lapsuusaikainen, mutta sittemmin hylkäämänsä, bestiksensä Bailey. Tytöt eivät ole puhuneet keskenään neljään vuoteen ja Bailey on ollut koulussa yksinäinen susi maihinnousukenkineen ja turkooseine hiuksineen. Nyt Baileyllä on syytä vahingoniloon.

Veronica haluaa abortin, mutta hänen kotiosavaltiossaan ei alaikäinen saa keskeyttää raskauttaan ilman huoltajien lupaa. Ja missään nimessä hän ei halua paljastaa raskauttaan vanhemmille, jotka ovat aina olleet ylpeitä täydellisestä tyttärestään. Myös parhailta ystäviltään hän salaa sen. Poikaystävälleen Kevinille Veronica kuitenkin kertoo ja on tyrmistynyt, kun Kevin iloitsee tulevasta vauvasta ja kosii tyttöä oitis.

Niinpä Veronicalla ei ole ketään muuta kehen turvautua kuin Bailey. Hän kiristää tämän auttamaan itseään. Tytöt myyvät Veronican tuoreen kihlasormuksen, saavat ison tukun rahaa ja lähtevät ajamaan liki tuhannen mailin päähän New Meksikoon kohti klinikkaa, jossa abortti onnistuu. Matka ei suju ollenkaan suunnitelmien mukaan. Yhteen viikonloppuun mahtuu suoranainen tapahtumavyöry: paitsi autovarkauksia ja pakomatkoja, myös strippibaari, stalkkaava poikaystävä, etälamautin, lehmälauma ja limusiini. Sen lisäksi myös naurua, riitoja, kommelluksia, kauhua, tuskaa ja ystävyyttä.

Toinen kirjoittajista työskentelee elokuva-alalla ja sen huomaa. Kirjaa lukee kuin leffaa katsoisi. Epäilemättä tämä johngreenmäinen roadtrip ilmestyy myös valkokankaalle. Kirja on paikka paikoin melkoisen ronskia kieltä, mutta se ei ole olennaista. Lopussa selviää, mikä on.

 

Kim Liggett: Armonvuosi, 2020 – myös e-kirjanaKansikuva Kim Liggettin kirjasta Armonvuosi
Tyttöjen lähestyessä 16-vuoden ikää, heidät karkotetaan vuodeksi erämaahan omasta kotikylästään. Näin on tapahtunut jo vuosien ajan. Vuosi on armonvuosi ja siitä ei puhuta, toki siitä kuiskaillaan salaa. Armonvuotena tyttöjen täytyy kohdata maagisuutensa ja voimansa, jolla he voivat tehdä nuorukaiset ja miehet hulluiksi ja saada muut naiset mustasukkaisuuden valtaan. Tytöt kohtaavat maagisuutensa ja menettävät sen armonvuonna, sen jälkeen he ovat valmiit ottamanaan paikkansa yhteisössä, sävyisinä ja avuliaina vaimoina, miehensä alaisuudessa, poikalapsia synnyttäen. Armonvuosi on vaikea vuosi, kaikki eivät palaa ja ne, jotka palaavat, ovat täysin muuttuneita, joko fyysisesti tai henkisesti tai molempina.

Tierney on aina ollut kapinallinen ja hän on saanut salaisesti oikeuksia elää vapaammin kuin muut yhteisön tytöt. Ennen armonvuotta tietyt, valitut tytöt saavat hunnun, yhteisön poika on valinnut tytön ja antaa hunnun merkiksi, että hän odottaa tulevaa vaimoaan armonvuoden jälkeen. Kaikki eivät saa huntua ja Tierney on varma, ettei saa huntua eikä hän sitä edes halua. Kaikki muut tytöt haluavat hunnun, koska vaihtoehtona on elämä peltotyöläisenä tai vastaavana.

Huntuseremonian jälkeen tytöt lähtevät kohti päämäärää, kohti armonvuotta. Jo matka sinne on täynnä vaaroja, saalistajat vaanivat siepatakseen tytön, nylkeäkseen hänet. Kaikki eivät pääse edes perille.

Perille päästyään outo voima valtaa tytöt, kukaan ei ole entisellään ja jokainen on vaarassa. Tierney tietää, että kaikkien pitää yhdistää voimansa selvitäkseen vuodesta. Siitä ei tule mitään. Lisäksi Tierneyn unissa näkemä tyttö ohjaa häntä, mutta minne?

Vaikuttava kirja, eletään jossain ajassa, tulevassa tai menneessä. Miehillä on kaikki valta, hetkessä voi vaimo joutua hirttolavalle, siihen ei tarvita kuin yksi väärä lause, unessa sanottu sana tai miehen kyllästyminen. Kaikki joutuvat katselemaan näitä hirttäjäisiä, lapsetkin. Kirjassa tulee kuitenkin esiin toivo, muutos on mahdollinen, ehkä.

 

Lastenkirjat – Lasten arkistoon

13.1.2021

Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan, 2020 – myös e-kirjanaKansikuva Sari Peltoniemen kirjasta Täältä minä karkaan
Agatha-täti oli kaunis ja lempeäkatseinen nainen. Hän käytti upeita vaatteita ja hänen pehmeät kätensä olivat kuin luodut silittämään lasten hiuksia. Agatha-täti oli lastenkodin johtaja ja hän oli pahantahtoisin ihminen, jonka Leopolda tunsi.

Leopoldan kotimaassa, Dyniassa on tapahtunut vallankaappaus. Vallan on ottanut kenraali sotilaineen. Vastustajat on tapettu tai karkotettu maasta. Pettureiden lapset on sijoitettu lastenkoteihin, niin Leopoldakin. Lastenkodissa lasten hiukset on kynitty, ruoka on huonoa ja vaatteet rääsyjä. Lapset joutuvat tekemään kaiken päivää raskaita töitä sekä sisällä että puutarhassa. Rikkomuksista Agatha-täti jakelee rangaistuksia, joista pahin on pieni ja pimeä eristyskoppi. Tätiä pelkäävät kaikki.

Ei ihme, että Leopolda päättää karata. Hän ei kerro pakosuunnitelmistaan kenellekään, mutta osa lapsista aavistaa tytön aikeet ja niinpä mukaan lähtee viisi muutakin. Lapset tähtäävät naapurimaahan Kohaniin. Pakomatkasta tulee äärimmäisen vaarallinen, eikä lukija voi muuta kuin jännittää lasten puolesta.

 

Tapani Bagge: Rautamiehen arvoitus (Apassit; 4), 2020Kansikuva Tapani Baggen kirjasta Rautamiehen arvoitus
Tässäpä vasta jännä historiallinen dekkarisarja, joka on vaatinut tuhdisti taustatyötä sekä kirjailijalta että kuvittaja Carlos da Cruzilta. Sarja sijoittuu Venäjän vallan aikaan ja sen edellinen osa, Katoava muumio, sai lapsiraadin valisemana Runeberg Junior 2020 -palkinnon.

Apassit on etsiväjoukko, johon kuuluu kuusi jäsentä: neljä poikaa ja kaksi tyttöä. Mukana on lapsia eri yhteiskuntaluokista: professorin poika, virkamiesperheen lapsia sekä kalastajan ja leipomotyöläisen pojat. Osa lapsista käy oppikoulua, osa tekee töitä. Yhtä pääosaa sarjassa näyttelee iki-ihana Helsinki. Tutut nimet Kampista Kämppiin ja Kaivohuoneelle vilahtelevat joka sivulla, kun tapahtumat kuljettavat Apasseja eri kaupunginosiin.

Rautamiehen arvoituksessa Apassit odottavat jännittyneinä Halleyn komeetan sivuuttavan maan vuonna 1910. Erikin isä on tähtitieteen professori ja lapsille on luvattu pääsy Tähtitorninmäen observatorioon katsotaan komeettaa sinä yönä, kun se näkyy parhaiten. Seuraavaksi komeetta näkyisi vasta 75 vuoden päästä. Kirjassa onkin runsaasti myös avaruusteknologista tietoa.

Apasseilla ja kaupunkilaisilla on myös muuta ihmeteltävää. Yrjönkadun tienoilla on nähty outo, pelottava Rautamies. Sillä on kolme silmää ja neljä kättä. Mikä se on? Eipä aikaakaan, kun kirjassa tapahtuu myös rikos: Erikin isän ystävä insinööri Kallander siepataan. Hän on kehitellyt salaista keksintöä. Liittyykö katoaminen siihen? Ja mihin liittyy outo amerikansuomalainen miljonääri ja miksi Venäjän sotilastiedustelun salaisin osasto on Apassien kimpussa?

 

Mikki Lish & Kelly Ngai: Taikuuden talo, 2020Kansikuva Mikki Lishin ja Kelly Ngain kirjasta Taikuuden talo
Yksitoista- ja kahdeksanvuotiaat sisarukset Hedy ja Spencer lähetetään vanhempien työmatkan ajaksi isoisän luokse. Lapsista se on tylsää. Isoisä on aikamoinen mörrikkä eikä hänen talossaan ole nettiyhteyttä eikä edes kännykkäkenttää. Isoäiti on kadonnut vuosia sitten ennen lasten syntymää. Isoisä on aikoinaan ollut taikuri ja isoäiti on toiminut hänen avustajanaan. Suvun vaiettu asia on, että isoäiti on kadonnut kesken isoisän tekemän katoamistempun. Isoisä on tuntenut tapauksesta syyllisyyttä vuosikymmeniä. Mutta isoisän talo on mielenkiintoinen. Se näyttää aivan kummitustalolta ja on alakerrasta ullakolle saakka täynnä taikatemppuihin liittyviä tavaroita. Mutta isoisä kieltää ehdottomasti lapsia koskemasta mihinkään

Pian lasten taloon saapumisen jälkeen alkaa tapahtua outoja. Ensin näkymätön sormi kirjoittaa pöydän pölyyn tekstin: ”Etsi minut!!” Sitten sama teksti ilmestyy magneettikirjaimin jääkaapin oveen. Lapset ovat varmoja, että kadonnut isoäiti pyytää heiltä apua. Isoisän kieltoja uhmaten, he lähtevät penkomaan taloa saadakseen lisää tietoa isoäidistä. Sen myötä he tempautuvat seikkailuun talossa asuvien puhuvien esineiden ja henkien kanssa. Vaarallisin niistä on Alfred Kalma.

 

21.12.2020

Karin Erlandsson, Peter Bergting (kuvittaja): Yöjuna: tarina jossa on 24 lukua, 2020Kansikuva Karlin Erlandssonin kirjasta Yöjuna
Eletään joulunalusaikaa. Yksitoistavuotias Danja muuttaa aina silloin vanhempien ja siskonsa kanssa mummin luokse, entiseen asemarakennukseen. Tytön isoisä toimi aikoinaan asemapäällikkönä, mutta radalla ei ole enää vuosiin kulkenut junia.

Mummi on Danjalle hyvin rakas, mutta nyt hän ei aina edes tunnista tyttöä ja elää yhä enemmän omissa maailmoissaan. Eräänä iltana mummi katoaa. Perhe on luonnollisesti hyvin huolissaan ja käynnistää suuretsinnät. Mutta mummista ei näy jälkeäkään.

Samana yönä hylättyä rataa pitkin lähestyy juna, joka pysähtyy vanhan asemarakennuksen luona. Danja nousee junaan ja niin alkavat jännittävät, öisin tapahtuvat matkat oudoille asemille. Danja tutustuu Konradiin, joka hänkin etsii rakasta läheistään. Hukattua hopea-avainta ja kadonnutta soittorasiaa jäljittäessään Danja ja Konrad matkaavat ajassa edestakaisin ja oppivat ymmärtämään erään hyvin tärkeän asian.

Lämminhenkinen ja jännittävä kirja, jota voi lukea joulukalenterina luvun kerrallaan.

 

Asia Citro, Marion Lindsay (kuvittaja): Lohikäärmeitä ja vaahtokarkkeja (Sara ja Sassafrassa; 1), 2020Kansikuva Asia Citron kirjasta Sara ja Sassafrassa : lohikäärmeitä ja vaahtokarkkeja
Sara on hyvin kiinnostunut eläimistä. Kissansa Sassafrassan kanssa he tutkivat kaikkea luonnosta löytyvää ötököistä lähtien. Saran äiti on tutkija ja hän on juuri lähdössä työmatkalle. Sitä ennen äiti kuitenkin huomaa, että Saralla on sama harvinainen kyky kuin hänellä: he pystyvät näkemään taikaeläimiä! He jakavat nyt salaisuuden eikä sitä saa kertoa kenellekään muulle, ei edes isälle.

Ennen lähtöä äiti ehtii myös paljastaa, että takapihan ladon seinässä on ovikello, jota läheisen metsän taikaeläimet tulevat soittamaan, kun ne tarvitsevat apua. Äidin työmatkan aikana ovikello soi ja Sara ja Sassafrassa löytävät ladon luota pienen hyvin huonokuntoisen lohikäärmevauvan. Sitä on autettava ja nopeasti! Mutta miten? Sara ja Sassafrassa ryhtyvät tieteellisin menetelmin selvittämään mitä lohikäärme syö ja mikä sitä vaivaa. Onnistuvatko he pelastamaan pienen hoidokkinsa?

Helppolukuinen tarina johdattaa lukijansa suorastaan hurmaavasti luonnontieteelliseen näkökulmaan ja saattaa innostaa myös omiin tutkimuksiin. Onneksi Saran ja Sassafrassan seikkailut saavat pian myös jatkoa.

 

Mervi Heikkilä: Jaan ja Höyheneukko, 2020Kansikuva Mervi Heikkilän kirjasta Jaan ja Höyheneukko
Jaan asuu kaukana pohjoisessa Puhurin kaupungissa. Hän aloitti seikkailunsa viime vuonna ja keskiaikaa muistuttavaan fantasiamaailmaan sijoittuva sarja jatkuu nyt itsenäisellä, yhtä jännittävällä osalla.

Jaan ja Tit ovat huolissaan ystävästään Ivistä. Hän on saapunut vasta hiljan kaupunkiin suuren pakolaisvirran mukana ja on vaipunut synkkyyteen. Tyttö makaa kuin kuollut vuoteessaan eikä kiinnostu enää mistään. Tit on yrittänyt auttaa Iviä ostamalla kaupunkiin tulleilta kauppiailta sinistä unta, mutta lääke on vienyt Ivin vielä huonompaan kuntoon.

Kaupungissa ja sen lähiympäristössä asuu ihmisiä, joita kutsutaan koiveltajiksi. He ovat sukujuuriltaan poroja kasvattavia paimentolaisia, joilla on myös maagisia tietämystä ja taitoja. Koiveltajiin kuuluvalta, vanhalta Marilta lapset saavat kuulla. että Ivi on sairastunut, koska on menettänyt sielulintunsa, Ivi paranee vain, jos saa uuden sielulinnun vaarallisen Mustametsän keskellä asuvalta Höyheneukolta. Sitten Tit katoaa. Tyttö on ollut jo monta päivää poissa ja koko kaupunki on huolissaan. Jaan on varma, että Tit on syyllisyyden tunnossaan lähtenyt hakemaan Iville uutta sielulintua. Jaan pääsee mukaan retkikuntaan, joka lähtee vaaralliselle etsintäretkelle kohti Mustaametsää.

 

Anja Portin: Radio Popov, 2020 – myös e-kirjana Kansikuva Arja Portinin kirjasta Radio Popov
Eräänä yönä, kun Alfred ei saa unta, päättää hän kokeilla nukkumista eteisessä. Kaikki muu on jo kokeiltu, sukkien pukeminen ja riisuminen, veden juonti ja maustekurkun puolikkaan syönti. Niinpä Alfred ottaa tyynyn ja peiton kainaloon ja marssii eteiseen. Eteistä ei ole imuroitu aikoihin, mutta ei se Alfredia haittaa. Alfred asuu isänsä kanssa Savikuja nelosessa. Tai oikeastaan Alfred asuu yksin, isä on niin paljon poissa kotoa. Yleensä isä ostaa ruokaa tai jättää vähän rahaa, ennen kuin lähtee taas matkoilleen, matkat saattavat kestää viikkoja, jopa kuukausia. Tällä kertaa isä oli unohtanut ruuan ja rahan, joten Alfred syö mitä löytää, hapankorppuja ja maustekurkkuja, ketsuppia. Eipä ihme, että Alfred esittelee itsensä kirjan alussa nimellä Alfred Unohdettu. Sitä hän on, isä ei piittaa ja äitiä Alfred ei enää muista.

Maatessaan pilkkopimeässä, sähkölaskun isä nimittäin oli unohtanut maksaa, Alfred kuulee outoja ääniä rappukäytävästä, onneksi hiippari paljastuu lehdenjakajaksi. Mutta ei hän ollutkaan ihan tavallinen lehdenjakaja, lehden sisältä löytyivät harmaat villasukat, talouspaperiin kääritty voileipä ja omena. Alfred päättää ottaa selvää, kuka lehdenjakaja oikein on ja hän käy seuraavana yönä pitkälleen eteiseen odottamaan. Lehdenjakaja tulee ja Alfred syöksyy rappukäytävään. Lehdenjakaja paljastuu Amanda Lehtimajaksi, unohdettujen auttajaksi. Alfred lähtee seuraamaan Amandaa ja päätyy lopulta ihmeelliseen, vanhaan taloon. Siellä Alfred saa nukkumapaikakseen riippumaton, se on mitä mainioin nukkumapaikka ja lisäksi aamiaiseksi on lämmintä puuroa ja omenasosetta. Alfred haluaa jäädä taloon. Hän haluaa auttaa Amandaa. Mutta mitä ovat unohdetut, joihin Alfredkin kuuluu? Ja mikä on radio Popov?

Kirjan kieli on kaunista ja ajatus siitä, että unohdettuja lapsia ei jätetä, on valoisa ja toiveikas niin kuin koko kirjakin. Kirja voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2020 eikä syyttä.

 

13.11.2020

Ville Nummenpää, Hende Nieminen (kuvittaja): Hölmöjä iltasatuja, 2020Kansikuva Ville Nummenpään kirjasta Hölmöjä iltasatuja
Mitä tehdä, kun robotilla on ruuvit löysällä ja se puhuu ihan höpöjä? Miten selviää voittaja pingviinien olympialaisissa, kun osallistujat saavat tasatuloksen aina peppuliukumäkeä myöten? Mikä neuvoksi Kaapo-kummitukselle, kun se ei onnistu pelottelemaan ketään? Mitä tapahtuu, kun Nukkumatin apulaiset lähtevät kiertämään maapalloa väärään suuntaan? Mihin on kadonnut Otavasta yksi tähti? Mille mahtavat maistua Rolle-robotin letut, kun hän lisää taikinaan kalapuikkoja, suklaata, suolakurkkuja, jogurttia, ruisleipää, punajuurta, hedelmäkarkkeja ja grillimaustetta?

Näihin eriskummallisiin kysymyksiin löytyy vastaus riihimäkeläisen Ville Nummenpään esikoissatukirjasta Hölmöjä iltasatuja. Kolmentoista sadun kokoelma on syntynyt omalle lapselle kerrotuista tarinoista. Osa niistä on tuttuja myös Pikku Kakkosen Satuaarteista. Muutaman sivun mittaisia hassuja tarinoita jaksavat pienemmätkin kuunnella.

 

Liz Pichon: Uskomaton kouluretki (todellakin…) (Tom Gates), 2020Kansikuva Liz Pichonin kirjasta Uskomaton kouluretki
Tom on vilkas viidesluokkalainen, jolle sattuu ja tapahtuu. Koulu tuottaa vaikeuksia, koska poika on kova unohtelemaan ja osuu usein väärään paikkaan väärään aikaan. Luokan kiusanhenki Marcus pitää huolen siitä, että Tomin kommellukset tulevat aina myös opettaja Fullermanin tietoon. Opettaja jakaa oppilaille hymy- ja surunaamoja sen mukaan, miten he onnistuvat koulussa. Tomilla on kirjan alussa jo kolme surunaamaa ja neljäs merkitsee sitä, ettei hän pääse mukaan kouluretkelle. Nyt on skarpattava!

Tomilla on kuitenkin pari taitoa ylitse muiden ja niitä hän tässäkin kirjassa pääsee esittelemään. Kavereidensa kanssa hänellä on bändi nimeltä Zombihurtat. Lisäksi Tom on aivan loistava piirtämään. Kaupunkiin on perustettu piirustusseinä ja Tomin isä vie pojan ja ystävineen sinne piirtämään. Pahaksi onneksi isä erehtyy osoitteesta ja lapset taiteilevat väärän seinän. Siitä aiheutuu ongelmia ja väärinkäsityksiä koko kirjan ajaksi ja lukija joutuu jännittämään Tomin puolesta

Suurta huvia Tomille tuottaa myös teini-ikäinen, alati mutrunaamainen isosisko Delia. Pojasta on hauskaa ärsyttää helposti suuttuvaa siskoa, mutta tällä kertaa Delia onnistuu yllättämään hänet!

Kirja muistuttaa suosittua Neropatin päiväkirjaa kommelluksineen. Tom Gates -sarja on kuitenkin sarjakuvamaisempi ja monenlaisilla fonteilla ja tekstikiemuroilla tehostettu. Lukija luulee ensin voivansa vain vilkaista kirjan nopeasti läpi, mutta erehtyy, koska Tom Gatesin lukeminen vaatii silti keskittymistä.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1