Kierrätyskeskuksen vinkit polkupyörän vuosihuoltoon

Polkupyörää on hyvä huoltaa kerran vuodessa riippumatta siitä, ajatko vain kesäisin vai ympärivuotisesti. Tässä muutama käytännön vinkki pyöräilykauden aluksi.

Renkaat ja vanteet

Tarkasta renkaiden kunto, vaihda selvästi halkeilleet päälikumit uusiin. Pumppaa riittävästi ilmaa renkaisiin, tyhjä kumi rikkoontuu helposti. Löysät pinnat tulisi kiristää, saat pysymään vanteesi suorana. Tarkoitusta varten on olemassa oma työkalunsa, jonka saat hankittua esimerkiksi pyörähuoltoliikkeistä. Akseleiden ”klappi” saadaan pois kiristämällä akseleiden päissä olevia muttereita, voit myös avata kapat ja putsata ja laittaa laakereihin uudet vaseliinit. Avoratasvaihteistot keräävät likaa rattaisiin, näin ollen rattaat tulisi puhdistaa säännöllisesti esimerkiksi vanhalla hammasharjalla tai rätillä. Puhdistetut rattaat voidellaan perusöljyllä.

Ketjut

Kiristä ketjut tarvittaessa, liikkumavara saa olla 1-2 cm ketjun keskikohdalla. Voitele ketjut perusöljyllä. Älä käytä vaseliinia, se kerää helpommin hiekan ja pölyn itseensä. Jos ketjut ovat kovin venyneet, vaihda uusiin. Voit myös vaihtaa takarattaan.

Jarrut

Tavallinen yksivaihteinen tai nykyiset 3- tai 7-vaihteiset jalkajarrulliset pyörät harvemmin tarvitsevat varsinaista huoltoa. Maasto- tai retkipyörien jarrut sen sijaan tarvitsevat huoltoa, joka on verrattain helppoa tehdä itse. Säädä jarrupalojen etäisyys vanteen sivupinnasta 3-5 mm etäisyydelle. Puhdista vanteen sivupinnat liasta, voit myös karhentaa jarrupalan pinnan esimerkiksi hiekkapaperilla. Näin palat purevat paremmin kiinni vanteeseen. Säädä jarrupala oikeaan asentoon vanteeseen nähden, koko jarrupalan pinnan tulee osua vanteeseen. Voitele jarruvaijerit.

Vaihteet

Vaihdevaijerit voidellaan ja huonokuntoiset vaihdetaan uusiin. Myös vaihteensiirtäjät voidellaan, samoin ohjaustangossa olevat vaihdevivut.

Loppupesu

Kaiken tämän jälkeen pese pyörä yleispesuaineella. Voit myös vahata rungon autovahalla, lika ei tartu jatkossa niin helposti. Samalla saat huolitellun kiiltävän pyörän, jolla on ilo ajaa.

Camping fillari
Camping fillari

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1