Hyppää sisältöön

Kirjariihi

Kirjavinkkejä

Tältä sivulta löydät kirjaston väen tekemiä kirjavinkkejä kaiken ikäisille lukijoille.

Kirjan nimeä klikkaamalla pääset verkkokirjastoon näkemään kirjan saatavuuden.

Arkistoista löydät myös vanhempia lukuvinkkejä.

 • Minna Levola: Ujo elämäni, 2021 – myös e-kirjanaKansikuva Minna Levolan kirjasta Ujo Elämäni

  Kuudesluokkalaisen Lindan arki muuttuu, kun perheeseen muuttaa väliaikaisesti asumaan isän lääkärisisko Amerikasta. Rita-täti on varsinainen nipo ja terveysintoilija, jolla on myös selkeät periaatteet lasten kasvatuksesta. Epäjärjestykseen taipuvainen perhe yrittää epätoivoisesti sopeutua tiukkapipoiseen tätiin. Vain viisivuotias Linnea uskaltaa olla omapäinen itsensä.

  Lindaa tilanne raivostuttaa erityisesti, koska täti muuttaa Lindan huoneeseen ja Lindan siirryttävä Linnean huoneen lattialle nukkumaan. Oma rauha on mennyttä; sitä löytyy  vain varastona toimivasta saunasta, jonka LInda puolestaan omii itselleen.

  Linda on melkoisen ujo, jolle puhuminen tuttujenkin kanssa tuottaa vaikeuksia. Lisäksi edelleen hänelle hoetaan, että pitäisi vähän reipastua ja silti toisaalta sanotaan, että ihminen saa olla sellainen kuin on. Eikä rohkeita koskaan kehoteta ujostumaan. Ristiriitaista.

  Koulussakin tulee ongelmia, kun tyttö saa historian esitelmäparikseen vielä hiljaisemman Veetin. Miten ihmeessä kumpikaan heistä pystyy menemään luokan eteen kertomaan jostain nuijasodasta? Lisäksi Lindan bestis Emmis alkaa kaveerata luokan uuden tytön Ronjan kanssa. Isoin ongelma tulee silti Rita-tädin korvakoruista.

  Kirja on itsenäinen jatko vuonna 2020 ilmestyneelle Tylsä elämäni -kirjalle ja kuvaa yhtä hauskasti varhaisteinin ja hänen perheensä elämää.

   

  Magnus Myst: Hirveä pieni kirja, 2021Kansikuva Magnus Mystin kirjasta Hirveä pieni kirja

  Jos haluaa lukea pienen oudon kirjan, kannattaa tarttua tähän. Mikään erityisen helppo luettava se ei ole, niin paljon lukijaa haastetaan ratkaisemaan arvoituksia, että päästään eteenpäin. Jos päästään vai joudutaanko harhaan eli ainaiseksi tyrmään. Kirja on havainnollisesti ja runsaasti kuvitettu ja tehtäviä täynnä.

  Heti alussa kirja pyytää lukijalta apua. Se ei halua olla mikään söpö lastenkirja vaan hirveä. Sitä varten tarvitaan Uhri eli lukija, johon kirja voi kokeilla hirveitä ideoitaan. Jos suostut, joudut mukaan outoon seikkailuun.

  Samalla kirja muistuttaa montypythonmaisen äärimmäisellä tavalla siitä, ettei elämässä kannata olla liian kiltti, muttei myöskään liian tuhma. Ja se on hyvä neuvo se!

   

  Josefine Sundström & Emma Göthner: Trampoliini, uimakoulu ja kadonnut Tiikeritassu (Saagan seikkailut; 1), 2021Kansikuva Josefine Sundströmin ja Emma Göthnerin kirjasta Saagan seikkailut: trampoliini, uimakoulu ja kadonnut Tiikeritassu.

  Suloinen ja hurmaavasti kuvitettu kirja viisivuotiaasta Saagasta, jonka elämän täyttävät arjen pienet ilot ja murheet. Lyhyet luvut täyttyvät viisivuotiaan kokoisista tapahtumista.

  Saaga haluaisi lemmikiksi koiran, mutta äidin allergian takia se ei käy. Hän menee reippaasti vaarille yökylään, mutta illan tullen äidin ja isän ikävä yllättää. Trampoliinilla on kiva hyppiä, mutta siinä voi myös loukata itsensä. Ja vaikka syksyllä oikein kovasti odottaa talven tuloa, voi olla, ettei lumen tultua enää muistakaan, miten talvella leikitään ja silloin on tylsää.

  Pieniä ja vähän isompiakin ongelmia tulee kirjan jokaisessa luvussa vastaan, mutta jokaiseen ongelmaan löytyy myös ratkaisu. Ja siitähän tulee Saagalle ja lukijalle hyvä mieli.

  Saaga Linnea Laine on monelle tuttu myös animaatiosta. Hänen kanssaan solahtaa mukavasti myös kirjan maailmaan ja teos sopii vallan mainiosti myös ääneenluettavaksi.

   

  Jack Meggit-Phillips, Isabelle Follath (kuvittaja): Hirviö ja Helmikki, 2021Kansikuva Jack Meggitt-Phullipsin kirjasta Hirviö ja Helmikki.

  Jälleen kerran täysosumapläjäys brittihuumoria alakoululaisille ja kaikille lapsenmielisille. Jos pitää Andy Stantonin ja David Walliamsin kirjoista pitää kyllä tästäkin fantasiameiningistä.

  Ebenezer Pinset on 511-vuotias, mutta ulkonäöltään kuin parikymppinen nuorukainen. Hänen nuorekkuutensa salaisuus on ikääntymistä ehkäisevä tinktuura. Sitä sylkee sisuksistaan Ebenezerin 15. kerroksisen talon ullakolla asuva hIrviö. Hirviö on iso, harmaa klöntti, jolla on kolme mustaa silmää, kaksi kieltä ja suuri kuolaa valuva suu sekä pienet kädet ja jalat. Hirviö pullauttaa Ebenezerille vaikka mitä aina flyygelistä lähtien, kunhan Ebenezer vaan ruokkii sitä niin kuin se toivoo. Tähän asti hirviön ruokavaatimukset ovat olleet suhteellisen helppoja täyttää, mutta nyt se haluaa maistaa mehevää ja pulskaa ihmislasta.

  Ebenezer on kauhuissaan. Eihän hän voi lasta hirviölle syöttää. Mutta kun ensimmäiset rypyt ja harmaat hiukset ilmestyvät, muuttuu miehen mieli. Hän päättää noutaa lapsen orpokodista. Niinpä Herraskaisten miekkosten ja neitosten kasvattamosta Edenezer saa mukaansa Helmikin. Helmikki on pieni tyttö, mutta kovin laiha eikä ollenkaan herttainen. Päätyykö tyttö lihotuksen jälkeen hirviön ruuaksi. Ainakin kirjasarja jatkuu, sillä tämä on vasta ensimmäinen osa ja hyvä niin.

   

  Tapani Bagge, Carlos da Cruz (kuvittaja): Sielulinnun arvoitus (Apassit; 5), 2021Kansikuva Tapani Baggen kirjasta Sielulinnun arvoitus.

  1910-luvun Suomeen sijoittuva, faktaa ja fiktiota onnistuneesti yhdistävä lasten dekkarisarja on edennyt viidenteen osaansa. Loppukesästä, hieman ennen koulun alkua, helsinkiläiset Apassit saavat kutsun Viipuriin Monrepos’n kartanoon selvittämään visaista tehtävää.

  Kartanon puiston edustalla olevalla hautasaarella riehuu öisin iso, musta lintu. Sen sanotaan olevan sielulintu. Kansanuskon mukaan ihminen saa syntyessään linnulta sielun ja kuoleman hetkellä lintu tulee hakemaan sen pois. Sielulinnun näkeminen siis ennustaa kuolemaa. Jotkut kartanon asukkaista pelkäävät, toiset pitävät koko asiaa taikauskona. Joka tapauksessa lintu on käynyt ihmisten kimppuun.

  Apassit eli Samuli, Heikki, Erik, Otto, Elli ja Nelli ryhtyvät oitis toimeen. Kartanon kirjastonhoitajalta he saavat arvokasta tietoa ja osallistuvatpa he myös kauppaneuvos Lallukan järjestämään henki-istuntoon. Siinä pariisilainen madame yrittää henkien avulla saada linnusta tietoa. Mutta Apassit saavatkin varoituksen heitä uhkaavasta vaarasta, jolleivät he heti keskeytä tutkimuksia ja lähde kaupungista. Apassit jatkavat, varoituksia tulee lisää, kunnes…

   

  Tuutikki Tolonen, kuvitus Kati Vuorento: Agnes ja huvilan salaisuus, 2021Kansikuva Tuutikki Tolosen kirjasta Agnes ja huvilan salaisuus.

  Itsenäinen jatko-osa jännittävää ahmimisikäisten mysteerisarjaa. Ensimmäisessä osassa yksitoistavuotias Agnes oli juuri muuttanut äitinsä kanssa pieneen Harmalaan. Tyttö sulatteli vanhempiensa avioeroa ja tuskaili pikkupaikkakunnan tylsyyttä. Mutta ei tylsyydestä tietoakaan! Agnes tutustui samanikäiseen Pontukseen eli Pullaan ja he tempautuivat keskelle menneisyyden salaisuuksia. Löytyi vanha hautausmaa ja sieltä toinen Agnes, huvila, lukittu rasia ja avain. Palapelin tuloksena Agnes ja äiti perivät tuon 150-vuotiaan huvilan.

  Nyt on meneillään talon perusteellinen remontti. Ja salaisuuksia alkaa paljastua sieltäkin. Tapetin alta löytyy salakaappi, seinän takaa salainen portaikko ja kokonainen salahuone. Lisäksi talosta kuuluu outoja askelia. Kuka siellä kulkee? Ja kuka soittaa pianolla kuolleen pojan sävelmää? Niin kuin ensimmäisessäkin osassa Agnes näkee myös unia, joissa hänelle ilmestyy tuntematon, pitkälettinen tyttö. Kuka hän on?

  Sopivasti Agnes saa koulusta tehtävän, jossa pitää selvittää kenelle jokin vanha esine on kuulunut. Heidän remontoitavassa kodissaan riittää tutkittavaa. Mutta opettaja arpoo työparit ja Agnes saa parikseen kiusaajansa Alexin. Miten yhteistyöstä voi tulla yhtään mitään?

   

  Jørn Lier Horst: Hautausmaan arvoitus (Clue), 2021 – myös e-kirjana.Kansikuva Jørn Lier Horstin kirjasta Hautausmaan arvoitus.

  Norjan rannikolla asuvat kaksitoista- ja kolmetoistavuotiaat nuoret Cecilia, Leo ja Une Egon-koiransa joutuvat toistuvasti mukaan outoihin tapahtumiin. Ne keskittyvät Cecilian isän omistaman täysihoitolan liepeille. Dekkarisarjan osat ovat itsenäisesti luettavissa, mutta jokaisessa osassa paljastuu aina hieman enemmän Cecilian äidin edelliskesäisestä kuolemasta.

  Kirja alkaa syksyn pimeydessä vanhalta hautausmaalta, josta nuoret huomaavat pilkottavan valoa aamuyöllä klo 4. Saavuttuaan paikalle he kauhukseen näkevät, että yksi hauta on kaivettu auki. Järkyttävää! Kuka tekee tällaista ja miksi? Seuraavina öinä hautoja avataan lisää ja yhdessä hautakivessä on sama sukunimi kuin täysihoitolan uudella, salaperäisellä asukkaalla. Sattumaa vai ei?

  Päähenkilömme ovat taas keskellä jännittäviä rikoksia. Tällä kertaa on pengottava asioita hautausmaan lisäksi aina Norjan toisen maailmansodan aikaisen saksalaismiehityksen ajalta, ongittava tietoa vanhasta haaksirikosta ja papista, jonka kerrotaan kummittelevan. Läheinen rannikko on myös täynnä salaisia ja vaarallisia luolia. Niihin on hyvä kätkeä kaikenlaista, mutta niihin voi myös jäädä loukkuun!

  Clue-sarjaa voi suositella kaikille viisikkomeiningistä pitäville neljäsluokkalaisista ylöspäin.

   

  Riina ja Sami Kaarla: Peliin kätketyt (Pet Agents; 4), 2020Kansikuva Riina ja Sami Kaarlan kirjasta Peliin kätketyt.

  Kati-e on kiinnostunut sekä eläimistä että elektroniikasta. E-kirjain tytön nimen perässä tarkoittaakin elektroniikkaa. Kati-e on käynyt koodauspäiväkodin ja elektroniikkaeskarin. Hän on myös rakentanut itselleen robotin, Ti-botin. Kati-e ja Ti-bot asuvat kerrostalon katolla vanhassa vesisäiliössä. Heillä on lemmikkinään vaikka mitä eläimiä. Kirjassa opitaankin monenlaista eläinten hoidosta. Yhdessä Kati-e ja Ti-bot muodostavat Pet Agents –tiimin, joka ratkoo erilaisia eläinongelmia.

  Nyt Pet Agentsit, saavat agenttitehtävän virtuaalimaailmaan DinoPez-peliin. Siellä heidän ystävänsä Lumia tarvitsee apua kadonnen dinon löytämiseksi. Kati-e ja Ti-bot luovat itselleen avattaret ja sukeltavat VR-peliin etsimään dinoa. Samalla tulee lisää onglemia: he jäävät peliin vangiksi, kun uloskirjatuminen ei onnistu.

  Jo neljäs osa helposti luettavasta ja värikkäästi kuvitetusta alakoululaisten sarjasta.

   

  Asia Citro, kuvittaja Marion Lindsay : Hirviöitä ja hometta (Sara ja Sassafrassa: 2), 2021Kansikuva Asia Citron kirjasta Hirviöitä ja hometta.

  Saran äiti on tutkija ja sen myötä Sarakin on kiinnostunut luonnontieteistä. Usein hän tekee kissansa Sassafrassan kanssa pieniä kokeita. Juuri nyt he ovat tutkineet hometta.

  Saran kodin pihalla on lato ja sen seinässä taikaovikello. Kun se soi, on joku eläin tai taikaolento pulassa ja tarvitsee apua. Eräänä päivänä Sara ja Sassafrassa kuulevat pihalta outoa ääntä ja löytävät heinikosta karvaisen hirviön, herra Gorkin. Hirviö nyyhkyttää, koska sen upea turkki on aivan homeessa. Kohta koittaisivat vuosittaiset Hirviökarkelot eikä Gorkki voi osallistua niihin homeisena.

  Sara ryhtyy oitis toimeen ja luule ratkaisevansa ongelman helpostikin, mutta kerta toisensa jälkeen Gorkki palaa takaisin nyyhkivänä ja turkki homeessa. Tarvitaan hieman äidin apua, että ratkaisu löytyy.

  Suloinen ja helppolukuinen kirjasarja tutustuttaa pienetkin lapset tieteen ihmeelliseen maailmaan. Kirjailija Asia Citro on aikaisemmin toiminut tiedeaineiden opettajana.

   

  Timo Parvela, kuvittanut Anni Nykänen: Ella ja kaverit etäkoulussa, 2021  Kansikuva Timo Parvelan kirjasta Ella ja kaverit etäkoulussa.

  “Mun nimi on Ellabellahernemaissipaprikapurjoperunasose, ja oon pipiluokalla”. Näin satuilee uuden kirjan aluksi Ella, joka viime kirjassa eteni kavereidensa kanssa kolmannelle luokalle. Syyslukukauden aluksi opettaja saa idean ja päättää osallistua television Talitintti-kaksintaistelu-kykykilpailuun ainoalla taidollaan, jonka omasta mielestään osaa: opettamisella.

  Ella ja kaverit, jotka tuntevat opettajan taidot ja etenkin taidottomuudet, päättävät myös osallistua samaan kilpailuun. Näin siksi, että he haluavat luotsata opettajan finaaliin ja päästä sinne myös itse voidakseen hävitä opettajalle, joka siten voittaisi koko kilpailun eikä hänelle tulisi paha mieli. Kuulostaako sekavalta? Ei se mitään vielä sekavammaksi menee.

  Juuri kun syysloma on koittamassa, alkaa maailmanlaajuinen koronaviruspandemia levitä siihen malliin, että Ellankin luokka siirtyy lennossa etäkouluun. Tekniikka tuo koulunkäyntiin uudet haasteet ja uusia puoliakin löytyy, paitsi opettajan perheestä kameran jäädessä vahingossa päälle, myös tutuista kavereista. Varsinkin Pukari osoittautuu ällistyttävän hellyttäväksi Urho-nalleineen.

  Myös Talitintti-kilpailu siirtyy nettiin. Miten Ella ja kaverit nyt voivat junailla opettajan voittoon? Ella-sarjan ties-kuinka-monennes osa on jälleen kerran sekä ajan että lukijan nauruhermoilla.

   

   

 • E. Lochart: Me olimme valehtelijoita, 2021 Kansikuva E. Lockhartin kirjasta Me olimme valehtelijoita

  Beechwoodin saari on Sinclair-suvun yksityinen valtakunta. Siellä Cadencekin on viettänyt lähes kaikki elämänsä kesät. Saaren omistavat ja sitä hallitsevat päärakennuksestaan tytön äveriäät isovanhemmat. Kaikille heidän kolmelle tyttärelleen eli Cadencen äidille ja tädeille perheineen on rakennettu saarelle omat huvilat. Palvelijat hoitavat arkiset työt ja suku viettää aikaansa huolettomasti lomaillen.

  Perheyhteys on tiivis ja Cadencekin muodostaa kesäisin ystäväporukan vanhimpien serkkujensa Johnnyn ja Mirrenin kanssa. Eräänä kesänä heidän joukkoonsa liittyy uusi poika, Gat. Hän tulee sukuun tädin uuden miesystävän kautta. Gat saa Cadencen sydämen sykkimään ystävyyttä enemmän ja ensi rakkaus on huumaavaa.

  Saaren elämä vaikuttaa harmoniselta eikä suvussa ole pulaa rahasta. mutta jotain on silti pielessä. Pinnan alla kytee riidansiemen: kateus, valta, perintökiistat ja liiallinen alkoholin käyttö hiipivät idylliin aina vain enemmän. Kunnes Cadencen viidestoista kesä muuttaa kaiken.

  Kirjan alussa Cadence on liki kahdeksantoistavuotias. Sekä saaren elämä että tyttö ovat kokeneet melkoisia muutoksia. Cadence ei kuitenkaan muista parista viimeisestä vuodesta juuri mitään ja kärsii usein rankoista migreenikohtauksista ja pahoinvoinnista. Hän on ilmeisesti lyönyt päänsä pahasti pari kesää sitten uidessaan. Pikku hiljaa Cadencen muisti alkaa palata. Lukija kulkee trillerimäisesti etenevässä tarinassa tytön kanssa kirjan hätkähdyttävään loppuun saakka.

  Kirja on ollut arvostelu- ja myyntimenestys Yhdysvalloissa. Se on myös onnistuneesti käännetty, joten kirjailija löytää eittämättä jatkossakin lukijakuntansa myös Suomesta.

   

  Angie Thomas: Betoniruusu, 2021 – myös e-kirjanaKansikuva Angie Thomaksen kirjasta Betoniruusu

  Seitsemäntoistavuotias Maverick on katujen kasvattina ja Kings Lord -jengin jäsenenä tottunut rankkaan elämään. Faija istuu pitkää vankilatuomiota ja äiti tekee kahta työtä elättääkseen perheensä. Maverick käy lukiota, mutta pyörittää samalla bisnestä myymällä kukkaa. Kovemmista huumeista vastaavat jengin isommat jätkät. Jengissä ja kadulla on omat sääntönsä ja hierarkiansa. Maverick on monesti nähnyt, kuinka helposti heittää henkensä, kun sääntöjä rikkoo ja koston kierre jää päälle..

  Iloa pojan elämään tuo tyttöystävä Lisa. Nyt rakkauteen tulee kuitenkin paha särö. Maverickin elämä muuttuu entistä rankemmaksi, mutta aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Yhden yön juttu toisen tytön kanssa tekee Maverickista isän. Kun lapsen äiti hylkää pienen vauvansa, on Maverickin otettava vastuu pojastaan. Miten sovittaa yhteen lukio, yövalvomiset ja vaipanvaihdot? Miten samalla kasvaa mieheksi ja minkälaiseksi mieheksi? Kun lähipiirissä vielä sattuu kohtalokas kuolemantapaus, on pojan elämä kaikkea muuta kuin mallillaan.

  Kirja on vetävästi kirjoitettu, mutta sen slangi vaatii totuttelua. Lukija on ensin myös hieman ymmällä, kun kellään ei ole kännyköitä vaan puhutaan hakulaitteista. Kunnes selviää, että kirjassa eletäänkin vuotta 1998.

   

  Marja-Leena Tiainen: Hotelli Desperado, 2021Kansikuva Marja-Leena Tiaisen kirjasta Hotelli Desperado

  Kuusitoistavuotias Daniel saapuu salamatkustajana Syyriasta Kreikkaan, Ateenaan, yhdessä ystävänsä kanssa. Daniel haluaa Suomeen, jossa isoveli Jakob on jo pääsemässä uuden elämään syrjään kiinni. Poikien vanhemmat ja pieni sisar ovat kuolleet pommituksissa; Daniel näkee vieläkin painajaisia rauniosta löytyneestä pikkusiskonsa ruumiista

  Danielilla on edessään pitkä pakomatka läpi Euroopan. Sen maksamiseksi hänellä on isovanhemmiltaan saadut säästöt, mutta suurkaupungissa on vaaransa ja hetkessä poika ryöstetään. Mitä hän nyt tekee? Miten hän pääsee Suomeen rahattomana? Kreikassa hän ei voi ilmoittautua turvapaikanhakijaksi, silloin hänen on odotettava päätöstä siellä, kenties monta vuotta. Ja Ateena on täynnä hänenkaltaisiaan.

  Öisin Danielin yöpymispuistossa norkoilee miehiä etsimässä nuoria poikia. Talvi tekee tuloaan ja saadakseen edes joskus lämpimän yösijan ja vähän ruokaa, on Danielinkin alistuttava hyväksikäyttöön. Toinen vaihtoehto olisi huumekauppa eikä sekään houkuttele. Miten Daniel voi ikinä päästä pois tästä iljettävän epätoivoisesta elämästään.

  Samaan aikaan Suomessa toimittaja ja kirjailija lähtee vaimonsa ja viistoistavuotiaan tyttärensä Islan kanssa lomamatkalle Ateenaan. Perheen isälle tämä on myös työmatka. Hän haluaa haastatella uutta dekkariaan varten jotakin turvapaikanhakijanuorta. Hetkeksi Danielin ja perheen tiet kohtaavat ja pojan elämä näyttää valoisammalta kuin pitkään aikaan. Perheen palattua Suomeen Daniel sekaantuu ikävään väkivaltatilanteeseen ja on pahemmassa pulassa kuin koskaan ennen!

   

  George Orwell: 1984, suomennos ja selkomukautus Tuomas Kilpi, 2021Kansikuva George Orwellin selkomukautetusta kirjasta 1984

  Nykyään on alkanut ilahduttavasti ilmestyä mielenkiintoisia, kansikuviltaan houkuttelevia, yläkoululaisillekin sopivia selkokirjoja. Orwellin vuonna 1949 julkaistu klassikko on yksi niistä. Äärimmäisen totalitaarisen yhteiskunnan kuvaus toimii edelleen hyvin, selkoversionakin.

  Maailmassa on enää kolme valtiota: brittiläisen imperiumin Euroopan alueeseen sijoittuva Oseania sekä Euraasia ja Itäaasia. Winston asuu ja työskentelee Lontoossa, valtion virkamiehenä Totuusmisteriössä. Käytännössä valtio on sama kuin Puolue. Se hallitsee kaikkea, jopa ihmisten ajatuksia kaikkialle ripoteltujen teleruutujen avulla. Kirjasta onkin peräisin tuttu sanonta Isoveli valvoo.

  Totuusministeriö vastaa valheesta. Winston väärentää työkseen asiakirjoja. Myös historiallisia dokumentteja muutetaan takautuvasti vastaamaan Puolueen tarpeita.

  Muut ministeriöt ovat Rauhanministeriö, joka valvoo sotaa, Runsaudenministeriö, joka valvoo taloutta sekä pelätyin kaikista: Rakkausministeriö. Se valvoo lakia ja järjestystä ja vastaa kidutuksista. Pelottavaa on myös Puolueen kehittämä uuskieli. Kielestä karsitaan pois kaikki Puolueelle vahingolliset sanat. Mainio keino tehdä mahdolliset valtion viholliset aseettomiksi.

  Ministeriössä työskentelee myös Julia. Hän ja Winston alkavat tuntea vetoa toisiinsa, mutta Puolue on kieltänyt ihmisten väliset liian läheiset suhteet, myös rakkauden. Puoluetta uhmaten Julia ja Winston alkavat tapailla ja rakastuvat kohtalokkain seurauksin.

   

  Oskar Källner & Karl Johansson: Tähtiin temmatut (Imperiumin perilliset; 1), 2021 – myös e-kirjana.Kansikuva Oskar Källnerin kirjasta Tähtiin temmatut. Kirjasarjan Imperiumin perilliset ensimmäinen osa

  Sisarukset Alice ja Elias elävät aivan tavallista varhaisnuorten elämää, kunnes alkaa tapahtua outoja. Kaikki alkaa siitä, kun äiti ja isä riitelevät rajusti ja heti sen jälkeen äiti katoaa.

  Pian saapuvat poliisit ja pidättävät isän, koska hänen autonsa takaluukusta löytyy verta ja se paljastuu äidin vereksi. Isä ja lapset yrittävät turhaan vedota poliisiin, ettei isä milloinkaan tekisi äidille mitään pahaa. Se on kuitenkin turhaa. Äiti on kadoksissa, isä vangitaan ja Alice ja Elias odottavat siirtoa lastenkotiin. Silloin he karkaavat.

  Äiti tutkii työkseen ilmakehää ja on sirotellut mittaussensoreita ympäri lähimetsiä. Sisarukset tuntevat osan tutkimuspaikoista ja ovat varmoja, että äiti on vain metsässä tekemässä työtään. Äitiä he eivät löydä vaan pian Alice ja Elias löytävät itsensä avaruusaluksesta! Mitä oikein tapahtui? Minne he ovat menossa? Ja missä on äiti? Jännittävän ja runsaasti kuvitetun nuorten scifi-sarjan avausosa loppuu aivan kesken!

   

  Elizabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla, 2020 – myös e-kirjana.Kansikuva Elizabeth Acevedon kirjasta Kaikilla mausteilla.

  17-vuotias Emoni Santiago on high school –opiskelija, pikaruokalan työntekijä ja yksinhuoltajaäiti taaperoikäiselle pikkutytölleen Emmalle (“Babygirl”). Tämän lisäksi hän pitää huolta ikääntyvästä isoäidistään, hoitaa kotityöt ja yrittää pitää välit kunnossa lapsensa isän perheeseen.

  On siis sanomattakin selvää, että Emonin elämä on melko täysi – se pyörii arjen ja velvollisuuksien ympärillä. Emoni on lähes vakuuttunut oman nuoruutensa olevan ohi. Ruoanlaitto on ainoa asia, joka irrottaa hänet arkihuolista ja Emonilla onkin synnynnäinen lahjakkuus ruoanlaittoon. Ruoillaan Emoni saa ihmiset tuntemaan asioita; ruoka on kuin taikaa.

  Kun Emonin koulussa alkaa uusi valinnainen, ruoanlaittoon liittyen, Emonin on päästävä osallistumaan arjen kiireistä huolimatta. Kurssilla ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin Emoni kuvitteli, opettaja Chef Ayden haluaa koetella itsevarmaa kokkia ja haastaa häntä mukavuusalueensa ulkopuolelle. Emoni ei luovuta vaan luovii tiensä kurssin parhaimmistoon. Haasteet eivät kuitenkaan tähän lopu: kurssiin sisältyy opintomatka Espanjaan. Emonilla ei ole kuitenkaan yhtään ylimääräistä rahaa tuhlattavana ja vaikka olisikin, ne menisivät Babygirlin uusiin talvikenkiin. Joutuuko Emoni luopumaan unelmastaan perheensä tähden?

  Emoni tutustuu myös kouluunsa tulleen uuteen poikaan ja yrittää oppia luottamaan uudestaan sekä itseensä että muihin edellisen huonon suhteen jälkeen. Kirja on täynnä kiinnostavia henkilöhahmoja, niin Emonin suvussa kuin ystäväpiirissä. Kirja käsittelee myös tärkeitä asioita kuten vähemmistöjen oikeuksia (tummaihoisten ja muiden etnisten vähemmistöjen asemaa ja elämää yhteiskunnassa), nuorta vanhemmuutta, omien asioiden järjestelyä, vastuun kantamista, vaikeita ihmissuhteita sekä unelmia, jotka vaikuttavat lähes saavuttamattomilta.

   

  Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset: majesteetti, 2020 – myös e-kirjana   Kansikuva Katharine McGeen kirjasta Amerikan kuninkaalliset: majesteetti

  21-vuotias Beatrice on juuri kruunattu Amerikan kuningattareksi. Häntä ja koko kuninkaallista perhettä varjostaa kuitenkin yhä suru Beatricen isän eli kuninkaan äkillisestä kuolemasta. Amerikan kuninkaalliset: majesteetti, on mukaansatempaava jatko-osa sarjan aloittaneelle Amerikan kuninkaalliset -kirjalle.

  Valtavan vastuun saanut Beatrice tekee raastavia päätöksiä ihmissuhteissaan. Tuleeko hänen mennä naimisiin vain esimerkiksi ja iloksi Amerikan kansalle vai onko omien tunteiden kuuntelu tärkeämpää ja loppujen lopuksi parempi päätös myös kansalle? Tietääkö Beatrice itsekään kenelle hänen sydämensä sykkii? Beatrice on Amerikan ensimmäinen kuningatar. Hänen ympärillään on tuhansittain ihmisiä, joiden mielestä nainen ei voi toimia uskottavana hallitsijana.

  Vaikka Beatrice tuntee välillä olonsa raastavan yksinäiseksi, hänen ympärillään on kuitenkin muutamia tosiystäviä, jotka uskovat häneen omana itsenään. Kirjan edetessä Beatricen itsetunto kasvaa kohisten ja hän alkaa itsekin miettiä, tarvitseeko hän tosiaan prinssipuolison toimiakseen johtajana. Miten käy siis vuosikymmenien odotetuimman tapahtuman: kuninkaallisten häiden?

  Samantha, Beatricen nuorempi sisko, on aina tuntenut elävänsä siskonsa varjossa. Hän on kohuttu bileprinsessa, jonka elämän tarkoitus on aina tuntunut olevan seikkailla skandaaleista kertovissa lööpeissä. Kirjan edetessä Samantha tekee tutkimusmatkaa itseensä. Kuka hän oikeastaan on ja mikä on hänen paikkansa maailmassa? Säilyvätkö hänen tunteensa Teddyä, Beatricen sulhasta, kohtaan vai astuuko kuvioihin joku aivan muu, joka tuo esiin uusia puolia Samanthasta?

  Tässäkin kirjasarjan osassa jatkuvat jo ensimmäisessä osassa esitellyn Daphnen juonittelut. Daphnen elämän päämäärä on saada prinssi Jefferson itselleen ja päästä korkeimmalle sosiaaliselle tasolle, jolle hänen kaltaisensa ei-kuninkaallinen voi kiivetä. Onko Jeff kuitenkaan Daphnelle se oikea? Onko lähipiirissä joku aivan muu, joka on rakastanut Daphnea jo vuosia? Tajuaako Daphne oikeat tunteensa, ja onko tuolloin jo liian myöhäistä? Kun Daphne punoo juoniaan, Samanthan paras ystävä Nina yrittää päästä yli ex-poikaystävästään prinssi Jeffistä. Tästä kaikesta muodostuu hämähäkinseittimäinen ihmissuhdedraama, jonka voi ymmärtää vain lukemalla kirjan kannesta kanteen!

   

  Juno Dawson: Mallikappale, 2019 Kansikuva Juno Dawsonin kirjasta Mallikappale.

  Jana Novak on 16-vuotias lukiota aloittava lontoolaistyttö. Janan tavallinen nuoren tytön elämä kuitenkin muuttuu kertaheitolla, kun kykyjenetsijä löytää hänet huvipuistosta. Jana tekee sopimuksen mallitoimiston kanssa ja mallintöitä satelee kymmenittäin. Ihan kuin koko maailma olisi ihastunut Janan olemukseen. Jana saa kokea miltä tuntuu, kun hänen kasvonsa ovat mainoksissa ympäri maailmaa ja nimi jatkuvasti ihmisten huulilla.

  Pian Jana saa kuitenkin huomata, että mallin työ ei ole sitä mitä mainoskuvista voisi päätellä. Malleja kohdellaan kuin esineitä ja työ on sekä henkisesti että fyysisesti rankkaa. Nuoria tyttöjä heitetään yksin maailmalle monenlaisiin kuvauksiin ja työajat ovat mahdottomat. Lisäksi agentit kannustavat langanlaihoja tyttöjä laihduttamaan entistä enemmän. Karvas mallimaailma tuntuu epätodelliselta ja Janan on vaikea yhdistää uutta kiireistä elämäänsä kasvuympäristöönsä.

  Ensimmäisten muotiviikkojen ja kuvausten jälkeen Jana on kuolemanväsynyt. Turruttaakseen tunteitaan hän on napsinut monenlaisia huumaavia pillereitä, eikä ole nukkunut tai syönyt kunnolla pitkään aikaan. Kuitenkin, hän on tienannut muutamassa viikossa enemmän rahaa kuin monet koko elämänsä aikana. Kirja kuvaa totuudenmukaisesti uupumuksen, yksinäisyyden, suosion, ihailun, koti-ikävän, riippuvuuden ja nuoren naisen kasvuun liittyviä tunteita sekä raakaa mallimaailmaa, jossa vain harvaan ihmiseen voi todella luottaa.

  Lisäksi kirjassa kerrotaan tyttöjen yliseksualisoinnista ja seksuaalisesta ahdistelusta. Jana päätyy lopulta haastamaan oikeuteen asemaansa väärin käyttäneen valokuvaajan. Pystyykö Jana vaikuttamaan edes hiukan mallialan tulevaisuuteen vai osoittautuvatko hänen ponnistelunsa turhaksi?

  Kirjan lukeminen on avartava kokemus, joka tuo todellakin esiin, että ”kaikki mikä kiiltää ei ole kultaa”. Vaikka kirja on teemoiltaan varsin rankka, se antaa perspektiiviä muun muassa omaan kehonkuvaan sekä mallibisnekseen.

   

  Åsa Larsson & Ingela Korsell, kuvittanut Henrik Jonsson: Tuonenkoira (Pax; 2), 2021 – myös e-kirjana   Kansikuva Åsa Larssonin ja Ingela Korsellin kirjasta Pax 2: Tuonenkoira

  Ruotsalaiseen pikkukaupunkiin sijoittuva kauhufantasiasarja jatkuu. Sarja kannattaa lukea alusta lähtien, koska tapahtumat jatkuvat ja tämäkin osa loppuu jännittävään kohtaan eli tarina jää ihan kesken.

  Kaupunki juontaa juurensa keskiajalta, jolloin siellä on ollut luostari. Jäljellä on enää kellari ja siellä maaginen kirjasto. Kirjastosta tietää vain harva. Sen kirjoissa majailevat pahuuden voimat, jotka eivät saa päästä valloilleen. Kirjastoa vartioivat puutarhureina työskentelevät iäkkäät sisarukset Estrid ja Magnar. Pahuus on pysynyt vuosisatoja kirjojen sisällä, mutta nyt ennusmerkit kertovat ”paha saapuu yllemme ja viattomia kuolee” Kirjastosta tulee hakemaan apua moottoripyöräjengiläistä muistuttava Damir. Onko hän hyvis vai pahis?

  Ensimmäisessä osassa kaupunkiin muuttivat sijaiskotiin asumaan tukholmalaisveljekset, kuudesluokkalainen Alrik ja neljäsluokkalainen Viggo. Koulussa he joutuivat heti silmätikuiksi ja saavat kaikesta syyt niskoihinsa. Erityisesti heidän kimpussaan on Simon jengeineen. Nyt jengi jopa varastaa Alrikin syntymäpäivälahjaksi saaman pyörän.

  Kaupungissa riehuu myös vaarallinen peto. Onko se kansanperinteessä kuvattu tuonenkoira? Ennen vanhaan kun rakennettiin kirkkoja, niin hautausmaan muurin alle haudattiin elävä koira. Siitä tuli paholaiskoira, joka vartioi kirkkoa öisin. Maagisesta kirjastosta löytyy apu koiran taltuttamiseen: Gleipnerin köysi. Mutta siihen tarvitaan mm. linnun sylkeä, karhunjänteitä ja vuoren juuria. Alrikilla ja Viggolla ei ole helppoa tässäkään osassa.

   

  Jason Reynolds: Minuutin mittainen ikuisuus, 2021 – myös e-kirjana. Kansikuva Jason Reynoldsin kirjasta Minuutin mittainen ikuisuus.

  Viisitoistavuotiaan Willin isoveli Shawn ammutaan kadulle kesken kauppamatkan. Veljeltään Will on oppinut kaiken, mitä elämässä tarvitsee. Kadun säännöt ovat selkeät, mutta kovat: Älä itke. Älä vasikoi. Kosta.

  Will uskoo tietävänsä, kuka Shawnin murhasi. Hän etsii kuolleen veljensä aseen ja lähtee kostamaan murhaajalle. Kirjan varsinaiset tapahtumat sijoittuvat Willin minuutin mittaiseen hissimatkaan kotoaan seitsemännestä kerroksesta alas. Kerrosten vaihtuessa Will käy läpi elämäänsä ja siihen kuuluneita ihmisiä, jotka kirjailija kuvaa mestarillisesti. Lukijalle käy hyvin selväksi se väkivaltainen ja toivotona maailma, jossa Will on kasvanut ja elänyt samoin kuin häntä edeltäneet sukupolvet. Koston kierre kylvää jatkuvaa kuolemaa, jollei sitä katkaise.

  Kirja on säeromaani; kuin pitkä proosaruno, joissa rivien välit ja ladonnan muoto ovat yhtä merkitykselliset kuin itse sanat. Viime mainittua ei kuitenkaan valitettavasti ole e-kirjaversiossa. Kirja on nopealukuinen, mutta hyvin vaikuttava, ja sopii sekä nuorille että aikuisille.

  Jason Reynolds on palkittu amerikkalainen nuortenkirjailija ja runoilija. Kirjan takovasta ja iskevästä rytmistä huokuu räpmusiikin ja videokulttuurinkin vaikutus

 • 14.6.2021

  Kati Ranta: Taito – romaani oikeudesta elämään, 2021Kuva kirjan kannesta, Kati Ranta, Taito.

  Historiallinen trilleri, jonka keskiössä on 1930-luvun rodunjalostusoppi. Liina Lehtonen aloittaa lääketieteen opinnot, joiden parissa hän tutustuu ajan hermolla oleviin ihmisiin ja ajatuksiin. Kesken opintojen hän tulee kuitenkin raskaaksi. Pitkät junamatkat Helsinkiin vaihtuvat pikaiseen avioitumiseen kotipitäjässä. Syntynyt vauvakaan ei hevin anna jatkaa opiskeluja: Taito ei nimestään huolimatta opi nukkumaan öitään hyvin tai puhumaan, mutta taaperona hän karkailee ja rikkoo esineitä – ja ankarien torujenkin jälkeen vain hymyilee aurinkoisesti. Tilanne kiristää niin Liinan aviomiehen kuin muidenkin perheenjäsenten hermoja, joten Liina ryhtyy etsimään apua opiskelutovereiltaan. Näin löytyy yhteys arvostettuun tutkijalääkäriin Pehr Utteriin. Aluksi näkyy valoa tunnelin päässä, sillä äidille ja pojalle määrätyt lääkkeet auttavat ongelmista suurimpaan eli huonoon nukkumiseen. Samaan aikaan kuitenkin yleinen asenneilmapiiri jyrkkenee, kun eugeniikka valtaa alaa Euroopassa. Liinakin on törmännyt opiskelujen yhteydessä degeneraatioteoriaan ihmissuvun rappeutumisesta. Onko ihmisen sairastuminen hänen omaa syytään? Tai hänen vanhempiensa? Pitäisikö väestön geneettiseen laatuun pyrkiä vaikuttamaan ylhäältä päin – jos ei hyvällä, niin pahalla?

  Kati Ranta on riihimäkeläinen kirjailija. Rannan esikoisromaani Uni paras lääke on ilmestyi vuonna 2009.

   

  Chevalier, Tracy: Uusi poika, 2021Kuva kirjan kannesta Chevalier: Uusi poika.

  Kun yksi päivä suistaa kaiken raiteiltaan. Romaanisovitus yhdestä maailman hienoimmista teatteriklassikoista vie lukijan suurten tunteiden vuoristoradalle sokeeraavaan loppuun asti.
  Ghanalaisen diplomaatin poika Osei on jälleen joutunut vaihtamaan koulua. Osei on jo oppinut, että hän tarvitsee liittolaisen selvitäkseen yli ensimmäisestä koulupäivästä. Hän saakin ystävän koulun suosituimmasta tytöstä, mutta se ei kaikille sovi. Päivän päättyessä monen ihmisen elämä on dramaattisesti muuttunut.

  Chevalierin Uusi poika siirtää Shakespearen Othellon washingtonilaiseen kouluun 1970-luvulle. Osei on koulun ainoa musta oppilas, niin ulkopuolinen kuin olla voi. Ja esirippu, sekin on musta.

   

  22.4.2021

  Kalevi Puonti: Milo, 2021Kirjan kansikuva Kale Puonti: Milo.

  Syntynyt huumekauppiaaksi
  Kale Puontin Pasilan Myrkky -dekkarisarjan toisessa osassa Helsingin huumepoliisi jäljittää sumeilemattomia, huumebisnekseen kasvaneita rikollisia.

  Fatjon Milo tyri jäädessään kiinni rikoksesta, mutta tuomio on nyt istuttu, ja vankilan ovelta näytetään avointa tietä. Ihan ensiksi Milon on tavattava setänsä. Hän ohjailee Albaniassa suvun yritystä, jonka ydinosaamista on kansainvälinen huumekauppa. Uusi henkilöllisyys ja passi hoituvat käden käänteessä, ja pian Milo on taas Suomessa. Kauppa käy, ja se huomataan Pasilassakin. Kun kaksi nuorta tyttöä kuolee heroiiniin helsinkiläisessä hotellissa, tilanne on yhtäkkiä tulikuuma. Toista kertaa ei voi tyriä, Milon on otettava käyttöönsä järeämmät keinot.

  Pasilan Myrkky -dekkarisarjan luonut poliisi Kale Puonti tuntee poliisityön ja alamaailman kuviot kuin omat taskunsa. Sarjan toisessa osassa Helsingin huumepoliisi jäljittää tekijöitä, jotka ovat imeneet rikollisen elämäntavan jo äidinmaidosta ja joille muita vaihtoehtoja ole tarjolla. Puontin tyyli on vähäeleinen, mutta rivien väliin tiivistyy paljon kokemusta, joka välittyy lukijalle äänettöminä kysymyksinä ja oivalluksina.

   

  Nicolas Barreau: Rakkauskirjeitä Montmartrelle, 2021Kirjan kansi Barreau: Rauuauskirjeitä Montmartrelle.

  Kuinka jaksaa rakastaa menetyksen jälkeen?
  Lumoava romaani Pariisista, rakkaudesta ja kirjoittamisen parantavasta voimasta.

  Julien Azouly kirjoittaa rakkausromaaneja. Kun hän menettää vaimonsa traagisesti ja jää yksin pienen poikansa kanssa, Julien ei näe keinoa jatkaa eteenpäin. Yksi asia kuitenkin pitää hänet elämän syrjässä kiinni: lupaus kirjoittaa vaimolle 33 kirjettä, yksi tämän jokaista elinvuotta kohti. Julien piilottaa kirjeet Montmartren hautausmaalle. Sitten ne katoavat. Onko se merkki kuoleman yli kantavasta rakkaudesta? Vai onko lähempänä joku, joka tahtoo Julienin taas muistavan, mikä elämässä on hyvää ja kaunista?

  Nicolas Barreau (s. 1980) on opiskellut Sorbonnessa historiaa ja romaanisia kieliä. Ennen kirjailijanuraansa hän työskenteli pariisilaisessa kirjakaupassa. Hänen ihastuttavan ranskalaiset teoksensa, kuten Pienten ihmeiden kahvila ja Meillä on aina Pariisi, ovat hurmanneet lukijat yli kahdessakymmenessä maassa.

   

  Paris, B. A: Suljettujen ovien takana, 2021Kuvassa kirjan kansi, Paris: Suljettujen ovien takana

  Jokainen tuntee Jack ja Grace Angelin kaltaisen pariskunnan. Jack on komea ja varakas lakimies, Grace hurmaava kodinhengetär, joka rakastaa kehitysvammaista pikkusiskoaan yli kaiken. He ovat niin täydellisiä, ettei heistä ehkä haluaisi edes pitää, mutta ei voi olla pitämättäkään.

  Gracen haluaisi oppia tuntemaan paremmin, mutta se on hankalaa, koska he eivät koskaan ole erossa. Gracen ja Jackin liittoa voisi kutsua tosirakkaudeksi. Voi myös miettiä, miksei Grace koskaan vastaa puhelimeen tai miksei hän koskaan lähde lounaalle ilman Jackia. Ja miksi yhdessä makuuhuoneen ikkunoista on kalterit.

  Joskus täydellinen avioliitto on täydellistä valetta.

  ”Tätä lukijat eivät voi laskea käsistään.” – Booklist tähtiarviossaan
  ”Tämä psykologinen, Hitchcock-tyypinen trilleri tulee vainoamaan sinua.” – Woman

   

  3.3.2021

  Aleksi Wilenius: Z, 2021Kuva kirjan kannesta Z.

  Kun yhteiskunta ja maailma elää keskellä isojen muutosten pyörrettä, runous reagoi sanataiteen muodoista tähän ketterimmin ja konkreettisimmin. Aleksi Wilenius on kirjoittanut oman sukupolvensa tuntoja elävästi peilaavan runokokoelman Z, jonka keskeisiä aiheita ovat globalisoituminen sekä yksinäisyys internetin ympäröimässä maailmassa. Kaiken yllä leijuu pelko siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

  Aleksi Wilenius (s. 2000) on julkaissut esikoiskokoelmansa vuonna 2018. Samana vuonna hän menestyi valtakunnallisessa Topelius 200 -kirjoituskilpailussa. Lisäksi hän on synnyin- ja kasvukaupunkinsa Riihimäen Vuoden Nuori Taiteilija 2019. Hänen runojaan on julkaistu myös Nuori Voima -lehdessä. Nykyisin hän asuu ja opiskelee Tampereella.

   

  Richard Powers: Ikipuut, 2021Kuva kirjan kannesta, Richard Powers: Ikipuut.

  Suurromaani puista ja ihmisistä.

  Tietokoneista innostuneen pojan kohtalon muuttaa vanha tammi. Kasveja rakastava tutkijanainen tekee mullistavan havainnon. Pariskunta istuttaa takapihalleen uuden puuntaimen aina hääpäivänään. Viisi ystävystä yrittää keinoja kaihtamatta pelastaa Yhdysvaltojen luoteisosien viimeiset koskemattomat metsät 1990-luvun alussa.

  Yhdeksän toisiinsa nivoutuvaa tarinaa, joista jokaisella on juuret, runko ja latvus.

  Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Pulitzer-palkittu Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa. Se on myös henkeäsalpaavan upea ja koskettava ylistyslaulu luonnon ihmeille: sen sivuilla tuoksuvat neulaset ja humisevat sumusta kosteat rannikkometsät. Se saattaa muuttaa elämäsi.

   

  15.1.2021

  Pertti Koskimies: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa, 2020 (Tietokirja, LK 58)Kuva kirjan kannesta Katoava talvi.

  Talven ja pohjoisen luonnon ylistys​.
  Ainutlaatuiset kuvat ja asiantuntevat tekstit kertovat pohjoisen luonnon lintujen ja nisäkkäiden kamppailusta ankaran talven yli – kaamoksen, hankien ja paukkupakkasten keskellä.​ Ihminen mullistaa talvia nopeasti, eivätkä pohjoisen eläimet ehdi sopeutua muutoksiin. Talvet ovat lämmenneet ja lumen aika lyhentynyt viikkoja. Muutoksen vauhti kiihtyy! ​
  Kirja niille, jotka välittävät Suomen luonnosta, vuodenaikojen vaihtelusta ja eläinten tulevaisuudesta.

   

  Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta, 2020Kuva kirjan kannesta Kaikki alkoi salaisuudesta.

  Yli 10 miljoonaa lukijaa ei voi olla väärässä – Jill Mansellin romaani on rentoa lomalukemista parhaimmillaan!
  Ystäviltä tuntuvia henkilöhahmoja, yllättäviä käänteitä ja nokkelaa sanailua – ehdoton luettava herkkupala.

  Laineyn mieltä kirvelee, hän on menettänyt työpaikkansa. Suolaa haavaan hieroo poikaystävä jättämällä Laineyn tylysti hankalaan tilanteeseen. Se siitä rakkaudesta. Se miehistä. Sisuuntunut Lainey julistautuu miehistä vapaaksi alueeksi – ei miehiä, ei ongelmia.

  Onneksi Laineylla on ystävä ja kohtalotoveri Kit. Uusi työpaikka olisi tarjolla cornwallilaisessa perheessä, joka hakee avukseen tarmokasta pariskuntaa pistämään järjestykseen perheen kaoottisen arjen ja hankalan eläkeläisen. Mutta Kit ja Lainey eivät ole pariskunta. Hädässä pieni valhe tuntuu mitättömältä, ja niin ystävykset päätyvät keskelle hälisevän perheen sekamelskaa. Eniten Laineyn mieltä sekoittaa kuitenkin erään perheenjäsenen käytös. Se antaa syyn epäillä, etteivät Lainey ja Kit ole ainoita, joilla on salaisuus piiloteltavanaan.

  Jill Mansellin romanttisten ja lämpimän humorististen romaanien vietäviksi ovat antautuneet jo miljoonat lukijat nuorista varttuneisiin. Eikä ihme, sillä Kaikki alkoi salaisuudesta saa auringon paistamaan suoraan sydämeen.

   

  Jennifer McMahon: Talven lapset, 2020Kuva kirjan kannesta Talven lapset.

  Surun ja rakkauden sävyttämä kummitustarina.
  Jennifer McMahonin Talven lapset on hitaasti kytevä ja arvoituksellinen tarina aavemaisista salaisuuksista, kohtalokkaista valinnoista ja siteistä, jotka ovat liian vahvoja katkaistaviksi.

  Vermontissa sijaitseva West Hallin kylä tunnetaan arvoituksellisista katoamistapauksista ja vanhoista legendoista. Mysteereistä suurin on Sara Harrison Shean tapaus vuodelta 1908, jolloin hänet löydettiin kuolleena keskeltä lumen peittämää peltoa vain kuukausi hänen pienen tyttärensä traagisen kuoleman jälkeen.

  Shean entisellä maatilalla asuu 19-vuotias Ruthie äitinsä Alicen ja pikkusiskonsa kanssa. Eräänä aamuna Ruthie huomaa Alicen kadonneen. Etsiessään vihjeitä äitinsä makuuhuoneesta Ruthie löytää Sara Harrison Shean salaisen päiväkirjan lattialankkujen alta. Uppoutuessaan vuosisadan takaiseen mysteeriin Ruthie huomaa, ettei ole ainut, joka etsii jotakin kadotettua. Mutta kovinkaan routa ei voi peittää kaikkia salaisuuksia ikuisesti.

   

  28.10.2020

  Fernando Aramburu: Äidinmaa, 2020Kirjan kansi: Äidin maa.

  Elämää suurempi tarina ystävyksistä, jotka väkivallan vuodet erottavat.Kiehtova historiallinen lukuromaani, suurten tunteiden sukutarina Baskimaan vihan ja rakkauden vuosista.Poliittinen konflikti repii Baskimaan pientä kyläyhteisöä. Kahden perheen ystävyys vaihtuu katkeraan vihanpitoon, kun toisen perheen poika liittyy ETA:n aseelliseen taisteluun ja toisen isä taas joutuu ETA:n uhriksi. Syvältä kouraiseva sukusaaga seuraa tarkkanäköisesti perheiden arkisia tragedioita ja mustaa surua, mutta myös horjumatonta vakaumusta ja iloa.Äidinmaa kertoo unohtamisen mahdottomuudesta ja anteeksiannon välttämättömyydestä. Koskettava kuvaus kansasta, jonka on opittava elämään väkivaltaisen menneisyytensä varjossa.

   

  Herman Koch: Suomen päivät, 2020Kirjankansi, Koch: Suomen päivät.

  Kun Herman Koch on 19-vuotias pitkä ja kömpelö nuorukainen, hän päättää lähteä mahdollisimman kauas kotoaan Amsterdamista ja valitsee määränpääkseen kaukaisen Pohjois-Karjalan. Tämä saattaa kuulostaa romanttiselta – mutta totuus lähtöpäätöksen takana on kaikkea muuta. Kochin äiti on hiljattain kuollut, ja poika haluaa paeta isäänsä ja tämän uutta naisystävää – sekä päästä eroon vanhoista, mieltä yhä vaivaavista asioista. Myöhemmin, kun Hermanilta kysellään hänen ajastaan Suomessa, hän yrittää lyödä uskomattomat kokemuksensa leikiksi.

  Neljäkymmentä vuotta myöhemmin Herman on taas Suomessa ja törmää kirjakaupassa sattumalta runokokoelmaan, jossa kuvaillaan täsmällisesti hänen päiviään Pohjois-Karjalassa. Enää häntä ei naurata. Hän päättää ottaa menneisyytensä lähempään tarkasteluun, tutkii muistojaan ja pohtii, miten kertoa kaikesta tosiasioita vääristelemättä.

  Suomen päivät on syvältä viiltävä romaani surusta, kasvamisesta ja siitä, mistä on helpottavaa puhua – ja myös siitä, mistä olisi parempi vaieta.

   

  Ville Nummenpää: Kyy, 2020Kirjan kansi Nummenpää: Kyy

  Häikäilemätön esikoinen on rikosromaani ahneudesta, petoksesta ja väkivallasta.

  Sebastian Salo on kolmekymppinen menestyvä yrityskonsultti. Hän tienaa hävyttömän hyvin, pukeutuu aina tyylikkäästi ja omaa miljoonan euron hymyn. Hän puhuu veden viiniksi ja myy vaikka talviturkkeja Saharaan. Isommatkin yrityspomot syövät hänen kädestään. Hänen katseensa ei väistä eikä hän häkelly koskaan. Kun Sebastian Salo katsoo kohti, hän näkee vain sinut. Hän sanoo sen, minkä tahdot kuulla. Miehet pitävät hänestä, naiset lankeavat hänen charmiinsa.

  Rudolf Rankanen on toista maata. Entinen linnakundi, prätkäjengiläinen, pidäkkeettömän väkivaltainen mies. Mies, jota vain harva uskaltaa katsoa silmiin. Rudolfilla on kana kynittävänä Sebastianin kanssa. Rudolf odottaa malttamattomana, että pääsee sijoittamaan Sebastianin mullan alle, mielellään useampaan eri kuoppaan…

  Miten Sebastian pelaa korttinsa, kun murhanhimoinen moottoripyöräjengi ilmestyy uhkaamaan uran nousukiitoa ja kavallusten lihottamaa pankkitiliä? Ville Nummenpään esikoisrikosromaani on kylmäävä satiiri ihmisistä, jotka tekevät ikäviä asioita raadollisin motiivein. Kun panokset ovat suuret, ihmishenki ei paljon paina.

   

  Robert Seethaler: Kokonainen elämä, 2020Kirjan kansi: Kokonainen elämä.

  Hienosyinen ja elegantti romaani, jossa yhden miehen elämä avaa näkymän koko Eurooppaa muuttaneeseen vuosisataan. Vähäeleinen kertomus piirtää lukijan silmiin Alppien laaksot ja jyrkänteet ja koskettaa syvältä.Saapuessaan syrjäisään laaksoon Andreas Egger on vasta nelivuotias – tai niin arvellaan, sillä kukaan ei tiedä hänen tarkkaa ikäänsä. Laaksosta tulee hänen kotinsa loppuelämän ajaksi. Andreas on vahva ja neuvokas ja hänestä kasvaa arvostettu sekatyöläinen, joka sodan jälkeen raivaa laaksoon tietä junaradalle, sähkölle, valolle ja äänelle. Laakson suojissa koittaa myös päivä, jona Egger seisoo ensi kertaa Marien, elämänsä rakkauden, edessä. Ja se jona Marie onkin poissa. Eggerin kautta lukija todistaa siirtymän maatalousyhteiskunnasta sodan kautta nykyaikaan.

   

  Johanna Sinisalo: Vieraat, 2019Kirjan kansi, Vieraat.

  Kun kuusivuotias Sissi viiltää itseään päiväkodissa saksilla, hänen vanhempiensa maailma järkkyy. Siirin ja Essin perheessä lähes kaikki on siihen mennessä sujunut mallikkaasti: on kaksi kaunista lasta ja molemmat vanhemmat menestyviä uranaisia. Essillä on suosittu kahvila ja Siirillä kirjanpitoyritys. Lääkärintarkastuksessa selviää, että Sissillä on vanhempiakin haavoja. Suojeleeko lapsi jotakuta, onko perheen sisäpiirissä tuntematon uhka? Vai kostavatko menneisyyden haamut?
  Vieraat valittiin Kariston kauhuromaanikilpailun voittajaksi keväällä 2019. Nerokas moderni kauhutarina uppoutuu perheen sisäisiin asioihin, muille näkymättömiin. Kuinka hyvin oikeastaan tunnet läheisesi?

   

  Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista, 2019

  Kirja, joka vie sydämesi
  Loistavan vastaanoton saanut Elizabeth Strout ihastuttaa herkillä ja kipeän tarkkanäköisillä tarinoillaan pikkukaupungin asukkaista, jotka yrittävät ymmärtää elämää kaikessa sen kauneudessa ja rujoudessa.

  Elizabeth Strout (s. 1956) on paljon luettu ja kiitelty yhdysvaltalainen kirjailija. Hän voitti vuonna 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta on tehty myös Suomessa hehkutettu neliosainen tv-minisarja. Strout on syntyisin Mainesta ja hän on koulutukseltaan juristi.