Yleinen Ympäristö

Tärkeä ilmastopalkinto Riihimäen kaupungille

Riihimäen kaupunki on tänään 16.5.2018 palkittu Kuntaliiton Ilmastotunnustuksella kaupungin tekemästä pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta ilmastotyöstä. Palkinto jaettiin nyt jo yhdeksättä kertaa järjestettävän kuntien ilmastokonferenssin yhteydessä. Myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY palkittiin.

Palkinnon myöntämisperusteissa todetaan Riihimäen vakiinnuttaneen ilmastoasiat osaksi kaupungin työtä yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Perusteiden mukaan Riihimäen ilmastostrategia ja ympäristöraportointi ovat erinomaiset esimerkit kaupungin useita toimialoja kokoavasta yhteisestä ilmastotyöstä.

– Kunnat ja kuntayhtymät ovat tehneet tavoitteellista ilmastotyötä jo 20 vuotta ja kunnat näyttäytyvätkin ilmastotalkoiden edelläkävijöinä. Riihimäki ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut ovat loistavia esimerkkejä tuloksellisen ilmastotyön tekijöinä, toteaa Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Miira Riipinen.

Työ kestävän kehityksen ja ilmastonsuojelun puolesta on aloitettu Riihimäellä jo 1980-luvun lopulla. Kaupungin ensimmäinen kierrätyskeskus avattiin syksyllä 1989 ja valtakunnalliset kierrätysmessut järjestettiin Riihimäellä vuosina 1990 ja 1993.

Jo vuonna 1992 kaupunginvaltuusto hyväksyi Riihimäen ensimmäisen ympäristöohjelman ja Riihimäellä on kehitetty myös oma ympäristöjärjestelmä kaupungin sisäisten ympäristöasioiden hallintaan.

Kuntien Ilmastonsuojelukampanjaan Riihimäki liittyi vuonna 1998. Ilmastonsuojelukampanja edistää kuntien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistoimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kampanja liittyy kuntien maailmanlaajuisen ympäristöjärjestön ICLEI:n kampanjaan Cities for Climate Protection.

Viime vuoden lopulla Riihimäki hyväksyttiin mukaan Fisu (Finnish Sustainable Communities) -verkostoon, sekä ”CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” -hankkeeseen.

Fisu-verkostossa kunnat kulkevat kohti hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

”CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta” -hanke edistää materiaalivirtojen tehokasta käyttöä, jätteen synnyn ehkäisyä ja materiaalien kierrätystä. Tavoitteena on luotsata Suomea kohti kiertotaloutta ja toteuttaa valtakunnallista jätesuunnitelmaa. EU Life -ohjelmaan kuuluvan seitsenvuotisen hankkeen koordinaattorina toimii Suomen ympäristökeskus.

Vuoden 2018 aikana Riihimäelle laaditaan tiekartta resurssiviisaaseen tulevaisuuteen.OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.