Katu- ja puistoyksikkö Yleinen Ympäristö ja luonto

Espanjansiruetanoiden torjuntaan lisätehoa osallistuvasta budjetoinnista

Riihimäen kaupunki jakaa rautafosfaattia espanjansiruetanoiden torjuntaa varten Riihimäen Punkantie-Latupuiston ja Teutonpuisto-Piilipuiston alueiden asukkaille.

Espanjansiruetanoiden hävittäminen on osa osallistuvan budjetoinnin toteuttamista. Riihimäkeläiset äänestivät espanjansiruetanoiden hävittämistä koskevan idean toteutettavaksi ja idealle varattiin 25 000 euron budjetti.

Punkantien-Latupuiston ja Teutonpuisto-Piilipuiston alueen asukkaat saavat koteihinsa kaupungilta kirjeen, jossa kerrotaan tarkemmat tiedot rautafosfaatin noutamisesta ja sen levittämisestä omalle pihalle. Jokaiselle alueen tontille on varattu kolme kiloa Ferramol-etanasyöttiä.

Kyseisiltä alueilta on jo aiemmin saatu runsaasti havaintoja espanjansiruetanasta.

”Näillä alueilla on myös jo aiemmin torjuttu espanjansiruetanaa. Rautafosfaatin hankkiminen koko kaupungin alueelle ei ole mahdollista kustannussyistä. Se ei ole myöskään ympäristösyistä mielekästä, sillä rautafosfaatti tappaa kaikki nilviäiset”, vs kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman sanoo.

Espanjansiruetanoiden torjunta on tehokkainta keväällä, jolloin kuoriutuneet etanayksilöt eivät ole vielä ehtineet sukukypsiksi. Espanjansiruetanoita voi torjua muun muassa keräämällä etanat pois sekä poistamalla lehti- ja risukasat omalta pihalta. Lisäksi nurmikko sekä muu kasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä.

Ferramol-etanasyötti on haitaton ihmisille eikä se vahingoita kotieläimiä, siilejä, kastematoja tai mehiläisiä. Etanasyötti ei toisaalta myöskään tapa etanoiden munia.

Lisäksi Riihimäki on perinteiseen tapaan sijoittanut eri puolille kaupunkia etanaroskiksia, joihin asukkaat voivat kerätä espanjansiruetanoita. Yksi keväällä kerätty espanjansiruetana vähentää espanjansiruetanoiden syksyistä määrää sadoilla yksilöillä.

Etanaroskikset on sijoitettu paikoille, joissa espanjansiruetanoita esiintyy paljon.

Lisätiedot:

Espanjansiruetanoiden torjunta, torjunta-aineen saaminen ja siihen liittyvät kysymykset: vieraslajit@riihimaki.fi tai puh. 040 6647135

Vs kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman, paivi.sundman@riihimaki.fi, puh. 040 485 9622

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1

Kommentit on suljettu.