Kulttuuri ja vapaa-aika Yleinen

Kesänäyttelyiden tulevaisuus uhattuna

Riihimäen vanhan lasitehtaan Tila havainnon taustana -kesänäyttely on suljettu teoksiin kohdistuneen ilkivallan ja näyttelyssä tapahtuneiden varkauksien vuoksi. Alun perin näyttelyn oli tarkoitus olla avoimena elokuun loppuun asti.

Näyttelyyn kohdistettiin ilkivaltaa viime viikon torstain ja perjantain välisenä yönä, jolloin useita teoksia tuhottiin. Lisäksi näyttelystä varastettiin muun muassa videotykkejä. Näyttelyssä ehti käydä heinäkuun aikana noin 1200 ihmistä.

”Viime vuonna vanhan lasitehtaan kesänäyttelyssä kävi noin 2700 ihmistä. Eniten väkeä oli liikkeellä Taiteiden yönä”, Ars Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu kertoo.

Vanhan lasitehtaan kesänäyttelyt on toteutettu Riihimäen kaupungin, Ars Häme ry:n ja kiinteistön omistavan G-Capital oy:n yhteistyönä. Nyt kesänäyttelyiden tulevaisuus on uhattuna.

”Suunnitelmat seuraavan kesän näyttelyä varten olivat jo pitkällä. Nyt meidän on keskusteltava siitä, riittääkö motivaatio ensi kesän näyttelyn järjestämiseen. Kesänäyttelyt on tehty talkootyönä ja erittäin pienellä budjetilla. En tiedä, kuinka näyttelyn turvallisuus pystyttäisiin takamaan”, Taulu sanoo.

Näyttelytuhojen rahallista arvoa on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Vahingoista on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa.

Myös Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesén on pahoillaan tapahtuneesta.

Esimerkiksi Kaisaleena Halisen Pöytälaatikko-teos on tuhottu.

”Kesänäyttely on ollut hieno lisä lasitehtaan alueen tarjontaan. On älyttömän ikävää, mikäli vuosia kestänyt näyttelyperinne katkeaa tällaisen typeryyden vuoksi, etenkin kun näyttelytoiminta vanhalla lasitehtaalla on vuosien varrella kehittynyt ja parantunut hienosti. Muiden näyttelykävijöiden lisäksi vanhan lasitehtaan kesänäyttelyssä on käynyt paljon myös koulu- ja päiväkotiryhmiä”, Vesén sanoo.

Tila havainnon taustana -näyttelyn kuraattorina toimi kuvataiteen maisteri, kuvataiteilija Simo Ripatti ja näyttelyssä oli esillä 28 taiteilijan teoksia. Näyttely avattiin 28. kesäkuuta.

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.