Hallinto- ja konsernipalvelut Kulttuuri ja vapaa-aika Sivistyspalvelut Sosiaalipalvelut Tekniset palvelut

Kaupunginjohtaja esittää yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämistä 

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko esittää, että kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut tavoitteena löytää 4,8 miljoonan euron pysyväisluonteiset säästöt. Kaupunginhallitus käsittelee kaupunginjohtajan esitystä maanantaina 21. lokakuuta. 

 

Neuvotteluissa säästöjä on tarkoitus hakea ensisijaisesti toimintoja uudelleen järjestämällä, kiinteistöjen käyttöä tehostamalla, uusia tuotanto- ja toimintatapoja käyttöön ottamalla ja teknologiaa hyödyntämällä. Kaupungin henkilöstömenoja on tarkoitus hillitä luonnollista poistumaa hyödyntämällä ja ulkopuolisten sijaisten käyttöä vähentämällä. Lisäksi kaupunki varautuu lomautuksiin, osa-aikaistamisiin ja irtisanomisiin. 

 

Toimet ovat välttämättömiä, jotta kaupunki pystyy toteuttamaan valittua strategiaa, hallitsemaan korjausvelkaa ja vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin. Olen vakuuttunut siitä, että kun tiedostamme asian vakavuuden ja teemme töitä yhdessä henkilöstön kanssa, löydämme kestävät ratkaisut”, Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo. 

 

Kaupunki on vaatinut myös kuntayhtymiltä tiukkaa kulukuria. Riihimäen terveyskeskuksen kuntayhtymän, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Kanta-Hämeen ensihoitopalvelut kasvattavat Riihimäen menoja ensi vuonna lähes miljoonalla eurolla.  

 

Kaupunkilaisille sähköinen palautekanava 

Riihimäen kaupunki perustaa kaupunkilaisille sähköisen palautekanavan, jossa kaupunkilaiset voivat esittää omia ehdotuksiaan siitä, miten kaupungin taloutta voitaisiin tervehdyttää pitkällä aikavälillä. Kanava avautuu perjantaina 18. lokakuuta ja on avoinna 29. marraskuuta asti. Linkki kanavaan löytyy kaupungin verkkosivuilta. 

 

”Kaupungin työntekijöillä ja kaupunkilaisilla on varmasti paljon sellaista tietoa, jota emme ole vielä osanneet hyödyntää kaupungin toimintojen kehittämisessä. Toivon, että kaupunkilaiset suhtautuvat asiaan vakavasti”, Sulkko sanoo. 

 

Nimettömät ehdotukset ohjautuvat toimialueiden esimiehille, jotka käsittelevät ne nopeasti. Osa ehdotuksista toteutetaan välittömästi, osa vaatinee pidempää suunnittelua. 

 

Riskit kasvamassa  

Riihimäen vuoden 2020 talousarvioehdotus on koko kaupungin osalta 8,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun 4,8 miljoonan euron sopeutukset on tehty. Kaupunki ilman vesihuoltoliikelaitosta on sopeutusten jälkeen 7,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vesihuoltoliikelaitos on 1,0 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talousarvioehdotus perustuu nykyiseen tuloveroprosenttiin. 

 

“Ilman näitä mittavia sopeutuksia valtuustokauden tavoitteena ollut kymmenen miljoonan vuosikate ei toteudu. Tällöin riskinä olisi, että kaupunki joutuisi ottamaan lisää lainaa tai nostamaan veroja. Kumpikaan ratkaisu ei ole pitkällä aikavälillä kestävä”, Sulkko sanoo. 

 

Toinen kaupungin talouden kannalta merkittävä ongelma on vuosi vuodelta kasvaneet toimintamenot. Vuoden 2020 toimintamenot ovat ehdotuksen mukaan 192,5 miljoonaa euroa, niissä on neljän miljoonan euron kasvu vuoden 2018 tilinpäätökseen verrattuna. Kustannustason muutokseen painetta aiheuttaa muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon jääminen kuntien vastuulle. Toimintatulot ovat 38,6 miljoonaa euroa. Investointimenot ovat ensi vuodelle vain 10 miljoonaa euroa. 

 

Valtuusto käsittelee talousarviota marraskuussa 

Kaupunginhallitus aloittaa maanantaina 21. lokakuuta kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen käsittelyn ja päättää yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamisesta. Hallituksen talousarviokokous on 4. marraskuuta, jonka jälkeen ehdotus etenee valtuustoon 11. marraskuuta. 

 

Suomalaiskuntien taloustilanne on yleisesti ottaen hankala. Kuntien tilannetta ovat vaikeuttaneet muun muassa investointipaineet, heikentyneet talousnäkymät ja verokorttiuudistus. Kuntatyönantajien mukaan lähes 50 kuntaa tai kuntatyönantajaa on joko käynyt tai on käymässä yhteistoimintaneuvotteluja tänä vuonna.  

 

Lisätietoja: 

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko, Riihimäen kaupunki, puh. 019 758 4010 

Talous- ja hallintojohtaja Kari Ora, Riihimäen kaupunki, puh. 019 758 4074 

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 9 Kyllä 0 Ei 9

Kommentit on suljettu.