Kulttuuri ja vapaa-aika

Juha Kuisman Lasiinpuhaltajat voitti Riihimäki -sanoituskilpailun

Palefacena tunnettu Karri Miettinen ja musiikkialan moniottelija Harri Saksala ovat valinneet Riihimäki-sarjan voittajabiisin, joka on Juha Kuisman kirjoittama hieno sanoitusteksti Lasiinpuhaltajat.

Laulu pohjaa vahvasti Riihimäen historiaan.

”Peltosaaren baarin oivat lasiinpuhaltajat 

tarinoissaan tavoittavat ihmisyyden rajat”

” Vaivat,naiset, kaikkinaiset joutavuudet

paina eivät menetetyt tilaisuudet”

Kunniamainintoja jaettiin viidelle sanoituksen kirjoittajalle. Ansioituneet sanoittajat ja heidän tekstinsä ovat (satunnaisessa järjestyksessä):

Päivi Lappalainen – Punajuurella

Seppo Siltakoski – Kivet kaupungin

Ari Lahti – Meno-paluuhämyä

Arto Pöllänen – Vanha Riksu

Asko Eerola – Samaa rataa kuljetaan

Riihimäen kaupunki valitsi myös oman suosikkinsa. Parhaiten riihimäkeläisyyttä kuvasi raadin mielestä Leena Salosen sanoitus Tää kaupunki on mun. Siinä kertoja kaipaa lapsuutensa kotikapunkiin.

”Hyvä olla on jälleen kotona, en muualla näin voisi tuntea.”

”Tää kaupunki on mun kukkaloistossaan. Tää kaupunki on mun talviasussaan.”

Kuten kaikki kilpailun sarjojen voittajat, myös Riihimäki-sarjan voittajasanoitus tullaan säveltämään, esittämään ja taltioimaan. Sävellystyöstä vastaa monipuolinen Rock Academy Finland, jonka osaamisalueita ovat muun muassa rock, iskelmä, rap, soul ja blues. Kappaleen tyylilaji määräytyy voittajan toiveen mukaan, joten Lasiinpuhaltajat-teksi tulee olemaan valmiina musiikkikappaleena todennäköisesti pop- ja iskelmävivahteinen.

Laulujen sanoitukset ovat parhaimmillaan taltiointeja eri tunnelmista ja maisemista. Riihimäestä kertovia kappaleita on Fono-äänitetietokannan aihehaun mukaan vain kaksi ja kappalehakukin löytää vain pari lisää, yhteensä viisi biisiä, vaikka musiikin kertomana voisi hienoimmillaan niin sujuvasti paitsi tallettaa myös luoda paikallisidentiteettiä.

Kaupunkibiisin sanoituskilpailulla haluttiin puhutella suoraan kaupunkilaista kysyä, millainen on juuri sinun silmiesi kautta nähty kotikaupunkisi, mitä siitä voisit kertoa, millaiseen tahtiin haluaisit siitä laulettavan. Kilpailu oli avoin kaikille sanoittajille ja kaikenlaisille sanoituksille, jotka eivät ole vielä päässeet yleisön kuuleviin korviin.

Kilpailuun osallistumiskynnyksen alentamiseksi oli apuja tarjolla. Syksyllä 2018 järjestettiin Karri Miettisen (Paleface) vetämä Biisisanoittamo Vihreällä talolla, jonne oli vapaa pääsy tulla verryttelemään omia sanoittajan taitojaan ammattilaisen koutsaamana. Tietoa oli saatavilla myös muulloin, sillä Harri Saksalan vinkkivideot olivat saatavilla verkossa sekä hänen vetämäänsä Verkkosanoittamoon pystyi osallistumaan mistä vain, mistä omalla laitteellansa halusi.

Sanoituskilpailun takana on Humanistisen ammattikorkeakoulun Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hanke ja kilpailun Riihimäki-sarjan toteuttamisen yhteistyössä ovat Riihimäen kaupunki, Vihreä talo sekä Rock Academy Finland. Tämän sarjan lisäksi kilpailussa etsittiin Turulle ja Imatralle omia kaupunkisanoituksia sekä valtakunnallisessa sarjassa koko Suomen kaupunkitekstiä.

Lisätiedot:

Palefacen vetämän Biisisanoittamon tunnelmista voit lukea täältä: http://biisisanoittamo.fi/blogit/ammattimuusikko-tahtisanoittamon-vetajana-hyodyt-ja-rajoitukset/

Verkkosivut: http://biisisanoittamo.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/biisisanoittamo/ @biisisanoittamo

Instagram: selaimessa avautuva https://www.instagram.com/biisisanoittaja/

@biisisanoittaja #biisisanoittamo

Antti Pelttari

antti.pelttari@humak.fi


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.