Kirjariihi – kiinnostavia uutuuksia

Kirjan nimeä klikkaamalla pääset teoksen saatavuuteen.

 

Aikuistenkirjat – Aikuisten arkistoon

8.6.2020

Aki Salmela: Eläimen varjo, 2019 (runokirja)
Aki Salmelan runokokoelman moderneissa eläinfaabeleissa ihmiset ja eläimet menevät iloisesti sekaisin.

Kun puhumme eläimistä, puhumme aina myös itsestämme. Kun katsomme toista, omat käsityksemme katsovat meitä takaisin. Eläimen varjon runoissa liikutaan ihmiselämän perustavien kysymysten äärellä: Mitä onni on? Mitä on rakkaus? Millainen on havainnon ja maailman suhde? Ja ennen kaikkea, minkälaista tarinaa me kerromme tästä kaikesta itsellemme.

”Elämä on jännityskertomus, jota maailma kirjoittaa hauraalle paperille ja katoavalla musteella; emme koskaan haluaisi tietää, miten se päättyy.”

Aki Salmela on saanut runokokoelmistaan Yleisradion Tanssivan karhun ja Kalevi Jäntin palkinnon. Eläimen varjo on hänen kahdeksas runokokoelmansa. Aki Salmela on myös kääntänyt paljon mm. amerikkalaista runoutta, viimeksi Rae Armantroutia.

 

 

 

Anni Saastamoinen: Sirkka. 2019

Hulvaton romaani Depressiopäiväkirjojen kirjoittajalta!

Sirkalla on sivuhahmon nimi. Pääosilla on aina kauniit nimet, Aurora tai joku muu kaunis ja lyyrinen ja persoonallinen. Sirkka on nimenä vain Sirkka. Sirkka on töksähtävä, tyly ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike. Jos Sirkka olisi eläin, Sirkka olisi mäyrä: yksinäinen ja kapeita omia polkujaan päättäväisesti ja pontevasti kulkeva sähisevä paakku mustaa ja vaaleampaa jakkupukua.

Sirkka on se huomaamaton naapuri, joka on kiinnittänyt roskiskatokseen heippalapun ”ei muovipusseja biojätteisiin”. Sirkka on se työpaikan harmaa nainen, joka tekee työnsä tunnollisesti mutta jonka yksityiselämästä ette tiedä mitään. Tämän kirjan myötä tiedätte ja hurmaannutte.

Anni Saastamoinen on savolaisperäinen toimittaja, joka on hionut kirjallisen ilmaisunsa Twitterissä. Hänen ensimmäinen kirjansa Depressiopäiväkirjat nousi vaikeasta aiheesta huolimatta suureen suosioon. Sirkka on hänen ensimmäinen romaaninsa.

 

 

14.2.2020

Toni Liemaa: Vaiennetut, 2019 
Kun tutkiva poliisi nopeasti huomaa, että vuosi sitten murhatun helsinkiläisen ilotytön ja nyt Espoosta löydetyn opiskelijan murhatavat ovat hyvin samankaltaiset, herää epäilys sarjamurhaajasta. Keskusrikospoliisin Osmo Niku kutsutaan laajaan tutkintaryhmään selvittämään tekijää, joka on onnistunut peittämään jälkensä hyvin. Murhaaja ei suinkaan aio jättää työtään kesken vaan seuraava uhri on jo valittu. Alkaa kilpajuoksu poliisin ja murhaajan välillä, jossa murhaaja on askeleen Nikun tutkijaryhmää edellä.

Toni Liemaan kolmas dekkari jatkaa vakuuttavasti jännittävää Osmo Niku –sarjaa. Riihimäkeläislähtöisen, nykyisen Espoolaisen kirjailijan tarinan tapahtumapaikat sijoittuvat kirjailijan nykyisille kotikulmille.

 

29.1.2020

Margaret Atwood: Testamentit, 2019 – myös e-kirjana
The Handmaid’s Tale -tarina jatkuu syksyn odotetuimmassa kirjatapauksessa.

On kulunut 15 vuotta Orjattaresi-romaanin loppukohtauksesta. Tarinan kertojina on kolme naista. Atwoodin innoituksena ovat olleet lukijoiden kysymykset Gileadin valtiosta sekä maailma, jossa elämme. Mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina – ja mitä se kertoo meille omasta ajastamme?

The Handmaid’s Talesta on tullut symboli taistelulle naisten oikeuksien puolesta maailmassa, jossa Atwoodin purevaa näkemystä tarvitaan yhä – ehkä enemmän kuin koskaan.

 

9.1.2020

Kaiho Nieminen: Sokkeli, 2019
Romaani rakkaudesta ja sodan julmuudesta.
Ihminen on eläinkunnan ainoa lajitovereitaan lahtaava peto. Mutta rauhantilassa, vahingoitettunakin, tuo peto on valmis kamppailemaan lajinsa jatkuvuuden puolesta ja rakentamaan kivijalkaa sen asuinsijan perustaksi.

Kun jatkosodan viimeisenä keväänä 19-vuotias Einari Karttunen löytää elämänsä naisen, hänen ikäluokkansa kutsutaan rintamalle. Einari joutuu pahimpaan paikkaan ja kuin ihmeen kaupalla selviää hengissä. Hänelle myönnetään Mannerheim-ristin ritarin arvonimi, mutta tunnustukset eivät korvaa taisteluissa vaurioitunutta mieltä. Rauhan palattua on luotava uudet perustukset elämälle kaupungissa, missä mikään ei ole, kuten ennen.

Kaiho Nieminen (s. 1941) on ollut vapaana kirjailijana vuodesta 1972 lähtien ja Sokkeli on jo hänen 19. romaaninsa. Kirjailijana hän liikkuu luontevasti eri vuosisadoilla ja kuvaa inhimillisellä tarkkuudella ja sympatialla sinnikkäitä pieneläjiä, yhteiskunnan pudokkaita ja onnekkaita veijareita.

 

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen, 2019 – myös e-kirjana ja e-äänikirjana
Sylvin tarina Kekkosen rinnalla.
Ensimmäinen nainen on historiallinen romaani Sylvi Kekkosesta. Se on romaani naisesta, joka löytää itsensä ja kirjailijanäänensä ja toivoo, että yhden elämän elettyään ehtisi vielä aloittaa toisen.

”- Eipä voi kovin monessa maassa ensimmäinen nainen yksikseen liikuskella.
– Minä en siihen lupia ala kyselemään.”

Julkinen rooli kätki radikaalin Sylvin, joka oli yhtaikaa ujo ja rohkea, lempeä ja pisteliäs, turvallisuushakuinen emo ja kapinallisuutta suosiva feministi. Vaativassa asemassaan hän varjeli itsenäisyyttään ja säilytti omat ystävänsä. Kun yksi tärkeimmistä, kirjailija Marja-Liisa Vartio kuolee kesällä 1966, Sylvi lähtee Katerman mökin rauhaan. Toisaalla Sylvin toinen ystävä, kuvanveistäjä Essi Renvall pohtii Sylvin muotokuvaluonnoksen äärellä, miten ilmentää veistoksella Sylvin monitahoisuutta. Voiko toista koskaan todella tuntea ja entä jos ei pääsekään kasvamaan omaan mittaansa?

Johanna Venho on palkittu runoilija ja kirjailija. Ensimmäinen nainen on Venhon ensimmäinen historiallinen romaani. Sylvin tarinassa Venho pohtii naisen elämänkaarta, identiteettiä ja itseilmaisun rajoja kudelmalla faktaa ja fiktiota, tarkasti ja herkästi.

 

Nuortenkirjat – Nuorten arkistoon

4.5.2020

I. I. Davidson: The Ghost network: Aktivoi, 2019 – myös e-kirjana ja e-äänikirjana
Tästä alkaa jännittävä ja tapahtumarikas kansainvälinen seikkailu hakkeroinnin maailmassa. Lukija huomaa pian olevansa mukana yhä monimutkaisemmassa hyvän ja pahan taistelussa, joka on kuin Harry Potterin ja James Bondin hybridi.

Kirjan alussa kolmetoistavuotiaat, amerikkalaiset ystävykset John ja Slack jäävät kiinni hakkerointipilailusta. Siitä hyvästä pojat lähetetään kauas pohjoiseen huipputeknologiseen erityisopetuskeskukseen, Sudenpesään. Koulu sijaitsee Alaskassa, pienellä saarella liki Venäjän rajaa. Siellä nuoria valvotaan tiukasti implantin avulla eikä koulusta ole pääsyä ulos eikä oppilailla ole lupaa ottaa edes yhteyttä koulun ulkopuolelle.

Pian paljastuu, että oppilaat ovat tulleet ympäri maailmaa ja he kaikki ovat superlahjakkaita koodinmurtajia. Parhaiten pojat tutustuvat etiopialaiseen Salomeen ja venäläiseen Evaan. Tärkeä rooli on myös Johnin Japanissa asuvalla hakkeriystävällä, Akanella. Opettajista suosituin on Roy Lykos ja pelätyin rehtori Irma Reiffelt, entinen DDR:n salaisen poliisin vakooja.

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä ensin vaikuttaa. Lukijalle alkaa selvitä, että päähenkilöitä yhdistää vielä jokin muukin kuin teknologinen huippuälykkyys. Miten tapahtumat liittyvät Johnin, kadonneeseen, ehkä kuolleeseen ja aivokirurgina uransa tehneeseen isään? Kirja sukeltaa nopeasti myös tekoälyn, biotekniikan ja kyborgien maailmaan. Ja loppuu jännittävään pakomatkaan. Onneksi The Ghost network, Haamuverkosto, on saanut jo jatkoa.

Kirjan takana on kansainvälinen yhteistyö ja kirjailija I. I. Davidson on pseudonyymi. Nörtistä tuttu Aleksi Delikouras on luonut hahmot ja tapahtumarungon, kirjaksi ne on englanniksi muokannut Gillan Philip ja suomentanut Inka Parpola. Teksti on sujuvasti luettavaa ja dialogipainotteista, joka tempaisee mukaansa jo yksitoistavuotiaatkin.

 

Sarah Crossan: Kuunnousu, 2020Kansikuva Sarah Connorin kirjasta Kuunnousu
Newyorkilainen Joe oli seitsemänvuotias, kun hän viimeksi näki isoveljensä Edin. Lapsuudessa Ed oli Joelle kaikki kaikessa; ainut ihminen maailmassa, johon hän saattoi turvata ja luottaa. Veljen lähtö oli rankka kokemus pienelle pojalle. Joe kasvoi isosiskonsa ja tätinsä kanssa.

On kulunut kymmenen vuotta. Seitsemäntoistavuotias Joe lähtee tapaamaan veljeään kauas Texasiin. Ed on viettänyt koko tuon ajan ‘farmilla’ eli pahamaineisessa vankilassa. Hänet pidätettiin aikoinaan poliisin ampumisesta ja hän sai siitä kuolemantuomion. Kymmenen vuotta hän on odottanut tuomionsa täytäntöönpanoa ja käynyt läpi lähes kaikki valitusmahdollisuudet. Mikään niistä ei ole mennyt läpi. Teloituspäivämäärä on päätetty ja Joe haluaa viettää viimeiset viikot veljensä kanssa. Vielä on myös toivoa syytteen kumoamisesta.

Joe matkaa Teksasiin, hankkii rähjäisen majapaikan ja saa osapäiväisen työnkin. Iltapäivät hän viettää vankilassa veljensä kanssa. Tutustuu veljeensä uudelleen ja saa kuulla Edin kertomuksen tapahtumien kulusta. Tämä lyhytlauseinen säeromaani, imee tiiviisti mukaansa. Lukija uppoaa Joen maailmaan; kärsii kuumassa Texasin helteessä ja käy läpi veljesten lapsuutta ja keskinäistä suhdetta. Valoa ja hyvyyttä kirjaan tuo tyttö, Nell, johon Joe Texasissa tutustuu.

Kirja on vaikuttava lukukokemus ja se perustuu tositapahtumiin. Viisitoistavuotiaana kirjailija näki BBC:n dokumentin nuoresta miehestä, jonka arvokkuus kuolemansellissä teki häneen syvän vaikutuksen. Kirja saa pohtimaan rikosta ja rangaistusta, syyllisyyttä ja syyttömyyttä; oikeutta ja epäoikeudenmukaisuutta ja se jättää lukijaansa vahvan jäljen.

 

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset, 2020 – myös e-kirjanaKansikuva Katharine McGeen kirjasta Amerikan kuninkaalliset
Amerikka on monarkia, George Washingtonista tuli Amerikan ensimmäinen kuningas. Tämä kirja kertoo siitä, miltä Amerikka näyttää kaksisataaviisikymmentä vuotta myöhemmin, kun vallassa ovat kuningas Georgen jälkeläiset.

Prinsessa Beatrice on kruununprinsessa, hänet on kasvatettu tulevaan asemaansa kuningattareksi pienestä pitäen ja hän on omaksunut roolinsa täydellisesti. Silti hän yllättyy, kun vanhemmat, Kuningas George IV ja kuningatar Adelaide, pyytävät häntä alkamaan etsiä kumppania, tulevaa hallitsijan puolisoa ja tietenkin vain kuninkaalliset puolisot ovat hyväksyttyjä. Beatricella ei ole minkäänlaisia romanttisia kokemuksia ja ajatus kauhistuttaa häntä.

Samaan aikaan Beatricen nuoremmat sisarukset, kaksoset Samantha ja Jefferson, viettävät railakasta elämää ilman huolia. Samantha tuntee alemmuutta, koska hän kokee, että Beatrice on niin ylivoimainen kaikessa: kauneudessa, älykkyydessä ja omaa myös erinomaiset käytöstavat. Tämä saa Samin käyttäytymään entistä villimmin. Jefferson on puolestaan jokaisen amerikkalaisen tytön unelma. Hän on seurustellut kolme vuotta Daphnen kansaa. Daphne on juuri sellainen tyttö, joka sopii prinssin puolisoksi ja Amerikka rakastaakin häntä. Tosin amerikkalaiset eivät tiedä Daphnen todellisesti luonteesta mitään, he näkevät vain kauniin ulkokuoren. Jeff ja Daphne ovatkin eronneet ja Jeff on iskenyt silmänsä siskonsa Samin parhaaseen ystävään Ninaan. Nina on opiskelija ja ”rahvasta”. He pitävät suhteen salassa, mutta Daphne saa siitä tiedon ja likainen peli alkaa.

Beatricella ja Samilla on myös rakkaushuolia, kumpikin on rakastunut. Mutta rakkauden kohteet ovat mahdottomia, vaikkakin molemmat prinsessat saavat vastarakkautta. Kuninkaallisten elämässä tulee kuitenkin ensin kruunu ja vasta sitten rakkaus.

Kirja on viihdyttävä ja jännittävä. Lopussa tapahtuu täysin odottamattomia asioita ja kirjaan täytyy tulla jatkoa, kuninkaallisten nuorten elämä jää kesken, saavatko prinsessat rakkautensa ja entä Jeff, onnistuuko Daphne kieroilemaan itselleen prinssipuolison…

 

Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus, 2020 – myös e-kirjanaKansikuva Laura Suomelan kirjasta Ilmatilaloukkaus
16-vuotias Rosa viettää kesälomaansa. Aurinko paistaa ja kivat kaverit, Helmi ja Elli, ovat parasta lomaseuraa. Elämä muuttuu kuitenkin hieman kun äidin miesystävä Jari muuttaa Rosan ja Rosan äidin luokse. Jari on kiva pohjalaismies ja Rosasta on kiva, kun äiti on onnellinen. Jarin mukana muuttaa poika Iiro, lukion aloittava nuorukainen. Rosa ja Iiro ovat aivan eri maailmoista, Rosa on keskeyttänyt catering-opinnot talvella ja Iiro tähtää lukiossa laudaturin papereihin. Yhteentörmäykset ovat väistämättömiä. Lisäksi Rosan kesätyö puhelinmyyjänä ei ala hyvin, neljäntenä työpäivänä tulee seinä vastaan ja Rosa päättää irtisanoutua. Ennen lopullista lähtemistään hän soittaa vielä puhelun ja puheluun vastaa Samu. Samun päivään ei kuulu hyvää, hän on teljettynä pieneen varastoon ja kukaan ei vastaa puheluihin. Onneksi Rosa sattui soittamaan ja onneksi Samu varastoineen asuu ihan lähellä, joten Rosa lähtee pelastamaan Samua. Asiat lähtevät etenemään vauhdilla ja hetken päästä Rosa huomaa olevansa Ruisrockissa, uudessa, kivassa seurassa ja tietenkin myös Helmi ja Elli mukana.

Kirja etenee kivasti ja niin kuin elämässä voi yleensä olla, kaikki ei ole siltä miltä näyttää, etenkään Iiron kohdalla. Lisäksi rakkautta pukkaa ja sehän on aina ihanaa!

 

14.4.2020

Kristina Ohlsson: Zombikuume, 2020Kansikuva Kristina Ohlssonin kirjasta Zombikuume
Suosituista nuorten ja aikuisten dekkareistaan tunnettu kirjailija aloittaa taas uuden jännityssarjan. Zombikuume tarjoaa lukijoilleen tällä kertaa kauhua. Kirjassa eletään tuskaisen helteistä kesää pienellä ruotsalaispaikkakunnalla. Äkäisiä ampiaisia pyörii kiusaksi asti, mutta vielä tukalampaa on tulossa.

Kaksitoistavuotias Herbert on menettänyt vanhempansa kuusi vuotta sitten ja on siitä lähtien elänyt isoisänsä kanssa. Heillä on pieni majatalo, jota erityisesti vieraspaikkakuntalaiset lintubongarit suosivat. Nyt majataloon saapuu uusi asukas keskellä yötä. Häntä eivät linnut kiinnosta. Mukanaan miehellä on kaksi painavaa matkalaukkua, joista toisesta taitaa valua verta! Samaan aikaan puhkeaa paikkakunnalla outo kuumetauti. Herbert ja ystävänsä Sally saavat huomata, kuinka moni heidän kavereistaan sairastuu hengenvaarallisesti. Tautiin ei ole mitään lääkettä. Miksi kaikki eivät kuitenkaan sairastu? Ystävykset joutuvat väkisinkin vaarallisiin tapahtumiin mukaan.

Mitä tekemistä majatalon asukkaalla on kaiken tämän kanssa? Miksi paikkakunnalta alkaa löytyä kuolleita eläimiä, joita on purtu niskaan. Ketkä vaeltelevat verisinä ympäriinsä? Miksi vanha tuulimylly toimii turvapaikkana? Minkä salaisuuden Herbert saa tietää itsestään? Jännitys säilyy kirjan loppuun asti ja lisää odotetaan.

 

3.12.2019

Kansikuva Courtney Summersin kirjasta Sadie

Courtney Summers: Sadie, 2019 – myös e-kirjana
Amerikkalaisessa 800 asukkaan pikkukaupungissa on tapahtunut järkyttäviä: 13-vuotias tyttö on löytynyt murhattuna. 19-vuotiaalle isosiskolle Sadielle pikkusisko Mattie on ollut koko elämä. Tämän kuoltua hänen maailmansa romahtaa. Tyttöjen yksinhuoltajaäidille päihteet ja alati vaihtuvat miehet ovat olleet lapsia tärkeimpiä. Kolme vuotta sitten äiti katosi; kukaan ei tiedä minne. Siitä lähtien tytöt ovat joutuneet tulemaan toimeen keskenään.

Poliisilla ei ole murhaajasta mitään johtolankoja, mutta Sadie on varma, että hän tietää siskonsa tappajan. Alkaa epätoivoinen ajojahti ympäri Yhdysvaltoja. Matkan varrella tapaamiltaan ihmisiltä saatujen vihjeiden avulla Sadie jäljittää kohdettaan. Millään muulla ei ole ei Sadielle enää merkitystä kuin löytää murhaaja ja kostaa. Samalla Sadie itsekin katoaa.

Kirjassa seurataan tarinaa kahdesta näkökulmasta. Toinen kertoja on Sadie itse. Toinen taso on radiotoimittajan vetämä podcast, joka pyrkii tavoittamaan paitsi murhaajan, myös Sadien ja selvittämään, mitä oikein tapahtui. Jännitystä tihkuva trilleri pitää lukijaa otteessaan viimeiselle sivulle asti. Rakenne on sen verran vaativa ja aihe synkkä, että ihan aloittelevalle lukijalle ei kirjaa kuitenkaan voi suositella.

Lastenkirjat – Lasten arkistoon

29.5.2020

Kansikuva Joonas Tolvasen kirjasta Jademiekan arvoitus.

Joonas Tolvanen: Jademiekan arvoitus, 2020
Jaakkoa ja pikkuveljeä Eliasta vähän jännittää. He ovat pakkaamassa matkalaukkuja ja matka Kiinaan alkaa ihan kohta. Isä ja äiti tulevat tietysti mukaan. Kiinassa heitä odottaa mummi. Mummi on töissä Pekingin suurimmassa museossa. Lento sujuu hyvin ja Pekingin lentoasema on valtava ja siellä riittää katsottavaa. Jaakon matkalaukkua ei lentokentän liukuhihnalla näy, mutta hetken kuluttua laukku ilmestyy. Jaakko nostaa sen pois, mutta hän ehtii nähdä, miten pieni lohikäärmeen poikanen livahtaa matkalaukun sisään. Jaakko kertoo siitä äidilleen, mutta äitiä vain naurattaa, lohikäärmeitä muka, höpö höpö! Hotellihuoneessa matkalaukkua avatessa lohikäärmettä ei näy.

Aamulla mummi odottaa perhettä Kielletyn kaupungin edessä, palatsialueella Pekingin keskustassa. Pojat ottavat reput mukaan. Jaakko laittaa reppuun sarjakuvalehtiä, korttipakan, linkkuveitsen ja peltirasian. Peltirasia tuntuu painavalta, ehkä siksi, että Kiinassa painovoima on erilainen kuin Suomessa, vai oliko se kuussa, miettii Jaakko. Elias pakkaa mukaan teippirullan, suurennuslasin ja mutusteltavaa. Tarvitaankohan näitä kaikkia tavaroita?

Perhe tapaa mummin ja mummilla on lahjoja. Jaakko saa vihreän kolikon muotoisen jadekaulakorun, se on ikivanha onnenkoru ja siinä pitäisi olla taikavoimia.

Aikuiset jäävät suunnittelemaan lomaohjelmaa. Jaakko ja Elias lähtevät kiipeämään vieressä olevan mäen päälle, siellä häämöttää pieni huvimaja. Huvimajalle johtavat leveät portaat, mutta pojat haluavat seikkailla ja kiipeävät kalliota pitkin. Yhtäkkiä Elias katoaa näkyvistä ja Jaakko tuntee, miten jokin iskeytyy kovalla voimalla selkää vasten. Jaakko avaa silmänsä aivan vieraassa paikassa, Eliasta ei näy missään. Vieras tyttö tulee kysymään Jaakon vointia ja Jaakko huomaa puhuvansa sujuvaa kiinaa. Miten ihmeessä? Missä hän on, kuka on tyttö ja miten välkehtivä, vihreä jademiekka liittyy tarinaan?

 

4.5.2020

Merja ja Marvi Jalo: Aksu etsii kotia (Unelmakoirat; 1), 2020Kansikuva Merja ja Marvi Jalon kirjasta Aksu etsii kotia
Uusi helposti luettava ja sopivasti Marjo Nygårdin kuvilla elävöitetty kirjasarjan aloitus pienille koirafaneille.Naapureina asuvat ystävykset Aino ja Isla rakastavat koiria ja haluaisivat myös ikioman lemmikin, mutta kummankaan vanhemmat eivät anna siihen lupaa. Perustelutkin ovat selkeät: tytöt ovat vasta syksyllä menossa ensimmäiselle luokalle ja siksi aivan liian pieniä ottamaan vastuuta koiran hoidosta.Ainon täti Lea kasvattaa koiria. Nyt hänen hoitoonsa tuodaan huostaanotettu, parivuotias sekarotuinen Aksu. Tädin koirahoitolassa on kuitenkin täyttä ja niinpä Aino saa äidiltään luvan ottaa Aksu pariksi viikoksi hoitoonsa. Aksu on kouluttamaton ja joutuu moniin hankaluuksiin, mutta tytöt rakastuvat pikkukoiraan heti. Mutta tuskainen, koirasta luopuminen hetki lähestyy koko ajan!

 

Jørn Lier Horst: Vedenalainen arvoitus, 2020Kansikuva Jørn Lier Horstin kirjasta Vedenalainen arvoitus
Cecilian, Leon, Unen ja Egon-koiran kotikaupungissa kuvataan rikoselokuvaa. Paikalla on paljon väkeä ja nuoretkin Egon-koira mukaan lukien ovat palkattu statisteiksi.

Kirja alkaa elokuvan kohtauksella, jossa kuvataan merestä löytävää saapasta. Saappaan mukana tulee myös osa jalkaa. Kaikki seuraavat jännittyneinä otosta, mukana on myös Jesper Moland, elokuvaopiskelija, joka on palkattu kuvamaan elokuvan tekoa, hän siis tekee elokuvaa elokuvan tekemisestä. Jesperillä on kallis kamera, joka yhtäkkiä katoaa. Miksi kenelläkään on yhtään syytä viedä opiskelijan kamera?

Täysihoitola Helmessä asuvat ohjaaja, näyttelijät ja sinne myös ilmestyy hetkeksi mystinen Lintumies. Lintumies oli löytänyt edellisessä kirjassa Cecilian äidille kuuluneen medaljongin (äiti oli kuollut hukkumalla) ja Cecilia kerää rohkeutta kysyäkseen Lintumieheltä, tietääkö tämä äidin kuolemasta mitään. Myös muita outoja ihmisiä ilmestyy majoittumaan Täysihoitola Helmeen, muun muassa kaksi rikollisen moottoripyöräjengin johtajaa. Tämä ihmetyttää nuoria, eivätkö kyseiset moottoripyöräjengit ole verivihollisia keskenään?

Alkaa näyttää siltä, että Venepoukamassa tapahtuu paljon sellaista, mikä ei ole aivan laillista, vai onko näin? Lisäksi paljastuu, että Lintumies on mökissään kuvannut satoja tunteja ympäristön elämää, tavoitteenaan kuvata lintuja, mutta onko samalla kameraan tallentunut jotain Cecilian äidin kuolemasta? Alkaako tämäkin tapahtuma selvetä? Ja aivan kuin elokuvaa mukaillen merestä nousee saapas, yksi nuorista löytää sen merenpohjasta. Kenelle se on kuulunut ja miksi se nyt ilmestyy, onneksi Cecilia on hyvä uimari, samoin kuin Leo, sillä uimataitoa nyt totisesti tarvitaan.

Erittäin jännittävä jatko-osa Clue-seikkailuihin.

 

Teija Huusko: Balettia, Alina!, 2020 – myös e-kirjanaKansikuva Teija Huuskon kirjasta Balettia, Alina!
12-vuotias Alina on aina rakastanut balettia. Uusi lukukausi balettiryhmässä on alkamassa ja Alinaa jännittää, koska paras ystävä Venla on vaihtanut baletin pianon soittoon ja kaiken lisäksi ryhmää ohjaa nyt uusi opettaja, Kirsi. Pari uutta tyttöäkin on ryhmään tullut: vahvasti meikattu Ronja ja eteerinen Riikka. Riikka vaikuttaa todelliselta ballerinalta, juuri sellaiseksi Alinakin haluaa tulla.

Kirsi on määrätietoinen ja tiukkakin ohjaaja, mutta se ei Alinaa haittaa. Alina haluaa kehittyä ja ottaa kaikki ohjeet tosissaan. Alina on kuitenkin ujo ja se harmittaa tyttöä, liikkeet sujuvat hyvin, mutta välillä saattaa oikeaoppinen hengittely unohtua.

Kesken syyslukukauden ryhmään saapuu uusi oppilas, Jasper. Jasper on muuttanut perheensä kanssa Helsingistä ja käynyt useamman vuoden Kansallisoopperan balettioppilaitosta. Tämä tekee vaikutuksen ryhmäläisiin. Eikä yhtään haittaa, että poika on pitkä ja urheilullinen, hiukset kivasti ponnarilla. Lisäksi Jasper on rento ja mukava. Yhden jos toisen ballerinan sydän taitaa lyödä ylimääräisen lyönnin.

Ryhmä saa jännittäviä uutisia: joulunäytökseen tehdään oma versio baletista Lumikuningatar. Tarinan päähenkilöitä ovat Lumikuningatar, sekä ystävykset Kai ja Kerttu. Lumikuningattareksi valitaan tanssija ylemmästä ryhmästä, mutta kaksi muuta päähenkilöä tulevat Alinan ryhmästä. Jasper on tietysti Kai, mutta kuka on Kerttu?

Kaikki haluavat saada roolin. Yhteishenki on ollut hyvä, mutta nyt ilmenee kateutta ja selän takana puhumista. Alinan ja parhaan ystävän Venlan väleihinkin tulee pieni särö. Miten syyslukukausi balettiryhmässä etenee, saadaanko esitys kuntoon? Alina tosiaan rakastaa balettia, elää sille, mutta riittääkö se?

 

14.4.2020

Jari Mäkipää (kirjoittaja) & Jussi Kaakinen (kuvittaja): Masi Tulppa 3: Klikkien kingi, 2019Kansikuva Jari Mäkipään Masi Tulppa 3: Klikkien kingi
Masi on yhdeksänvuotias poika, joka viihtyy kaikkein parhaiten itsekseen piirtämässä sarjakuvaa supersankarista nimeltä Hukkajätkä. On Masilla yksi ystäväkin, naapurin Pellervo. Nyt ystävyyssuhde joutuu tosin koetukselle. Sarjan aikaisemmissa osissa Masi on selvinnyt niin lapsenvahtiehdokkaista kuin luovan ilmaisun kesäleiristäkin.

Masi on hiljattain perustanut Ma-Zee-nimisen tubekanavan, jossa Hukkajätkä seikkailee. Hän käsikirjoittaa, ohjaa ja kuvaa supersankarinsa videot ja toteuttaa ne Pellervon avustamana. Hetkessä jo ensimmäinen video saa tuhansia katsojia. Kaikkia alkaa kiinnostaa, kuka on nimimerkin Ma-Zee takana.

Masin jäljille pääsee TubeSky-ohjelmatoimiston johtaja Mirella. Hänen tallissaan on useita kuuluisia tubettajia. He pääsevät esiintymään myös radioon, televisioon, moniin tapahtumiin ja suuriin juhliin. Kuuluisuuksina heitä jahtaavat myös suuret fanijoukot. Myös Masille on tarjolla kaikkea tuota. Miten erakkoluonteen omaava poika siitä oikein selviää?

 

Sam Copeland: Sami muuttuu kanaksi, 2019Kansikuva Sam Copelandin kirjasta Sami muuttu kanaksi
Sami on aivan tavallinen yhdeksänvuotias alakoululainen paitsi, että hän muuttuu aina välillä eläimeksi. Ihan miksi tahansa eläimeksi: hämähäkiksi, kirpuksi, puluksi, käärmeeksi. Ja mikä pahinta: muuttumista ei voi ennakoida, vaan se voi tapahtua missä ja milloin vaan. Tähän asti Sami on onnistunut salaamaan asian kaikilta. Hän ei ole kertonut sitä edes parhaille kavereilleen. Eikä Sami edes uskalla ajatella, mitä tapahtuisi, jos luokan ilkimys Dylan, saisi asian tietoonsa. Toivottavasti muuttuminen ei myöskään tapahdu rehtorin kansliassa, vai alkaako juuri siellä Samin silmäkulma oudosti nykiä…

Samin elämässä on tapahtunut hiljattain muitakin ikäviä asioita. Isoveli on joutunut sairaalaan ja vanhemmat ovat huolissaan hänestä. Sami puolestaan on huolissaan sekä veljestä että vanhemmistaan. Näyttääkin siltä, että juuri huoli saa hänet muuttumaan eläimeksi.

Vakavasta aiheestaan huolimatta kirja on ratkiriemukas brittihuumoripläjäys. Täynnä sanaleikkiä, hullunkurisia tilanteita ja vitsikästä lukijan huijaamista. Toimii oikein hyvin myös ääneenluettuna, vaikkapa ihan itselleenkin. Jos pitää Andy Stantonin Herra Gummista, David Walliamsin tai Roald Dahlin kirjoista, pitää eittämättä tästäkin. Onnistunut suomennos on Jaana Kapari-Jatan käsialaa. Ja lisää on odotettavissa, koska tämähän on vasta sarjan ensimmäinen osa.

 

Joanna Nadin (kirjoittaja), Jess Mikhail (kuvittaja): Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti, 2020Kansikuva Joanna Nadin kirjasta Miina Mylläkkä on katastrofimagneetti
Nyt saamme tutustua alakoululaiseen Vilhelmiina Mylläriin, jolle isä on antanut lempinimeksi Miina Mylläkkä. Jostain syystä näet, kun tämä tyttö tulee paikalle, on kaikki hetkessä hyrskyn myrskyn. Hän taitaa olla sukua Sara Pennypackerin Klementiinalle.

Miinalla on tapana saada loistoideoita, jotka järjestään menevät pieleen. Apunaan hänellä on paras kaverinsa Kosmo. Tässä kirjassa Miina parturoi pienen Jasmiina-serkkunsa pään kaljuksi ja saa vielä pahemman sotkun aikaan yrittäessään liimata kiharoita takaisin serkun päähän. Osan hiuksista syö myös perheen kissa, joka on vähällä tukehtua. Ja vasta ollaan kirjan alussa. Niin hengästyttävä on tämän tytön tahti, että onneksi lukija voi pysähtyä katsomaan välillä sarjakuvamaista kuvitusta.

Koulussa Miinalle on tullut tutuksi rehtorin oven vieressä oleva jäähypenkki. Niinpä rehtori on kauhuissaan, mitä seuraa, kun kouluun on tulossa tarkastaja katsomaan, toimiiko kaikki asiallisesti. Katastrofejahan siitä seuraa. Mutta mitä tapahtuu jäähypenkille? Kirjan lopussa Miina antaa lukijalle vielä vinkkejä, miten selvitä elämästä. Täystuho jatkuu sarjan seuraavissa osissa.

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1