Kirjariihi – kiinnostavia uutuuksia

Kirjan nimeä klikkaamalla pääset teoksen saatavuuteen.
HUOM! Järjestelmämuutoksen vuoksi (marraskuussa 2017) vanhemmat linkit eivät toimi oikein!

Aikuistenkirjat                                           Aikuisten arkistoon

23.8.2018

Ida Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä jotka muuttivat maailmaa, 2018
Eivät naiset voi olla lääkäreitä, arkkitehtejä, lentäjiä, pappeja, ministereitä, heille sanottiin. Et voi, et osaa, et pysty. Älytöntä edes yrittää! Ja toisaalta – mikä tahansa on mahdollista, heitä kannustettiin. Ole oma itsesi ja tee sitä mitä haluat! He tarrasivat tuoliinsa rystyset valkoisina, kasvot punaisina ja pysyivät paikoillaan, kun luentosalillinen miehiä käski heitä poistumaan. He pelastautuivat Atlantin tyrskyistä yksinlennollaan. He tekevät elokuvia ja taidetta, kirjoittavat kirjoja, kehittävät tiedettä ja parantavat arkeamme.Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa on kokoelma satumuotoisia, henkilöhaastatteluihin ja taustakirjallisuuteen pohjautuvia tositarinoita.

Kirjassa eletään 40 tytön mukana 1800-luvulta nykypäivään, ponnistetaan erilaisista lähtökohdista, kompastellaan ja toteutetaan haaveita. Tuttujen ja vähemmän tunnettujen naisten elämäntarinat kannustavat ja inspiroivat, hämmästyttävät ja jättävät jäljen. Kirja muistuttaa niin pieniä kuin isompiakin lukijoita siitä, että pystymme aina paljon enempään kuin mitä rohkenemme edes ajatella.

 

Paula Havaste, Pronssitähti,  2018
Pronssitähti vie lukijansa neuvostoajan Viroon, Saarenmaalle ja Tallinnan eliitin notkuvien pöytien votkanhuuruun. Eestissä eletään vuonna 1949 veitsen terällä, toveri Stalinin silmäin alla. Villem on talonpoika, jonka intohimona on luontorunojen kirjoittaminen. Kun vaimo Vilja ehdottaa, että mies lisäisi aurinkoa kuvaavan runon nimeen yhden sanan, asiat alkavat tapahtua nopeasti: Villem voittaa runokilpailun, ja hänet kutsutaan Tallinnan kulttuurikeskukseen hakemaan kunniakirjaa ja pronssitähteä. Vilja varustaa miehensä matkaan ja pyytää tältä ainoastaan yhtä asiaa. Tuliaisiksi pitäisi löytää porsas. Tehtävä ei vaikuta vaikealta, mutta moni asia voi kuitenkin mennä juhlapäivällisen viinahöyryissä vikaan. Ja mikä pahinta, matka Siperiaan on äkkiä lyhentynyt kovasti.

 

Tommi Kinnunen, Pintti, 2018
”On lasinteräviä hetkiä, jotka viiltävät menneet ajat irti nykyisistä. Ne karkottavat varmuuden ja havahduttavat huomaamaan, että sellainen on mahdollista, mitä ennen ei osannut todeksi kuvitella. Maailmassa syttyy sotia ja sattuu onnettomuuksia, tapahtuu vallankumouksia ja kruunajaisia, joiden mukaan aikaa jaksotetaan, mutta ihmisen elämän mullistukset ovat sellaisia, joita ei koulukirjoihin merkitä.”

Tyynelän perhe on kasvanut lasitehtaan varjossa. Jussia – sisarusparven vanhinta – kierrätetään tehtaalla eri tehtävissä. Kun muut kehittyvät taidoissa, kasvaa Jussi vain ikää. Mutta maailman hän näkee yksityiskohtaisemmin ja terävämmin kuin muut.

Jussin siskoilla on omat elämänsä ja huolensa. Helmi käy tehtaalla töissä, mutta kaipaa takaisin hetkiin, joihin ei voi enää palata. Kiivasluonteisella Raililla taas on Helsingissä menneisyys, jota hän ei tajua edes piilotella. Hänestä maailmassa pärjää, jos vain on tarpeeksi tahtoa.

Jäljittelemättömällä tyylillään Tommi Kinnunen kuvaa tehdaskylän pienoismaailmaa, ihmisten kohtaloita ja heidän keskinäisiä suhteitaan sodanjälkeisessä Suomessa.

Tommi Kinnunen (s. 1973) on poikkeuksellisen taitava ihmiskuvaaja, joka on muutamassa vuodessa noussut yhdeksi Suomen suosituimmista kirjailijoista. Hänen edelliset romaaninsa Neljäntienristeys ja Lopotti ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä. Kinnusen kirjoja on käännetty yli 20 kielelle.

25.6.2018

Alan Bradley: Kolmasti naukui kirjava kissa, 2018
Flavia-sarja on edennyt kahdeksanteen osaansa. Flavia palaa neiti Bodycoten tyttökoulusta Kanadasta kotiinsa Buckshawin kartanoon Englannin maaseudulle. Riemuisan jälleennäkemisen sijaan Flavia kohtaa ikävän uutisen: Hänen isänsä on sairastunut, ja vierailu sairaalaan ei tule kysymykseen ennen kuin isän vointi paranee riittävästi.

Rasittavien sisarusten ja ärsyttävän serkun seurassa Flavia kokee Buckshawin kotikartanon samaan aikaan sekä liian levottomaksi että autioksi. Paetakseen sukulaisiaan Flavia tarttuukin oikopäätä tilaisuuteen auttaa pastorin rouvaa kuljettamalla viestin seudun erakoituneelle puunveistäjälle. Perillä häntä odottavat veistäjän eloton ruumis ja vieras kissa, joka on jostain syystä julman rikoksen tapahtumapaikalla kuin kotonaan.

Flavian uteliaisuus herää silmänräpäyksessä, ja synkät pilvet haihtuvat hänen mielestään uuden ratkottavan mysteerin edessä. Hän ei kuitenkaan voi aavistaa, kuinka perin pohjin johtolankojen vyyhdin päässä odottava totuus tulee hänen elämänsä mullistamaan.

 

Olli Jalonen: Taivaan pallo, 2018

Tähtitieteilijän oppipojan tie vie Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen. Loisteliaassa romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa.

Angus tahtoo silmistään purjeneulanterävät, ja kehittää näköään merkitsemällä öisin tähtien asentoja. Hän haaveilee Lontoosta ja pääsystä saarella käyneen Edmond Halleyn oppipojaksi.

Lamaannuttava väkivallanteko kohdistuu pojan perheeseen, ja epävarmuuden ja levottomuuden ajat alkavat. Salakatolilaiset vehkeilevät ja itsevaltias kuvernööri pelaa omaan pussiinsa. Viesti saarelta on saatava emämaa Englantiin, ja Angus soudetaan jänikseksi purjelaivaan. Hänen uusi elämänsä alkaa märssykorin korkeuksissa, ja kaikki entinen jää taakse.

 

15.5.2018

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia, 2017
Siivoojan käsikirja on kokoelma yhdysvaltalaisen Lucia Berlinin parhaita lyhyitä kertomuksia. Berlin oli jo eläessään pienen piirin arvostama mestari vaikka jäikin suurelle yleisölle tuntemattomaksi. Yhdysvalloissa 2015 postuumisti julkaistu kokoelma sai kuitenkin sekä kriitikoilta että lukijoilta hurmioituneen vastaanoton ja nosti Berlinin koko lukevan yleisön tietoisuuteen. Berlinin säkenöivän yksinkertaiset mutta monitasasoiset ja melankoliset ja mustan huumorin sävyttämät tekstit ovat hienovaraisia ja oivaltavia kuvauksia amerikkalaisesta arjesta pesuloissa, tukiasunnoissa, katkaisuhoidossa, katolisessa koulussa, hienostokodeissa ja kaduilla.

Lucia Berlin (1936-2004) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kirjallisuuden opettaja, äiti, alkoholisti, yksinhuoltaja ja sisukas nainen. Berlin ammensi kertomuksiinsa omasta lapsuudestaan Yhdysvaltojen kaivoskaupungeissa, yltäkylläisistä teinivuosistaan Chilen Santiagossa, kolmesta epäonnistuneesta avioliitostaan, elämänmittaisesta kamppailustaan alkoholismin kanssa sekä Berkeleyssä, New Mexicossa ja Mexico Cityssä viettämistään vuosista ja niistä monista työpaikoista, joilla hän elätti itsensä ja neljä poikaansa.

Kirjaan on tulossa jatkoa syksyllä 2018.

 

Jill Santopolo: Valo jonka kadotimme, 2018
Unohtumaton rakkaustarina uppoaa suoraan lukijaan sydämeen

Manhattanille, Brooklyniin ja Lähi-Itään sijoittuva romaani kuvaa Lucyn ja Gaben suhdetta Lucyn kertomana. Lucy ja Gabe, parikymppiset opiskelijat heittäytyvät toistensa syleilyyn syyskuun 11. päivän terrori-iskun aiheuttamassa kaaoksessa. Alkaa intohimoinen suhde, joka päättyy yllättäen kun Gabe haluaa tehdä jotain merkittävää ja lähtee sotavalokuvaajaksi Irakiin. Lucy taas keskittyy uraansa lastenohjelmien parissa New Yorkissa. Ainutlaatuinen ensirakkaus jättää kumpaankin elinikäisen jäljen: mikään ei voi koskaan korvata sitä mitä heillä kerran oli. Mitä jos he olisivat valinneet aikoinaan toisin?

Kyyneleet kihosivat silmiini samantien – vihan ja surun ja hämmennyksen ja pahan mielen kyyneleet. ”Gabe, Gabe”, hoin kerran toisensa jälkeen. ”Miten sinä saatoit?” onnistuin lopulta sanomaan. ”Miten sinä saatoit olla kertomatta minulle? Ja miten sinä saatoit kertoa minulle juuri tänään?”

Lucyn ja Gaben polut risteävät jälleen vuosia myöhemmin – mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

17.4.2018

Marko Leino: Suo, 2017
Miss Suomi roikkuu tahmaisena julisteena huussin seinällä. Venäläinen sotavanki on enemmän omaa väkeä kuin häntä etsivät viranomaiset. Kontulassa harjoitetaan best practice -mallista liiketoimintaa verottomana ja laadukkain pesäpallomailoin. Yleisessä saunassa muistellaan kyllä sota-aikaa, mutta ehkä erilaista kuin mitä kansallinen kaanon meille kertoo, sissitoiminta kun on tapahtunut pitkälti miestenhuoneissa.

Marko Leinon yhdeksäs romaani Suo on pirstaleinen otos satavuotista Suomen tasavaltaa. Vuosilukujen mukaan nimetyt luvut eivät salli tavanomaista kronologiaa, vaan vuosikymmenten kokemuksia rinnastetaan, verrataan, näytetään kuinka kokemukset, puhetavat ja ylevät aatteet muuttavat muotoaan, nostavat päätään odottamattomissa paikoissa ja ajoissa.

Suon sirpaleista muodostuu kokonaisuus, joka ei ole suuri kansallinen kertomus, vaan satavuotinen hetteikkö, jossa ihmisten kohtalot välillä risteävät mutta useimmiten ollaan tavalla tai toisella yksin – jossa usein on parempi muistaa väärin koska todellisuus on sietämätön. Suurmiehiä syntyy ja kuolee tuolla jossain, mutta kukaan ei voi olla niin suuri ja uhkaava kuin oman ruokakunnan jäsenet.

Pirkko Soininen: Ellen, 2018
Tavoittelen totuutta, se on ainut totuuteni.

Firenze on Ellen Thesleffille enemmän kuin kaupunki. Se on ystävä ja rakastettu – 45 vuoden ajan.

Ellen on romaani, joka koostuu fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä. Ne ovat kuin siveltimenvetoja, jotka piirtävät särmikkään muotokuvan rohkeasta ja itsenäisestä naisesta.

Firenzessä Ellen palvoo vanhoja mestareita ja maalaa aamusta iltaan. Perheenjäsenet ja taiteilijaystävät vierailevat kaupungissa tiheään ja päiviä värittää kiihkeä suhde englantilaiseen teatteritaiteilija Gordon Craigiin. Silti mikään ei voi horjuttaa tärkeintä – intohimoa maalaamiseen.

16.2.2018

Heikkinen, Antti: Mummo, 2017
Kunnianosoitus suomalaiselle naiselle.
”1920-luku ei ollut mummolleni iloinen ja jazzaava eheytymisen vuosikymmen, eivätkä olleet tulevatkaan vuosikymmenet sellaisia, jollaisina niistä on opittu jälkikäteen puhumaan. Minun mummoni eli lapsuuttaan köyhässä ja kommunistisessa korpipitäjässä. Tavallinen maalaisnainen, historiaa kirjoittamaton ja lukematon, mutta sitä vahingossa tehnyt ja todistanut.”
Antti Heikkisen romaani Mummo on kertomus naisesta, joka pelkäsi Jumalaa, vihasi kommunisteja, vältteli rakas-sanaa kaikissa sen muodoissa ja piti yhtenä elämänsä suurimmista kohokohdista vuodenvaihdetta, jona Ragni Malmstén esitti hänen edessään elämää ja riepumattoa toisiinsa vertaavan laulun.

Kirja on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle, suomalaiselle mummolle, toisenlaiselle Suomen historialle ja saatanallisen pahalle suomalaiselle luonteelle, jota kliseisesti sisuksi kutsutaan.

Veilleux, Meritta: Sovinto, 2017
Sovinto on kuulas ja raadollinen romaani erilleen viskatusta perheestä toisen maailmansodan myllerryksessä. Sen keskiössä on suomalainen Ingria, jonka tarinan kautta näytetään viattomuuden menetys ja sodan vaatimat uhraukset, mutta myös lämmön ja inhimillisyyden voima. Romaani muistamisesta, hyväuskoisuudesta, kohtuuttomista menetyksistä ja taiteen korjaavasta voimasta. Meritta Veilleux (Koivisto) on helsinkiläinen ja kansainvälisesti palkittu elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Häneltä on julkaistu ennen Sovintoa julkaistu kaksi romaania: Lontoolainen rakastaja (Otava, 2006) ja Poissa (Avain, 2011) sekä novelleja. Hän on toimittanut televisiodokumentteja sekä käsikirjoittanut ja ohjannut lyhytelokuvia, televisiosarjaa ja pitkiä fiktioelokuvia.

 

8.2.2018

Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas, 2017
Ystävyys, intohimo, aikuiseksi kasvaminen – mestarillinen kolmen sukupolven kuvaus vie 1960-luvulta tähän päivään.

Alex ja Stella Rabellilta ei puutu mitään. Ainakin siltä kertojasta tuntuu kesällä 1969, jolloin hän saa kutsun sisarusten kesäparatiisiin. Hänestä tulee Alexin läheinen ystävä mutta Stellaan hän rakastuu.
Poikavuosina solmittu ystävyys kantaa halki seksuaalisen heräämisen ja nuoruuden myrskyjen aina kultaisiin menestyksen vuosiin ja niiden kääntöpuolelle.

Jälkeenpäin nuo viattomat onnen ajat saavat mustat kehykset. Kuva Rabellin täydellisestä perheestä rakoilee, kun kertoja joutuu vedetyksi heidän tummiin kuvioihinsa ja alkaa tuntea yhä suurempaa vierautta. Kuka petti kenet?

 

9.1.2018

Katja Seutu: Kuusilla mittaan aikaa, 2017
Kuusien luona seisominen ei ole romanttinen idylli. Kuusilla mittaan aikaa käsittelee aikaa, sen kulumista, kuluttamista ja sietämistä. Kirjoittava kulkija liikkuu vaihtuvissa vuodenajoissa ja paikoissa ja kohtaa hiljaisen läsnäolon, rajallisuuden ja katoavuuden.

Kirjoitin tyhjyydestä
kuin kahvikupista
jonka ihmiset
kohottavat huulilleen
ja maistavat.

Katja Seutu on Riihimäelläkin asunut, nykyään helsinkiläinen kirjallisuudentutkija. Kuusilla mittaan aikaa on hänen toinen runokokoelmansa.

20.12.2017

Franzèn, Peter: Särkyneen pyörän karjatila, 2017
Sydämellinen ja riemastuttavan hauska yhdenpäivänromaani isoäidin syntymäpäivistä, jossa oikein mikään ei mene suunnitelmien mukaan.

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua: perheen matriarkka Kaino täyttää 80 vuotta kotitilallaan. Paikalle tulevat kaikki Kainon aikuiset lapset ja lapsenlapset ja kortensa kekoon kantavat myös yllätysvieraat. Mutta jos juhlille oli käsikirjoitus, sitä ei näytä lukeneen kukaan, sillä iloinen jälleennäkeminen muuttuu pikkuhiljaa holtittomaksi sekamelskaksi.

Juhlapaikalle näyttää olevan vaikea päästä kolhuitta. Pihaa komistaa vanha traktori, jota koetetaan vähän väliä käynnistää. Vanhat kaunat pulpahtavat pintaan. Jostain löytyy pullo kirkasta, toinenkin. Uhkatilanteilta ei vältytä. Päästäänkö koskaan kakkuun asti?

Särkyneen pyörän karjatila hyväntuulinen ja riemastuttavan hauska yhdenpäivänromaani sukujuhlasta, jossa mikään ei oikein ota onnistuakseen. Se on Peter Franzénille täysin uusi avaus – hersyvä kansanomainen kyläkomedia, jossa ihmisten luonteiden ja käytöksen vajavaisuuksia katsotaan lämpimän huumorin lävitse.

 

Kalland, Ben: Vien sinut kotiin, 2017

Markus kasvaa tiukan uskonnollisessa mutta lämminhenkisessä perheessä kolmen siskonsa kanssa. Kesät kuluvat Porkkalanniemen kesäparatiisissa, talvisin itähelsinkiläisestä lähiöstä lähdetään soittotunnille tai seurakunnan kokouksiin. Lahjakas pikkusisko Ellen soittaa jo nuorena isojen orkestereiden solistina, ja hänelle odotetaan kansainvälistä uraa.

Kun Markus on aikuisuuden kynnyksellä, perhe hajoaa. Ellenin upeasti soiva viulu vaikenee, eikä kaksoissisko Carolan nimeä enää mainita. Markus lähtee Yhdysvaltoihin töihin ja jää sinne kolmeksikymmeneksi vuodeksi.

Vien sinut kotiin asettaa vastakkain uskonnon säännöt ja perheenjäsenten välisen rakkauden. Se kertoo sisarusten murenevista siteistä, yhteisön pelottavasta vallasta sekä läheisistä, joista tulee menneisyyden aaveita.

Tiheätunnelmainen ja kaunis esikoisromaani palkitsee hyvien tarinoiden ystäviä, jotka haluavat pohtia itsensä pettämistä, oman ajattelun löytymistä ja sitä, kuka vierelle viimein jää.

 

Kytömäki, Anni: Kivitasku, 2017
1959. Helenan viimeinen kesä on kuin Helena itse, pitkä ja arvaamaton. ”Minä en ole ihminen, minä olen tosikko”, 16-vuotias Helena ajattelee. Hän muuttaa Mustasaareen, lukee tutkimusmatkailijan kirjaa Pääsiäissaaresta ja haaveilee seikkailuista. Kesän lopussa alkaa kuitenkin toisenlainen matka.

1849. Sergei on uneksinut vallankumouksesta. Nyt hän seisoo Pietarissa teloituslavalla ja pelkää.

2012. Veka on menossa osastohoitoon, mutta antaakin linja-auton viedä hänet Louhurantaan, jossa suvulla on mökki. Pako on ainoa keino jäädä henkiin, ehkä. Veka ei vielä tiedä, että samoilla rannoilla on piileksinyt moni muukin. Menneisyys avaa silmänsä ja odottaa.

Anni Kytömäen Finlandia-ehdokkaaksi valittu Kultarinta (2014) oli ylistys metsälle. Kivitasku kuljettaa lukijansa veden ääreen ja kalliolle. Järkälemäinen sukupolviromaani on kirkkaasti ajattelevan kirjailijan rohkea puolustuspuhe mielen ja ruumiin vapaudelle. Teoksessa rinnastuvat järisyttävällä tavalla kallioperä ja ihmisen aivot, oma peruskalliomme. Kirja kuvaa eri vuosisadoilla eläneiden Helenan, Sergein ja Vekan elämiä. Osista rakentuu kokonaisuus, jonka palat saa koota kirjan sivuilta ja omasta mielestään.

 

Köngäs, Heidi: Sandra, 2017
Sisällissota pyyhkäisee kotipihaan ja murskaa tulevaisuuden.

Sandra ja Janne ovat pystyttäneet torpan Ylä-Väärin kulmalle, ja lapsiakin on siunaantunut. Kesken työteliään elämän se tulee, sota, ja Janne tempaistaan kaartiin. Sandra jää yksin huolehtimaan kaikesta, ja huomaa miten suhtautuminen häneen muuttuu. Ylpeys on nieltävä, jos leivän syrjässä aikoo pysyä. Mutta paljon pahempaa on edessä.

Kalmanhajuinen kevät avautuu toisin Sandran tyttärentyttärelle, joka lähes sata vuotta myöhemmin tutkii vanhoja muistiinpanoja. Hän on oppinut, että vaikeneminen on kultaa eikä kipeistä asioista puhuta. Kaikki mennyt on äkkiä läsnä, järkyttävänä. Miksi ihmismieli pehmenee anteeksiantoon niin hitaasti?

Vakkuri, Juha: Mannerheim ja saksalainen suudelma, 2017Muistelmat, joita Mannerheim ei itse halunnut kirjoittaa. Mannerheim ja saksalainen suudelma on Juha Vakkurin ensimmäinen romaani 20 vuoteen ja samalla uusi aluevaltaus: intensiivinen historiallinen kertomus Suomen todellisista vaaran vuosista. Teos piirtää tuoreen kokovartalokuvan Suomen ensimmäisestä suurmiehestä, joka pelasti maamme kahdesti, ellei kolmesti.

Kirja on romaaniversio Vakkurin samannimisestä näytelmästä, joka tuli lokakuussa 2017 ensi-iltaan Helsingin Kaupunginteatterissa.

”Kun minä, Carl Gustaf Emil Mannerheim, joulukuussa 1917 palasin Odessasta Suomeen, olin ensimmäistä kertaa 30 vuoteen siviilimies. Olin juuri saanut potkut Neuvosto-Venäjän armeijasta. Koska minulla ei ollut tulevaisuutta Venäjällä, minulle jäi kolme mahdollisuutta: muuttaa Puolaan, Ranskaan tai Suomeen. Lähdin Suomeen, koska sieltä olisi lyhin matka palata takaisin Pietariin sitten kun bolshevikit olisi syösty vallasta. Olin vannonut uskollisuudenvalan tsaarille. Sitä ei yksi vallankumous tehnyt tyhjäksi. Kaikki meni toisin kuin olin suunnitellut. Minä opin tuntemaan mitä saksalainen suudelma merkitsi.”

 

14.11.2017

Kristiina Vuori: Filippa, 2017
Filippa Fleming, vallasnainen veljensä varjossa. Nuijasodan tukahduttaneen Klaus Flemingin nimi on jäänyt historiaan, mutta kuka muistaa hänen hennon, sisukkaan sisarensa Filippan? Filippa varttuu kahden voimakastahtoisen isoveljen varjossa. Kartanollaan Yläneellä Filippa on herratar, jota tottelevat lukuisat palvelijat ja lampuodit. Hänen karjansa on satapäinen, hän kasvattaa friisiläisratsuja ja vahvistaa käskynsä omalla sinetillään. Mutta omaa elämäänsä Filippa ei hallitse. 1500-luvun lain mukaan Klaus on sisarensa holhooja ja päättää tämän tulevaisuudesta. Miksi Klaus ei salli sisarelleen avioliiton onnea? Pelkääkö veli perintömaiden puolesta? Vai onko kyseessä jotain muuta, pahaenteisempää? Kristiina Vuori on historiallisen romaanin taituri ja uudistaja. Aiemmassa teoksessa Kaarnatuuli Vuoren päähenkilönä oli ensi kertaa historiallinen henkilö, ja tähän onnistuneeseen ratkaisuun Vuori on päätynyt myös kuudennessa romaanissaan Filippa.

 

Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas – Elokuvakirja, 2017
Sukellus suomalaisen suurelokuvan ytimeen. Kirja on poikkeuksellinen matka Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan tekemiseen, sen kuvauspaikoille ja kameran taakse. Runsaasti kuvitettu teos avaa suomalaisten rakastaman tarinan uuden elokuvaversion pala palalta ja kertoo työskentelystä Suomen oloissa poikkeuksellisen suuren tuotannon kuvauksissa. Elokuvaa on kutsuttu taianomaiseksi taidemuodoksi, kirjoitetun tarinan eläväksi tekemiseksi. Todellisuudessa elokuvan teko on luovuutta, tahtoa ja ammattitaitoa. Kovaa työtä.

Tämän kirjan pääosissa ovat elokuvanteon ammattilaiset, joiden työ jalostuu lopulta katsojan ainutlaatuiseksi kokemukseksi. Käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala on seurannut elokuvan tekoa kuvausjakson ajan ja päässyt aitiopaikalta seuraamaan, miten Väinö Linnan sotaklassikko muovautuu elokuvaksi nyt kolmatta kertaa.Jari Olavi Rantala on riihimäkeläinen Jussi-palkittu käsikirjoittaja ja kirjailija. Hänellä on yli vuosikymmenen kokemus elokuvien ja tv-sarjojen käsikirjoittajana.

Tuntematon sotilas on hänen neljäs yhteinen elokuvansa ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Rantala on ollut lisäksi käsikirjoittajana elokuvissa Paha Maa, Käsky ja 8-pallo. Elokuvien lisäksi Rantala on työskennellyt tv-draaman parissa. Hän on kirjoittanut jaksoja sarjoihin Syke, Kynsin hampain, Brändärit ja Virta. Parhaillaan on tekeillä myös uusi 12-osainen rikossarja. Rantala on kirjoittanut Johnny Knigan kustantamana rikosromaanin Premium Bananas ja novellikokoelman Varasuunnitelma.

 

11.10.2017

Markku Hattula & Abdirahim Husu: Minä Husu, suomalialainen, 2017
Suosittuna radiopersoonana ja poliitikkona tunnetuksi tulleen Husun tarina hänen itsensä kertomana.

Yksin lapsipakolaisena Somaliasta Kenian kautta Suomeen. Afrikan lämmöstä koleaan Pohjolaan kummallista kieltä puhuvien ihmisten hoteisiin. Elämän ensimmäinen lentomatka ja ensimmäinen putkayö Suomessa, sieltä vastaanottokeskukseen. Puolessa vuodessa suomen kieli hallintaan ja peruskouluun.

Laivasiivoojasta konsultiksi, poikamiehestä perheenisäksi, vihaisesta nuoresta miehestä poliittiseksi vaikuttajaksi, koulukiusatusta toisten auttajaksi.

Abdirahim Husun matka Somalian sotatantereelta Suomen kansalaiseksi on selviytymistarina vailla vertaa.

”Suomalaisuus minussa on täsmällisyyttä ja ahkeruutta, somalialaisuus perhekeskeisyyttä ja välittämistä. Olen siis suomalialainen.”


15.9.2017

Nesse, Håkan: Taivas Lontoon yllä, 2017
Vakoilujuttu, rakkaustarina vai jotakin aivan muuta? Nesser punoo uskomattomia juonenkäänteitä tiiliskiviromaanissaan, jonka päähenkilöistä yksi on Lontoo, tuo ikuinen kaupunki. Håkan Nesser tarjoaa lukijalle täyteläisen kattauksen jännitystä romaanissaan Taivas Lontoon yllä.

Kuolemansairas Leonard Vermin matkustaa entiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen viettääkseen siellä 70-vuotisjuhlaansa hänelle tärkeimpien ihmisten kanssa. Osalla kutsutuista tosin ei ole aavistustakaan, kuka Leonard on ja miksi heidät on kutsuttu. Kuka oli salaperäinen Carla, joka antoi Leonardille suljetun kirjekuoren Trafalgar Squarella vuonna 1968 ja veti samalla tämän mukaan itäeurooppalaisen vakoilurenkaan toimintaan? Miten Lontoota piinaava sarjamurhaaja The Watch Killer liittyy kuvioon?

Runsaassa ja arvoituksellisessa romaanissaan Nesser järjestää yllätyksiä niin lukijalle kuin kirjan henkilöillekin. Ruotsalainen Håkan Nesser (s. 1950) on yksi pohjoismaisen rikoskirjallisuuden merkittävimpiä nimiä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Barbarotti- ja Van Veeteren -sarjoistaan. Taivas Lontoon yllä on Nesserin kaupunkisarjaan sijoittuva itsenäinen teos. Alkuteos: Himmel över London.

 

Palmgren, Reidar: Kirpputori, 2016
Synkänhauska romaani nelikymppisestä miehestä, jolla on hyvä käsitys itsestään.
Kimmo Saarinen heräilee kaverinsa sohvalta. Hän on lähtenyt kotoa ovet paukkuen avopuolisonsa tekosista pöyristyneenä, mukanaan vain poikansa tyyny ja repullinen sekalaisia tavaroita. Kaikki muutkin tuntuvat olevan Kimmoa vastaan, kun hän parin päivän sisään saa tällin nenään ja täitä päänahkaan, menettää vähät rahansa ja joutuu vastoin tahtoaan nettijulkkikseksi. Mutta onneksi on lämminsydämisen Katariinan pyörittämä kirpputori, josta eksynyt mies saa latausta niin puhelimeensa kuin muihinkin voimavaroihin.Vähitellen lukijalle valkenee totuus jos toinenkin, mutta niin valkenee Kimmollekin.

 

Winman, Sarah: Merenneidon vuosi, 2016
Aikuisten satu antaa toivoa. Lohdullinen kertomus rakkaudesta, merestä ja pitkästä elämästä. Winmanin romaani on viehättävä tarina rakkaudesta ja vaikeuksien voittamisesta.

Marvellous Ways on vanha nainen, joka asuu asuntovaunussa Cornwallissa meren rannalla. Aallot ovat aikoinaan vieneet hänen äitinsä, mutta ne ovat myös tuoneet Marvellouksen kotisatamaan rakkautta, ravintoa ja unelmia. Yhdeksänkymppinen Marvellous rakastaa edelleen merta ja sukeltelee alasti aallokossa tähtien ja kuun valossa. Merenneidon vuosi on mielikuvituksellinen mutta koskettava kuvaus yksinäisyydestä, vaikeasta rakkaudesta, lapsettomuudesta, sodan haavoista, mutta ennen kaikkea hurjasta elämännälästä.

Sarah Winman (s. 1964) on englantilainen näyttelijä ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa Kani nimeltä jumala sai suuren suosion ja Winman palkittiin mm. New Writer of the Year -palkinnolla.

 

 

 

Nuortenkirjat – Nuorten arkistoon

31.8.2018

Jyri Paretskoi: K15, 2018
Tässäpä melkoinen kirjapläjäys, joka lyhyydestään huolimatta on mieleenpainuva lukukokemus. Lähes joka sivulla sivutaan seksiä: milloin vakavasti, milloin vitsinä, milloin kauhulla tai kiusaantuneena.

Yhdeksäsluokkalainen Roni on poika, joka ymmärtää kaiken konkreettisesti. Hänen on vaikea käsittää luokkakavereidensa vitsailua ja niinpä poika joutuukin usein kiusatuksi. Ja silloin hän raivostuu. Muut taas härnäävät häntä ihan vain huvikseen saadakseen Ronin yllytettyä raivokohtaukseen. Ronin ainut ystävä on Niko.

Kirja alkaa äidinkielen tunnilta. Luokka kirjoittaa ainetta, jonka aiheena ovat harrastukset. Roni ei saa mitään paperille, koska hänellä ei ole harrastuksia. Opettaja yrittää auttaa ja kysyy, mitä poika haluaisi harrastaa, koska siitäkin voi kirjoittaa. Roni vastaa täysin tosissaan “Mä haluaisin harrastaa seksiä.” Luokka räjähtää nauramaan ja Ronin seuraava lause vasta saakin kaikki ulvomaan.

Kaikeksi ikävyydeksi Ronin lausahdus tallentuu videolle ja se lähtee kiertämään maailmaa. Hetkessä Ronin nolausvideo saa tuhansia katselukertoja. Roni saa raivarin ja luokka senkun yltyy. Yllättäen Ronin puolustajaksi ja ystäväksi ilmaantuu luokan uusi tyttö Sara. Kirjan edetessä Roni, Niko ja Sara joutuvat yhdessä uuteen noloon tilanteeseen. Siitä ei olekaan helppo selvitä! Jäämme odottamaan kirjalle jatkoa.

 

Kristina Ohlsson: Hopeapoika, 2018
Jännittävän dekkarisarjan toinen ja itsenäinen jatko-osa Lasilapsille. Nyt tapahtumia seurataan kaksitoistavuotiaan Aladdinin näkökulmasta. Kirjan nimi juontuu vanhasta varkaudesta, jolloin kaupungin hopeasepältä varastettiin arvokkaat hopea-astiat.

On marraskuu pienessä, ruotsalaisessa kaupungissa. On harvinaisen kylmä ja kaupungin läpi virtaava jokikin on jäätynyt. Niin ei käy usein. Aladdinin vanhemmat pitävät suosittua vesitornissa sijaitsevaa ravintolaa. Sen ruokaa kaikki ylistävät. Mutta nyt vanhemmilla on ongelma: ravintolasta varastetaan öisin ruokaa. Varkauksien takia vanhemmat harkitsevat, että perhe muuttaisi takaisin vanhaan kotimaahansa, Turkkiin. Aladdin on kauhuissaan; hän ei halua lähteä sinne.

Samaan aikaan alkaa Aladdinille näyttäytyä outo poika, joka ilmestyy ja katoaa samantien jälkiä jättämättä. Pojalla on päällään aina samat vaatteet: paita ja shortsit. Marraskuun kylmyydessä! Kukaan muu ei näe poikaa eikä Aladdinia oikein edes uskota. Onko Aladdinin näkemä poika kummitus? Aladdin ja ystävänsä Billie ja Simona ryhtyvät selvittämään ravintolan ruokavarkauksia ja samalla oudon pojan arvoitusta. Yllätyksekseen he löytävät lisää tuntemattomia lapsia.

 

23.7.2018

Siri Pettersen: Kupla, 2018
Hautausmaa on Kinen ainoa turvapaikka, siellä hän saa olla rauhassa. Möllbyn pikkukaupungissa kaikki tuntuu olevan pielessä ja Kine kaipaa turvapaikkaa vanhempien käskyvallasta, ja koulu on myös paikka, minne Kine ei haluaisi mennä. Siellä on toki ystäviä, mutta myös kiusaajia, jotka ovat antaneet Kinelle pilkkanimen Kupla. Uimahallissa on tapahtunut jotain, jota Kine ei edes haluaisi muistella.

Hautausmaalta Kine löytää pienen lasipallon, jonka sisässä on riepunukke. Kine vie lasipallon kotiinsa ja yhtäkkiä lasipallo alkaa kasvaa ja Kine huomaa, että sen sisään voi mennä; hän voi kulkea sisään ja ulos miten haluaa, siitä tulee Kinen ikioma Kupla. Kuplan sisällä oleva riepunukke on vastenmielisen näköinen, mutta se ei Kinea haittaa. Vielä paremmaksi kaikki muuttuu, kun Kine huomaa, että vain hän pääsee Kuplan sisälle, muut eivät. Kine voi myös hallita Kuplaa, lentää sen avulla minne tahansa ja myös toivoa Kuplan sisään mitä tahansa, tosin ei mitään elollista, kuten esimerkiksi kissaansa Tipsiä, mutta kaikkea muuta mahdollista ja kyllä Kine toivookin.

Elämä vaikuttaa täydellisestä, paha maailma on ulkopuolella ja Kuplan sisällä on kaikki, mitä Kine haluaa. Vähitellen Kuplasta tulee sitkeä, Kinen on vaikea päästä Kuplasta pois ja takaisin. Kine joutuu valitsemaan jääkö hän Kuplaan vai Kuplan ulkopuolelle. Kine tekee valintansa, mutta onko se oikea valinta, ja miksi riepunukke tuntuu välillä elävältä, pahantahtoiselta ja pelottavalta. Kirjan avulla lukija voi hyvin eläytyä murrosikäisen tai vähän nuoremmankin aika ehdottomaan maailmaan.

 

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles : aivot narikkaan, 2018
Mopojengi Shell’s Angles seikkailee jo kolmatta kertaa. Kirja on jatkoa edellisille osille, mutta sen voi hyvin lukea itsenäisenä teoksenakin. Teksti soljuu eteenpäin kuin itsestään ja lukija saa monesti nauraa nuorten hulvattomalle sanailulle.

Jengiin kuuluvat ysiluokkalaiset mopoilijat Rudi, Samu, Henri ja Milla; kaksi viimeistä seurustelevat keskenään. Kaikki päättävät keväällä peruskoulun ja tulevaisuus mietityttää. Kaikkein suurin elämänmuutos on kohtaamassa Rudia: hänestä on tulossa isä! Vahingossa alkanut teiniraskaus tyttöystävän kanssa on laittanut elämänsuunnitelmat uusiksi. Mutta Samulla menee nyt huonosti: tyttöystävä on jättänyt. Lisäksi matematiikan opettaja on kohdellut poikaa epäoikeudenmukaisesti ja on tehnyt sitä jo pitkään. Opettaja on muutenkin ikävä tyyppi. Valitukset rehtorille eivät ole johtaneet mihinkään, koska todistajia ei ole. Kun Samu tästä kaikesta suivaantuneena vielä hiukan hurjastelee mopollaan, osuu tietenkin juuri silloin paikalle poliisi. Totta kai poika saa kaiken huipuksi vielä tuntuvat sakotkin.

Piristääkseen Samua, porukka päättää viettää Aivot narikkaan -viikonlopun. Se toteutetaan niin, että kaikki kirjoittavat mitä hulluimpia, mutta silti toteutettavissa olevia tehtäviä pienille lapuille. Lappuja nostellaan yksitellen ja kaikki toteuttavat siinä olevan tehtävän. Mukana on ryhmäbelfieita, vaatteiden vaihtoa ja muita hullutuksia. Mutta sitten nousee vähän vaativampaakin: on kostettava matematiikan opelle, mutta niin ettei se olisi kiusaamista eikä rikollista. Yllättäen mopojengin viikonloppuun liittyy mukaan myös luokan uusi tyttö, jolla on hänelläkin moottoriharrastus eikä mikään vähäpätöinen olekaan!

 

Philip Pullman: Vedenpaisumus (Lyran kirjat; 1), 2018
Valloittavan fantasiaromaanitrilogian aloitusosa. Kertoo ajasta ennen kirjailijan tähänastista pääteosta, Universumien tomua. Yksitoistavuotiaan Malcolmin vanhemmat pitävät majataloa ja poikakin joutuu työskentelemään siellä koulun jälkeen joka ilta. Majatalon lähellä sijaitsee luostari, jossa Malcolm vierailee usein. Luostarin nunnat ovat hiljattain ottaneet hoitoonsa hylätyn tyttövauvan, Lyran. Jotain niin oudon lumoavaa tässä pienessä lapsessa on, että Malcolmkin hurmaantuu hänestä täysin.

Eräänä keskitalven päivänä majataloon saapuu tavallisista asiakkaista poikkeavia vieraita. He ovat hyvin kiinnostuneita luostarin vauvasta. Miksi? Entä miksi niin moni muukin tuntuu olevan kiinnostunut tästä vanhempiensa hylkäämästä pienestä tytöstä? Vielä oudommaksi ja jännittävämmäksi tilanne muuttuu, kun Malcolm ja niin ikään majatalossa apulaisena työskentelevä viisitoistavuotias Alice sattuvat näkemään asioita, joita ei ole heidän silmilleen tarkoitettu. Sitten tapahtuu myös jotain vallan kamalaa. Suuri tulva, suorainen vedenpaisumus pyyhkäisee valtakunnan yli ja vie mukanaan kokonaisia kaupunkeja. Malcolm ja Alice pelastavat Lyra-vauvan ja lähtevät kuljettamaan häntä kanootilla Lontooseen turvaan. Matkasta tulee hyvin vaarallinen.

Kirja on melkoinen palapeli fantasiaa, seikkailua ja agenttitarinaa. Salaliittoja, murhia, tiedustelupalvelua, ennustuksia, taruolentoja, filosofiaa ja tiedettä on mahdutettu tuhdisti mukaan. Silti paketti on rakennettu niin taitavasti, että se pysyy kasassa ja lopuksi, huolimatta 700 sivusta, lukija jää jo kärsimättömänä odottamaan jatkoa.

 

7.5.2018

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät, 2018
Laura Lähteenmäki tuo uutuusromaanillaan vuoden 1918 tapahtumat nuorten lukijoiden ulottuville. Tapahtumat sijoittuvat Tampereelle ja etenevät keväästä syksyyn. Sota ja kurjuus kuvataan raadollisesti, mutta samalla kauniin herkästi. Lähteenmäen taitavasti käyttämä kielellinen kontrasti tekee kirjasta erityisen vaikuttavan.

Päähenkilöinä on viisi tehtaantyttöä. He ovat lähes lapsia vielä, 15-16-vuotiaita. Työt kenkätehtaalla ovat loppuneet ja tytöt toimivat punaisten hoitajina valkoisilta vallatussa huvilassa. Tytöt tekevät sen minkä kouluttamattomina ja kokemattomina osaavat, mutta se ei paljon ole, kun ruokaa ja hoitovälineitään ei juuri saada. Kaikilla tytöillä on oma taustansa ja sota koskettaa heitä myös henkilökohtaisesti.

Kun punaisten tilanne pahenee, joutuvat tytötkin tarttumaan aseisiin. Siinä ei käy hyvin. Ääneen kirjassa pääsevät hiljainen Aada ja tarmokas Bea. Molemmilla on unelmia tulevaisuudestaan ja kaikesta huolimatta nuori mieli halajaa myös rakkautta, mutta onko sekin kuolemaantuomittua näissä olosuhteissa? Onko tytöillä mitään tulevaisuutta, kun henkiinjäämisestäkään ei ole takeita?

 

Lastenkirjat – Lasten arkistoon

30.8.2018

Marvi & Merja Jalo, Reetta Niemensivu (kuv.) Olivia ja Onnentähti (Onnenkepparit; 1), 2018
Keppihevoset hyppäävät kertomakirjallisuuteen tässä konkarikirjailijasisarusten Marvi ja Merja Jalon uutuussarjassa. Tokaluokkalainen Olivia rakastaa hevosia, mutta on allerginen kaikille eläimille. Hän ei voi käydä tallilla edes katsomassa hevosia, saati harrastaa ratsastusta niin kuin paras ystävänsä Valpuri. Se surettaa Oliviaa kovasti. Onneksi hän voi sentään unelmoida. Unelmissaan hänellä on ihana musta hevonen, jolla on tähti otsassa. Ja sen hevosen nimi on Onnentähti.

Eräänä päivänä Olivia löytää ojasta hylätyn keppihevosen, joka on juuri hänen unelmiensa hevosen näköinen! Hepan korva on irti, mutta äiti korjaa sen kätevästi. Nyt hänellä on kuin onkin oma hevonen. Mitä siitä että kyseessä on keppari ja se jonkun itse tekemä; se on silti hänen ikioma Onnentähtensä.

Oikeilla poneilla ratsastava Valpurikin innostuu keppihevostelusta. Vanhempansa ostavat hänelle upouuden kepparin, jonka tyttö ristii Prinsessaksi. Olivia on vähän kateellinen. Pari muutakin ystävää innostuu keppareista ja niin heitä on jo neljä. Vanhasta vajasta tulee isän avustuksella talli ja krokettimailoista saa tehtyä esteradan. Kun kirja päättyy, on Olivialla jo kaksi kepparia.

 

Jukka-Pekka Palviainen & Christel Rönns (kuv): Allu ja salaperäinen opettaja, 2018
Tokaluokkalainen Allu eli Alexandra seikkailee jo toisessa kirjassaan. Sarjan ensimmäisessä osassa tyttö muutti isänsä, äitinsä ja isoveljensä kanssa uudelle paikkakunnalle. Perhe osti vanha rautatieaseman ja asettui asumaan sinne. Ja sehän se vasta jännä koti on. Talossa on hauska tornikin.

Allu on rohkea ja sanavalmis tyttö ja eipä aikaakaan, kun Allu jo saa uudelta paikkakunnalta ystävän, Mintun. Minttu on hieman ujompi kuin Allu, mutta hänellä on ihan oma hevonen, Petteri. Tytöt aloittavat toisen luokan ja istuvat tietysti vierekkäin. Allun toiselle puolelle istahtaa Paavo, joka on aika lailla ihastunut Alluun. Oppilaat saavat uuden opettajan. Edellinen opettaja meni naimisiin ja muutti Huittisten Nevadaan.

Mutta uusi opettaja on outo. Hänellä on merirosvojen silmälappu toisen silmän päällä ja hän höpöttää koko ajan. Lisäksi tytöt sattuvat kuulemaan, kun opettaja puhuu puhelimessa kerrassaan merkillisiä juttuja. Puheet kuulostavat niin vaarallisilta, että tyttöjen on ryhdyttävä vakoilemaan opettajaa. Mukaan he saavat Allun isoveli Aapon ja tämän kaverin Markuksen.

 

Philip Reeve ja Sarah McIntyre (kuv.): Oliver ja meriperuukit, 2018
Philip Reeven parin viime vuoden aikana suomeksi julkaistut kirjat ovat hauskaa ja mielikuvitusrikasta nuoremmille lukijoille suunnattua fantasiakirjallisuutta. Sarah McIntyren kolmivärikuvitus tuo kirjoihin viehättävää vanhanaikaisuutta.

Tämän kirjan päähenkilönä on kymmenvuotias Oliver. Hänen vanhempansa ovat tutkimusmatkailijoita ja työ seikkailuttaa heitä ympäri maailmaa. Koko Oliverinkin elämä on ollut pelkkää reissaamista ja hän kaipaa pysyvää kotia. Nyt sellainen on tiedossa; vanhemmat ovat ostaneet meren rannalta talon ja Oliver on innoissaan. Pian pojan into muuttuu kuitenkin huoleksi. Äiti ja isä lähtevät tutkimaan lähistön saaria ja katoavat. Oliver lähtee etsimään heitä. Saaret paljastuvat harvinaisiksi: ne liikkuvat ja puhuvat. Miten ihmeessä poika voi nyt löytää vanhempansa?

Oliver asettuu vanhalle saarelle, jolle antaa nimeksi Kari. Hän tutustuu myös Iiris-nimiseen merenneitoon. Karilta Oliver saa kuulla, että kaikki liikkuvat saaret lipuvat kohti Pyhää matalikkoa, jossa palkitaan paras meriperuukilla koristautunut saari. Ehkä vanhemmatkin ovat ajautuneet sinne. Iiris ja Oliver hankkivat Karille peruukiksi vanhan, merenpohjassa lojuneen aarrelaivan hylyn ja suuntavat kohti Pyhää matalikkoa.

Mutta ei seikkailua ilman pahista. Pian seikkailijoitamme vastaan tulee pelottava saari nimeltään Ukkomurikka, joka on hyvin vanha ja hyvin paha verisestä menneisyydestään johtuen. Valtaisan meriapina-armeijansa avulla se on vanginnut Oliverin vanhemmat ja himoitsee Karin laella olevaa hylkyä…..

 

23.7.2018

Jørn Lier Horst: Operaatio Varjomies (Etsiväkaksikko; 2), 2018
Norjalainen helppolukuinen salapoliisisarja Lasse-Maijan etsivätoimiston hengessä. Tapahtuu pienessä Virtakylän kaupungissa. Ensimmäisessä osassa kaksikko paljasti laittoman olutpanimon.

Tilda ja Oliver ovat parhaita kavereita ja naapuruksia. Yhdessä he muodostavat Etsiväkaksikon. Mukana pyörii myös neuvokas vainukoira Otto. Nyt tapahtumat alkavat siitä, kun Oliver pyöräilee niityllä ja kaatuu kuoppaan. Miksi joku on kaivanut kuopan keskelle polkua? Siinä voi käydä pahasti. Myöhemmin lapset huomaavat, että kuoppia on kaivettu niitylle enemmänkin. Miksi ihmeessä?

Samalla lapset näkevät mustahattuisen miehen, joka katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin. Kuka on tuo salaperäinen Varjomies? Kun Tilda ja Oliver vielä saavat käsiinsä vanhan aarrekartan, on mysteeri valmis. Lapset päättävät tulla niitylle yöllä vakoilemaan salaperäistä miestä. Se on jännittävää, mutta ehkä myös vaarallista.

 

Paula Noronen, Terese Bast (kuv.): Supermarsu ja roskaavat ryökäleet, 2018
Elokuvana lisää lukijoita haalinut kirjasarja jatkuu. Yksitoistavuotiaan Emilian elämä muuttui täysin sen jälkeen, kun hän sai marsun. Sen myötä tyttö aina tarvittaessa muuttuu Supermarsuksi ja pelastaa maailmaa. Muutos tapahtuu öisin; Emilia tietää oman marsunsa käytöksestä, että Jättiläismarsu haluaa tavata hänet ja niinpä tyttö hörppää marsunsa juomapullosta, rientää marsutaksilla tapaamaan Jättiläismarsua ja saa uuden ongelman ratkaistavakseen. Kukaan ei tiedä tästä Emilian superpuolesta; muille hän on tavallinen koulutyttö.

Nyt ongelma on tosi outo: taivaalta sataa kaikenlaista roskaa ja romua: kenkiä, leivänpaahtimia, banaaninkuoria. Opettajakin saa päähänsä pinkin ämpärin ja se päässään hänen on opetettava. Silmänreiät hän sentään ymmärtää siihen leikata. Mistä tavaraa oikein tulee ja miten roskaaminen saadaan loppumaan? Onko Emilian luokalle tulleella uudella, oudon oloisella oppilaalla jotain tekemistä asian kanssa? Taas tarvitaan Supermarsua.

 

Tanya Stewner: Liliane Etelätuuli: Ei elefanttien kanssa puhuta!, 2018
Uuden sarjan aloitusosa. Liliane muuttaa uudelle paikkakunnalle vanhempiensa ja koiransa Bonsain kanssa. Uusi koulu pelottaa Lilianea, koska hän on joutunut muuttamaan usein ja kokemukset eivät ole hyviä. Tytöllä on poikkeuksellisia taitoja: hän osaa puhua eläinten kanssa ja kun hän nauraa, kukat puhkeavat kukkimaan. Liliane ei kuitenkaan halua puhua näistä taidoistaan, ettei häntä pidettäisi outona.

Ensimmäinen koulupäivä ei suju ollenkaan hyvin, hän joutuu tyttöjoukon kiusaamaksi ja tätä tulee jatkumaan viikkokausia. Naapurin poika Jesaja on koulun suosikkioppilas, jota ihaillaan suunnattomasti. Jesaja tutustuu Lilianeen, mutta koulussa hän ei ole tuntevinaan tyttöä. Myös Jesajalla on oma salaisuutensa, jota hän ei halua kenenkään tietävän.

Koulun oppilaat tekevät retken eläintarhaan ja Liliane yrittää selvitä tilanteesta siten, etteivät muut oppilaat huomaisi hänen salaisuuttaan. Eläimet ovat aivan ihmeissään, sillä toki ne tunnistavat, että täysin erilainen tyttö liikkuu eläintarhassa. Liliane on huolissaan Martta-norsusta, jonka sanotaan olevan todella vihainen ja näyttää siltä, että sitä ei haluttaisi pitää eläintarhassa, Martta on joutunut luopumaan pienokaisestaan ja on siitäkin hädissään. Voiko Liliane auttaa, entä tuleeko Jesajasta Lilianen ystävä? Takakannessa sanotaan hyvin, että kirja on kertomus siitä, miten saa rohkeutta toimia niin kuin itse haluaa.

 

Aira Savisaari & Lotta Kauppi (kuv.) Ponku, Peetu ja totuuskone, 2018
Pienistä koululaisista kertova sarja on edennyt jo kolmanteen osaan. Kirjan toisena kertojana toimii Ponku-koira ja toisena Peetu-poika. Sarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin siitä, kuinka Peetu löysi Ponkun ja kuinka Ponkusta tuli koko koulun lukukoira.

Peetulla on parhaan kaverinsa Tinjan kanssa etsivätoimisto Jelppi. Se saa tässäkin kirjassa töitä. Nyt etsivätoimisto joutuu selvittämään nettikiusaamista. Pystyykö Jelppi estämään Peetusta kuvatun ikävän videon joutumisen YouTubeen? Ja miten tavallisen näköinen ompelukone saa kiusaajatkin puhumaan totta? Kirjan lopussa on myös hyödyllinen testi meille kaikille: millainen on hyvä kamu? Sarja sopii mainiosti myös ääneenluettavaksi kotona tai koulussa.

 

7.5.2018

Maarit Nurmi: Musta tulee sankari (Eemun tarinoita : 1), 2018
Uuden nopealukuisen huumorikirjasarjan aloitusosa Ellan ja Neropatin päiväkirjan hengessä. Lyhyitä kappaleita ryyditettynä sarjakuvamaisin piirroksin ja puhekuplin.

Eemu on jotakuinkin kymmenvuotias aivan tavallinen poika. Hänen perheeseensä kuuluvat äiti, isä ja viisivuotiaat kaksoissiskot Malla ja Mella sekä hiljattain syntynyt pikkuveli ja Jaska-koira. Eemu iloitsee, että perheeseen on tullut toinen poika. Eihän sitä nyt aina jaksa pikkusiskojen prinsessaleikkejä. Pikkuveljeään varten Eemu ryhtyy pitämään päiväkirjaa, jotta veli saa isompana tietää, mitä hän pienenä teki. Mutta eiväthän vauvat tee muuta kuin syövät, itkevät ja nukkuvat! Se on nopeasti selostettu. Niinpä Eemu päätyy pitämään päiväkirjaa omasta elämästään.

Eemu on jännässä iässä, koska hän on aikuisten mielestä yhtä aikaa liian pieni ja tarpeeksi iso. Liian pieni saamaan kovasti toivomaansa segwaytä, mutta tarpeeksi iso huolehtimaan Jaskan ulkoilutuksesta. Outoa. Eemun parhaat kaverit ovat Aleksi ja Mico, joille Eemu voi kertoa lähes kaiken. Eemun luokalla on myös maailman ihanin tyttö Emilia, mutta sitä ei nyt voi edes parhaille kavereillekaan kertoa! Luokalla on myös Nyrkki-Taisto, joka on kaikkea muuta kuin ihana. Monenlaista väärinkäsitystä, kommellusta ja noloa tilannetta ehtii tässä kirjassa tapahtua. Sarjan toinen osa ilmestyy jo syksyllä.

 

Reetta Niemelä & Emmi Jormalainen: Uljas ja surullinen Sandra, 2018
Helppolukuinen sarja johdattaa lukijansa paitsi hevosten maailmaan myös tunnetaitojen saloihin. Kyseessä on romaanisarjan kolmas osa. Tikkumäen tallista on aikaisemmin ilmestynyt myös kolme kuvakirjaa.

Eletään syksyä ja Iiris iloitsee, kun Tikkumäen tallin ponikerho alkaa taas pyöriä. Hän tapaa kaikki ystävänsä ja ihanat ponit. Ihanin niistä on Uljas, jonka jälleennäkeminen onkin mieleenpainuva. Tyttö ja poni todella pitävät toisistaan! Hieman huolta sekä lapsissa että aikuisissa herättää kuitenkin se, että lähistölle on avattu toinenkin, Isomäen talli. Uhkaako se Tikkumäen olemassaoloa, jos kaikki ratsastajat nyt menevätkin sinne?

Eikä siinä vielä kaikki: Isotalon laitumella lapset näkevät suomenhevostamma Sandran, joka on ilkeä ja vihainen. Sitä on vaikea lähestyä, koska se saattaa näykkäistä kipeästi. Iiris kuitenkin huomaa Sandran jalassa kipeän haavan ja näkee hevosen katseesta, että kaikki ei ole hyvin. Mitä se yrittää viestittää? Pystyykö Iiris auttamaan Sandraa ja pelastamaan sen teurasautosta?

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1