Sivistyspalvelut

Robotiikan JuniorSkills-kisaajat matkalla Abu Dhabiin

Kaksi riihimäkeläistä nuorta kilpailee lokakuussa robotiikan JuniorSkillsissä Abu Dhabissa. Harjunrinteen koululaiset, Jeremiah Allred ja Eemil Lähteenmäki, ovat lähteneet matkaan kilpailemaan ammattialojen MM-mitaleista perjantaina 13.10.

Kilpailuun valmistautumisaikaa on ollut vain muutama kuukausi, joten työtahti on ollut tiukka. Pojat ovat käyttäneet vapaa aikaansa yli 200 tuntia ollakseen valmiita muutaman päivän päästä alkavaan koitokseen. Nyt kaikki on valmista, ja joukkue on lähtenyt matkaa perjantaina 13.10.

Kisarobotti ei tällä kertaa matkusta joukkueen mukana, sillä robotin rakentaminen on osa kilpailusuoritusta. Pojat ovat etukäteen suunnitelleet kilpailurobottinsa ja harjoitelleet sen rakentamista, sekä mallintaneet robottinsa CAD-ohjelmalla.

Kokeneita robotiikkakisailijoita

Kisafiilis on jo korkealla ja pojat odottavat malttamattomina matkalle lähtöä ja itse kilpailua.

”On tietenkin hienoa päästä edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin ja päästä näkemään muita robotiikasta kiinnostuneita nuoria. Kilpailumatkoilla myös saa aina uusia ideoita ja saa lisää innostusta omaan tekemiseen”, pojat perustelevat kuin yhdestä suusta.

Eemil ja Jeremiah eivät ainakaan vielä vaikuta jännittyneiltä, vaan ennemminkin rennoilta ja leppoisilta. Kisatilanteessakin jännitys poikien mukaan pysyy hallinnassa tiukan kisasuoritukseen keskittymisen avulla. Poikia auttaa varmasti myös se, että he ovat jo olleet mukana monenlaisissa robotiikan kilpailu- ja edustustehtävissä.

”Voittoa lähdetään tietenkin tavoittelemaan.”, toteaa Eemil virnistäen kysyttäessä virallista kilpailutavoitetta. Tiedossa kuitenkin on, että taso on maailmalla kova ja robotiikan opetuksessa ollaan monissa maissa Suomea huomattavasti pidemmällä.

WorldSkillsissä 1 000 kilpailijaa 50 lajissa

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee lokakuussa Abu Dhabissa eri ammattialojen MM-mitaleista. WorldSkills on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa tuhat nuorta kilpailee kaikkiaan 50 eri lajissa.

WorldSkills-kilpailun yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa myös JuniorSkills-kilpailu. Kyseessä on pilottiprojekti, joka mahdollistaa nyt ensimmäisen kerran 14–16-vuotiaiden peruskouluikäisten osallistumisen WorldSkills-ammattitaitokilpailuun. Lajeja on kolme ja Suomen kahden oppilaan tiimi kilpailee lajissa: Junior Mobile Robotics. Lajiin osallistuu kahdeksan tiimiä: neljä Venäjältä, kaksi Valko-Venäjältä, yksi Englannista sekä yksi Suomesta.

Lue lisää ammattitaidon MM-kilpailuista ja JuniorSkillsistä.


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.