Hallinto- ja konsernipalvelut Kulttuuri ja vapaa-aika Sivistyspalvelut Sosiaalipalvelut Strategia Tekniset palvelut Varhaiskasvatus Viestintä Yleinen Ympäristö ja luonto

Kaupunkilaisilta 119 kehitysehdotusta – osallistuvan budjetoinnin äänestys käynnistyy 13. tammikuuta

Riihimäen osallistuvan budjetoinnin haku 14.10.–15.12. tuotti 119 ehdotusta. Osallistuvaa budjetointia toteutetaan Riihimäellä nyt ensimmäistä kertaa ja asukkaiden ehdotuksille ja äänestyksen voittaneille suunnitelmille on jaossa 50 000 euroa vuodelle 2020.

”Ehdotusten määrä yllätti meidät positiivisesti. Tämä kertoo siitä, että riihimäkeläiset haluavat vaikuttaa ja kehittää kaupunkia. Riksu tehdään aidosti yhdessä”, Riihimäen kehittämispäällikkö Merja Viitanen iloitsee.

 

Liikunnasta useita ehdotuksia

Osallistuvasta budjetoinnista jaettiin loka-joulukuun aikana tietoa muun muassa ideapajoissa, messuilla, Riihimäen kirjastossa, kauppakeskus Atomissa ja sosiaalisessa mediassa. Ehdotuksia saivat jättää kaikki riihimäkeläiset ja Riihimäellä toimivat yhteisöt. Ehdotuksiin voi tutustua sähköisellä osallistumisalustalla osoitteessa https://osallistu.riihimaki.fi/

”Saimme ehdotuksia eri-ikäisiltä riihimäkeläisiltä. Ilahduttavaa on, että varsinkin iäkkäämmät asukkaat olivat ideoineet yhdessä. Ehdotukset kohdistuivat myös hyvin eri ikäluokkiin. Tehdyissä ehdotuksissa korostuvat varsinkin liikuntaan liittyvät asiat. Myös puistot, luonto, kulttuuri ja taide ovat suosittuja aihepiirejä”, Viitanen kertoo.

Osallistuva budjetointi etenee vaiheittain. Ehdotusten tekoa seuraa niiden arviointi. Kaupungin asiantuntijat arvioivat loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana niiden toteutusmahdollisuuksia. Riihimäen osallistuvan budjetoinnin periaatteiden mukaisesti äänestykseen päätyvien ehdotusten tulee olla kaupungin strategian ja arvojen mukaisia, yleishyödyllisiä ja niiden on tuotettava iloa mahdollisimman monelle kaupunkilaiselle. Lisäksi niiden on luonnollisesti oltava toteutettavissa kaupungin toimivallan puitteissa.

 

Äänestys alkaa 13. tammikuuta

Jokaiseen ehdotukseen vastataan ja vastaukset julkaistaan sähköisellä osallistumisalustalla. Kaikki osallistuvan budjetoinnin periaatteet täyttävät ehdotukset etenevät äänestykseen. Äänestys alkaa maanantaina 13. tammikuuta 2020.

”Ehdotuksia tuli vielä viime metreillä useita ja kaupungin asiantuntijat käyvät niitä parhaillaan lävitse. Suuren ehdotusmäärän vuoksi aloitamme äänestyksen tammikuun puolivälissä, näin asiantuntijat ehtivät arvioida ehdotusten toteutumismahdollisuuksia huolella”, Viitanen kertoo.

Osallistuvan budjetoinnin äänestykseen saavat osallistua kaikki äänestysvuoden aikana 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat henkilöt, jotka ovat kirjoilla Riihimäen kaupungissa. Eniten ääniä saaneiden suunnitelmien toteutus aloitetaan heti äänestystuloksen vahvistamisen jälkeen.

Osallisuus on yksi Riihimäen kaupungin strategian keskeisimmistä teemoista. Riihimäellä osallistuvaan budjetointiin on varattu miljoona euroa, josta ensimmäisellä kerralla jaetaan 50 000 euroa. Jatkossa jaettava summa nousee 100 000 euroon.

 

Osallistuvan budjetoinnin aikataulu:

  • Ideahaku 14.10.2019–15.12.2019
  • Toteutusarviointi ja ehdotusten työstäminen suunnitelmiksi 14.10.2019–12.1.2020
  • Osallistuvan budjetoinnin äänestys 13.1.2020–1.3.2020
  • Tulosten julkaisu 2.3.2020
  • Voittaneiden suunnitelmien toteutus käynnistyy 3.3.2020.
  • Sähköinen osallistumisalusta osoitteessa https://osallistu.riihimaki.fi/

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.