Lue kirjoja ja kerää lukusuorituksia bingoruudukkoon!Kuvassa Lukubingon vinkkien kansikuva

Riihimäen kirjasto on toteuttanut vuoden 2021 aikuisten lukuhaasteeksi Lukubingon.
Voit osallistua keräämällä lukusuorituksia 25 ruudun bingoruudukkoon. Jokaisen aihealueen ruutuun on viisi kirjavinkkiä, joista voit valita mieleisesi kirjan.
Jokainen täytetty viiden ruudun rivi on yksi suoritus. Peli- ja lukuaikaa on vuoden 2021 loppuun.
Kirjavinkit sisältävän pelivihon löydät kirjastosta. Vinkit on myös listattu tälle sivulle.
Lukuiloa!

 

Aihealueet
(Aihetta klikkaamalla pääset suoraan aiheen vinkkeihin)

Dystopioita Autofiktio- ja
elämäkerta-
romaaneja
Riihimäkeläis-
kirjailijoita
Jännitystä Ihmis-
suhteita
Maaseutu-
romaaneja
Tammen
keltaisia
Suur-
kaupungeissa
Runoja Suku-
tarinoita
Sarjakuvia Yhdenpäivän
romaaneja
Kirja, josta
tehty elokuva
Tarinoita
merten takaa
Eroottisia
tarinoita
Kauhua Scifiä ja
fantasiaa
Novelleja ja
pienoisromaaneja
Huumoria Maagista
realismia
Historiallisia
romaaneja
Rakkaus-
romaaneja
Palkittuja kirjoja
& kirjailijoita
Klassikoita Murhia ja
muita rikoksia

 

 

Dystopioita

Bazterrica, Agustina: Rotukarja

Äkillinen virus iskee koko eläinkuntaan. Vastatakseen ihmisten lihanhimoon hallitus tekee dramaattisen ratkaisun, ihmislihan tuottamisen laillistamisen. Ihmiskunta jakautuu kahtia: niihin, jotka syövät, ja niihin, jotka syödään.

Karlsson, Ørjan Nordhus: Yön ja päivän välissä

Sadan vuoden päästä eliitti hallitsee rautaisella otteella maailmaa, jossa muut elävät rikollisuuden ja köyhyyden kurimuksessa. Sotilasyksiköstään karannut Marko Eldfell pakenee takaa-ajajiaan. Geenikokeiden seurauksena hänestä on tullut vaarallisen tehokas taistelukone.

Lipasti; Roope: Kunnon virkamies Virtanen

Hulvaton satiiri Euroopan Unionista ja byrokratiasta: Virtanen kohtaa mm. Unionin rahaputken, jolla pumpataan rahaa Unionin eri osiin ja lomakkeen, jonka täyttäminen on terveysuhka.

Walker, Karen: Ihmeiden aika

Maapallon pyöriminen on alkanut hidastua. Viikkojen kuluessa päivät ja yöt pitenevät pitenemistään ja maan paino-voima alkaa kasvaa. Linnut, vuorovedet ja ihmisten käytös luisuvat sekasortoon.

Verronen, Maarit: Hiljaiset joet

Jokivarressa työkseen retkeilevä Lia seuraa huolestuneena, miten ympäristö tuhoutuu äkillisen kosmisen mullistuksen seurauksena. Hänen tielleen osuu viisi lasta, jotka kaipaavat aikuisen tukea.

 

Autofiktio- ja elämäkertaromaaneja

Charriere, Henri: Vanki nimeltä Papillon

Omaelmäkerrallinen romaani vuodelta 1969. Teos lienee kuuluisin vankilaolojen ja -pakojen kuvaus. Kirjan nimi tulee Charrièren rintaan tatuoidusta perhosesta (ransk. papillon), hänen lempinimestään.

Coetzee, J. M.: Kesä : kohtauksia syrjäisestä elämästä

Nobelisti leikittelee elämäkerran genrellä ja asettuu ulkopuolisena tutkimaan kirjailijanuransa alkuvaiheita. Nuori elämäkerturi kirjoittaa kirjaa edes-menneestä kirjailijasta John Coetzeesta 1970-luvun Etelä-Afrikassa.

Lehtinen, Lasse: Nätti-Jussi

Nätti-Jussin hautakivessä seisoo: ”Minä se siellä olin. Jutustelin Pyhä-Pietarin kanssa talven näkymistä ja sovin revontulien sytyttelemisestä urakkahommana.” Legendaarinen lapin mies on ollut monessa mukana ja kirjassa kerrotaan uskomattomia tarinoita Nätti-Jussista.

Malmquist, Tom: Joka hetki olemme yhä elossa

Tom ja Karin odottavat esikoislastaan, kun Karinin vointi yhtäkkiä heikkenee ja hänet otetaan sairaalaan. Lapsi syntyy keisarin-leikkauksella. Kun Tom tuo vauvan sairaalasta kotiin, Karinia ei enää ole.

Mollberg, Eira: Villahousuhäpeä

Kirjailija kertoo peittelemättä henkilö-kohtaisesta kriisistään: ongelmien kasaantuminen ajaa hänet kohtalok-kaaseen päihteiden väärinkäyttöön.

 

Riihimäkeläiskirjailijoita

Arola, Pirkko: Ruusa

Illalla postiluukkuni rapsahti ja jotain kopsahti lattialle. Avasin kirjekuoren. Siellä oli muutamia avaimia ja koneella kirjoitettu kirje. Tuijotin kirjettä ja avaimia typertyneenä.

Backman, Martti: Harriet ja Olof

Tosipohjainen kertomus murhasta, sen selvittämisestä ja vuosisadan takaisista hyytävistä hetkistä, joissa jääkärit ja Mannerheim olivat kilpailijoita, ja joissa tilaisuus teki suomalaissotilaista murhaajia. Kertomuksen näyttämönä toimii värikäs, monikulttuurinen Viipuri.

Leskinen, Auli: Petojen aika

Vuonna 1973 sotilasvallankaappaus syöksi Chilen väkivallan ja joukkotuhon kierteeseen. Rojasin perheen Cristina-tytär on lapsi, kun äärioikeiston pelottelu-joukot terrorisoivat Santiagoa. Vuosia myöhemmin Cristina alkaa kirjoittaa romaania ja siten etsiä totuutta historiasta, johon kätkeytyy petos.

Lundán, Reko: Rinnakkain

Kirjassa vuorottelevat satiiri ja tragedia. Johtoteemoiksi nousevat vieraan pelko, miehen rooli ja psyyken järkkyminen. Vaikeuksia ja riitoja katsotaan hiljaisen huumorin ja humaanin ihmiskuvan kautta.

Puonti, Kale: Manni

Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan rikosromaanisarjan. Sen keskushahmona on hieman jo kyynistynyt mutta sympaattinen rikosylikonstaapeli Pesonen työtovereineen.

Siirry sivun alkuun

Jännitystä

Jackson, Stina: Erämaa

Trilleri pohjoisruotsalaisesta kylästä, jonka rauhallisen pinnan alla kuplivat raivo ja kateus.

McKinty, Adrian: Ketju

Lapsesi on siepattu. Sinun on maksettava lunnaat – ja vuorostasi siepattava jonkun muun lapsi. Olet osa ketjua. Tyttäresi pääsee vapaaksi vasta kun uhrisi vanhemmat sieppaavat seuraavan lapsen. Jos jokin näistä kohdista jää toteutumatta, lapsesi tapetaan.

Monks Takhar, Helen: Kaikki mitä halusit

Menestyneen kovapintaisen päätoimittajan ja milleniaalin toimitusharjoittelijan valtataistelu, joka muuttuu painajaiseksi.

Remes, Ilkka: 6/12

Darko Jankovic aikoo vapauttaa Haagin sotarikosoikeudenkäynnissä tuomitun isänsä, serbialaisen everstin, joka istuu tuomiotaan Riihimäen vankilassa. Suomen itsenäisyyspäivä on kuudes joulukuuta. Mustiin kommandovaatteisiin pukeutuneita serbejä ei ole kutsuttu juhliin, mutta sinne he tulevat vaatimuksineen.

Stenius, Jarkko: Lapsisotilaan kyyneleet

Entinen palkkasoturi Jake ja hänen lähimmät taistelutoverinsa Thaimaasta matkustavat Sierra Leoneen pelastaakseen lapsisotilaaksi myydyn pienen pojan.

 

Ihmissuhteita

Ferrante, Elena: Aikuisten valheellinen elämä

12-vuotiaan napolilaisen Giovannan lapsuus on ohi, kun hän kuulee isänsä sanovan häntä rumaksi. Kasvukertomus ravistelee ja syväluotaa naisen osaa yhteisössä, jossa mies määrittelee naisen arvon.

Mytting, Lars: Sommen kuusitoista puuta

Norjan syrjäseuduilla koko ikänsä asuneen nuoren miehen elämä muuttuu kun isoisän kuolema saa kipeät muistot ja vaietut salaisuudet pulpahtamaan pinnalle. Jäljet johtavat syvälle sotien runteleman Euroopan maaperään ja kolmen suvun unohdettuun historiaan.

Takanen, Anna: Sinä olet suruni

”Sota häviää perheestä neljän sukupolven aikana. Minä olen kolmatta sukupolvea”. Kertomus Suomesta, Ruotsista, sodasta ja rauhasta. Kirjailija kerii auki isänsä tarinaa sekä sitä, mitä on olla sotalapsen lapsi.

Whitehead, Colson: Nickelin pojat

Romaani kahdesta pojasta 1960-luvun rotusortolakien aikaisessa Floridassa perustuu tositarinoihin koulukodin kauhuista.

Vuoksenmaa, Johanna: Pimeät tunnit

Maaliskuussa 1977 Suomessa on sähkölakko. Pimeä tarjoaa odottamattomia vapauksia, mutta siellä asuu myös vaara. Nostalginen perheromaani asioista, joista puhutaan mieluiten vain pimeässä.

 

Maaseuturomaaneja

Bakker, Gerbrand: Isä muuttaa yläkertaan

Helmer on viisikymppinen karjatilallinen, jonka kaavamainen elämä saa uuden suunnan, kun hän muuttaa isänsä yläkertaan tämän viimeisiksi elinpäiviksi. Noutajaa odotellessa Helmer pistää alakerran sisustuksen täysin uusiksi – mutta se on vasta alkua.

Lehtomäki, Sirkka: Vaaleanpunainen kirje

Pitkähköjen, osin tiedostamattomien tunneanalyysiensä jälkeen Jussi ajoi Valmet-traktorilla kirkonkylään ja asioi paikallisen lehden toimituksessa laittaen ilmoituksensa suosittuun sanomalehteen.

Leinonen, Tarja: Tuohitähtipuu

Pienten ihmisten elämää pula-ajan jälkimainingeissa. Kainuun kansa elää kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja luontoon vanhoillislestadiolaisuuden leimatessa arkea.

Tuominen, Taija: Tiikerihai

Äiti, joka oli sikatalouskoulussa paras mutta jonka elämä huijasi kaitsemaan rappiotilaa. Tytär, joka päätti elää siten, että voisi aina hypätä junaan ja jatkaa pääteasemalle ja sieltä minne milloinkin, mutta joka aina kuitenkin palasi takaisin.

Willows, Elin: Sisämaa

Nuori nainen muuttaa Tukholmasta poikaystävänsä kotiseudulle, pieneen taajamaan Norrlandiin. Seurustelusuhde loppuu ennen kuin he edes pääsevät perille, mutta hän jää asumaan seudulle syystä, jota ei itsekään oikein ymmärrä.

Siirry sivun alkuun

Tammen keltaisia

Höeg, Peter: Sinun silmiesi kautta

Mitä jos ihmismieleen voisi astua sisään kuin rakennukseen? Lapsuudenystävät löytävät keinon astua toistensa tietoisuuteen.

Lahiri, Jhumpa: Missä milloinkin

46 sirpaletta roomalaisen naisen elämää. Hän on tytär, ystävä, yksineläjä, utelias matkailija ja yksinäinen tarkkailija. Hän haluaa olla itsellinen ja pitää yksinäisyyttä lähes ammattinaan, mutta toisaalta hän seuraa kiinnostuneena muiden elämää ja saa siitä iloa.

Munro, Alice: Jupiterin kuut

Eleettömiä kertomuksia tavallisen elämän epätavallisuuksista, taistelusta turtumusta ja henkistä lamaannusta vastaan. Sillä elämä on liian kallis falskiuteen tuhlattavaksi, vaikka totuus tekisi kuinka kipeää. Ja tekeehän se, Munron maailmassa.

Pamuk, Orhan: Punatukkainen nainen

Lännen ja idän myytit kohtaavat romaanissa, jossa isätön nuorukainen tapaa kohtalokkaan punatukkaisen naisen.

Wyld, Evie: Me olemme susia

1700-luvulla noidaksi syytetty tyttö pakenee vainoajiaan metsään. 1900-luvulla ahdistuneen kotirouvan elämästä määrää joku muu. 2000-luvulla masentunut nainen etsii ulospääsyä merkityksettömästä pimeästä. Kolme aikakautta, kolme naista Skotlannin rannikolla, muuttumaton taistelu sortoa vastaan.

 

Suurkaupungeissa

Dolan, Naoise: Jänniä aikoja

22-vuotias dublinilainen Ava opettaa Hongkongissa englantia rikkaiden lapsille. Ava tutustuu pankkiiriin, jonka luokse muuttaa. Kuvioihin tulee paikallinen juristi Edith. Ava ei kerro kummallekaan toisesta, ja on pian keskellä ihmissuhdesotkua.

Hintikka, Pihla: Hetken Pariisi on meidän

Taidepiirien lahjakkuudet haistava tryffeli-nenä, juorulehden epätoivoinen muoti-toimittaja ja keltanokkainen suomalais-malli. Kolme naista ja erilaiset elämät Pariisissa. Erään yhteistyömalliston kautta naisten kohtalot kuitenkin risteävät.

Hope, Christopher: Äidiltä pojalle

Etelä-Afrikka, sekä apartheidin aikaiset että sen jälkeiset vuodet. Kertoja on Alexander, jonka kohtalona on varttua värikkäässä ja vaarallisessakin Johannesburgissa äitinään elämää suurempi nainen Kathleen Healey.

Ruffato, Luiz: Rutosti hevosia

Hypnotisoiva yhden päivän romaani São Paulon vimmaisesta metropolista. Useiden kertomusten kollaasina romaani pureutuu kaoottisen ja loputtoman suuren kaupungin asukkaiden elämään.

Tessaro, Kathleen: Parfyymikeräilijä

Kirje testamentista kääntää Grace Munroén elämän ylösalaisin. Matka hylätyn parfyymikaupan kautta vie Gracen lähemmäksi hänen tuntemattoman hyväntekijänsä Evan sydäntä särkevää tarinaa, joka juontaa juurensa 1920-luvun yläluokkaan New Yorkissa ja Pariisissa.

 

Runoja

Kejonen, Silja: Lähetä minulle ympyrä

Runoja erosta, surusta ja unettoman yksinäisyydestä. Halusta kysyä, kutsua ja koskettaa ihoa. Runoissa on kaikki se hauraus ja kirkkaus, joka näyttäytyy hetkissä, joissa liikutaan kaltevalla pinnalla.

Kuusi, Juho: Piukkaan paikkaan lupa lyyä

Herkän rosoinen, löyhästi elämäkerrallinen ja vahvasti omaääninen kasvutarina. Teos on puhekielinen, hyödyntää nykykielen lisäksi itämerensuomalaista kansanperinnettä ja pyrkii kuvaamaan niitä arjen asioita, jotka tavallisesti ovat vaarassa jäädä pimentoon.

Nurmi, Aura: Leijonapatsailla

Leijonapatsailla kertoo naisesta aikuisuuden kynnyksellä. Hangon rannoilla ja mäntymetsissä kasvaa naarasleijona.

Tagore, Rabindranath: Puutarhuri

Ainutlaatuisen kauniiden rakkausrunojen lumoava ja ajaton kokoelma The Gardener (Puutarhuri) ilmestyi Englannissa 1913. Teos tunnetaan myös rakkauden kirjana.

Keats, John: Syksylle ja muita runoja ja kirjeitä

Syksylle ja muita runoja ja kirjeitä on valikoima kuuluisan romantikon, runoilijoiden runoilijaksi kutsutun John Keatsin runoista ja kirjeistä, joita on myös luonnehdittu ainutlaatuiseksi dokumentiksi runoilijaksi tulemisesta.

Siirry sivun alkuun

Sukutarinoita

Aramburu, Fernando:  Äidinmaa

Historiallinen sukutarina Baskimaan vihan ja rakkauden vuosista, kuvaus kansasta, jonka on opittava elämään väkivaltaisen menneisyytensä varjossa.

Archer, Jeffrey: Minkä taakseen jättää

Cliftonin perheen sukusaagan toiseksi viimeisen osan tapahtumat sijoittuvat 1970-luvulle.

Kähkönen, Sirpa: Muistoruoho

Käsittelemättömät asiat periytyvät polvesta toiseen. Kesällä 1972 Vietnam-uutisointi herättää tukahdutetut muistot sota-ajalta.

Wähä, Nina: Perintö

Pirullista pimeyttä, dieselinkatkua, suomalaisia riitoja ja vakavia kommunikaatio-ongelmia Tornionjokilaaksossa. Uuden ajan Vittulajänkä – perheromaanien tuleva klassikko.

Zeniter, Alice: Unohtamisen taito

2000-luku, Pariisi. Taidegalleriassa työskentelevä ranskalais-algerialainen Naima ei tunne perheensä historiaa, koska hänen isänsä ja isovanhempansa vaikenevat menneisyydestään. Työmatkalla Algeriassa, hänen pirstaleinen minuutensa alkaa eheytyä.

 

Sarjakuvia

Ahtinen, Lauri: Eropäiväkirja

Suorasukainen, omaelämäkerrallinen sarjakuva kertoo, miten Lauri jää tyhjän päälle, kun tiet vaimon ja lasten kanssa erkanevat. Alkaako tästä uusi elämä täynnä biletystä ja vapautta?

Kallio, Pauli: Mutta suurin on rakkaus

Pauli Kallio kirjoitti yksitoista tarinaa rakkaudesta tai sen puutteesta ja etsi niille piirtäjät, jotka ovat Mari Ahokoivu, Maria Björklund, Juliana Hyrri, Wolf Kankare, Mika Lietzén, Aino Louhi, Eeva Meltio, Emmi Nieminen, Viivi Rintanen, Aino Sutinen ja Jussi Waltameri.

Mäkijärvi, Annukka: Ellen T.

Sarjakuvaromaani Ellen Thesleffin työstä ja elämästä Euroopan metropoleissa ja taiteilija- ja älymystöverkostoissa. Teos rakentuu kolmen keskeisen paikan, symbolismin Pariisin, boheemin Firenzen ja Ruoveden Murolen luonnon ympärille.

Heikkinen, Avi: Valotusaika

Tekotavaltaan poikkeuksellinen: kokonaan näyttelijöin aidoissa lokaatioissa kuvatuilla ja sittemmin jälkikäsitellyillä valokuvilla toteutettu sarjakuva-albumi. Se on scifiä, dekkaria ja buddy cop -elokuvien elementtejä yhdistelevä seikkailu, joka puskee sarjakuvakerronnan rajoja.

Donner, Ulla: Sontaa

Kaikki ovat ilmastovegaaneja, feministejä, poliittisesti valveutuneita aktivisteja, ja tekevät työtä asioiden parissa, joihin todella uskovat. Vai onko kaikki sittenkin vain samaa vanhaa uudessa paketissa?

 

Yhdenpäivänromaaneja

Aronen, Eeva-Kaarina: Kallorumpu

Hylätyssä varastohallissa on harvinainen ensi-ilta. Tarina päivästä Kaivopuistossa
v 1935 on vihdoin valmistunut elokuvaksi. Tekijä, talon salaperäinen asukki, esittää filmin päivän kulusta, joka huipentuu hienoihin illallisiin ja musertaa hänen elämänsä.

Egeland, Tom: Suden yö

Tsetseeniterroristit valtaavat norjalaisen television suosituimman keskustelu-ohjelman suorassa lähetyksessä. Tv-ohjelman osallistujilla, poliiseilla ja hallituksella on edessään hermoja raastava yö.

Franzen, Peter: Särkyneen pyörän karjatila

Sydämellinen ja riemastuttavan hauska yhdenpäivänromaani isoäidin syntymäpäivistä, jossa oikein mikään ei mene suunnitelmien mukaan.

Huston, Nancy: Kiitospäivän illallinen

Kaksitoista ystävystä kokoontuu kiitos-päivän illalliselle runoilijan luokse. Hilpeästi alkanut ateria jatkuu odotettua pitempään, kun lumimyrsky yllättää. Maskit putoavat samalla kun lumi-hiutaleetkin

Mazzarella, Merete: Ei kaipuuta, ei surua

On joulukuinen päivä v. 1897 Topeliuksen kotona. Iäkkään Topeliuksen mieleen palaavat lapsuuden, nuoruuden ja voiman vuosien muistot, nuoruudenrakkaus, vaimovainaja, suhteet kolmeen tyttäreen sekä huoli näiden tulevaisuudesta.

Siirry sivun alkuun

Kirja, josta tehty elokuva

Härkönen, Anna-Leena: Kaikki oikein

Romaani pariskunnasta, joka voittaa loton jättipotin ja joutuu rahapsykoosiin. Tuovatko miljoonat onnen?

Stockett, Kathryn: Piiat

1960-luvun alku, Jacksonin kaupunki, Mississippi, mustat ja valkoiset elävät rinnakkain, mutta toisiaan tuntematta. Mustille naisille opetetaan, miten valkoisissa kodeissa ollaan palveluksessa ja valkoisille naisille, miten aviomies napataan. Mutta vanha maailma vanhoine sääntöineen on murtumassa.

Tuuri, Antti: Ikitie

Jussi Ketola joutuu lapualaisten muiluttamaksi ja ikitietä pitkin Karjalan autonomiseen tasavaltaan.

Larsson, Stieg: Tyttö joka leikki tulella

Tietokonehakkeri Lisbeth Salander on päässyt käsiksi suuriin rahoihin ja palaa nyt ulkomailta. Onnea varallisuus ei hänelle kuitenkaan suo. Toimittaja Mikael Blomkvist saa uutisvihjeen räikeästä seksibisneksestä, johon on sotkeentunut yhteiskunnan isokenkäisiä. Kun vihjeen tarjonnut toimittajapariskunta surmataan, epäilykset kohdistuvat Lisbethiin.

Morais, Richard: Herkullinen elämä

Hyväntuulinen ja yltäkylläinen suku- ja ruokaromaani. Kirja vie lukijansa runsauttaan notkuville toreille, värikkäisiin kauppahalleihin ja ravintolakeittiöiden kiihkeärytmiseen maailmaan. kirjeistä, joita on myös luonnehdittu ainutlaatuiseksi dokumentiksi runoilijaksi tulemisesta.

 

Tarinoita merten takaa

Achebe, Chinua: Kaikki hajoaa

Tarinassa seurataan Okonkwon, heimopäällikön ja painimestarin elämää nigerialaisessa kyläyhteisössä ja perehdytään 1800-luvun lopun afrikka-laiseen elämänmenoon kolonialismin ja kristillisen lähetystyön paineen alla.

Hoffman, Alice: Punainen puutarha

Blackwellissä Massachusettsissa on puutarha, jossa kasvaa ainoastaan punaisia kasveja. Hallie Brady päätyy avio-miehensä kanssa juuri sinne etsiessään maapalaa. Näin syntyy Blackwellin kylä, josta kirja kertoo. Tarina alkaa 1700-luvun lopulta ja päätyy tähän päivään.

McKinley, Tamara: Merten taa

On vuosi 1768. Tuhansia vuosia Australiaa ovat asuttaneet mantereen omaperäistä luontoa ymmärtävät aboriginaalit. Mutta jättiläismäiset laivat täynnä valkoisia miehiä ovat saapumassa.

Mäkelä, J. Pekka: Hunan

Historiallinen romaani 30-luvun Kiinasta, missä lähetyssaarnaajat pyrkivät käännyttämään paikallisia kristinuskoon. Nankingin verilöylystä pelastetaan nuori nainen Liu Chin-chih, jonka elämän sota muuttaa pysyvästi.

Samartin, Cecilia: Naiset valkoisissa

Kuuba vuonna 2003. Joka sunnuntai Silvia ja muut naiset osallistuvat jumalan-palvelukseen valkoisiin pukeutuneina ja kävelevät sen jälkeen äänettöminä pitkin Havannan katuja punainen kukka kädessään.

 

Eroottisia tarinoita

Ahrnstedt, Simona: Kaikki tai ei mitään

Lexia istuu baarissa ja juo surkeana pinkkejä lohtudrinkkejä. Sitten hänen viereensä istahtaa uskomaton komistus.  Sähäkkä romaani moderneista naisista, kuumasta intohimosta ja aikamme järjettömistä ihanteista.

Bukowski, Charles: Kaupungin kaunein nainen & muita novelleja

Losangelesilaisen Bukowskin 30 underground-lehdissä vuosina 1967-1972 julkaistua seksin, väkivallan ja yllättävien käänteiden kyllästämää, absurdia, rajua ja kaunistelematonta novellia.

Hijuelos, Oscar: Kaunis Maria

Kuuba 1947. Viaton maalaistyttö María García y Cifuentes lähtee Havannaan etsimään onneaan ja ajautuu hämärien klubien tanssijattareksi. Elämänsä rakkauden María tapaa eräänä tavallisena päivänä Havannan kadulla.

Hilton, Lisa: Maestra

Taideväärennöksiä, luksuselämää ja nainen jota mikään ei pysäytä.

McEwan, Ian: Vieraan turva

Mary ja Colin kohtaavat lomamatkallaan Venetsian pikkukujilla salaperäisen Robertin. Mies kutsuu heidät kotiinsa ja esittelee vaimonsa Carolinen, mutta jo ensi vierailulla he aistivat avioparin käytöksessä jotain outoa ja pelottavaa.

  

Kauhua

Hurley, Andrew: Paholaisen päivä

Kauan sitten sakea lumipyry eristi koko laakson viikoiksi ja paholainen livahti lammasten vaatteissa kylään. Tuho oli valtava. Nyt kylässä vietetään Paholaisen päivää joka syksy, vaan kuinka käy?

James, Peter: Kirottu talo

Moderni kummitustarina, jonka luettuaan ei halua sammuttaa yölamppua. Kirjailijan oman entisen kotitalon oudoista tapahtumista innoituksensa saanut teos saa yliluonnolliset ilmiöt tuntumaan lähes epämukavan todellisilta.

Leinonen, Anne: Metsän äiti

Vihainperän käkkyrät männyt ovat sukupolvien saatossa nähneet paljon. Metsän äiti on kertomus suvun painolastista, sovituksesta ja uhrista, joka on aina annettava.

Malerman, Josh: Punainen piano

Namibin aavikolla on kuultu ääni, joka on saattanut ydinpomminkin toimintakelvottomaksi. Onko kyseessä uusi kylmän sodan voimasuhteet mullistava ase? Mitä tutkijat oikein löysivät aavikolta? Tai… mikä löysi heidät?

Rantala, Kati: Mustarastas laulaa kuoleman yössä

Kansanperinteen aineksia hyödyntävä kauhuromaani. Sanoilla on juuret, ja ne ulottuvat kauas pimeään historiaan. Salaisuudet risteävät ja versovat.

Siirry sivun alkuun

Scifiä ja fantasiaa

Alderman, Naomi: Voima

Tytöt ympäri maailmaa huomaavat, että ovat saaneet käsiinsä uuden kuolettavan voiman. He pystyvät antamaan sormen-päillään sähköiskuja ja aiheuttamaan tuskallista kipua, jopa kuoleman. Miehet ympäri maailmaa huomaavat, että valta on karannut heidän käsistään.

Martin, George R. R.: Jäälohikäärme

Legendojen mystinen jäälohikäärme herätti pelkoa, sillä kukaan ei ollut milloinkaan kesyttänyt sellaista. Yli lentävä jäälohikäärme jätti jälkeensä kylmän ja lohduttoman jäisen maan. Mutta Adaraa ei pelottanut, hän oli talvilapsi, syntynyt ankarien pakkasten aikaan.

Reynolds, Alastair: Ikirouta

Vuosi 2080: ryhmä tiedemiehiä pelaa uhkapeliä ihmiskunnan tulevaisuudella. Tavoite on tehdä pieni muutos menneisyyteen globaalin katastrofin välttämiseksi.
Vuosi 2028: nuori nainen menee rutiinin-omaiseen aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän alkaa kuulla päässään ääntä, jolla tuntuu olevan oma tahto ja tarkoitusperät.

Soikkeli, M. G.: Neljän miekan tanssi

Vuorimaan valtakunnassa käydään sotaa jumalia vastaan ja veren aatelisten kunnia ratkaistaan pariskuntien nelintaisteluissa.

Törmänen, Katja: Maan tytär

Fantasiaromaani vie keskelle rautakautista Pohjolaa ja heimojen välienselvittelyjä.

Novelleja & pienoisromaaneja

Bomann,Anne Catherine: Agathe

Onko ikinä liian myöhäistä kaivata läheisyyttä? Hienovireisesti suurista teemoista: yksinäisyydestä, rakkaudesta, ikääntymisestä ja elämänilosta.

Hirvonen, Markku: Korpimetso

13 veijarimaista, nipin napin todennäköisyyksien rajoihin mahtuvaa erätarinaa.

Lehtolainen, Leena: Viimeinen kesäyö ja muita kertomuksia

Hetkiä, joiden jälkeen mikään ei ole entisensä. Uteliaisuudesta tehdään päätöksiä, joilla on kauaskantoisia, kenties loppuelämän kestäviä seurauksia. Monien tapahtumien taustalla on rakkaus, aito tai vääristynyt, ja paikoin rikoksen rajat venyvät aika tavalla.

Moyes, Jo: Pariisi yhdelle ja muita kertomuksia

Inspiroiva tarinakokoelma maalaa oivaltavia kuvia ihmissuhteista ja naisista niiden rakoilemispisteissä. Toiset löytävät kadonneen kipinän, toiset itsensä ja voimansa.

Seethaler, Robert: Kokonainen elämä

Tavallisen miehen elämä avaa näkymän koko Eurooppaa muuttaneisiin vuosikymmeniin. Vähäeleinen kertomus Alppien laaksoista ja jyrkänteiltä kuvaa siirtymän maatalousyhteiskunnasta sodan kautta nykyaikaan.

 

Huumoria

Hanhiniemi, Pauli: Kaukopuhelu

Minna, Jykä (nimi muutettu) ja Jani laativat pomminvarman suunnitelman päästäkseen osallisiksi Tuurin kauppa-keskittymän kassavirroista. Aivan lain kirjaimen mukaan ei toimita, homma vaatii fyysisiä myönnytyksiä eikä kuolemaltakaan vältytä.

Leigh, Judy: Suurenmoinen irtiotto

Evie Gallagher on harmistunut hoitokotiin muutostaan. Hän voi olla 75-vuotias ja juuri leskeytynyt, mutta kuollut hän ei vielä ole. Eräänä aamuna Evie kävelee ulos, tyhjentää pankkitilinsä, ostaa minibussin ja lähtee Suureen seikkailuun.

Noronen, Paula: Tarja Kulho: räkkärimarketin kassa

Terse! Tervetuloa Räkkärimarkettiin! Radiomafiasta tuttu sketsihahmo Tarja Kulho palaa korsolaismarketin kassalle ja jakaa pika-analyyseja asiakkaiden tavasta elää.

Punttila, Matti: Suuri suomalainen kaskukirja

Kirja on ylistystä kielelle ja sen mahdolli-suuksille. Teos osoittaa, että komiikkaa ja huumoria löytyy niin kirjakielestä kuin murteista ja slangistakin, puhumattakaan eri kielimuotojen törmäyksistä.

Ropponen, Markku: Hautaustoimisto Wähähappinen

Onni Mäihälä ja hänen vetelä koiransa Vauhkonen ajautuvat hommiin, joissa on naurussa pitelemistä: hautaustoimiston tilapäisavuksi.

 

Maagista realismia

Coates, Ta-Nehisi: Vesitanssija

Hiram, plantaasinomistajan ja orjan jälkeläinen, kasvaa kahden maailman välissä, tietoisena isänperinnöstä, joka ei koskaan voi olla hänen, kadonnutta äitiä kaivaten, orjaväestön ja herrasväen rajalla tasapainoillen. Kun hän pelastuu hukkumiskuolemalta selittämättömällä tavalla, ainoana muistikuvana outo sininen valo, alkaa vaarallinen matka kohti vapautta, vastuuta ja sisäistä voimaa.

Harris, Joanne: Mansikkavaras

Hurmaavan romanttinen maalaisidylli Pienen suklaapuodin maisemissa.

Jäntti, Tuomo: Talven hallava hevonen

Tarina kolmesta perheestä, myyteistä ja ihmisen perimmäisistä peloista. Suomalainen sukupolvitarina kohtaa maagisen realismin ja psykologisen kauhun.

Porter, Max: Lanny

Sadan kilometrin päässä Lontoosta on pieni kylä, jossa Lanny niminen poika rakentaa lehtimajaa, opettelee piirtämään hiilellä, hyräilee, rakastaa, on läsnä tässä ja nyt. Kun Lanny katoaa, kylästä kumpuavat reaktiot ovat parhainta ja pahinta, mitä ihmisissä on.

Tarkiainen, Terhi: Pure mua

Haluaisitko sinä ihan oikean, komean vampyyrin, jolle saat tehdä mitä tahansa? Anna ei ehkä olisi halunnut.

Siirry sivun alkuun

Historiallisia romaaneja

Annala, Orvokki: Lallinkartanon Kerttu

Keskiajan pakanallinen Suomi, Ruotsin kuningaskunta ja Saksanmaa luostari-laitoksineen heräävät sykkivään elämään ritarintyttären vaiheikkaan tarinan kautta.

Baker, Jo: Longbournin talossa

Jos olisin elänyt Jane Austenin aikana, olisin pessyt lattioita. Näin kertoo kirjailija Jo Baker, ja lattioita pesee myös hänen päähenkilönsä Sarah samaan aikaan kun Elizabeth Bennet pukeutuu tanssiaispukuun.

Brink, Andre: Tuokio tuulessa

Hyväntoivonniemen sisäosiin tehty tutkimusretki 1700-luvulla katkeaa bushmannien hyökkäykseen. Joukko hajaantuu ja ruotsalaisen retkenjohtajan vaimo jää yksin autiomaahan. Karannut orja on salaa seurannut kuormastoa. Alkaa vuosien vaellus kohti Kapkaupunkia.

Kuusi, Janne: Silmästä silmään

Suomen kohtalonhetkiä käsittelevä romaani aikakaudesta, jolloin kuilu yhteiskuntaluokkien välillä repesi väki-vallaksi. Kirja kuvaa kansallisuusaatteen lävistämää yläluokkaa ja puna-kaartin syntyä ja tuhoa, unohtamatta ihmistä näiden välissä, aina 1960-luvulle asti.

Misko, Anna: Armovuosi

1700-luvulla oli vakiintunut käytäntö, jolla papin lesken elämä pyrittiin turvaamaan. Kirkkolaki suositteli, että papin viran täytössä etusijalle asetetaan hakija, joka lupaa avioitua edeltäjänsä lesken tai tyttären kanssa.

 

Rakkausromaaneja

Aciman, André: Kutsu minua nimelläsi

Elion ja Oliverin intohimo palaa hetken kirkkaana ja Italian aurinko on ikuinen, mutta täydellinen kesä on lyhyt.

Gallay, Claudie: Odottamaton kauneus

Jeannella on kaikki, mitä seesteiseen onneen tarvitaan: kaksi aikuista lasta, huomaavainen aviomies, uskollinen ystävä, vakaa työpaikka. Mutta hän rakastaa yllätyksiä, hän haluaisi kokea jotain odottamatonta.

Hiraide, Takashi: Kissavieras

Tokion laitamilla, pienessä talossa asuu kolmikymppinen kirjailijapariskunta. Eräänä päivänä heidän pihalleen tassuttelee kissa, vastaansanomattoman kiehtova olento, joka saa heidät kohottamaan katseensa kirjoituspöydästä. Sitten tapahtuu jotain, joka muuttaa kaiken.

Lifländer, Tiina: Kolme syytä elää

Kerttua ja Helmiä yhdisti nuoruudessa yksi asia: Helmin mies Lauri. Kun naiset vuosi-kymmenten jälkeen tapaavat sattumalta uudelleen, on yhteys heidän välillään vahvempi kuin kumpikaan osaa arvata.

Vodolazkin, Jevgeni: Lentäjä

Innokenti Platonov herää sairaalassa muistinsa menettäneenä. Lääkärin kehotuksesta hän alkaa kirjoittaa ylös mieleensä palaavia asioita: onnelliset lapsuudenkesät ja lentäjäleikit serkun kanssa – mutta myös päivän, jolloin isä ei palaakaan kotiin. Kertomus muistista, syyllisyydestä ja rakkaudesta.

 

Palkittuja kirjoja & kirjailijoita

Hyry, Antti: Uuni

Mies muuraa uunia ja miettii elämää. Vaikka uuni valmistuu, rakentaminen jatkuu. On kysymys elämästä, sen jatkuvuudesta, pysyvyydestä ja katoavuudesta. Siitä otteesta elämään, minkä tekeminen voi ihmiselle antaa.

Ishiguro, Kazuo: Surullinen pianisti

Ryder, kuuluisa pianisti, on matkustanut keskieurooppalaiseen kaupunkiin elämänsä tärkeimpään esitykseen. Sen sijaan hän huomaakin joutuneensa eksyksiin painajaismaisten tehtävien verkkoon.

Lundberg, Ulla-Lena: Jää

Tarina saaristoseurakuntaan saapuvasta papista, hänen perheestään ja kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä – ikiaikaisista salaisuuksista, joita meri ja jää kyläläisten hartioille uskovat.

Morrison, Toni: Koti

Syvällinen kertomus Korean sodan runtelemasta miehestä, joka yrittää epätoivoisesti löytää kadottamansa kodin – ja itsensä.

Simon, Claude: Raitiotie

Kirjailija matkustaa viimeiseksi jääneessä romaanissaan lapsuuteensa ja ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan Välimeren rannalle. Kulkuvälineenä muistoihin toimii raitiovaunu, jolla kertoja lapsena ajoi kouluun ja takaisin.

 

Klassikoita

Bronte, Emily: Humiseva harju

Kirjallisuudenhistorian suurimpia rakkausromaaneja.

Bulgakov, Mihail: Saatana saapuu Moskovaan

Venäläisen kirjallisuuden sapekkaimpia satiireita. Mustan komiikan mestariteoksessa Pimeyden Ruhtinaan vierailu 1930-luvun Moskovassa rinnastuu vaikeuksiin joutuneen neuvostokirjailijan ja hänen rakastettunsa lyyriseen rakkaustarinaan sekä Pontius Pilatuksen ja Jeesuksen välienselvittelyyn kahdentuhannen vuoden taikaisessa Jerusalemissa. Romaani oli Neuvostoliitossa kielletty kirja miltei kolmekymmentä vuotta.

Hemingway, Ernst: Jäähyväiset aseille

Romaani rakkaudesta, mutta myös väkevä vastalause sodan mielettömyydelle. Siinä voi nähdä kaikuja kirjailijan omista kokemuksista ensimmäisessä maailmansodassa.

Kallas, Aino: Suden morsian

Balladinomainen ja lumovoimainen tarina Aalosta, naisesta joka verensä vetoa totellen muuttuu vainotuksi ihmissudeksi. Vuonna 1928 ilmestynyt villin arkaaisen mestariteoksen taustaelämyksenä oli Aino Kallaksen palava rakkaus Eino Leinoon.

Sillanpää, F. E.: Ihmiset suviyössä

Rakastumisen, syntymän ja kuoleman huumaava kuvaus – oodi suomalaiselle kesäyölle.

Siirry sivun alkuun

Murhia ja muita rikoksia

Aarnipuro, Marja: Syöpälääkärin kuolema

Kaiken nähneen ja urallaan menestyneen reportterin Kaarina Riikosen uutisnenä on johdattanut jo kahden henkirikoksen jäljille.

Griffiths, Elly: Siniviittainen nainen

Ruth Galloway selvittää surmattujen naisten kohtaloa brittidekkarissa, joka on yhdistelmä jännitystä ja tunnelmointia.

Nummenpää, Ville: Kyy

Kylmäävä satiiri ihmisistä, jotka tekevät ikäviä asioita raadollisin motiivein. Kun panokset ovat suuret, ihmishenki ei paljon paina.

Penny, Louise: Kuolema kiitospäivänä

Kun kiitospäivän aamu valkenee Three Pinesin maalauksellisessa pikkukylässä, sen rauhalliseen elämään tottuneet asukkaat alkavat valmistautua juhlan viettoon. Paikka vaikuttaa ensikatsomalta hyvien ihmisten kylältä, mutta idyllisen pinnan alla piilee intohimoja ja ristiriitoja, jotka paljastuvat klassiselle dekkarille tyypillisellä tavalla.

Vargas, Freddy: Ei takkaa, ei tupaa

Jo toinen pariisilaisnainen on surmattu, ja poliisi jäljittää salaperäistä murhaajaa. Ei takkaa, ei tupaa on Kolme evankelistaa -sarjan kolmas osa.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0