Alakoulut Sivistyspalvelut Yläkoulut

Harjunrinteen koululta joukkue robotiikan MM-kilpailuun USA:han

Harjunrinteen koulusta osallistuu kolme 7. luokan oppilasta huhtikuussa Kentuckyssä 20.4. -23.4. järjestettävään VEX Robotics -maailmanmestaruuskilpailuun. Oppilaat ovat vuodesta 2014 käyttäneet kerhossa VEX Robotics IQ -oppimisympäristöä ja pääsevät nyt ensimmäisenä Suomesta mittelemään taidoissaan 40 muun maan joukkueiden kanssa.

vex-robotti
Robotiikkakerhossa oppilaat ovat rakentaneet kilpailurobotin ja opetelleet sen käyttöä.

-Suomessa VEX IQ Roboticsia käytetään noin 50 koulussa, ja Riihimäellä on Harjunrinteen koulun oppilailla ja opettajilla Suomen pitkäaikaisin kokemus oppimisympäristön perusopetuskäytöstä ja kilpailutehtävistä, kertoo Riihimäen sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio.

Robotiikka opettaa ohjelmointia, robotiikkaa ja automaatiota

VEX Robotics on robotiikan oppimisympäristö, jonka avulla oppilaat ja opettajat pääsevät konkreettisella tavalla sisälle ohjelmoinnin, robotiikan ja automaation maailmaan. Osat liitetään yhteen toisiinsa ilman työkaluja, ja sillä voi tehdä suuriakin rakennelmia. Kilpailu motivoi oppilaita ja houkuttelee kehittämään uusia ratkaisuja robotin toiminnan tehostamiseksi.

Käytetty robottipaketti on esiohjelmoitu, joten robotteja voi liikutella käsiohjaimen avulla heti, kun ne on rakennettu ja sähköiset osat kytketty. Kun mekaaninen rakentelu ja käsiohjaimella ajo on tullut tutuksi, voidaan siirtyä ohjelmointiin. Käytettävä ohjelmointiohjelma pohjautuu teollisuuden käyttämään C-kieleen. Aloitteleville ohjelmoijille on kehitetty alkuun kuvakepohjainen ohjelma.

-Robotiikkakerhossa oppilaat ovat rakentaneet kilpailurobottia ja opetelleet sen käyttöä. Seuraavaksi siirrymme ohjelmoimaan, kertoo kerhoa ohjaava opettaja Reetta Viitanen.

Konkreettista koodaamista

Perusopetuksessa otetaan käyttöön 1.8.2016 uusi opetussuunnitelma, jossa koodaamisen, ohjelmoinnin ja robotiikan opetus ovat uusia perusopetuksen osa-alueita.

VEX Robotics on suunniteltu opetuskäyttöön USA:ssa 2006, ja sen tarkoituksena on rohkaista oppilaita opiskelemaan ohjelmointia, matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa.

-Harjunrinteen koulun yli kahden vuoden käyttökokemukset VEX Robotics -oppimisympäristöstä ovat olleet erittäin rohkaisevia ja oppilaita motivoivia, Viitanen jatkaa.

-Pelkkä tietokoneohjelmointi ei jaksa kiinnostaa oppilasta kovin kauan, mutta robotteja ohjelmoidessa oppilas näkee välittömästi, kuinka hän voi ohjata laitetta haluamallaan tavalla. Robotiikan oppiminen kehittää oppilaan abstraktia tavalla kiinnostavalla tavalla, kuvailee robottien käytön hyötyä Santakallio.

Kentuckyssä kilpailee noin 800 joukkuetta

Kentuckyssä 20.–23.4. järjestettävään maailmanmestaruuskilpailuun osallistuu joukkueita kaikista maanosista. Vuonna 2015 osallistujia oli noin 40 maasta, joista kilpailuun osallistuu noin 800 joukkuetta. Osallistujat ovat kilpailevat useissa eri ikäryhmissä ja sarjoissa. Harjunrinteen koulun ryhmä osallistuu VEX IQ -robotiikan oppimisympäristön alle 14-vuotiaille tarkoitettuun kilpasarjaan. Tähän sarjaan on ilmoittautunut 150 joukkuetta.

Harjunrinteen koulun joukkueen MM-kilpailuun osallistumista tukevat Riihimäen kaupungin lisäksi Teknologiateollisuus ry, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Step systems Oy.

Harjunrinteen koulusta kilpailuun osallistuu kolme aktiivisinta VEX Robotics -oppimisympäristön kerhotoiminnassa työskennellyttä oppilasta. Oppilaiden tueksi lähtee kilpailuun mukaan kaksi oppilaita ohjannutta opettajaa sekä opetuksen kehittämistä varten sivistystoimenjohtaja ja opetuspäällikkö.

Lisätietoa kilpailusta ja robotiikkakerhosta
Sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio, p. 019 758 4450


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.