Apua ja tukea Ukrainan tilanteessa
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut valtavaa kärsimystä. Sen seurauksena kolme miljoonaa ukrainalaista on joutunut pakenemaan sodan jaloista. Sota voi aiheuttaa pelkoa ja huolta myös täällä Suomessa.
Ukrainalaisten auttaminen
Moni meistä haluaa auttaa Ukrainan kansaa. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten voit auttaa tai mistä saa keskusteluapua sodan aiheuttamaan ahdistukseen ja pelkoon.
Paras tapa auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia pakolaisia on antaa rahallinen lahjoitus tunnettujen järjestöjen kautta, koska niillä on operatiivinen valmius viedä apu perille keskitetysti ja ammattimaisesti. Tällaisia järjestöjä ovat muun muassa:
- Suomen YK-liitto
- Unicef
- Suomen Punainen Risti
- Lääkärit ilman rajoja
- Suomen World Vision
- Plan International
- Kirkon ulkomaanapu
Toimintaohjeistusta ja lisätietoja Ukrainasta Riihimäelle tuleville
- Voit hakea turvapaikkaa ja tilapäistä suojelua poliisilta. Hakemuksia otetaan vastaan poliisiasemilla.
- Tilapäistä suojelua hakevien majoituksesta, sosiaalihuollosta ja terveydenhuollosta vastaa maahanmuuttovirasto. Hakemalla turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua pääset vastaanottokeskuksen asiakkaaksi. Voit edelleen järjestää itse asumisesi, vaikka olisit vastaanottokeskuksen asiakas. Lisätietoa maahanmuuttoviraston sivulta. Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Maahanmuuttovirasto on koonnut sivun, jossa kerrotaan muun muassa mitä tilapäinen suojelu on, kuinka pitkän oleskeluluvan sillä saa ja miten sitä voi hakea. Migrin sivuilta löytyy tietoa myös ukrainaksi sekä muuta tärkeää tietoa kriisiin liittyen.
- Virka-ajan ulkopuolella Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystyksessä (24/7 toiminnassa oleva puhelinnumero 03 621 7100) vastataan kaikkien Kanta-Hämeen kuntien alueella oleskelevien kiireellisistä ja välttämättömistä sosiaalipalveluista, mukaan lukien hätämajoitus.
- Henkeä ja terveyttä uhkaavissa tilanteissa ole suoraan yhteydessä hätäkeskukseen numeroon 112.
Riihimäen kaupungin tärkeät palvelut maahanmuuttajille
- Riihimäen kaupunki mahdollistaa pakolaislapsille koulunkäynnin. Lasten koulupaikoista voi olla yhteydessä vt. sivistysjohtaja Pasi Jaloseen 040 330 4452. Jokainen Riihimäellä asuva lapsi on oikeutettu peruskouluun.
- Varhaiskasvatukseen liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä varhaiskasvatuksen päällikköön Marjut Heleniukseen 050 538 7701.
- Riihimäen paikallisliikenteessä voi matkustaa ilmaiseksi vuoden 2023 loppuun asti näyttämällä Ukrainan passia tai poliisin, rajatarkastusviranomaisen tai Maahanmuuttoviraston myöntämää passin haltuunottotodistusta. Maksuttomuus koskee myös kutsukyytiä eli R-kyytiä. Samoin kriteerein pääsee vuoden loppuun asti maksutta myös uimahalliin, Riihimäen taidemuseoon ja Suomen lasimuseoon. Vapaa sisäänpääsy koskee vuodenvaihteeseen asti myös Riihimäen kaupunginmuseota. Passittomat ukrainalaislapset pääsevät aikuisen henkilön seurassa ilmaiseksi niin paikallisliikenteeseen, uimahalliin kuin museoihinkin.
Ahdistukseen on apua tarjolla
Ukrainan sota huolestuttaa ja ahdistaa myös suomalaisia. Mikäli sota ahdistaa, voit hakea apua erilaisilta järjestöiltä.
-
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20 puh. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
-
- Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111
- Englannin ja arabiankielinen palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to klo 10–15.
-
Nuorille suunnattu chat-palvelu on auki joka päivä ma–pe klo 9–24, la-su klo 15–24, www.sekasin.fi.
-
Aikuisille suunnattu Tukinetin chat-palvelu on auki ma–to klo 15–19, www.tukinet.net.
-
Evakelis-luterilainen kirkko
- Riihimäen seurakunnan päivystävä pappi, puh. 019 7481 (vaihde, pyydä päivystävälle papille), arkisin klo 10–14. Voit myös soittaa suoraan papeille. Yhteystiedot löytyvät Riihimäen seurakunnan nettisivuilta.
- Kirkon keskusteluapu: palveleva puhelin (24/7) 0400 221 180.
Muut kirkkokunnat
- Myös muut kirkkokunnat tarjoavat keskusteluapua.
Väestönsuojelu
Väestönsuojelusta, kuten väestönsuojista ja varautumisesta, löytyy lisätietoja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sivuilta.