Kierrätyskeskuksen vinkit polkupyörän vuosihuoltoon

Hauska satula
Hauska satula

Polkupyörää on hyvä huoltaa edes kerran vuodessa, riippumatta siitä ajatko vain kesäisin vai ympärivuotisesti. Tässä muutama käytännön vinkki pyöräilykauden aluksi.

Renkaat ja vanteet

Tarkasta renkaiden kunto, vaihda selvästi halkeilleet päälikumit uusiin. Pumppaa riittävästi ilmaa renkaisiin, tyhjä kumi rikkoontuu helposti. Löysät pinnat tulisi kiristää, saat pysymään vanteesi suorana. Tarkoitusta varten on olemassa oma työkalunsa, jonka saat hankittua esim. pyörähuoltoliikkeistä. Akseleiden ”klappi” saadaan pois kiristämällä akseleiden päissä olevia muttereita, voit myös avata kapat ja putsata ja laittaa laakereihin uudet vaseliinit. Avoratasvaihteistot keräävät likaa rattaisiin. Näin ollen rattaat tulisi puhdistaa säännöllisesti. Vanha hammasharja, rätti tms. millä pääset rattaiden välejä putsaamaan. Puhdistetut rattaat voidellaan perusöljyllä.

Ketjut

Kiristä ketjut tarvittaessa, liikkumavara saa olla 1-2 cm ketjun keskikohdalla. Voitele ketjut perusöljyllä, älä käytä vaseliinia, se kerää helpommin hiekan ja pölyn itseensä. Jos ketjut ovat kovin venyneet, vaihda uusiin. Voit myös vaihtaa takarattaan.

Jarrut

Tavallinen yksivaihteinen tai nykyiset 3- tai 7-vaihteiset jalkajarrulliset pyörät harvemmin tarvitsevat varsinaista huoltoa. Maasto- tai retkipyörien jarrut sen sijaan tarvitsevat huoltoa, joka on verrattain helppoa tehdä itse. Säädä jarrupalojen etäisyys vanteen sivupinnasta 3-5 mm etäisyydelle. Puhdista vanteen sivupinnat liasta, voit myös karhentaa jarrupalan pinnan esim. hiekkapaperilla. Näin palat purevat paremmin kiinni vanteeseen. Säädä jarrupala oikeaan asentoon vanteeseen nähden, koko jarrupalan pinnan tulee osua vanteeseen. Voitele jarruvaijerit.

Vaihteet

Vaihdevaijerit voidellaan ja huonokuntoiset vaihdetaan uusiin. Myös vaihteensiirtäjät voidellaan, samoin ohjaustangossa olevat vaihdevivut.

Loppupesu

Kaiken tämän jälkeen peset pyörän yleispesuaineella. Voit myös vahata rungon autovahalla, lika ei tartu jatkossa niin helposti. Samalla saat huolitellun kiiltävän pyörän, jolla on ilo ajaa.

Camping fillari
Camping fillari

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1