Kulttuuri ja vapaa-aika Yleinen

Crossroads kuvaa solmukohtia niin luonnossa kuin elämässä

Riihimäen kaupungin tilaama taideteos kuvanveistäjä Jaakko Pernulta julkistettiin tänään torstaina 7.11.2019.

Kulmalan puistokadun ja Etelän Viertotien risteysalueen uuteen kiertoliittymään sijoittuvan Crossroads-teoksen ajatuksellinen lähtökohta peilaa ihmisen ja luonnon välisen vuorovaikutuksen merkistöjä niin luonnontilaisen kuin rakennetunkin maiseman kannalta. Samalla liikenneympyrään sijoittuvan teoksen ulkoinen muoto viittaa jo nimensä mukaan liikenteen jakajaan liikkumisen solmukohtana.  Onpa Crossroads-teoksen solmumaisella muodolla viitteellinen yhtymäkohtansa myös DNA-molekyylin kierteiseen rakenteeseen. Yhdeksän metriä korkean Crossroads-teoksen materiaali on taiteilijan ilmaisulle merkityksellistä luonnonmateriaalia eli puuta.

Jaakko Pernu on työstänyt enemmän tai vähemmän materiaaliltaan katoavia ulkoprojekteja vuodesta 1988. Paikkasidonnaisten töitten materiaali on ollut yleensä pääosin järeämpää pajurankaa mutta joskus myös muita puulajeja. Riihimäen teoksen materiaaliksi hän on jalostanut kahdeksan vanhan kuusen oksat, joita on työstetty kuorimalla, kuivaamalla ja vannesahalla kanttaamalla noin 500 kappaletta. Lopullinen muoto on työstetty maalatusta materiaalista ”laminoimalla” ruuvien avulla. Painekyllästetyn puunrungon ympärille punoutunut solmumainen muoto antaa vaikutelman luonnon muovaamasta työstä.

Kokkolassa asuvan Jaakko Pernun työskentelylle on viime vuosina ollut tyypillistä erilaisten julkisten projektien sekä ympäristötaideteosten toteutus niin kotimaassa kuin etenkin ulkomailla.

Kaupungin ja kaupunkikuvan kehittäminen on yksi Riihimäen strategisia kehittämiskokonaisuuksia. Julkinen taide on näiden periaatteiden mukaisesti mukana kaikissa kaavoitustasoissa. Julkista taidetta toteuttamalla voidaan tasa-arvoisesti kohentaa yhteisen ympäristön laatua, arvoa ja identiteettiä ja sitä kautta edistää kaupungin vetovoimaa, kaupunkilaisten hyvinvointia, matkailua ja kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta. Julkinen taide tekee näkyväksi sen, että kaupunki arvostaa asukkaitaan sekä siellä työskenteleviä ja vierailevia.

Taidehankinnasta vastasi yhteistyössä monialainen taidetyöryhmä, johon kuului Riihimäen kulttuuripalveluiden, kaupunkitekniikan, Suomen lasimuseon ja Riihimäen taidemuseon edustajia.

Lisäys 8.11. klo 10:08 Teoksen kokonaishinta on 30 000 € alv 0, johon sisältyy kiinnitykseen ja pystytykseen liittyvät lisärakenteet.

 

Lisätietoja:

Jaakko Pernu, kuvanveistäjä

jaakko.pernu@anvianet.fi, +358405640454

 

Anna Vesén, kulttuurituottaja

Kulttuuri ja hyvinvointi, Riihimäen kaupunki

anna.vesen@riihimaki.fi, +35840 3304701

 

Erja Väyrynen, ts. projektipäällikkö, FM

Taide käyttöön -hanke, Yhteiskuntataiteilijatoiminta

erja.vayrynen@riihimaki.fi, +358504656996

 

Päivi Sundman, vs. kaupunginpuutarhuri

Kaupunkikehityksen toimialue

Kaupunkitekniikka, Riihimäen kaupunki

paivi.sundman@riihimaki.fi, 019 7584924/040 485 9622

 

Sonja Leppänen, projektikoordinaattori, FM

Taide käyttöön -hanke, Yhteiskuntataiteilijatoiminta

sonja.leppanen@riihimaki.fi, +35840 6357150

 

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1

Kommentit on suljettu.