Hyppää sisältöön
Aakkoslukuhaasteen mainos, jossa aakkosia

Riihimäen kirjaston Aakkoslukuhaaste

Riihimäen kirjaston Aakkoslukuhaaste 2022

Riihimäen kirjaston Aakkoslukuhaaste on rento kannustin lukuharrastuksen tueksi ja erilaisten lukuvinkkien saamiseksi. Voit osallistua arvontaan, kun olet lukenut tai kuunnellut vähintään viisi kirjaa, joissa tekijät alkavat eri kirjaimella.

Aakkoslukuhaasteessa on tarkoitus lukea tai kuunnella yksi kaunokirjallinen teos tai tietokirja, jonka tekijän sukunimi alkaa kullakin aakkosten kirjaimella. Luettavat kirjat voi itse valita, mutta apuna voi käyttää myös kirjaston henkilökunnan valikoimia teoksia, jotka löytyvät tästä vihosta. Kirjan nimen perässä on sen julkaisuvuosi ja luokka, johon kirja kuuluu. Voit lukea omaan tahtiisi ja omaksi iloksesi.

Listaa lukemasi tai kuuntelemasi kirjat erilliseen Aakkoslukuhaaste-lomakkeeseen. Palauta lomake kirjastoon vuoden 2022 loppuun mennessä, jos haluat osallistua arvontaan. Arvontaan voit osallistua, kun olet lukenut vähintään viisi kirjaa, joissa tekijät alkavat eri kirjaimella.

Voit myös liittyä kirjaston Aakkoslukuhaasteen Facebook-ryhmään.
Löydät ryhmän, kun kirjoitat ”Hae Facebookista” -hakukenttään ”aakkoslukuhaaste”.

 • A

  Aihinen, Kari: Kapen parhaat

  2019 (68.2 Keittokirja)
  Arki tai juhla – Kapen resepteillä onnistut. Tämän kokin palava intohimo “hemmetin hyvänmakuiseen ruokaan” näkyy näissä resepteissä!

  Alakoski, Susanna: Pumpulienkeli

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Pumpulienkeli aloittaa eeppisen kronikan neljän sukupolven naisista, joiden tarina kattaa koko kuohuvan 1900-luvun. Kirja kertoo vuonna 1905 Pohjanmaalla syntyneen Hildan vaiheet. Maalaistyttö joutuu pois kotoa saatuaan aviottoman lapsen. Tie vie Vaasaan ja hänestä tulee puuvillatehtaan tyttö, pumpulienkeli. Matkasta tuleekin elämän pituine, ja monien muiden tavoin Hilda muuttaa Ruotsiin.

  Appelsin, Ulla: Lapsuus lahkon vankina

  2010 ja 2021 (99 Elämäkerrat)

  1931 syntynyt Leevi K. Laitinen annettiin 4-vuotiaana kartanolaisiksi kutsuttujen uskonlahkolaisten kasvatettavaksi. Pienestä Leevistä koulittiin kristillisen, seksuaalisuuden jyrkästi tuomitsevan hurmosliikkeen nuorin lapsisaarnaaja.

  Atwood, Margaret: Viimeisenä pettää sydän

  2020 (84.2 Scifi)
  Kodittomat Stan ja Charmaine yrittävät selvitä keskellä taloudellista romahdusta. He osallistuvat hankkeeseen, jossa muutetaan suljettuun kaupunkiin. Kukaan ei ole työtön, ja kaikki saavat mukavan kodin joka toiseksi kuukaudeksi. Joka toinen vietetään vankilassa. Aluksi uhraus ei vaikuta suurelta. Mutta sitten he alkavat kehittää pakkomielteitä heidän kodissaan vuorokuukausin asuvasta pariskunnasta.

  B

  Backman, Martti: Hirmuinen aika: saksalaismielinen vastarinta 1944-1948

  2021 (92.7 Suomen historia)
  Syksyllä 1944 sota Neuvostoliittoa vastaan oli hävitty ja pelättiin puna-armeijan valtaavan Suomen lopullisesti. Vapaaherratar Ruth Munck matkusti Berliiniin salaperäisessä tehtävässä. Sen seurauksena hänet tuomittiin maanpetoksesta kuritushuoneeseen. Ruth Munck asui Hausjärvellä.

  Bell, Susanna: Poropeukalon puutarhakirja

  2020 (67.3 Puutarhanhoito)
  Mikä neuvoksi, kun mieli tekisi elää ekologisesti ja syödä terveellistä itse kasvatettua ruokaa, mutta kun ei kaupunkilaisena osaa?

  Bergstrand, Mikael: Kolmella jaollinen mies

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  60-vuotias Ingemar herää joka aamu ennen herätyskelloa, koska muuten joku varmasti kuolee. Tarkka elämä järkkyy, kun Ingemar vedetään lasten jalkapallopelin tuomariksi. Syyriasta tullut Dalia pelaa poikien joukossa ja pujottelee Ingemarin omituisuuksien ohi suoraan tämän sydämeen.

  Bertell, Ann-Luise: Oma maa

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Sukuromaani Pohjanmaan lakeuksilta, sisällissodan ajasta 1980-luvulle saakka. Isä kuolee keuhkotautiin Elofin ollessa vain kymmenvuotias, ja orvot veljekset joutuvat jättämään kototilan taakseen. Elof kasvaa mieheksi, joka on ylpeä sukunsa kylvämästä maasta, mutta silti kipuilee oman olemassaolonsa kanssa.

  C

  Cantell, Saara: Kaikki tuoksuu lumelta

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Kerttu Kataja valmistuu Taideakatemiasta kurssinsa lahjakkaimpana ja lähtee Pariisiin,
  hänen tyttärensä Tuija puolestaan jättää parikymppisenä yliopisto-opinnot ja muuttaa maaseudulle. Ekologisessa yhteisössä on tarkoitus irrottautua kerskakulutuksesta ja elää omavaraisesti.

  Carlson, Erin: Meryl Streep: valkokankaan kuningatar

  2020 (77 Elämäkerrat)
  Meryl Streep on valovoimainen tähti, jolla on taito pujottautua täydellisesti jokaisen esittämänsä henkilöhahmon nahkoihin. Millainen on nainen kymmenien ikonisten naisroolien takana.

  Cleeves, Ann: Synkin ilta

  2021 (84.2 Dekkarit)
  Komisario Vera Stanhope joutuu kotimatkallaan ankaraan lumimyrskyyn. Sakeassa pyryssä erottuu tieltä suistunut auto, jossa on lapsi turvaistuimessa. Hylätyn lapsen kohtalon selvittely saa uuden käänteen, kun läheisen kartanon takapihalta löytyy nuoren naisen ruumis.

  Collard, Patrizia: Pieni Mindfulness-kirja: 10 minuutissa levollisuutta ja mielenrauhaa

  2019 (17 Elämäntaito)
  Ole tyyni, ole tässä ja nyt. Yli 30 helppoa harjoitusta, joista jokainen kestää vain viidestä kymmeneen minuuttia.

  D

  Dettmann, Henrik: Kopautuksia: kirjoituksia elämästä ja urheilusta

  2021 (79.1 Liikunta. Urheilu)
  Höyrypäästä ”zenvalmentajaksi” kasvaneen koripallovalmentaja Henrik Dettmannin teräviä kirjoituksia urheilusta, yhteiskunnasta ja elämästä.

  Dronfield, Jeremy: Poika, joka seurasi isäänsä Auschwitziin

  2021 (99.139 Sotahistoria)
  Vuonna 1939 natsit veivät itävaltalaisen Gustav Kleinmannin ja hänen poikansa, 15-vuotiaan Fritzin Buchenwaldin keskitysleirille Saksaan. Gustav päätettiin siirtää Auschwitziin, jonka he kumpikin tiesivät merkitsevän varmaa kuolemaa. Fritz päätti lähteä isänsä rinnalla kohti kuoleman leiriä.

  Dean, Abigail: Tyttö A

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  ”Nimeni on Alexandra Gracie, ja minä olen viisitoistavuotias. Soittakaa poliisille.” Tositapauksesta inspiraationsa saanut teos on kuvaus luhistumisesta, selviytymisestä ja sisaruussuhteista. Mihin on ryhdyttävä selviytyäkseen kaikkein pahimmasta?

  Dieudonné, Adeline: Oikeaa elämää

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Kotona on neljä makuuhuonetta: yksi hänelle, yksi pikkuveljelle Gillesille, yksi vanhemmille ja yksi kuolleille eläimille.

  Isä on metsästäjä sanan kaikissa merkityksissä, ja äiti on täysin väkivaltaisen puolisonsa armoilla. Kun Gilles joutuu kammottavan onnettomuuden silminnäkijäksi, kaikki muuttuu.

 • E

  Eerola, Ville: Nuori Waltari

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Mika Waltari on 1920-luvulla nuori kirjailijan alku, täynnä innostusta ja kapinahenkeä. Boheemia taitelijaelämää viettävä nuorukainen janoaa elämää ja rakkautta, ja matkustaa Pariisiin. Siellä hän kirjoittaa loppuun kirjansa Suuri illusioni.

  Edvardsson, Mattias: Aivan tavallinen perhe

  2018 (84.2 Dekkarit)
  ”Elämän rakentamiseen menee kauan, mutta sen tuhoutumiseen vain silmänräpäys…” 19-vuotias Stella saa syytteen 32-vuotiaan poikaystävänsä murhasta. Kun Stellan isä ja äiti ryhtyvät pelastamaan tytärtään, pappi-isä unohtaa totuuden ja asianajaja-äiti oikeuden.

  Englund, Peter: Murha sunnuntaitiellä

  2020 (30.16 Kriminologia)
  Vuonna 1965 tukholmalainen 18-vuotias tyttö löydetään kuolleena. Kyseessä on psyykeltään sairaan miehen tekemä seksuaalimurha. Murhaajan hyytävät muistiinpanot ovat osa kirjan kulkua. ”Ensisijaisen tärkeää on vaalea ja vahva iho. Toissijaista lantio. Kolmanneksi vaaleat hiukset…”

  Enkenberg, Ilkka: Isäkirja

  2020 (14.8 Psykologia)
  Elämänmakuisia tositarinoita isyydestä. Ilkka Enkenberg jakaa ystävänsä Markus Forsellin kanssa kokemuksia isänä olemisesta: ilosta, ylpeydestä, surusta, pettymyksistä ja raivostakin. Rehelliset kuvaukset antavat vertaistukea muille isille ja näkökulmia muille asiasta kiinnostuneille.

  F

  Ferguson, Kitty: Stephen Hawking: elämä

  2012 (99 Elämäkerrat)
  Hawking oli tunnettu ALS:iin sairastunut tiedemies, joka tutki maailmankaikkeutta ja mustia aukkoja. Luonteeltaan hän oli hurjapäinen ja huumorintajuinen. ”Olen Stephen: fyysikko, kosmologi ja uneksija. En voi liikkua ja puhun tietokoneen avulla, mutta mieleni on kahleeton.”

  Fexeus, Henrik: Ajatusten lukemisen taito: opi ymmärtämään muita kehonkieltä tulkitsemalla

  2020 (14.1 Psykologia)
  Oletko sulkeutunut ihminen, koska ristit käsivartesi ja jalkasi? Ehkä onkin kylmä? Onko kaupan kassa vihainen? Mentalisti ja filosofi Fexeuksen kirja opastaa ei-sanallisen viestinnän saloihin ja kehonkielen tulkintaan.

  Fioretos, Aris: Nelly B:n sydän

  2018 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Berliini vuonna 1924. Nelly Becker, ensimmäinen naislentäjä Saksassa, viihtyy lentokentällä. Lääkärin diagnoosi pysäyttää: sydän ei kestä lentämistä. Nelly hylkää konehallit ja lentokoneet ja eroaa aviomiehestään. Automessuilla hän tapaa Irman, jolla on elämäniloa ja notkea varsi. Elämä saa uuden suunnan.

  Forgione, Francesco: Mafia export: miten Cosa Nostra, Camorra ja ‘Ndrangheta ovat valloittaneet maailman

  2011 (30.16 Kriminologia)
  Kurkista rikollisjärjestön sisäpiiriin! Mafiaan yhdistetään murhat, huume- ja asekauppa, lahjonta ja kiristys, mutta teos tuo esiin rikollisen toiminnan lisäksi myös arkipäivän todellisuuden, perheen, ystävyyden, avioliiton ja suhteen lapsiin.

  G

  Gustafsson, Laura: Rehab

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Satiirinen kuvaus tavaroiden tuomasta onnen tunteesta. Santa Maria rakastaa tavaroita. Hän halveksii vuokra-asunnoissa asuvia ja tytärsuhdekin ontuu. Tästä syntyy painekattila, joka saa Santa Marian sytyttämään talonsa ja samalla naapuruston tuleen. Kodittomat ihmiset päätyvät asumaan autioon tornitaloon. Yllättävä tilanne ilman omaisuutta pakottaa etsimään uuden tavan elää.

  Gucci, Patricia: Gucci: tyttären muistelmat

  2019 (99 Elämäkerrat)
  Gucci on maailmankuulu brändi. Mutta kuuluisuudella oli hintansa: Gucci joutui vankeuteen verolakien kiertämisestä ja hänellä oli myös perhesalaisuus, joka olisi 1960-luvun Italiassa voinut tuhota hänet: Gucci rakastui perheellisenä miehenä sihteeriinsä ja sai aviottoman lapsen. Isänsä tarinan kertoo tytär Patricia.

  Gilbert, Elizabeth: Tyttöjen kaupunki

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  On kesä 1940 ja 19-vuotias Vivian Morris saapuu New Yorkiin Peg-tätinsä revyyteatterin pukuompelijaksi. Vivian ystävystyy showtyttöjen ja näyttelijöiden kanssa, jotka sodan varjosta huolimatta nauttivat elämästä. Vivian oppii, ettei tarvitse olla kiltti tyttö ollakseen hyvä.

  Gustaffson, Mikko: Kultainen vasikka: järjestäytynyt rikollisuus Suomessa

  2019 (30.16 Kriminologia)
  Suomen alamaailma mullistui 1990-luvulla, kun Helvetin enkelit ja Bandidos saapuivat maahan. Kirja kertoo jengiläisistä ja heidän elämästään, tappeluistaan ja muutoksista elämässä.

  H

  Harding: Vaiennettu: agentti Litvinenkon murha ja Venäjän sota lännen kanssa

  2017 (32.5 Kansainvälinen politiikka)
  Tosielämän trilleri Venäjän entisestä KGB:n agentista Alexander Litvinenkosta, joka myrkytettiin vuonna 2006. Kuolema oli Venäjän valtionjohdon organisoima murha, mutta tuomitut pakenivat Venäjälle. Kirja kertoo myrkytyksen valmisteluista, peittelystä ja juonista, joilla syylliset saatiin kiinni.

  Hess, Annette: Tulkki

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Eva Bruhns on nuori nainen, joka toimii puolan kielen tulkkina. Eva kutsutaan tulkkaamaan puolalaisen Josef Gaborin silminnäkijätodistusta. Alkamassa on oikeudenkäynti entisiä SS-miehiä vastaan. Eva kuulee ensi kertaa sanan Auschwitz ja hänelle sekä monelle muulle avautuu Saksan synkkä salaisuus.

  Huilaja, Aino: Pakumatkalla

  2021 (41 Matkat. Eurooppa)
  Uutisankkurin työhön ja arkeen kyllästynyt nainen pakkaa elämänsä pakettiautoon. Millaisen maailman tienpäällinen kulkurielämä avaa? Kirja on rohkea kuvaus unelmien toteuttamisesta ja matkasta ihmismieleen.

  Haig, Matt: Radleyn perhe

  2011 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Radleyt ovat tavallinen keskiluokkainen perhe tavallisessa englantilaislähiössä. Ympäristöön sulautuminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä he ovat pidättäytyviä vampyyrejä, jotka yrittävät unohtaa verenhimonsa. Omaa luontoaan ei voi kuitenkaan unohtaa. Onko tärkeämpää elää odotusten mukaan vai rehellisesti?

 • I

  Ingelman-Sundberg, Catharina: Ryöstön hetki kullan kallis

  2015 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Keinutuolikopla haluaa parempaa elämää varattomille vanhuksille ja kaikille, joiden päivistä puuttuu iloa ja mahdollisuuksia. Eikä heillä itselläänkään saa olla tylsää! Ryöstely on kuitenkin kaikkea muuta kuin kevyttä puuhaa. Kannoilla on poliisi, moottoripyöräjengi ja digihuijari.

  Isomäki, Risto: Viiden meren kansa

  2018 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Ensimmäiset asukkaat tulivat Suomeen jo 11 000 vuotta sitten. Tuolloin Itämerellä kellui jäävuoria. Kirja on unohdetuista tarinoista koottu episodiromaani. Se kuvaa kahdeksan aikatason kautta, miten tapahtumat olisivat saattaneet mennä.

  Ilmén, Mika: Immu

  2019 (99 Elämäkerrat)
  Cannonball-moottoripyöräkerhossa vaikuttanut Mika Immu Ilmén tuomittiin huumekaupan rahoittamisesta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta vankeuteen. Mikä sai menestyneen urheilijan ja yrittäjän pukemaan prosenttijengin liivit päälleen?

  Ignatius, Hannu: Tapsa: koko kansan reissumies

  2020 (78.993 Elämäkerrat)
  Keihäänheittäjä, jousiampuja, suomifilmin tähti, trubaduuri ja ennen kaikkea Ihminen – tällaisena muistavat Tapio Rautavaaran ne suomalaiset, jotka ehtivät hänet henkilökohtaisesti tavata. Moni kohtaamisista on jättänyt muiston kansanomaisesta ja vaatimattomasta, mutta samalla karismaattisesta miehestä.

  J

  Juntunen, Marko: Matkalla islamilaisessa Suomessa

  2020 (32.2 Kansalaisen asema yhteiskunnassa)
  Marko Juntunen kuvaa vuosien tutkimustyötään Turussa sijaitsevassa Varissuon lähiössä. Teos avaa rikkaan näkökulman monikulttuuriseen lähiön arkeen sekä kuvaa kehityskulkuja, jotka ovat käsillä Suomessa jokaisella asuinalueella, jonka muslimiväestö on voimakkaassa kasvussa.

  Jormanainen, Juha: Maallemuuttajan käsikirja

  2019 (67 Maa- ja metsätalous)
  Jormanainen jätti kaupungin taakseen jo vuosikymmeniä sitten. Hän neuvoo realistisesti ja hurtin huumorin säestämänä, kuinka maaseudulle muuttaminen sujuu, ja myös kuinka se ei suju. Ja missä vaaditaan kaupungissa helposti unohtuvaa omatoimisuutta!

  Joensuu, Matti Yrjänä: Harjunpää ja rakkauden nälkä

  1993 (84.2 Dekkarit)
  Hyytävä kertomus ylikonstaapeli Timo Harjunpään tutkimuksesta, jossa etsitään helsinkiläisissä asunnoissa öisin liikkuvaa outoa hiippailijaa.

  Järvikallas, Marko: Sano jotakin kaunista

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Novellikokoelman ihmiset kohtaavat toistuvasti mysteerin, hetken jolloin kaikki väistämättä muuttuu. He ovat nuoria aikuisia, keski-ikäisiä, vanhuksia, miehiä ja naisia tilanteissa, joissa todellisuudesta on vaikea enää saada otetta. Tarinoita  modernista luokkayhteiskunnasta ja ihmisistä, joiden identiteetti on häilyvä.

  K

  Kallonen, Joonas: Giljotiini

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Giljotiini on yhdenpäivänromaani terrorismista, taiteesta ja perheestä, joka on läsnä varsinkin silloin kun se on poissa. Se on kertomus päivästä, joka muuttaa kaiken. Päivästä, josta ei selviä yksin.

  Kurvinen, Jorma: Kymmenen patruunaa

  1989 (84.2 Sotaromaanit)
  Tapahtumat ajoittuvat talvisodan aikaan ja tapahtumapaikkana on Suomussalmi, Raate ja Juntusranta. Kirjan päähenkilö Liimatainen on saanut käskyn pysäyttää vihollinen harvenneen joukkueensa voimalla Seppälänharjulle. Apunaan hänellä oli pohjoissuomalaisia pioneereja, kainuulaisia rajajääkäreitä.

  Kelola, Kati: Vaihtuvia maisemia: 100 ideaa maata pitkin matkailuun

  2021 (40.7 Matkailu)
  Moni miettii, miten vähentää lentämistä ja tehdä aiempaa kestävämpiä matkoja. Junaan, bussiin tai pyörän selkään hypätään kokemaan, olemaan läsnä. Matkalla ollaan jo matkaa tehdessä, ei vasta perillä. Kirjassa on ideoita, mihin maata pitkin voisi seuraavaksi suunnata.

  Kalmari, Heidi: Lumen jäljillä

  2021 (55 Fyysinen maantiede)
  Lumi on merkki muutoksesta ja symboli menneestä. Puhummeko oikeasti pian vain menneiden talvien lumista? Lumi ei ole enää talvien vakiovieras. Ilmastonmuutoksen myötä lumiraja katoaa, talvi lyhenee. On aika kulkea lumen jäljillä, jotta huomaamme kunnolla sen, mitä olemme vaarassa menettää.

  L

  Liehu, Rakel: Valaanluiset koskettimet

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Vuonna 1943 musta antiikkinen piano tuodaan pohjoisen erämaapitäjän pappilaan. Siellä se seuraa silmäteräänsä, perheen tytärtä ja tämän elämää. Piano singahtelee muistoissaan myös Pietariin ja Eurooppaan edellisten omistajiensa luokse. Pianon kertomuksista tyttö, tuleva kirjailija, loihtii kiehtovan maailman kainuulaiseen sota-ajan pappilaan.

  Linden, Zinaida: Rakkaus kolmeen appelsiiniin

  2017 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Palkittu novellikokoelma Rakkaus kolmeen appelsiiniin tarkastelee ihmisiä eri maissa, poissa kotoaan ja matkoilla ympäri maailman.

  Lahtinen, Anu: Ebba, kuningattaren sisar

  2021 (92 Suomen historia)
  Ebba, kuningattaren sisar kertoo Ebba Stenbockin (k. 1614) elämänmittaisesta tiestä Turun linnan puolustajaksi 1597 sekä yhteenoton seurauksista. Yhden naisen kautta hahmottuu, millaista oli elämä 1500-luvun lopun kuohuvassa maailmassa.

  Liski, Virva: Vankileirin selviytyjät: tuhat naista Santahaminassa 1918

  2020 (92.7 Suomen historia, itsenäisyyden aika)
  Santahaminan saarella Helsingin edustalla säilytettiin tuhatta naisvankia kesällä 1918. Elämä vankileirillä oli muutakin kuin kärsimystä ja kuolemaa: se piti sisällään myös ystävyyttä, huumoria ja elintärkeää kekseliäisyyttä. Leirikokemus jätti kuitenkin myös jälkensä naisiin.

 • M

  Miller, Madeline: Kirke

  2021 (84.2 Fantasia)
  Kirke, auringonjumalan tytär, ei ole kotonaan jumalten maailmassa. Hän siirtyy ihmisten pariin ja vasta siellä löytää todelliset voimansa. Kirke ei ole vain pahamaineinen noita, vaan myös nainen ja äiti.

  Modiano, Patrick: Dora Bruder

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Dora Bruder, 15-vuotias pariisilainen juutalaistyttö, karkasi koulustaan joulukuussa 1941 ja katosi. Melkein 50 vuotta myöhemmin Patrick Modiano löysi sattumalta vanhan lehti-ilmoituksen, jossa vanhemmat etsivät tytärtään, ja päätti selvittää tämän kohtalon.

  Macdonald, Helen: Iltalentoja

  2021 (50 Luonnontieteet)
  Kirja vie sienestämään, rengastamaan Thamesin joutsenia ja seuraamaan lintujen iltalentoja korkeuksissa Empire State Buildingin katolta. Kirja avaa elävien lajien kiehtovaa maailmaa ja tämän hetken tärkeimpiä aiheita: ilmastonmuutosta, lajikatoa ja sen seurauksia.

  MacIntyre, Ben: Agentti Sonja: äiti, sotilas, rakastajatar, vakooja

  2021 (99 Elämäkerrat)
  Oxfordin lähettyvillä asui vuonna 1942 elegantti nainen, joka vaikutti tavalliselta perheenäidiltä, mutta oli vannoutunut kommunisti ja korkea-arvoinen neuvostovakooja. Koodinimi Sonjan tehtävä oli varastaa Britannian ydinasesalaisuudet. Kirja on kertomus Ursula Kuczinskistä, joka oli mukana Hitlerin salamurha-juonessa, rakensi pommeja ja vakoili Mantšuriassa. Hänen kannoillaan olivat natsit, kiinalaiset, japanilaiset, FBI ja MI6.

  N

  Nieminen, Matti: Väinö I, Suomen kuningas

  2020 (85.32 Sarjakuvat)
  Hessenin prinssi Friedrich Karl sai hämmentävän sähkeen. Hänelle tarjottiin kuninkaan virkaa lähes tuntemattomassa maassa.

  Nousiainen, Inka: Mustarastas

  2019 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Elokuu vuonna 1989. 17-vuotias Juha katoaa laivamatkalla jäljettömiin, kotiin palaa vain keltainen reppu ja loputon suru. Tragedia muuttaa koko perheen elämän. Mitä tapahtui eräänä yönä M/S Fennialla kaverusten risteilyllä? Jo aikuinen pikkusisko palaa muistelemaan menneitä ja jättämään lopulliset hyvästit veljelleen.

  Nieminen, Pete: Hendenvaarallinen elämä

  2021 (71 Katutaide, graffittitaide)
  Pete Nieminen Riihimäeltä on mielikuvitusmaailmassa elävä pikkupoika joka ei halua tulla aikuiseksi. Luettuasi “Hendenvaarallisen elämän” tiedät, miksi Pete on viettänyt ikänsä etsien sydämen tykyttämään saavia seikkailuja salaisen aarrekarttansa avulla.

  Nyman, Jake: Oi niitä autoja

  2021 (69.62 Maaliikenne)
  Jake Nymanin rakkaus nelipyöräisiin alkoi jo pikkupoikana hulppean De Soto -taksin etupenkillä. Nymanin omat muistot lomittuvat suomalaisen autoilun historiaan aina ensimmäisistä maahan tuoduista automobiileistä lähtien. Ratin takana istuvat muun muassa Georg Malmstén, Pirkko Mannola, Irwin Goodman, Tuula Amberla, Edu Kettunen ja J. Karjalainen.

  O

  Oates; Joyce Carol: Elämäni rottana

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Violet Rue Kerrigan (12 v.) saa tietää isoveljiensä murhanneen juuriltaan afroamerikkalaisen koulukaverinsa. Violetin todistuksen ansiosta veljet tuomitaan rasistisesta murhasta. Tämän seurauksena Violet eristetään perheestään. Kumpi on tärkeämpää: olla lojaali perhettään kohtaan vai kuunnella omatuntoaan? Voiko tehdä moraalisesti oikein, mutta kuitenkin katua valintojaan?

  Obreht, Téa: Vedetön maa

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Kuivuuden korventama Arizona vuonna 1893. Kaksi poikkeuksellista ihmistä, sinnikäs rajaseudun nainen ja kamelilla kulkeva lainsuojaton, joiden kohtalot sivuavat.

  Ojala, Tytti-Lotta: Äitiyden jälki: tarinoita syntymästä

  2020 (30.15 Perhesosiologia)
  Kirjassa 21 äitiä jakaa äitiytensä matkan merkityksellisimmät kohdat ja pohtii äitiytensä näkyviä ja näkymättömiä jälkiä, äitiyden herättämiä tunteita ja rooliaan äitinä. Kirjassa matkataan hedelmöitys-hoidoista keskolaan, siskon kasvattamisesta kuuden lapsen äitiyteen, erityislapsen syntymään ja isoäitiyteen.

  Ollila, Mape: Erja Lyytinen: blueskuningatar

  2019 (78.993 Elämäkerrat)
  2000-luvun menestyneimmän suomalaisen blueskitaristin elämäntarina: luja-tahtoisen, lahjakkaan ja ahkeran naisen tilinteko urasta, joka alkoi teini-iässä omien vanhempien tanssiorkesterissa ja joka toi hänet koko kitaramusiikkia kuuntelevan maailman tietoisuuteen.

  P

  Paasilinna, Mauri: Pedon aika

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Ulkomaankirjeenvaihtaja Holopainen valmistautuu vaellusretriitille Lapissa. Sitten uutisoidaan, että terroristit ovat surmanneet Yhdysvaltojen presidentin ja tilanne kärjistyy maailmanlaajuiseksi sodaksi. Myös Lapissa kamppaillaan. Yhdysvalloista leviää uusi virus, korona-epidemian kaltainen, mutta tappavampi, ydinpommiakin tehokkaampi ja tarkempi.

  Patchett, Ann: Hollantilainen talo

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Cyril Conroy hankkii toisen maailmansodan jälkeen perheelleen talon eliittialueelta. Idylli alkaa mureta, kun Elna-äiti jättää perheen ja paha äitipuoli ottaa talossa vallan. Sisarukset Maeve ja Danny karkotetaan kodistaan. Talo pitää silti otteessaan ja he palaavat tarkkailijoina talolle, toistensa kotoisaan seuraan.

  Paldanius, Maria: Naiset, jotka valitsivat porot

  2021 (99 Elämäkerrat)
  Voiko nainen olla yhtä hyvä poromies kuin mieskin? Oman tarinansa jakaa 18 naispuolista, 19–56-vuotiasta poromiestä kymmenestä Lapin paliskunnasta Rovaniemeltä Karigasniemelle ja Sallasta Käsivarteen.

  Pylvänäinen, Kirsi: Koronahelvetti: yhden perheen selviytymistaistelu

  2021 (99 Elämäkerrat)
  Koronavirus iski keväällä 2020 Pylvänäisen perheeseen. Hyväkuntoinen isä taisteli hengestään hengityskoneessa, ja äiti joutui sairaalaan. Miltä tuntui seurata tehohoidossa olevan puolison kamppailua ja samalla havaita koronan oireet ensin lapsissaan, sitten itsessään?

 • Q

  Quinn, Julia: Salainen sopimus

  2020 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Salainen sopimus aloittaa historiallista romantiikkaa tihkuvan 8-osaisen Bridgerton-kirjasarjan. Jokainen osa kertoo yhdestä säkenöivän Bridgertonin perheen sisaruksesta ja hänen kohtalostaan. Ensimmäisessä osassa päähenkilönä on Daphne Bridgerton, joka solmii salaisen yhteistyösuhteen veljensä ystävän herttua Simon Bassetin kanssa. Bridgerton löytyy myös varsin koukuttavana Netflix-sarjana.

  Quinn, Kate: Ruusukoodi

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Ruusukoodi on historiallinen fiktion taitajan jännittävä kertomus toisen maailmansodan ajan Iso-Britanniasta. Blechley Parkin kartano toimii vihollisen salakirjoituskoodien purkukeskuksena ja sinne Osla, Beth ja Mab hakeutuvat töihin monen muun englantilaisnaisen tavoin. Sodan jo loputtua, keskellä kuningatar Elisabethin ja prinssi Philipin häähumua, ystävysten pitää ratkaista vielä viimeinen koodi.

  R

  Rauhala, Pauliina: Synninkantajat

  2018 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Synninkantajat on psykologisesti taitava ja kaunis teos sisäänpäin kääntyneestä yhteisöstä ja rakkauden eri merkityksistä. Se käsittelee lestadiolaisyhteisöissä pidettyjä traumaattisiakin hoitokokousvuosia ja kysyy millainen usko on oikeaa?

  Rainio, Sari: Vainajat eivät vaikene

  2021 (84.2 Dekkarit)
  Komisario Karila törmää normaalilta näyttävään kuolemantapaukseen, joka varmistuu henkirikokseksi oikeuslääkäri Kaarion teräspöydällä. Alkaa monimutkainen murhatutkimus, johon liittyy muun muassa kasvoton Auervaara-hahmo  ja Tauno Palo -postikortti.

  Ristkari, Maiju ja Suni, Nina: Sukupuolena ihminen: tietokirja transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta

  2018 (32.2 Ihmisoikeudet, kansalaisen asema yhteiskunnassa, nuorten osasto)
  Kirja on 2010-luvun nuorille suunnattu, mutta kaikille kansantajuinen teos sukupuolten moninaisuudesta; sukupuoli-identiteeteistä ja erityisesti transsukupuolisuudesta. Tieteellistä tietoa ja kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä.

  Rutherford, Adam: Lyhyt historia meistä kaikista: Ihmiskunnan tarina geenien kertomana

  2019 (56 Biologia)
  Miten ihmisistä tuli tällaisia kuin olemme ja keitä me olemme? Geenitutkija kertoo teoksessa ihmiskunnan historiasta genetiikan ja DNA:n kautta aina neandertalinihmisestä tulevaisuuteen.

  S

  Sarenbrant, Sofie: Valheenpunoja

  2021 (84.2 Dekkarit)
  Rikospoliisi Emma Sköldin ja poliisitiimin ratkaistavaksi tulee raaka teinipojan murha, josta ensimmäisenä epäillään Bromman alueella liikkunutta ryöstelevää nuorisojengiä. Mikään ei kuitenkaan ole sitä, miltä näyttää ja joku tai jotkut punovat valheilta.

  Sapkowski, Andrzej: Viimeinen toivomus

  2011 (84.2 Fantasia)
  Viimeinen toivomus aloittaa Noituri-fantasiasarjan, jonka melankolinen ja mutatoitunut sankari Gerald Rivalainen metsästää hirviöitä rahasta. Toisinaan oudon maailman ihmiset ovat ikävämpiä kuin sen hirviöt ja rujosta Geraldista ei voi olla pitämättä. Witcheristä on julkaistu myös Netflix-sarja ja videopelejä.

  Sisättö, Vesa: 103 kummallista juttua

  2021 (03 Tiedonhaku. Yleiset tietoteokset)
  Outojen tapausten, erikoisten kohtaloiden ja ällistyttävien ilmiöiden tarinakokoelma. Mitä tapahtui filosofi Jeremy Benthamin päälle? Tai kenraali Santa Annan jalalle? Entä puujalalleen? Parhaat erikoisjutut niin vanhoilta ajoilta kuin viime vuosiltakin. Tarinat ovat tosia vähintään internetin tarkkuudella.

  Seppänen, Liisa: Aika velikulta: Hannes Hynösen pitkä taival 1913–2015

  2017 (99.1 Elämäkerrat)
  Hannes Hyvönen tuli tutuksi valloittavana persoonana Linnan juhlista. Aika velikulta on Hanneksen tarina aina Nikolai II:sta Niinistöön, eri ympäristöistä ja eri vuosikymmenten Suomessa.

  T

  Tartt, Donna: Jumalat juhlivat öisin

  1993 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Köyhälle Rikhardille avautuu uusi maailma collegessa, kun hän pääsee karismaattisen opettajan ja harvojen ja valittujen kurssille, sisäpiiriin. Tapahtuu selittämätön rikos, johon joku tai jotkut uusista ystävistä ovat syyllistyneet ja Richard temmataan mukaan syyllisyyden ja kiinnijäämisen pelon kierteeseen.

  Tola, Joonatan: Punainen planeetta

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Kirjan päähenkilö Joonatan alkaa kirjoittamaan oman elämänsä tarinaa, josta muodostuu värikäs, tragikoominen ja ravisteleva kertomus pojasta, jonka isä on taiteilija, skitsofreenikko ja alkoholisti.

  Tanskanen, Riina: Tympeät tytöt – aikuistumisriittejä

  2021 (85.32 Sarjakuvat)
  Kuvataiteilijan sarjakuvakertomuksia, jotka iskevät nykypäivän tyttöyden kipeisiin kohtiin, kuten miellyttämisen haluun ja kehokuvaan. Syyllisiä ei kuitenkaan kaivata, vaan tavoitteena on ravistella arvoja ja asenteita. Mukana on myös protagonisti pimppienkeli.

  Torppa, Tiina: Kylmä kutsuu: hyvinvointia talvesta

  2021 (59.3 Henk.koht. terveydenhoito)
  Ankeana pidetystä ja kylmästä ajasta voikin löytää terveyttä, hyvinvointia ja luontoon tutustumista. Toimittaja-tietokirjailijan teos perustuu omaan ja muiden kylmän ystävien ja asiantuntijoiden näkemyksiin kylmyyden terveysvaikutuksista. Mukana on myös ilmastonmuutoksen uhka ja sen parannuskeinoja.

 • U

  Unsworth, Emma Jane: Aikuiset

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Neuroottinen draamakomedia Instagram-ajasta, elämästä jossa ruusuilla on esitettävä tanssivansa, vaikka selän alla pistelee kuollut kaktus. Kolmikymppisen Jenny McLainen elämä on syöksykierteessä. Hän on juuri menettänyt sekä poikaystävänsä että feministisen kolumninsa. Ja pahempaa on tulossa! Emma Jane on brittiläinen kirjailija, joka voimaannuttaa nuoria ja ei enää niin nuoria naisia.

  Usher, Shaun: Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa

  2020 (99 Henkilö- ja sukuhistoria)
  Yli 100 maailman viihdyttävintä, inspiroivinta ja hätkähdyttävintä kirjettä. Mitä Gandhi sanoo rauhoitellessaan Hitleriä? Entä kuinka Leonardo da Vinci muotoilee työhakemuksen? Hektisen aikamme keskellä käsin kirjoitetut kirjeet pysäyttävät ja herättävät historian eloon. ”Kirjallinen vastine suklaakonvehdeille – täyttä nautintoa.” The Sunday Times.

  V, W

  Vartiainen, Pekka: Ruttovuosi: kirjoituksia kaunokirjallisuuden epidemiakuvauksista

  2021 (86 Kirjallisuustiede)
  Kaunokirjallisuudessa epidemiat ovat ravintoa tarinoille. Rutto, punainen surma, kolera, polio, superflunssa. Ihmiskuntaa kurittavia todellisia ja kuviteltuja pandemioita löytyy antiikista nykypäivään. Kirjoituksissa tutustutaan lukuisiin klassisiin epidemiakuvauksiin.

  Valli, Suvi: Hallittua kaatumista ja muita ruumiin kielen asentoja

  2021 (04 Yleiset kokoomateokset)
  Ruumiinkieltä, kokemuksia, sukupuolirooleja ja kirjallisuutta käsitellään asentojen kautta. Kullekin asennolle on esseensä: muun muassa kyykky, pyllistys, pomppu, nousevat hartiat ja pysty keskisormi.

  Viikkilä, Jukka: Suomalainen vuosi

  2018 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Lempeän humoristisia tarinoita suomalaisesta elämästä. Kertomukset seurailevat vuodenkiertoa niin kuin vain suomalainen voi sen nähdä. Perusyksikkö on perhe, naapureitakin vilkuillaan pensasaidan raosta.

  Whitehead, Colson: Maanalainen rautatie

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Nerokas vaihtoehtohistoriallinen romaani vapauden tavoittelusta ja sorrosta. Teos pureutuu Yhdysvaltain häpeälliseen historiaan ja peilaa nykyhetkeä. Cora on orjana puuvillaplantaasilla Georgiassa. Kun uusi orja kertoo maanalaisesta rautatiestä, he ottavat kammottavan riskin ja pakenevat vainoaja kannoillaan.

  X

  Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret

  2013 (99 Elämäkerrat)
  Tuhannet kiinalaisnaiset ovat joutuneet luopumaan tyttäristään. Lapset on jätetty asemalaiturille, annettu adoptoitavaksi tai hylätty. Xinran kertoo 10 naisen elämäntarinat – ja omansa. Äidit ovat hekin Kiinan kadotettuja tyttäriä: sydämessään jatkuva suru ja tuska.

  Y

  Yaffa, Sami: Punkin seikkailut: taistelu Plastimiestä vastaan

  2020 (85.32 Sarjakuvat)
  Voiko pieni poika taistella maailman pahuutta vastaan? ​Punkilla on iso tahdonvoima ja oikeudenmukaiset periaatteet. Siskonsa ja koiransa kanssa hän huomaa, miten muovisaaste, korruptio ja rikolliset uhkaavat planeettaamme.

  Yokoyama, Hideo: 64

  2019 (84.2 Dekkarit)
  Tokiolainen poliisi ryhtyy tutkimaan uudelleen 17-vuotiaan tytön kidnappausta. Myöhemmin 64 tapausta tutkineen poliisin Mikamin oma tytär katoaa ja Mikami löytää jotain, minkä ei koskaan olisi pitänyt tapahtua.

  Ylä-Mononen, Jutta: Vuokko: muotoilija Vuokko Nurmesniemen elämä ja ura

  2021 (90.21 Suomen historia)
  Vuokon lapsuutta varjostivat talvisota ja äidin kuolema. Oppikoulu jäi kesken, mutta Vuokko pääsi opiskelemaan Ateneumiin. Sitten hänet palkattiin Marimekon ja Printexin suunnittelijaksi. Mikä sai Armin ja Vuokon tiet eroamaan?

  Z

  Zevin, Gabrielle: Tuulisen saaren kirjakauppias

  2014 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  A. J. Fikry on melkein 40-vuotias, eikä elämässä ole käynyt niin kuin piti. Vaimo on kuollut, ja kirjakauppa ei menesty.  Sitten kaupan takahuoneesta löytyy outo, elävä paketti. Tapaus muuttaa Fikryn elämän, antaa hänelle mahdollisuuden aloittaa kaikki alusta. Kirja muutoksista ja siitä, miksi luetaan ja rakastetaan.

  Zālīte, Māra: Viisi sormea

  2018 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Māra syntyi Siperiaan kyyditetyille vanhemmille Krasnojarskissa 1952. Perhe palasi Latviaan 1956. Omaelämäkerrallisessa kirjassa Māra kuvaa kyyditetyn perheen kotiinpaluuta sekä latvialaisen maalaiskylän elämää lapsen silmin. Rivien väliin kätkeytyy riipaisevia ihmiskohtaloita, joiden karmaisevat käänteet jysähtelevät lukijan tajuntaan. Kirja valittiin parhaaksi latvialaiseksi proosateokseksi.

  Å

  Åhman Owetz, Eli: Kirjeystäviä

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Näyttäisi, että Malinilla on kaikkea, mitä ihminen voi toivoa. Hän ei ole silti onnellinen. Viikon kohokohta on kirjastoauton saapuminen kylään ja uudet romaanit. Erik on muuttanut suurkaupungista maaseudulle ja on elämänsä risteyskohdassa. Hän löytää kirjaston kirjan välistä muistikirjan sivuja. Kuka on tämä nainen, joka kirjoittaa lohduttomuudestaan?

  Ä

  Ärlemalm David: Varjot silmien alla

  2021 (84.2 Kaunokirjallisuus)
  Riipaiseva yhden miehen selviytymiskamppailu tavalliseksi rakastavaksi isäksi. Jännitystarinaksi tihentyvä, koskettava romaani Tukholman varjoisalta puolelta. Perheen äiti Sofia kuolee yliannostukseen. Hänen miehensä Arto jättää entisen elämänsä addiktina ja yrittää huolehtia tyttärestään. Kun Artosta tehdään aiheeton ilmianto ja hän menettää työpaikkansa koulun ruokalassa, rikollisen rahan houkutukset palaavat.

  Äkkijyrkkä, Miina: Äkkijyrkkä: Jumala ja erotiikka

  2019 (99 Henkilö- ja sukuhistoria)
  Miina Äkkijyrkän elämä alkoi hurjana ja on jatkunut sellaisena jo 70 vuotta. Äkkijyrkän tietä eivät ole katkaisseet mielisairaalareissut, itsemurha-ajatukset tai rankat yhteenotot poliisin kanssa. Luovuuskin on jatkunut lähes katkeamattomana: ainutlaatuisia nautaveistoksia ja -maalauksia syntyy edelleen. Savolaiseen körttiperheeseen syntynyt Äkkijyrkkä teki kolme lasta kolmen eri miehen kanssa. Miehet ja uskonto ovatkin liittyneet hänen elämäänsä läpi vuosikymmenten.

  Ö

  Örnberg, Janne: Emman perilliset: suomalaisen rautalankabeatin vuosikymmenet

  2021 (78.89109 Musiikkikulttuurien sulautumat)
  Rautalankamusiikki on monelle pelkästään yli puolen vuosisadan takaista nostalgiaa. Kuitenkin harva musiikinlaji on yhtä ajaton – ja yhtä suomalainen – kuin Emma-iskelmän seurauksena syntynyt ja sittemmin monin tavoin jalostunut rautalankabeat. Syvällä pieteetillä ja suurella sydämellä aiheeseensa suhtautuva tämän kirjan kirjoittanut asiantuntijatrio Kati Järvi, Jori Venemies ja Janne Örnberg osoittaa, että rautalankabeat on koko historiansa ajan voinut hyvin ja voi edelleen.

  Öhrlund, Dag: Tuomari

  2019 (84.2 Dekkarit)
  Suzanne on käräjäoikeuden tuomari, mutta myös murhaava psykopaatti. Hänen ystävätär Jessica on pappi ja toinen psykopaatti. Ystävättäret toimivat tahoillaan jakaen oman käden oikeutta, kunnes päätyvät kahden naisen murhaduoksi, joka jakaa oikeutta siellä minne lain koura ei yllä. Seuraus on selittämättömien surmatekojen aalto, jossa uhriksi joutuu myös viaton, sivullinen suomalaisnainen.