Kirjariihi – kiinnostavia uutuuksia

Kirjan nimeä klikkaamalla pääset teoksen saatavuuteen.
HUOM! Järjestelmämuutoksen vuoksi (marraskuussa 2017) vanhemmat linkit eivät toimi oikein!

Aikuistenkirjat – Aikuisten arkistoon

17.4.2018

Marko Leino: Suo, 2017
Miss Suomi roikkuu tahmaisena julisteena huussin seinällä. Venäläinen sotavanki on enemmän omaa väkeä kuin häntä etsivät viranomaiset. Kontulassa harjoitetaan best practice -mallista liiketoimintaa verottomana ja laadukkain pesäpallomailoin. Yleisessä saunassa muistellaan kyllä sota-aikaa, mutta ehkä erilaista kuin mitä kansallinen kaanon meille kertoo, sissitoiminta kun on tapahtunut pitkälti miestenhuoneissa.

Marko Leinon yhdeksäs romaani Suo on pirstaleinen otos satavuotista Suomen tasavaltaa. Vuosilukujen mukaan nimetyt luvut eivät salli tavanomaista kronologiaa, vaan vuosikymmenten kokemuksia rinnastetaan, verrataan, näytetään kuinka kokemukset, puhetavat ja ylevät aatteet muuttavat muotoaan, nostavat päätään odottamattomissa paikoissa ja ajoissa.

Suon sirpaleista muodostuu kokonaisuus, joka ei ole suuri kansallinen kertomus, vaan satavuotinen hetteikkö, jossa ihmisten kohtalot välillä risteävät mutta useimmiten ollaan tavalla tai toisella yksin – jossa usein on parempi muistaa väärin koska todellisuus on sietämätön. Suurmiehiä syntyy ja kuolee tuolla jossain, mutta kukaan ei voi olla niin suuri ja uhkaava kuin oman ruokakunnan jäsenet.

Pirkko Soininen: Ellen, 2018
Tavoittelen totuutta, se on ainut totuuteni.

Firenze on Ellen Thesleffille enemmän kuin kaupunki. Se on ystävä ja rakastettu – 45 vuoden ajan.

Ellen on romaani, joka koostuu fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä. Ne ovat kuin siveltimenvetoja, jotka piirtävät särmikkään muotokuvan rohkeasta ja itsenäisestä naisesta.

Firenzessä Ellen palvoo vanhoja mestareita ja maalaa aamusta iltaan. Perheenjäsenet ja taiteilijaystävät vierailevat kaupungissa tiheään ja päiviä värittää kiihkeä suhde englantilaiseen teatteritaiteilija Gordon Craigiin. Silti mikään ei voi horjuttaa tärkeintä – intohimoa maalaamiseen.

16.2.2018

Heikkinen, Antti: Mummo, 2017
Kunnianosoitus suomalaiselle naiselle.
”1920-luku ei ollut mummolleni iloinen ja jazzaava eheytymisen vuosikymmen, eivätkä olleet tulevatkaan vuosikymmenet sellaisia, jollaisina niistä on opittu jälkikäteen puhumaan. Minun mummoni eli lapsuuttaan köyhässä ja kommunistisessa korpipitäjässä. Tavallinen maalaisnainen, historiaa kirjoittamaton ja lukematon, mutta sitä vahingossa tehnyt ja todistanut.”
Antti Heikkisen romaani Mummo on kertomus naisesta, joka pelkäsi Jumalaa, vihasi kommunisteja, vältteli rakas-sanaa kaikissa sen muodoissa ja piti yhtenä elämänsä suurimmista kohokohdista vuodenvaihdetta, jona Ragni Malmstén esitti hänen edessään elämää ja riepumattoa toisiinsa vertaavan laulun.

Kirja on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle, suomalaiselle mummolle, toisenlaiselle Suomen historialle ja saatanallisen pahalle suomalaiselle luonteelle, jota kliseisesti sisuksi kutsutaan.

Veilleux, Meritta: Sovinto, 2017
Sovinto on kuulas ja raadollinen romaani erilleen viskatusta perheestä toisen maailmansodan myllerryksessä. Sen keskiössä on suomalainen Ingria, jonka tarinan kautta näytetään viattomuuden menetys ja sodan vaatimat uhraukset, mutta myös lämmön ja inhimillisyyden voima. Romaani muistamisesta, hyväuskoisuudesta, kohtuuttomista menetyksistä ja taiteen korjaavasta voimasta. Meritta Veilleux (Koivisto) on helsinkiläinen ja kansainvälisesti palkittu elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Häneltä on julkaistu ennen Sovintoa julkaistu kaksi romaania: Lontoolainen rakastaja (Otava, 2006) ja Poissa (Avain, 2011) sekä novelleja. Hän on toimittanut televisiodokumentteja sekä käsikirjoittanut ja ohjannut lyhytelokuvia, televisiosarjaa ja pitkiä fiktioelokuvia.

 

8.2.2018

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas, 2017
Ystävyys, intohimo, aikuiseksi kasvaminen – mestarillinen kolmen sukupolven kuvaus vie 1960-luvulta tähän päivään.

Alex ja Stella Rabellilta ei puutu mitään. Ainakin siltä kertojasta tuntuu kesällä 1969, jolloin hän saa kutsun sisarusten kesäparatiisiin. Hänestä tulee Alexin läheinen ystävä mutta Stellaan hän rakastuu.
Poikavuosina solmittu ystävyys kantaa halki seksuaalisen heräämisen ja nuoruuden myrskyjen aina kultaisiin menestyksen vuosiin ja niiden kääntöpuolelle.

Jälkeenpäin nuo viattomat onnen ajat saavat mustat kehykset. Kuva Rabellin täydellisestä perheestä rakoilee, kun kertoja joutuu vedetyksi heidän tummiin kuvioihinsa ja alkaa tuntea yhä suurempaa vierautta. Kuka petti kenet?

 

9.1.2018

Katja Seutu: Kuusilla mittaan aikaa, 2017
Kuusien luona seisominen ei ole romanttinen idylli. Kuusilla mittaan aikaa käsittelee aikaa, sen kulumista, kuluttamista ja sietämistä. Kirjoittava kulkija liikkuu vaihtuvissa vuodenajoissa ja paikoissa ja kohtaa hiljaisen läsnäolon, rajallisuuden ja katoavuuden.

Kirjoitin tyhjyydestä
kuin kahvikupista
jonka ihmiset
kohottavat huulilleen
ja maistavat.

Katja Seutu on Riihimäelläkin asunut, nykyään helsinkiläinen kirjallisuudentutkija. Kuusilla mittaan aikaa on hänen toinen runokokoelmansa.

20.12.2017

Franzèn, Peter: Särkyneen pyörän karjatila, 2017
Sydämellinen ja riemastuttavan hauska yhdenpäivänromaani isoäidin syntymäpäivistä, jossa oikein mikään ei mene suunnitelmien mukaan.

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua: perheen matriarkka Kaino täyttää 80 vuotta kotitilallaan. Paikalle tulevat kaikki Kainon aikuiset lapset ja lapsenlapset ja kortensa kekoon kantavat myös yllätysvieraat. Mutta jos juhlille oli käsikirjoitus, sitä ei näytä lukeneen kukaan, sillä iloinen jälleennäkeminen muuttuu pikkuhiljaa holtittomaksi sekamelskaksi.

Juhlapaikalle näyttää olevan vaikea päästä kolhuitta. Pihaa komistaa vanha traktori, jota koetetaan vähän väliä käynnistää. Vanhat kaunat pulpahtavat pintaan. Jostain löytyy pullo kirkasta, toinenkin. Uhkatilanteilta ei vältytä. Päästäänkö koskaan kakkuun asti?

Särkyneen pyörän karjatila hyväntuulinen ja riemastuttavan hauska yhdenpäivänromaani sukujuhlasta, jossa mikään ei oikein ota onnistuakseen. Se on Peter Franzénille täysin uusi avaus – hersyvä kansanomainen kyläkomedia, jossa ihmisten luonteiden ja käytöksen vajavaisuuksia katsotaan lämpimän huumorin lävitse.

 

Kalland, Ben: Vien sinut kotiin, 2017

Markus kasvaa tiukan uskonnollisessa mutta lämminhenkisessä perheessä kolmen siskonsa kanssa. Kesät kuluvat Porkkalanniemen kesäparatiisissa, talvisin itähelsinkiläisestä lähiöstä lähdetään soittotunnille tai seurakunnan kokouksiin. Lahjakas pikkusisko Ellen soittaa jo nuorena isojen orkestereiden solistina, ja hänelle odotetaan kansainvälistä uraa.

Kun Markus on aikuisuuden kynnyksellä, perhe hajoaa. Ellenin upeasti soiva viulu vaikenee, eikä kaksoissisko Carolan nimeä enää mainita. Markus lähtee Yhdysvaltoihin töihin ja jää sinne kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Vien sinut kotiin asettaa vastakkain uskonnon säännöt ja perheenjäsenten välisen rakkauden. Se kertoo sisarusten murenevista siteistä, yhteisön pelottavasta vallasta sekä läheisistä, joista tulee menneisyyden aaveita.

Tiheätunnelmainen ja kaunis esikoisromaani palkitsee hyvien tarinoiden ystäviä, jotka haluavat pohtia itsensä pettämistä, oman ajattelun löytymistä ja sitä, kuka vierelle viimein jää.

 

Kytömäki, Anni: Kivitasku, 2017
1959. Helenan viimeinen kesä on kuin Helena itse, pitkä ja arvaamaton. ”Minä en ole ihminen, minä olen tosikko”, 16-vuotias Helena ajattelee. Hän muuttaa Mustasaareen, lukee tutkimusmatkailijan kirjaa Pääsiäissaaresta ja haaveilee seikkailuista. Kesän lopussa alkaa kuitenkin toisenlainen matka.

1849. Sergei on uneksinut vallankumouksesta. Nyt hän seisoo Pietarissa teloituslavalla ja pelkää.

2012. Veka on menossa osastohoitoon, mutta antaakin linja-auton viedä hänet Louhurantaan, jossa suvulla on mökki. Pako on ainoa keino jäädä henkiin, ehkä. Veka ei vielä tiedä, että samoilla rannoilla on piileksinyt moni muukin. Menneisyys avaa silmänsä ja odottaa.

Anni Kytömäen Finlandia-ehdokkaaksi valittu Kultarinta (2014) oli ylistys metsälle. Kivitasku kuljettaa lukijansa veden ääreen ja kalliolle. Järkälemäinen sukupolviromaani on kirkkaasti ajattelevan kirjailijan rohkea puolustuspuhe mielen ja ruumiin vapaudelle. Teoksessa rinnastuvat järisyttävällä tavalla kallioperä ja ihmisen aivot, oma peruskalliomme. Kirja kuvaa eri vuosisadoilla eläneiden Helenan, Sergein ja Vekan elämiä. Osista rakentuu kokonaisuus, jonka palat saa koota kirjan sivuilta ja omasta mielestään.

 

Köngäs, Heidi: Sandra, 2017
Sisällissota pyyhkäisee kotipihaan ja murskaa tulevaisuuden.

Sandra ja Janne ovat pystyttäneet torpan Ylä-Väärin kulmalle, ja lapsiakin on siunaantunut. Kesken työteliään elämän se tulee, sota, ja Janne tempaistaan kaartiin. Sandra jää yksin huolehtimaan kaikesta, ja huomaa miten suhtautuminen häneen muuttuu. Ylpeys on nieltävä, jos leivän syrjässä aikoo pysyä. Mutta paljon pahempaa on edessä.

Kalmanhajuinen kevät avautuu toisin Sandran tyttärentyttärelle, joka lähes sata vuotta myöhemmin tutkii vanhoja muistiinpanoja. Hän on oppinut, että vaikeneminen on kultaa eikä kipeistä asioista puhuta. Kaikki mennyt on äkkiä läsnä, järkyttävänä. Miksi ihmismieli pehmenee anteeksiantoon niin hitaasti?

Vakkuri, Juha: Mannerheim ja saksalainen suudelma, 2017Muistelmat, joita Mannerheim ei itse halunnut kirjoittaa. Mannerheim ja saksalainen suudelma on Juha Vakkurin ensimmäinen romaani 20 vuoteen ja samalla uusi aluevaltaus: intensiivinen historiallinen kertomus Suomen todellisista vaaran vuosista. Teos piirtää tuoreen kokovartalokuvan Suomen ensimmäisestä suurmiehestä, joka pelasti maamme kahdesti, ellei kolmesti.

Kirja on romaaniversio Vakkurin samannimisestä näytelmästä, joka tuli lokakuussa 2017 ensi-iltaan Helsingin Kaupunginteatterissa.

”Kun minä, Carl Gustaf Emil Mannerheim, joulukuussa 1917 palasin Odessasta Suomeen, olin ensimmäistä kertaa 30 vuoteen siviilimies. Olin juuri saanut potkut Neuvosto-Venäjän armeijasta. Koska minulla ei ollut tulevaisuutta Venäjällä, minulle jäi kolme mahdollisuutta: muuttaa Puolaan, Ranskaan tai Suomeen. Lähdin Suomeen, koska sieltä olisi lyhin matka palata takaisin Pietariin sitten kun bolshevikit olisi syösty vallasta. Olin vannonut uskollisuudenvalan tsaarille. Sitä ei yksi vallankumous tehnyt tyhjäksi. Kaikki meni toisin kuin olin suunnitellut. Minä opin tuntemaan mitä saksalainen suudelma merkitsi.”

 

14.11.2017

Kristiina Vuori: Filippa, 2017
Filippa Fleming, vallasnainen veljensä varjossa. Nuijasodan tukahduttaneen Klaus Flemingin nimi on jäänyt historiaan, mutta kuka muistaa hänen hennon, sisukkaan sisarensa Filippan? Filippa varttuu kahden voimakastahtoisen isoveljen varjossa. Kartanollaan Yläneellä Filippa on herratar, jota tottelevat lukuisat palvelijat ja lampuodit. Hänen karjansa on satapäinen, hän kasvattaa friisiläisratsuja ja vahvistaa käskynsä omalla sinetillään. Mutta omaa elämäänsä Filippa ei hallitse. 1500-luvun lain mukaan Klaus on sisarensa holhooja ja päättää tämän tulevaisuudesta. Miksi Klaus ei salli sisarelleen avioliiton onnea? Pelkääkö veli perintömaiden puolesta? Vai onko kyseessä jotain muuta, pahaenteisempää? Kristiina Vuori on historiallisen romaanin taituri ja uudistaja. Aiemmassa teoksessa Kaarnatuuli Vuoren päähenkilönä oli ensi kertaa historiallinen henkilö, ja tähän onnistuneeseen ratkaisuun Vuori on päätynyt myös kuudennessa romaanissaan Filippa.

 

Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas – Elokuvakirja, 2017
Sukellus suomalaisen suurelokuvan ytimeen. Kirja on poikkeuksellinen matka Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan tekemiseen, sen kuvauspaikoille ja kameran taakse. Runsaasti kuvitettu teos avaa suomalaisten rakastaman tarinan uuden elokuvaversion pala palalta ja kertoo työskentelystä Suomen oloissa poikkeuksellisen suuren tuotannon kuvauksissa. Elokuvaa on kutsuttu taianomaiseksi taidemuodoksi, kirjoitetun tarinan eläväksi tekemiseksi. Todellisuudessa elokuvan teko on luovuutta, tahtoa ja ammattitaitoa. Kovaa työtä.

Tämän kirjan pääosissa ovat elokuvanteon ammattilaiset, joiden työ jalostuu lopulta katsojan ainutlaatuiseksi kokemukseksi. Käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala on seurannut elokuvan tekoa kuvausjakson ajan ja päässyt aitiopaikalta seuraamaan, miten Väinö Linnan sotaklassikko muovautuu elokuvaksi nyt kolmatta kertaa.Jari Olavi Rantala on riihimäkeläinen Jussi-palkittu käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus elokuvien ja tv-sarjojen käsikirjoittajana.

Tuntematon sotilas on hänen neljäs yhteinen elokuvansa ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Rantala on ollut lisäksi käsikirjoittajana elokuvissa Paha Maa, Käsky ja 8-pallo. Elokuvien lisäksi Rantala on työskennellyt tv-draaman parissa. Hän on kirjoittanut jaksoja sarjoihin Syke, Kynsin hampain, Brändärit ja Virta. Parhaillaan on tekeillä myös uusi 12-osainen rikossarja. Rantala on kirjoittanut Johnny Knigan kustantamana rikosromaanin Premium Bananas ja novellikokoelman Varasuunnitelma.

 

11.10.2017

Markku Hattula & Abdirahim Husu: Minä Husu, suomalialainen, 2017
Suosittuna radiopersoonana ja poliitikkona tunnetuksi tulleen Husun tarina hänen itsensä kertomana.

Yksin lapsipakolaisena Somaliasta Kenian kautta Suomeen. Afrikan lämmöstä koleaan Pohjolaan kummallista kieltä puhuvien ihmisten hoteisiin. Elämän ensimmäinen lentomatka ja ensimmäinen putkayö Suomessa, sieltä vastaanottokeskukseen. Puolessa vuodessa suomen kieli hallintaan ja peruskouluun.

Laivasiivoojasta konsultiksi, poikamiehestä perheenisäksi, vihaisesta nuoresta miehestä poliittiseksi vaikuttajaksi, koulukiusatusta toisten auttajaksi.

Abdirahim Husun matka Somalian sotatantereelta Suomen kansalaiseksi on selviytymistarina vailla vertaa.

”Suomalaisuus minussa on täsmällisyyttä ja ahkeruutta, somalialaisuus perhekeskeisyyttä ja välittämistä. Olen siis suomalialainen.”


15.9.2017

Nesse, Håkan: Taivas Lontoon yllä, 2017
Vakoilujuttu, rakkaustarina vai jotakin aivan muuta? Nesser punoo uskomattomia juonenkäänteitä tiiliskiviromaanissaan, jonka päähenkilöistä yksi on Lontoo, tuo ikuinen kaupunki. Håkan Nesser tarjoaa lukijalle täyteläisen kattauksen jännitystä romaanissaan Taivas Lontoon yllä.

Kuolemansairas Leonard Vermin matkustaa entiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen viettääkseen siellä 70-vuotisjuhlaansa hänelle tärkeimpien ihmisten kanssa. Osalla kutsutuista tosin ei ole aavistustakaan, kuka Leonard on ja miksi heidät on kutsuttu. Kuka oli salaperäinen Carla, joka antoi Leonardille suljetun kirjekuoren Trafalgar Squarella vuonna 1968 ja veti samalla tämän mukaan itäeurooppalaisen vakoilurenkaan toimintaan? Miten Lontoota piinaava sarjamurhaaja The Watch Killer liittyy kuvioon?

Runsaassa ja arvoituksellisessa romaanissaan Nesser järjestää yllätyksiä niin lukijalle kuin kirjan henkilöillekin. Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi pohjoismaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Barbarotti- ja Van Veeteren -sarjoistaan. Taivas Lontoon yllä on Nesserin kaupunkisarjaan sijoittuva itsenäinen teos. Alkuteos: Himmel över London.

 

Palmgren, Reidar: Kirpputori, 2016
Synkänhauska romaani nelikymppisestä miehestä, jolla on hyvä käsitys itsestään.
Kimmo Saarinen heräilee kaverinsa sohvalta. Hän on lähtenyt kotoa ovet paukkuen avopuolisonsa tekosista pöyristyneenä, mukanaan vain poikansa tyyny ja repullinen sekalaisia tavaroita. Kaikki muutkin tuntuvat olevan Kimmoa vastaan, kun hän parin päivän sisään saa tällin nenään ja täitä päänahkaan, menettää vähät rahansa ja joutuu vastoin tahtoaan nettijulkkikseksi. Mutta onneksi on lämminsydämisen Katariinan pyörittämä kirpputori, josta eksynyt mies saa latausta niin puhelimeensa kuin muihinkin voimavaroihin.Vähitellen lukijalle valkenee totuus jos toinenkin, mutta niin valkenee Kimmollekin.

 

Winman, Sarah: Merenneidon vuosi, 2016
Aikuisten satu antaa toivoa. Lohdullinen kertomus rakkaudesta, merestä ja pitkästä elämästä. Winmanin romaani on viehättävä tarina rakkaudesta ja vaikeuksien voittamisesta.

Marvellous Ways on vanha nainen, joka asuu asuntovaunussa Cornwallissa meren rannalla. Aallot ovat aikoinaan vieneet hänen äitinsä, mutta ne ovat myös tuoneet Marvellouksen kotisatamaan rakkautta, ravintoa ja unelmia. Yhdeksänkymppinen Marvellous rakastaa edelleen merta ja sukeltelee alasti aallokossa tähtien ja kuun valossa. Merenneidon vuosi on mielikuvituksellinen mutta koskettava kuvaus yksinäisyydestä, vaikeasta rakkaudesta, lapsettomuudesta, sodan haavoista, mutta ennen kaikkea hurjasta elämännälästä.

Sarah Winman (s. 1964) on englantilainen näyttelijä ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Kani nimeltä jumala sai suuren suosion ja Winman palkittiin mm. New Writer of the Year -palkinnolla.

 

 

 

Nuortenkirjat – Nuorten arkistoon

6.4.2018

Kristina Ohlsson: Lasilapset, 2018
Jännitystrilogian ensimmäinen osa. Billie muuttaa äitinsä kanssa uuteen taloon. Isä on kuollut ja äiti haluaa vaihtaa maisemaa. Uusi koti on jo ulkonäöltään luotaantyöntävä, kuin kummitustalo. Outoa on myös, että talon edellisille asukkaille on näyttänyt tulevan äkkilähtö; kaikki heidän huonekalunsa ovat jääneet taloon.

Billie ei pidä talosta yhtään. Siinä on jotain todella kammottavaa. Eräänä yönä tyttö herää siihen, että ikkunaan koputetaan, mutta sen takana ei näy ketään. Muutakin pelottavaa tapahtuu: vierashuoneen lamppu heiluu aina välillä itsestään ja esineitä siirtyy paikoiltaan kenenkään koskematta. Äiti ei huomaa näitä outouksia ja suuttuu, kun Billie yrittää niistä hänelle kertoa.

Kirjastossa Billie kohtaa vanhan naisen, joka osaa kertoa lisää talon kammottavista tapahtumista. Ne kuultuaan lukijakin on sitä mieltä, että talosta on päästävä pois. Hän kerää rohkeutensa ja ryhtyy ystäviensä Aladdinin ja Simonan kanssa selvittämään talon arvoitusta. Mutta keitä olivat kirjalle nimen antaneet lasilapset?

 

9.2.2018

Jukka Behm: Pehmolelutyttö, 2017
Finlandia Junior -ehdokkuudesta kisannut esikoisteos kuvaa rankkaa aihetta taitavasti, ajatuksia herättäen ja mässäilemättä.

Emilia on peruskoulun yhdeksäsluokkalainen tunnollinen koulutyttö. Hän asuu pienessä radanvarsikaupungissa ja haaveilee sisustusarkkitehdin ammatista. Sitä varten hän haluaa menestyä koulussa hyvin ja siksi kahdeksikko todistuksessa on pelkkä häpeätahra. Emilian perhe on ylemmän keskiluokan ydinperhe: hänellä on isoveli ja vanhemmat arvostetuissa ammateissa. Rivitalokoti on kuin suoraan sisustuslehdestä. Mutta Emilialla on salaisuus, jonka hän paljastaa vain rakkaille pehmoleluilleen.

Kaikki alkaa sattumasta. Emilia pyytää äidiltä rahaa matkustaakseen kesällä ystävänsä kanssa Tukholmaan konserttiin. Äiti kehottaa tytärtä menemään töihin, jotta saisi rahat kasaan. Kuumana kesäiltana Emilia törmää keskustan puistossa mieheen, joka tarjoaa rahaa katselemisesta. Pian tyttö ymmärtää, mistä on kyse ja miten helppoa on saada rahaa, jos on nuori ja nätti.

Emilia etsii asiakkaansa netistä. Ja niitä riittää. Hänellä on jotain, mitä miehet haluavat katsoa ja koskea. Ja hän päättää, mitä hänelle tehdään ja kuinka pitkälle mennään. Hän hallitsee tilanteen. Vai hallitseeko? Koskettava ja uskottava kuvaus aikuisten läsnäoloa kaipaavasta lapsesta, jolla on kohtalotovereita enemmän kuin haluamme uskoakaan.

 

Marja-Leena Tiainen: Kyttäyskeikka (selkokirja), 2018
Selkokielinen dekkari eikä yhtään hullumpi lyhyydestään huolimatta.

Viisitoistavuotias Niko on yritteliäs nuori mies; hän ansaitsee rahaa jakamalla koulun jälkeen ilmaisjakelulehtiä. Isoveli Juuso on toista maata. Hän on amiksessa, mutta lintsaa, ryyppää ja on ainaisessa rahapulassa. Juuso viettää myös paljon aikaa epämääräisessä porukassa. Niko on huolissaan veljestään. Valoa Nikon elämään tuo luokkatoveri Maria; suloinen tyttö, johon Niko on palavasti ihastunut, mutta jota hän ei uskalla lähestyä.

Kun Juuso ostaa kalliin tietokoneen lahjaksi poikien isälle, aavistaa Niko todella pahaa. Vähän aikaa sitten paikkakunnalla on alkanut murtojen sarja. Onko Juuso sekaantunut siihen? Lehdenjakoreissullaan Niko saa vihiä seuraavasta murtokeikasta. Nuori mies joutuu tilanteeseen, joka olisi vaikea meille kelle hyvänsä. Hän haluaa estää ryöstön, mutta saatteleeko hän samalla veljensä vankilaan?

 

5.1.2018

Aleksi Delikouras: Nörtti 5: Multiplayer, 2017
Dragonslayer666 eli Nörtti seikkailee taas ja sama hulvaton meininki ja kielellinen ilotulitus jatkuu. Kirosanoja vilisee, mutta ne eivät ole itsetarkoitus ja kirjailija osaa kirjoittaa. Mukana pyörivät taas vanhat tutut MegaMan, Hege91, Pinokkio ja Apocalypse77.

Vanha kaveri Brassmo on tehnyt Nörtistämme paitsi lukuisat videoklipit YouTubeen, nyt myös tv-sarjan Ylelle. Se on kerännyt netissä hetkessä satoja tuhansia katselijoita. Nimmareiden ja selfie-kuvaan pyytäjiä suorastaan vilisee ympärillä. Kirjassa facta ja fictio sekoittuvat varsin onnistuneesti.

Sankarimme yrittää siis selviytyä paitsi lukiosta, myös tv-sarjan tuomasta julkisuudesta sekä toimia CS-pelaajaporukkaansa, The Amesome Teamin johtajana. Sen verran hyvää on viime kirjan jälkeen tapahtunut, että voittoisa Ruotsin-pelireissu tuotti rahaa, jolla saatiin vuokrattua tiimille kunnon pelikämppä. Siellä treenataan kohti Kanadaa ja Toronton Word cup -turnausta.

Mutta nyt tulee vastaan jotain, joka sekoittaa sankarimme pään. Se jokin tulee vastaan kaupan kassalla ja on nimeltään Emma. Tyttö sekoittaa Nörtin pään ja pelaamisen. Kaikkeen ei tahdo aika riittää, eikä seuristelukaan ole helppoa. Miten käy? Tuttuun tapaan ratkaisu on lukijalle ennalta-arvaamaton. Loppusivulla saapuu sankarillemme ilmoitus kutsunnoista. Tuskin maltan odottaa seuraavaa kirjaa Nörtin Suomen armeijan kohtaamisesta.

 

Sini Helminen: Kaarnan kätköissä (Väkiveriset : 1), 2017
Maagista realismia; hyvin kirjoitettu, mutta aika erikoinen kirja. Aloittaa sarjan, jossa sekoittuvat nuoruus ja rakkaus sekä suomalaisen kansanperinteen taruolennot.

Pinjan ylioppilaskirjoitukset menevät päin mäntyä. Se on kympin tytölle iso pettymys, mutta ei sinällään mikään ihme. Pinja jättää penkkarit väliin keskittyäkseen pänttäämiseen. Penkkarijuhlissa tapahtuu kuitenkin jotain, joka järkyttää tyttöä perinpohjaisesti: Pinjan poikakaveri Arttu ja paras tyttökaveri. Erika ihastuvat toisiinsa. Tyttöä on petetty kaksinkertaisesti; sen yli ei ole helppo päästä. Ylioppilasjuhlien jälkeen äiti pakottaaa tytön kesätöihin kaupungin puisto-osastolle. Töissä Pinjaan iskee silmänsä Virve-niminen työkaveri. Yllättäen Pinjakin tuntee vetoa häneen ja pian jo vaihdetaan suudelmia. Pinjalle alkaa myös ilmestyä Tuulia-niminen tyttö, jota muut eivät näe.

Pinjan selässä on arpia, joita hän häpeää. Häneltä on pienenä leikattu selästä pois kaarnaa muistuttavaa ihoa. Virven selkä sen sijaan on täyttä kaarnaa. Virven avulla Pinja tajuaa kuuluvansa isoäitinsä kautta Metsän kansaan ja olevansa metsänneito. Pian Pinjalle ilmestyy myös jo ajat sitten kuollut isoisä. Isoisä näyttäytyy aivan eri hahmossa kuin minä Pinja hänet muistaa.

Äidin saatua tietää Pinjan orastavasta lesbosuhteesta tyttö lähetetään toisten isovanhempiensa luokse. Siellä hän kohtaa ihanan nuoren miehen. Ja taas suudellaan ja karautetaan moottoripyörällä miehen kotiin. Jo matkalla selviää, että mies on kammottava hiisi. Pinja joutuu hiisien kotiorjaksi.

Joko alkaa pyörryttää? Mitä suotta. Sarjasta on ilmestynyt jo kakkososakin ja kolmas tulee ensi vuonna.

 

Lastenkirjat – Lasten arkistoon

6.4.2018

Magnus Ljunggren: Kovaa peliä (Futaajat : 4), 2018
Neljäs osa nopealukuisesta, ruotsalaisesta Futaajat-jalkapalloseurasta. Seurassa pelaa sekä tyttöjä että poikia ja joka osassa keskitytään joukkueen eri pelaajaan. Siksi kirjat voi lukea missä järjestyksessä vaan. Tällä kertaa päähenkilönä on Tiina.

Tiina rakastaa jalkapalloa niin paljon, että nukkuukin joukkueen pelipaita päällä. Mitään muuta hän ei haluaisi tehdäkään ja tyttö onkin todella hyvä pelaaja. Hän pystyy pomputtelemaan palloa jalkansa päällä 74 kertaa ja se on koko joukkueen ennätys!

Nyt Tiina hälytetään apuun, kun poikien pelistä puuttuu pelaaja. Peli sujuu hyvin kentällä, mutta katsomossa erään vastustajan isä aiheuttaa ongelmia. Mies halveksii ja pilkkaa Tiinaa, koska tämä on tyttö, vaikka Tiina tekee hienon maalin vapaapotkusta. Ja vielä pahempia ongelmia on tulossa.

 

Tittamari Marttinen & Terese Bart (kuv.): Eläinpuiston sankarit (Leon lemmikkiuutiset), 2018
Jälleen uusi, värikäs osa eläinrakkaista Leosta ja hänen ystävistään Sannista ja Veetistä. Tällä kertaa kaverukset matkaavat mummolaan, jossa on jo käyty sarjassa aikaisemminkin. Mukana myös lemmikit: Pähkinä-koira, Rusina-kissa ja Vilma-marsu.

Mummolassa on tiedossa jännittävää ohjelmaa; läheiseen eläinpuistoon on syntynyt pieni jääkarhunpentu, Sasu. Sitähän on päästävä katsomaan. Samalla tavataan niin paljon muitakin metsän eläimiä, mm. suloisia pikku villisikoja. Lukijakin ihan innostuu ja alkaa miettiä ovatko ystävykset Ähtärin vai Ranuan eläinpuistossa. Mutta ehtivätpä kaverukset tehdä pari sankaritekoakin reissullaan. Mitä ne ovat ja miten heidät palkitaan?

 

Leila Saarivirta: Nukkumatin vastaisku, 2018
Nukkumatti on todella hämmästynyt, kun huomaa ettei häntä löydy Huippuhahmot-kisan kymmenen parhaimman joukosta ja löytyykö ollenkaan? Me Fantastiset -lehti on järjestänyt kisan vuosittain ja ykkösenä on odotetusti komeillut aina Joulupukki, mikä on Nukkumatista vähän epäreilua; Joulupukki kun työskentelee vain yhtenä päivänä vuodessa. Toisena kisassa on ollut Hammaskeiju ja sen jälkeen tietysti Nukkumatti. Mutta ei tänä vuonna! Nukkumatti alkaa vastaiskuun.

Ensiksikin pitäisi ymmärtää, että Nukkumatin ulkonäkö ei vastaa sitä tavattoman vanhakantaista käsitystä, mikä Nukkumatista edelleen on. Hän ei ole 100-vuotias ukkeli sinisine nuttuineen ja valkeine partoineen, ei todellakaan. Eikä hänellä ole niitä hienoja kulkuneuvojakaan. Mutta unihiekka on kimaltelevaa ja tehokasta unipyörrettä, jolla saa vastahakoisimmankin taaperon nukkumaan.

Nukkumatti päättää ystävänsä Pahkuran kanssa aloittaa aivan uuden aikakauden saavuttaakseen jälleen suosion. Sunnitelmaan kuuluvat blogin pitäminen ja Pahkura aloittaa myös You Tube -kanavalla oman Pakaralandia-ohjelman esittämisen. Tuleeko Nukkumatista jälleen suosittu ja miten käy Pahkuran?

 

Philip Reeve & Sarah McIntyre (kuv.): Shen ja mopsit, 2018
Shen on elänyt koko elämänsä laivalla. Hänet on pienenä pelastettu sinne sateenvarjon päältä kellumasta. Niin pitkään kuin muistaa, hän on tehnyt laivan keittiössä messipojan hommia. Eli tiskannut ja siivonnut. Mutta nyt tapahtuu jotain kamalaa: meri jäätyy ja laiva haaksirikkoutuu. On tullut tositalvi; sen kokee jokainen vain kerran elämässään.

Shen ja laivalla mukana olleet kuusikymmentäkuusi pientä mopsia pelastuvat pieneen Jäänperän-kylään. Siellä Shenin ja koirat pelastaa Shika-niminen tyttö.

Shika kertoo kilpailusta, johon voi osallistua vain kerran elämässään eli silloin, kun tositalvi on saapunut. Hänen vanha ja sairas isoisänsä on osallistunut siihen ja kertonut hurjia tarinoita retkestään. Siinä matkataan reellä kauas pohjoiseen, Pohjanukon palatsiin maailman laelle.

Shika ja Shen päättävät lähteä mukaan kilpailuun ja valjastavat reen eteen kaikki kuusikymmentäkuusi mopsia. Matkasta tulee vaarallinen eivätkä kaikki kilpailijat pelaa rehellistä peliä. Suloinen ja jännittävä saturomaani runsain kuvituksin.


8.3.2018

Lasse Anrell & Anna-Karin Garhamn: Kotikenttien kingi (Futisjunnut; 2), 2018
Toinen osa helppolukuisesta, kivasti kuvitetusta jalkapallokirjasarjasta. Ali, Bruno ja Emma pelaavat tukholmalaisessa Hammarbyn jalkapallojoukkuessa. He harjoittelevat nyt erityisesti harhauttamista ja vastustajan harhautusten ennakointia. Se ei olekaan helppoa. Samoin kuin ei ole pääpuskukaan ja se myös sattuu aika lailla. Mutta urheilijan on kestettävä myös kipua.

Harjoitusten lisäksi joukkueella on tiedossa muutakin mukavaa. He pääsevät aikuisten otteluun saattamaan pelaajia kentälle; kohtaavat maailmantähtiä ja saavat astua heidän kanssaan isolle areenalle yleisön huutaessa. Mahtavaa!

Sen lisäksi joukkueella on oma, iso kansainvälinen turnaus Göteborgissa. Mukana on 73 maata ja peräti 1660 joukkuetta. Ja yleisöä on isolla stadionilla 20 000! Kerrassaan hienoa. Mutta myös todella jännittävää.

 

Isabella Halvarsson, Margareta Nordqvist (kuv.): Täplä saa vainun, 2018
Helppolukuinen, sympaattinen ja jännittäväkin sarja jackrusselinterrieri Täplästä saa jatkoa. Täplän elämän alku ei ollut helppo, sillä se kaapattiin pienenä pentuna kotoaan Baltiasta emonsa ja sisarustensa luota ja salakuljetettiin Suomeen. Ties mitä pikku nartulle olisi tapahtunut, jolleivät tullimies Iisakki ja Karri-poika olisi sitä pelastaneet. Nyt Täplä asuu Karrin ja siskonsa Maisan kotona hyvissä olosuhteissa.

Silti tässäkin osassa Täplä joutuu taas hämäräperäisen tapauksen kanssa tekemisiin. Koira on Iisakilla hoidossa ja he lähtevät syrjäiselle saarelle selvittämään harvinaisen ja rauhoitetun kasvin varkautta. Täplän hyvä vainu on tarpeen vielä kirjan lopussa toisenkin tapauksen selvittämisessä.

 

Katja Richert & Nina Dulleck (kuv.): Fanni-noita ja taikakakku (Kirjatiikeri), 2018
Kirjatiikeri on kiva, värikäs ja tavutettu kirjasarja lukemaan opetteleville. Teksti on kirjoitettu tikkukirjaimin. Sarjassa on ilmestynyt tarinoita monista eri aiheista.

Tämä kirja kertoo Jennistä ja hänen luokastaan. Jennin paras ystävä on Fanni. Eikä Fanni olekaan kuka tahansa vaan ihan oikea noita. Jennin luokkakaverit tietävät Fannin salaisuuden, mutta opettajalle sitä ei saa kertoa!

Jennin luokka on valittu huolehtimaan kevätjuhlien tarjoilusta. Siinäpä vasta hommaa! Fanni tulee mukaan auttamaan ja taikoo juhliin vaikka mitä: hauskan popcorn-koneen ja upean täytekakun. Rehtori maistaa kakkua ensimmäisenä. Mutta voi kauhistus, joku on mennyt pieleen, kun kakkua syötyään rehtori alkaa puhua oudosti. Mikä nyt neuvoksi? Saako taian peruttua?

 


9.2.2018

Neil Gaiman & Chris Riddel (kuv.): Onneksi oli maitoa, 2017
Äiti lähtee työmatkalle ja isä jää lasten kanssa kotiin. Heti aamulla tulee kriisi, kun huomataan, että maito on loppu! Miten lapset nyt syövät aamiaismuronsa? Isä lähtee ostamaan maitoa. Se on vaikeampaa kuin uskottekaan! Isä on hieman hajamielinen ja hänellä on melkoinen mielikuvitus. Tuleekohan maidon ostamisesta mitään?

Isä viipyy ja viipyy. Lapset ovat jo huolissaan. Mutta ei isälläkään helppoa ole! Hän näet tempautuu henkeäsalpaavaan seikkailuun, kun hänet kaapataan avaruusalukseen. Ja se on vasta alkua! Koko isän seikkailu on luettava kirjasta hulvattoman kuvituksen höystämänä. Vasta sitten lapsille ja lukijalle selviää: tuoko isä maitoa?

 

Julian Clary & David Roberts (kuv.) Me Ponnekkaat : pelastuspartio, 2018
Mainio Ponnekkaiden perhe seikkailee taas, nyt jo sarjan toisessa osassa. Hulvaton kuvitus siivittää jälleen tätäkin tarinaa. Kirjaa ei suositella aikuisille, koska he eivät ymmärtäisi sitä.

Ponnekkaiden perhe asuu Lontoossa. Isä Ponnekas työskentelee vitsien kertojana ja äiti Ponnekas tekee hattuja. Heidän lapsensa Vilma ja Veeti ovat kaksosia ja käyvät koulua niin kuin kaikki muutkin lapset. Perhe näyttää aivan tavalliselta, mutta sillä on salaisuus: perheenjäsenet eivät ole ihmisiä! He ovat hyeenoja, jotka vain esittävät ihmisiä. Ensi kuulemalta tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta totuus on, että keskuudessamme elää vaikka kuinka paljon eläimiä, jotka vain esittävät ihmisiä. Kannattaa katsella ympärilleen.

Edellisessä osassa Ponnekkaat pelastivat pari eläintarhan eläintä ja ottivat ne luokseen asumaan. Siitä lähti liikkeeelle huhu, että Ponnekkaiden luota löytyy turvapaikka kaikille vaarassa oleville eläimille. Niinpä kun äiti Ponnekas eräänä tiistai-iltana kurkistaa vessanpönttöön, sieltä tuijottaa häntä takaisin krokotiili.

Krokotiili änkeytyy Ponnekkaiden luokse asumaan. Sen jälkeen eläimiä tulee lisää ja lisää. Ponnekkaat ovat kilttejä ja majoittavat kaikki eläimet kotiinsa. Mutta siitä seuraa ongelmia: ahtautta, sotkua ja sekasortoa. Pian myös poliisi kiinnittää huomiota taloon. Paljastuuko nyt perheen salaisuus?

 

David Walliams & Tony Ross (kuv.): Maailman rikkain poika, 2018
David Walliams on naurattanut suomalaisiakin lukijoita jo monella kirjallaan ja tekee sen taas tarjoamalla brittihuumoria parhammillaan. Kirja täynnä liioittelua upporikkautta, yököttävää kouluruokaa, maailman kamalampia aikuisia, mutta myös yksinäisyyttä ja ystävyyttä.

Kaksitoistavuotiaan Joen isä työskenteli aivan tavallisena työntekijänä vessapaperitehtaalla, kunnes muutama vuosi sitten sattui tekemään mullistavan keksinnön. Hän perusti oman tehtaan ja teki jättiomaisuuden täysin uudenlaisella Puhtopeppu-vessapaperillaan.

Joen elämä muuttui täysin: perhe muutti pienestä vuokra-asunnosta valtavaan kartanoon, jossa on seitsemän keittiötä, kaksitoista olohuonetta, neljäkymmentäseitsemän makuuhuonetta ja kahdeksankymmentäyhdeksän kylpyhuonetta. Samalla äiti ja isä erosivat ja niinpä Joe ja isä asuvat talossa kahdestaan ja palvelijoiden ympäröimänä.

Luulisi ettei Joelta puutu mitään. Hänellä on formularata takapihalla, kaikki maailman tietokonepelit, vuoristorata takapihalla ja elävä hai akvaariossa. Joka vuosi Joe saa isältään syntymäpäivälahjaksi miljoonan, mutta tänä vuonna poika toivoo jotain aivan muuta: hän haluaisi saada edes yhden ystävän. Lisäksi Joe toivoo, että saisi vaihtaa rikkaiden koulusta tavallisen lähikouluun, jossa voisi salata rikkautensa.

Uudessa koulussa Joe saa heti elämänsä ensimmäisen ystävän, Bobin ja on hetken aikaa onnellinen. Pian tulee kuitenkin ongelmia; Joe ja Bob saavat kimppuunsa pelottavat Grubbin kaksoset. Onneksi ruokalan keittäjä on auttavainen, vaikka tekeekin aivan kammottavaa ruokaa: kananrintaa koirankuolakastikkeessa, kasvisvaihtoehtona uppopaistettua sinitarraa ja jälkiruuaksi varpaankynsijäätelöä.

Mutta eräänä päivänä, kun isä tulee käymään Joen koulussa helikopterilla, saavat kaikki tietää perheen rikkauksista. Samalla myös Bobin kanssa tulee riitaa ja Joe menettää ainoan ystävänsä. Hän on pahemmassa pulassa kuin koskaan.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1